Védőoltások utazás előtt

2018.08.08.

Bár európai országok esetében ritka, hogy utazás előtt valamilyen oltás felvételét javasolnák a szakemberek, Európán kívül több országban vannak ajánlott, vagy éppen kötelezőnek minősített védőoltások, melyek megléte előfeltétel az országba történő belépéshez. Az egészségügyi helyzet változásával azonban egyes vírusok, betegségek elő- vagy háttérbe kerülnek, így az ellenük védekező oltások felvételének indokoltsága is megváltozik. Ezen okból kifolyólag katalógusunkban is nehéz előre feltüntetni a pontos szabályozásokat oly módon, hogy később is aktuális legyen. Még januárban kinyomtatásra kerül az éves prospektusunk, azaz a benne szereplő utazások indulásáig akár több hónap is eltelik. A nagy időintervallum komoly változást tud hozni egy ország egészségügyi helyzetében.

oltások utazás előtt - vakcina

Aktuális szabályozások

A fentieknek megfelelően fontos, hogy az utazás időpontjához közeledve mindig tájékozódjon az utazó az éppen aktuális előírásokról. Bizonyos oltások esetében hosszabb idő kell a védettség megszerzéséhez, ezért mi mindig azt javasoljuk, hogy indulás előtt 2 hónappal járjanak utána a kérdésnek. Magyarországon az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központja biztosít naprakész információkat arról, hogy mely védőoltásokat kötelező felvenni egy adott célterületre való utazás esetén. Fontos tudni, hogy bizonyos országokban területenként eltérő követelmények lehetnek. Gondoljanak csak bele: Brazíliában például jóval nagyobb kockázatnak van kitéve az ember, ha az Amazonas vidékére megy, mintha Rio de Janeiro városát látogatja meg. A riói olimpia, illetve labdarugó VB kapcsán is visszatérő téma volt a Zika-vírus, mely a közép- és dél-amerikai kontinens több részén felütötte a fejét, így Brazíliát is elérte. Abban az időben jóval nagyobb elővigyázatosságot kértek a szokásosnál a turistáktól. A Zika-víruson kívül több olyan „klasszikus” betegség van, amely ellen oltással lehet védekezni. Ilyen például a hepatitis vagy a sárgaláz, melyek oltóanyagai régóta léteznek, ezért több ország esetében alapból javasolja felvételüket az Országos Epidemiológiai Központ.

Oltás-kérdés a Proko Travel utazásain

Felmerülhet a kérdés, hogy attól, hogy az ÁNTSZ „javasolt” kategóriába sorol egy védőoltást, felvegyük-e azt az utazás előtt. Mi mindenkinek az egyéni döntésére bízzuk a kérdést. Manapság a társadalom egy része komoly ellenérzéssel van az oltásokkal kapcsolatban, és mi tiszteletben tartjuk ezen álláspontokat. Amennyiben azt törvényileg nem kötelezik, elfogadjuk Utasaink saját döntését, és nem szükséges számunkra igazolni, hogy megtették-e az adott védőoltás felvételét. Ennek ellenére a közép- és dél-amerikai, illetve távolkeleti útjaink esetében mindenképpen azt ajánljuk, hogy nézzék meg az aktuálisan javasolt védőoltások körét.

Egyeztessen háziorvosával!

Fontos, hogy háziorvosaikkal is egyeztessenek, hiszen ők azok, akik - a kórelőzményük ismeretében - szakértő javaslatot tudnak adni a témában. Magas kockázati csoportba tartoznak-e, érdemes-e felvenni az oltást, ha igen, akkor mikor?

Saját tapasztalatok

Mivel nálunk alapszabály, hogy új utazást csak úgy állítunk össze, hogy valaki a cégtől előzetesen személyesen bejárna a területet, így sok távoli helyet is bejártam, ahová következő évtől utazásokat szerveztünk. Ezek során volt olyan terület is, ahol az ÁNTSZ javasolt védőoltást. Saját orvosommal is egyeztetve Indokína bejárása előtt a hepatitis A és a B elleni védőoltást vettem fel.

Tanácsok és trükkök

Függetlenül attól, hogy valaki beoltatja magát, vagy sem, jobb elővigyázatosnak lennünk, ha egzotikus területre utazunk. Ha a célterület higiéniai viszonyai nem ütik meg az európai viszonyokat, néhány tanácsot érdemes megfogadni. Kerüljük csapvizet! Ezt jellemzően mindenki betartja, de sokan már nem gondolnak bele, hogy a jégkockák is készülhetnek helyi csapvízből, vagy a salátát is olyan vízzel mosták meg. Ezeket is érdemes mellőzni. Csak tűzön főtt ételt fogyasszunk! Mivel a kórokozók jelentős része elpusztul a magas hő hatására, a grill és egyéb sült / főtt ételek jóval biztonságosabbak, mint a hideg vagy nyers étkek. Használjunk kézfertőtlenítőt! Drogériákban kapható kis „úti” kiszerelésben a folyékony és a nedves törlőkendős változat is. Étkezések előtt, kézmosás után (melyet ügye a helyi csapvízzel végzünk…) mindenképp javasolt a fertőtlenítő szerek használata. Fogyasszunk „védőitalt”! Mikor egzotikus helyre megyünk, én mindig viszek magammal valami magas alkoholtartalmú italt (jellemzően 80%-os Stroh rumot), melyből étkezések után szoktunk inni kb. 2 cl-t. Ennek célja, hogy a szájüreget és a nyelőcsövet fertőtlenítse, de a hangulatra is pozitív hatással van. :)

Magyarországi oltóhelyek

Ha úgy döntenénk, hogy beoltatjuk magunkat, az országban több ponton is megtehetjük ezt az oltóközpontok hálózata által. Íme, néhány vidéki nagyváros, ahol fel tudják venni az oltásokat:

  • Budapest
  • Szeged
  • Kecskemét
  • Nyíregyháza
  • Debrecen
  • Miskolc
  • Pécs

Az oltóhelyek teljes listája a következő linken érhető el: http://www.utazaselott.hu/olto-hely.html  

Vissza