9+1 dolog, amit csak Spanyolországban lehet megtenni

2016.08.26.

Spanyolország Európa egyik legkedveltebb úti célja, ahogy az enyém is. Ugyan az országba látogató turistáknak rengeteg lehetősége van, összeszedtem a személyes kedvenceimet.

1. Megnézni egy Flamenco showt

A flamenco eredetét tekintve a spanyol cigányok életstílusát bemutató zene, tánc, mely a táncon túl a viselkedésben, életfelfogásban, öltözködésben és a szerepekben is érzékelhető. Teljes valójában hatást gyakorol a nézőre, egy kis részt kaphatunk a világukból. A zene hallatán legtöbbször táncra perdülnénk, elfeledve mindent, ami otthon van

2. Megnézni az Alhambrat

A 14. századi építmény Spanyolország egyik legkedveltebb turisztikai látványossága. Az épületegyüttes 1492-ig a mórok birtokában volt. Sokan pedig Granada városát is csak azért látogatják meg, hogy eljuthassanak ide. A várkastély épületeinek belső díszítése és a szökőkutakkal tarkított park is meseszép. 1984 óta a világörökség része.

3. Enni tapasbarban

A tapas egyfajta előétel, amelyet ételek között szolgálnak fel, így megfelelő társat adva az ételt kísérő sörnek vagy bornak. Máshol a beszélgetés mozgatójának hívják. Rendkívül sok fajtával találkozhatunk, azonban a legtöbb esetben apró tengeri herkentyűk paradicsomos alapú, olajos szószban kóstolhatjuk meg a tapast.

4. Megtekinteni Gaudi műremekeit

Gaudí keze nyomát leginkább Barcelonában láthatjuk, itt több híres építmény főépítésze is ő volt. Az élet szerelmese volt, építészeti munkájában a természet és a vallás ismertetőjegyei is felfedezhetőek. Többek között az ő nevéhez köthető a Sagrada Familia, a Güell Park és a Casa Battló. Hallották miként halt meg 72 éves korában? Ha nem a PROKO-s idegenvezetők elmesélik Önöknek Barcelonában.

5. Részt venni egy spanyol ünnepen

Az igazi spanyol élményhez hozzátartozik, hogy a helyiekkel élünk át egy ünnepet. A pamplónai futtatás tradicionális bikafuttatás, mely a Sanfermines fesztivál reggelein zajlik. Itt nemes egyszerűséggel bikákat engednek szabadon az utcákon, akik előtt a helyiek futnak. A jelentőségét és népszerűségét jól mutatja, hogy közel 30 éves TV közvetíti. Fesztiváli különlegesség még az emberpiramis. Itt 5-6 szinten állnak egymás vállán az emberek. Volt szerencsém ilyet látni. Fantasztikus, főként ahogy összeáll a piramis.

6. Gyönyörködni a spanyol festőiskola műremekeiben

A Prado Spanyolország legnagyobb nemzeti művészeti múzeuma. A Madrid központjában található intézmény a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkezik, amelyben a 12. és 19. század között készült művek találhatóak. Olyan művészek munkáit is megtekinthetjük, mint Velázquez, Goya vagy Picasso.

Spanyolország látnivalók

7. Sétálni az El Camino zarándokútján

Manapság már nemcsak kifejezetten vallásos emberek indulnak el az úton. Igen népszerűvé vált azok körében is, akik keresnek valamit, akár önmagukat vagy egy kifejezett kérdésre a választ. Az előkészület azonban kihívást jelenthet, hiszen úgy kell tervezni az otthoni életünket, hogy legalább két hétig távol leszünk. A ma használt út a Pireneusok francia lábaitól Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet.

8. Inni egy pohár hűs Sangriát

Egy meleg spanyol napon nincs párja egy pohár hűs Sangriának. Számos variációját megtalálhatjuk az országban, azonban az ital Barcelona környékén a legkifinomultabb. A legismertebbek borból készülnek, néhány helyen pezsgő alapú Sangriát is készítenek.

9. Élvezni a spanyol tengerpartot

Amennyiben a homokos tengerpart és a rózsaszín korallsziklák egy olyan képet festenek Ön elé, ahol szívesen kipihenné fáradalmait, Costa Bravan a helye. Itt található Spanyolország egyik legrégebbi turisták által látogatott partszakasza, azonban a közelmúlt felújításai valóságos turistaparadicsommá tették. Hasonlóan kellemes a Costa del Sol és a Costa Blanca tengerparti szakasz is.

+1 Bikaviadal

Sokak számára megosztó, nem való mindenkinek, de mindenképp hozzátartozik a spanyol kultúrához. Ugyan Katalóniában betiltották, továbbra is van lehetőség megtekinteni ezt a spanyol hagyomány. A matador egy felhergelt bikával küzd meg, majd a végén megöli. A bikaviadalt támogatók szerint ez nem sport, hanem művészet. Természetesen én is láttam bikaviadalt. Én nem láttam a szépségét, de nem is vagyok spanyol.

Vissza