Oly gyorsan múlnak az évek

2021.05.26.

Úgy emlékszem mintha ma lett volna, amikor közel 28 éve egy sportboltban egy asztallal megnyitottuk az utazási irodánkat. Néhány héttel korábban az utazási irodai regisztrációt intéztem.

Proko Travel körutazások - utazási iroda

Az ügyintéző hölgy kérdezte, hogy mi lesz az utazási iroda neve?

A KFT neve az én PRO és a feleségem KO vezetéknevéből állt össze. Amíg ott gondolkodtam a néven azt mondta a hölgy, hogy ez a PROKO jó utazási irodai névnek is szerinte. Én akkor a South-West Travel néven gondolkodtam, mivel spanyol desztinációra akartam először fókuszálni. A hölgy ott a hivatalban megjegyzi: Nekem a Proko Travel jobban tetszik. Én még akadékoskodtam, hogy nehéz megjegyezni. A válasza az volt, hogy lehet, hogy nehezebb, de legalább nem keverik össze mással, ha megjegyzik. Bízom benne, hogy igaza lett.

Így alakultunk meg.

Szépen, fokozatosan fejlődtük, növekedtünk. Kb. 3 éve működtünk, amikor egyre több külföldi tulajdonú iroda jött be az országba. Ők csak a nyaralásra fokuszáltak. Addig nálunk is kb. 50-50 %-ban voltak a körutak, illetve a nyaralások. Ekkor felmértem a helyzetet. Megállapítottam, hogy esélytelen és butaság lenne versenyezni olyan külföldi utazásszervezőkkel, akik egy nap mondjuk 1000 szobát kötnek le a szállodáknál. Soha nem fogok olyan kondíciót kapni, mint ők.

Körutázások a Proko Travel-nél!

Azt is láttam, hogy a körutakkal ők nem foglalkoznak, mert sokkal több munka van vele és nagyobb a rizikófaktor is. Miért mondom ezt? A külföldi nyaralós irodák, – jellemzően – repülővel viszik az utasokat a nyaralóhelyre. A reptéren várja a helyi idegenvezető (60-70 főre 1 idegenvezető) és az autóbusz. Szétterítik a különböző szállodákba az utasokat, heti szinten kétszer-háromszor rájuk néznek, esetleg szerveznek fakultatív kirándulásokat és kész. Ha lerobbanna a busz max. 1 órán belül ott a másik a közeli garázsból.

Bezzeg, ha egy körút során robban le egy busz, na akkor kezdődik a szervezés és a telefonálgatás. Mindig versenyt futunk az idővel, hogy minél előbb oldjuk meg a problémát. A feladatok sokkal komplikáltabbak.

Vállalva a komolyabb kihívást a körutak felé fordítottam a cég kormányát. Nem hiszem, hogy nagyképűséggel vádolhatnak azzal a kijelentésemmel, hogy jelenleg az ország 3 legnagyobb, legtöbb utast utaztató körutas irodája közt vagyunk.

A 28 évből következik, hogy felettem is jár az idő.

Úgy döntöttem, hogy megosztom a cégen belüli munkát. Bence fiam gyerekkora óta ebbe nőtt bele. Erről halott a vasárnapi ebédnél, tudta, ha kirándulunk, akkor mindig meg kell nézni azt, hogy hol állhat meg a busz, melyik szállodában fér el 50 ember és folytathatnám a dolgokat. A Szegedi Tudományegyetemen közgazdász lett, a mesterszakon summa cum laude minősítéssel. Ezt követően jött a céghez. Szinte minden fajta munkát végzett a cégen belül, hogy lássa az adott munkakör nehézségeit, feladatait. Beválasztották a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetségének) elnökségébe, a Marketing és Kommunikációs Bizottság vezetője. 2020-ban bekerült Magyarország Top 10 Fiatal Turisztikai Szakembere közé.

Proko Travel körutazások - utazási iroda

Az évek haladtával fokozatosan nőtt a feladatainak és felelősségének köre. Most, a cégnél eltöltött 8. év után úgy éreztem, hogy újabb szintet kell lépnünk, ezért ügyvezetői pozícióba emeltem. Így meg tudjuk osztani a munkát. Nekem több időm lesz a kifejezett turisztikai, szakmai munkára, míg ő pedig teljes döntési jogkörrel tud tárgyalni a biztosító társaságokkal, bankokkal, informatikai cégekkel és még sorolhatnám a sok partnert és feladatot, amelyek egy ekkora cégnél felmerülnek.

Nem vonulok vissza, tovább dolgozok a cég fejlesztéséért, fejlődéséért.

Nem vonulok vissza, tovább dolgozok a cég fejlesztéséért, fejlődéséért, de úgy gondoltam, hogy előnyére válna a Proko Travel-nek egy fiatalos lendület. Szóval, ha valaki azt olvassa, hogy „Prónay Bence – ügyvezető”, akkor most már tudja a titulus történetét.

Vissza