Proko Travel – Desztináció bejárás II. rész- Ausztria

2020.06.22.

Ahogyan már a korábbi blogbejegyzésben is írtam az elmúlt hétvégén felkerekedtünk feleségemmel, hogy első kézből juthassunk információhoz júliusban induló útjaink helyszíneivel, szállásaival kapcsolatban. Elsőként Szlovéniát jártuk be, majd Olaszországot érintve érkeztünk meg osztrák sógorainkhoz. Kíváncsiak voltunk, hogy miként indult újra a szomszéd vidéken az élet, valamint, hogy milyen tényezőkre érdemes felhívni utasaink figyelmét. Ezen felül utazásunk célja volt továbbá olyan látványosságok felkeresése is, amelyekkel a jövőben szeretnénk bővíteni programjaink listáját.

Ausztria utazás - nyaralás

Útban Ausztriába

Szlovéniát elhagyva Olaszországot érintésével közelítettük Ausztriát, annak érdekében, hogy az ott kialakult forgalmi helyzetről is információhoz juthassunk. A szlovén-olasz, valamint az olasz-osztrák határ esetén „nyitott kapukkal” találtuk szembe magunkat, hiszen még annyi ellenőrzés sem volt, mint a magyar-szlovén oldalon. Így tehát mindenféle kontroll nélkül, a vírus előtt megszokottnak számító módon szelhettük át a mediterrán vidéket. Ausztria hegyekkel díszített autópályáján folytattuk utunkat, ahol arra lettünk figyelmesek, hogy Szlovéniához hasonlóan sokkal kisebb gépjárműforgalom volt érzékelhető, mint a megszokott júniusi átlag. Látogatásunk során mindössze egy turistabusszal találkoztunk, amely alátámasztotta, hogy itt is még csak beindulófélben van a turizmus. Így információink szerint elmondható, hogy a Proko Travel utasai az elsők közt kerekedhetnek útra szervezett körülmények között.

Helyzetjelentés az osztrák szállásokról

Ahogyan említettem korábbi blogbejegyzésemben is, a szállás minősége kulcsfontosságú tényezőnek mondható az utazások tekintetében. Annak érdekében, hogy megtapasztaljuk mi vár utasainkra a júliusi kirándulások tekintetében két szálláshelyet is felkerestünk feleségemmel. Mindkét esetben hagyományos büféreggeli várt bennünket, ami azt jelenti, hogy a szlovéniai tapasztalatokkal szemben itt magunknak válogathattuk össze és tehettük tányérunkra a számunkra kedves fogásokat. Az ételek itt is le voltak takarva műanyag fedővel, azonban nem kiporciózva, hanem egy-egy nagyobb tálcán kínálták a felvágottakat, sajtokat és egyéb finomságokat. Mindössze a vajak és lekvárok voltak csomagolva, valamint a pincérek viseltek maszkot, de ezen kívül semmi különlegeset nem tapasztaltunk. A vacsoráztatás is a hagyományos rendszerben zajlott, semmilyen korlátozást nem érzékeltünk. Összességében tehát a szállások tekintetében elmondható, hogy minden a megszokott módon zajlott, mintha a járvány nem is zavarta volna meg az ottani hétköznapokat.

Ausztria utazás - Proko Travel

Látványosságok felkeresése Ausztriában

Utazásunk során útba ejtettünk néhány látványosságot is, amely szerepel az osztrák ajánlataink között, valamint olyanokhoz is ellátogattunk, amelyekkel jövő évi programkínálatunkat szeretnénk bővíteni. A látványosságokhoz érkezve hasonló jelenségre lettünk figyelmesek, mint az autópályán. A látogatók között egy buszos csoporttal sem találkoztunk, ellenben megannyi család érkezett személyautóval kikapcsolódás céljából. Az elővigyázatosságot szem előtt tartva az olyan természeti látványosságok esetén, amelyek csak egy irányból látogathatóak, mint például a szurdokok kötelező a maszk használata, azonban a több irányból megközelíthető nevezetességek tekintetében elhagyható ez a viselet. A felvonók tekintetében hasonlóan az egyirányú nevezetességekhez tábla jelzi a maszk szükségességét, azonban ez utóbbi esetén, véleményem szerint csak kinnfelejtették a felhívást, hiszen nagyon kevesen tartották be ezt a szabályt. Továbbá az is megfigyelhető, hogy a látványosságok közelében, valamint a mellékhelységek mosdójában több helyen is kihelyeztek kézfertőtlenítőket, amelyeket az emberek többsége használ is.

Fontosnak találtuk feleségemmel, hogy az autentikusnak mondható hütték helyzetét is megvizsgáljuk, hiszen azok szolgálnak pihenőként a kirándulók számára. A hegyi, kis éttermecskék esetén volt, ahol hagyományosan üzemeltették az önkiszolgáló részt, azonban olyan helyen is jártunk, ahol nem működtették a büfé jelleget. Ezen felül érdekesség továbbá, hogy a vendéglátóegységekben dolgozók nem a hazánkban megszokott papír vagy textilmaszkot viselték, hanem egy műanyagból készült, heggesztőmaszkhoz hasonlító, homloktól egészen az áll vonaláig érő, íves maszkkal takarták el arcukat a vendégek megóvása érdekében. Ezen felül meglepetés övezte a szokásos Landzeit-ban tett pihenőnket is, hiszen a hétköznapi zsúfoltsággal szemben, jelenleg rajtunk kívül mindössze két vendéget láttunk. Emellett a forgalom visszaesését jelezi a rövidített nyitvatartás is. Azonban szeretném megnyugtatni Önöket, mivel a kínálatot nem érinti a korlátozás, tehát legközelebbi Proko Travel utazásuk során is megtalálhatja kedvenc finomságait.

Egy kis ízelítő a jövő évi programokból

Desztinációbejárásunk során útba ejtettük Liechtensteinklamm-ot is, amely Salzburg tartomány egyik legcsodálatosabb természeti jelenségének mondható. Különlegessége, hogy egy kőomlás miatt körülbelül 4 éven keresztül le volt zárva a szurdok, tehát nem volt lehetőség a látogatására. Annak érdekében, hogy a turisták újra élvezhessék ezt a meseszép látványt óriási felújításokat eszközöltek a területen. A mellékhelyiségeket és a turistaútvonalat érintette a megújulás, amelynek hatására sokkal biztonságosabbá tették a szurdokot, mint az korábban volt. Számomra nagyon meglepő volt, hogy ilyen sok lépcsőt helyeztek el, hiszen így sokkal fárasztóbbá vált a kirándulás, valamint a kilátásból is elvett egy kicsit az új, biztonságosabb rendszer. Azonban ez a természeti jelenség még így is annyira különleges, hogy úgy gondolom, a jövő évi ajánlataink közül nem maradhat ki ez az úti cél.  

Mindent összevetve osztrák sógoraink vidékein kirándulva egyre több helyen feledkezik meg az ember az elmúlt hónapok meghatározó jelenségéről, a korona vírusról. Ennek az az oka, hogy ahogyan olvashatták, minimális olyan korlátozásokat tapasztalhatunk Ausztriában, amelyek a vírushelyzetre emlékeztetnének bennünket. Arra azonban szeretném felhívni a figyelmüket, hogy pakolják be hátizsákjukba vagy tegyék zsebbe szájmaszkjukat, nehogy egy ilyen apróság miatt essenek el egy lélegzetelállító látványosság megcsodálásától.

Összességében nagyon hasznosnak és informatívnak értékelem hétvégi desztinációbejárásunkat, hiszen sok hasznos tudnivalót tudtunk gyűjteni idegenvezetőink és utasaink számára. Remélem még jobban meghoztam ezzel az utazókedvüket és nyugodtabban indulnak újra útnak!

Vissza