Minden, amit a határnyitásról tudni kell

2020.06.09.

A blogbejegyzés a közzétel időpontjában aktuális szabályozások alapján készült!

Az elmúlt időszak eseményei miatt sajnos a nyári utazások nem úgy alakultak, ahogy terveztük, azonban mi a Proko Travelnél bizakodók vagyunk és tervezzük az idei utazásaikat. Ennek apropóján összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az egyes országok nyitásával kapcsolatban.

Utazás a környező országokba

Első körben a Proko Travel kedvelt utazásai szempontjából szeretnénk áttekinteni a környező országokat, ahova jellemzően rövidebb, néhány napos kirándulásainkat szervezzük. Mivel tudjuk, hogy sokak számára nem csak az utazások, hanem a kint élő rokonok, barátok miatt is érdekesek lehetnek a közeli országokra vonatkozó szabályozások, így igyekszem ezeket részletesen leírni az Önök számára.

Ausztria

Ausztria utazás

Buszos utazásaink egyik kedvelt helyszíne, Ausztria május 15-én kezdte el az enyhítéseket, amelynek keretein belül első körben a vendéglátóhelyeket és múzeumokat nyitották meg, majd május 29-én a szálláshelyek is megnyithatták kapuikat. Korlátozások nélkül 2020. június 5-én nyitotta meg határait a Magyarországról érkezőknek az ország. A rendelet értelmében az utazáshoz nincs szükség koronavírus tesztre, valamint karanténba se kell vonulnia az országba érkezőknek, valamint a hazatérést követően sem. Ez számunkra remek hír.

Csehország

Csehország már viszonylag korán, május 26-ától engedélyezte az országba való belépést. Ennek feltétele, a negatív koronavírus teszt volt. Ausztriához hasonlóan 2020. június 5-től a Magyarországról utazóknak már itt sem kell karanténba vonulni, ahogyan már koronavírus tesztre sincs szükség. Bízunk benne, hogy az enyhítések hatására a csodálatos Cseh városokat hamarosan újra felfedezhetjük együtt.

Szlovákia

A fentebb ismertetett két országhoz hasonló intézkedéseket vezetett be Szlovákia is, így a Magyarországról utazók viszonylag könnyedén tudnak kirándulni az országban.

Horvátország

Horvátország kirándulás

Mivel Horvátország bevételének döntő többsége a turizmushoz köthető, így számukra különösen fontos volt, hogy minél hamarabb visszatérjenek a vendégek országukba. Június első napjaitól kezdve az ország szálláshelyei folyamatosan nyitnak, amelynek köszönhetően egyre több német és szlovén turista érkezik az országba. A Magyarországról érkezőkkel szemben május 29-től nem vonatkoznak korlátozások. Az ország egyedülálló módon azt tervezi, hogy egy mobilapplikáció segítségével gyorsítják az országba lépést. Hazautazáskor ellenben vizsgálatnak vetik alá a magyar állampolgárokat is, és amennyiben tünetmentesek, 14 napos hatósági házi karanténnak kell alávetni magukat, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, azok kijelölt karanténba kerülnek.

Szlovénia

Európában elsőként jelentette kis Szlovénia, hogy hivatalosan véget ért a járvány, így a nyitás is viszonylag gyorsan megkezdődött az országban. Kedvelt túrahelyeink egyikén szintén június elején kezdték el a hotelek, wellnesközpontok újranyitását, ahogyan a szlovén-magyar határon is már június elsejétől át lehet lépni a magyar állampolgárok számára korlátozás nélkül.

Románia és Szerbia

Május 21-től a román-magyar határon megszűntek a korlátozások, május 22-től pedig déli szomszédaink is fogadják a Magyarországról érkezőket.

Nyugat-Európai országok határnyitása

A közeli országok mellett a nagyobb országok határnyitásával is érdemes foglalkozni, hiszen ők Európa mozgatórugói, a kis országok sok szempontból támaszkodnak rájuk.

Németország

Németország utazás

A német belügyminisztérium június 14-ig meghosszabbította a határzárakat, de az átutazás továbbra is engedélyezett az EU-állampolgárok számra. Emellett az egyes tartományokon belül fokozatosan enyhítenek, és vonják vissza az európai uniós országokból hazatérők kötelező házi karanténját, várhatóan pedig június 15-től minden tartományban enyhítik a beutazási korlátozásokat.

Egyesült Királyság

A fent ismertetett kedvelt úti célokkal ellentétben a briteknél sokkal szigorúbb szabályozások vannak érvényben. A fish&chips hazájában június 8-tól bevezetésre került a 14 napos karantén az országba érkezők számára, amelyet a hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőriznek. A karantént megszegők komoly pénzbírsággal számolhatnak.

Kedvelt turistaparadicsomok

Mint utazási iroda, nem mehetünk el szó nélkül a kedvelt turistaparadicsomok mellett sem.

Görögország

Az egyik legkedveltebb nyári desztináció, Görögország számára az idegenforgalom kulcsfontosságú az ország fenntartása szempontjából. Éppen ezért terveik szerint a határokat 2020.június 15-től nyitják meg a külföldiek előtt, repülőket pedig július 1-től fogadnak.

Olaszország

Olaszország utazás

A koronavírus járvány Olaszországban február 21-én kezdődött, így először itt vezették be a teljes országot érintő kijárási tilalmat Európában. Az ő nyitásuk az egyik legjobban várt, hiszen az elbűvölő ország megannyi csodát rejt. Lassan, de biztosan ők is megkezdik a nyitást, ahogyan Veneto tartomány kormányzója is mondta: „Velence városa, tengerpartjaink, Bibione, Jesolo, Caorle, a Garda-tó szebb, mint valaha, és várja a turisták visszatértét, ahogy Olaszország megnyitja határait június 3-tól”.

Montenegro

Egy rejtett gyöngyszem, Montenegró június 8-tól nyitotta meg határait és várja a turistákat. Számukra – ahogyan a fent említett kedvelt turistaparadicsomok – is nagyon fontos a turizmus, hiszen ezen országok gazdaságának alapja az ide érkező turistaforgalom.

Európán kívüli országok nyitása

A kontinensek közötti nyitások még gyerekcipőben járnak, hiszen mindenki azt szeretné, hogy a vírus ne öltsön újra ekkora teret, így elsődleges szempont most mindenki számára, hogy saját kontinensén belül utazzon, fedezze fel az ott rejlő szépségeket minél biztonságosabb körülmények között. Az Egyesült Államokban például továbbra is érvényben van a rendelet, amely szerint európai állampolgárok nem utazhatnak be az országba. Enyhítésről, illetve a határzár feloldásáról egyelőre nem tettek közzé információt.

Személy szerint arra buzdítom kedves utasainkat, hogy tekintsék meg kínálatunkat és kérdés esetén forduljanak kollégáimhoz, hiszen náluk naprakészebb szakértőket keresve sem találhatnak. Ahogyan az Önök, úgy a mi számunkra is rendkívül fontos, hogy a jelenlegi körülményekhez mérten minél több élményt nyújtsunk Önöknek, biztonságban, a feltételeknek eleget téve. Bízom abban, hogy találnak olyan utazást a Proko Travel weboldalán, amelyre velünk tartanak 2020-ban, hiszen „...Ön is megérdemel egy kis pihenést!”.

Vissza