Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  A hajós főváros

A hajós főváros

2019.07.25.

Az elkövetkező időszakban néhány kedvelt városomat, majd országomat szeretném bemutatni Önöknek, az én távcsövemen keresztül. Célom, hogy olyan úti célokat mutassak Önöknek, amiket szerintem nem szabad kihagyniuk a megnézendők listájáról.

Először egy olyan városról szeretnék mesélni Önöknek, ahol az elmúlt időszakban sokszor megfordultam csoportjaimmal. A sok látogatásnak köszönhetően könnyen fel tudom idézni a holland főváros, Amszterdam mesebeli házaival díszített utcáit, csatornáit.

Az amszterdami miliő

Amszterdam utazás - Proko Travel

Biztosan hallották már, hogy Amszterdamot sokan megosztónak tartják, azaz az odalátogató vagy szerelembe esik a várossal, vagy éppen ellenkezőleg, félelmet kelt benne a város. Utóbbit egyik látogatásom során sem tapasztaltam, pedig volt már szerencsém sétát tenni a híres Piroslámpás negyedben is. A holland fővárosnak nagyon egyedi hangulata van, melyet elsősorban a Hanza típusú, sötét vöröses, illetve fekete dísztéglás házainak köszönhet. A németalföldi, valamint skandináv építészet jegyeit magán viselő amszterdami építészet jellemzője továbbá, hogy egységesen, fehér szegéllyel díszítik az ajtókat és ablakokat, sőt néhol még a tető vonalát is követi ez, a kontrasztot biztosító világos vonal. A mézeskalácsra emlékeztető házak egy másik különlegessége, hogy a belváros néhány épülete több ezer facölöpön áll, melyeket a 16-17. században kátránnyal vontak be, mielőtt a laza homokos földbe illesztették, s ezek a mai napig stabilan helytállnak.

Hollandia utazás - Amszterdam

Ha jobban megnézzük a fenti képet, arra lehetünk figyelmesek, hogy az épületek nagyon keskenyek. Ennek az az oka, hogy régen az alapján fizették a családok az adót, hogy milyen széles területet foglal el a házuk utcafrontja, ezért inkább keskenyebbre tervezték az épületeket, melyek néhány emeltből állnak. Felmerülhet Önökben a kérdés, hogy ilyen körülmények között mégis, hogy oldják meg a költözködést a helyiek. A találékony hollandok erre is megtalálták a legideálisabb megoldást. A karcsú házak homlokzatán csörlőket helyeztek el, melyek segítségével kötélen felhúzták a nagyobb bútorokat, majd az ablakon keresztül pakolták be azokat.

Engedjék meg, hogy megosszak Önökkel egy érdekességet a házakkal kapcsolatban. Az utcákon sétálva, hajózva, ha felnézünk az épületekre arra lehetünk figyelmesek, hogy hiányzik a függöny az ablakokból. Számunkra ez furcsának tűnhet, azonban az amszterdami nők számára ez a történelem során a tisztességesség jelképe volt. Ezzel jelezték a polgártársaknak, hogy annak ellenére, hogy férjük távol hajózik továbbra is hűségesek maradnak hozzájuk és bárki betekinthet ablakukon, hogy erről megbizonyosodjék. Ugyan a mai világban már kevésbé jellemző a férfiakra ez a hivatás, de a szokás hűen őrzi a hajózás emlékét.

A biciklik és a hajók városa

Az ország elhelyezkedésének köszönhetően a víz továbbra is nagy szerepet játszik a hollandok mindennapi életében, valamint közlekedésében. A város – Budapesthez hasonlóan – körutas berendezkedésű, azonban ez esetben a körutak főként csatornákból, míg a sugárutak vegyesen csatornákból és hagyományos utcákból állnak. Emiatt az elrendezésnek köszönhetően itt az autós közlekedés nem igazán jellemző, ellenben a hajós és a biciklis közlekedéssel. Egyik látogatásom során volt lehetőségem nekem is két kerékről megközelíteni Amszterdam középpontját, a Dam teret, majd végig tekerni a történelmi belváros főutcáján, melynek a tértől észak felé fekvő részét Damraknak, a dél felé fekvőt Rokinnak neveznek. Meghatározó élmény volt számomra, hogy felvehettem a helyiek ritmusát egy kis időre, és javaslom Önöknek is, hogy ha lesz lehetőségük pattanjanak Önök is biciklire és használják ki a tökéletesen kiépített biciklis utakat. Egy dologra azonban hadd hívjam fel a figyelmüket. Ha sétálva közelítik meg a holland főváros látványosságait, akkor mindig legyenek figyelmesek a bicikliutak mentén, hiszen az ott közlekedők nem számítanak ténfergő gyalogosokra és már többekkel megesett, hogy átgázoltak a figyelmetlen turisták lábán.

Amszterdam utazás - Hollandia

A városnézés egy másik módja, melyet szintén érdemes kipróbálni a hajózás, melynek keretében a kanálisokon csordogálva nyerhetnek betekintést a város érdekesnél érdekesebb negyedeibe. A kirándulás e módja bizonyára eszükbe juttatta a kanálisok másik nagy városát Velencét, azonban hangulatában a két település más élményt nyújt. A romantikus, gondolákkal teli olasz város tömegét főként a turisták adják, így, ha figyelmesek vagyunk észrevehetjük, hogy a házak nagy százalékában már nem is laknak ott a helyiek. Ezzel szemben Amszterdamban nehéz üres lakást találni, melyre válaszul elterjedtek a csatornákban sorakozó lakóhajók, mint állandó lakások. Az ilyen vízi lakásoknak ugyanúgy megvan a pontos címe (csatorna neve, hajó száma) így, ha képeslapot akarnának küldeni egy itt lakó barátjuknak, ne aggódjanak, levelük célba fog érni.

Miért az egyik kedvenc városom Amszterdam?

Az Amstel folyó partján fekvő város építészetén és hangulatán túl azért az egyik kedvenc városom, mert itt tudok a művészetek iránti érdeklődésemnek is kedvezni, hiszen Amszterdam múzeumokban is gazdag. Életemben először főiskolás koromban utaztam ide azzal a céllal, hogy megcsodálhassam élőben is a szívemnek kedves, Éjjeli őrjárat névre hallgató festményt, mely a híres Rembrandt keze munkájának gyümölcse. Azóta több alkalommal is volt szerencsém megcsodálni a monumentális festményt, mely minden alkalommal továbbra is lenyűgöz, de ezen felül érdemes még meglátogatni többek között a Van Gogh Múzeumot, a Rembrandt Múzeumot, vagy akár a Modern Művészetek Múzeumát.

Kiknek javaslom Amszterdam meglátogatását?

Véleményem szerint mindenki számára különleges élmény lehet megtapasztalni, az Amszterdamban tömörülő rengeteg náció békés együttélését, valamint a holland vendégszeretetet. Továbbá a művészetek, az építészet és a hajózás szerelmesei számára ez egy kihagyhatatlan desztináció, hiszen ők nem egy olyan helyet találhatnak a városban, ami rögtön elnyeri tetszésüket és máris azon kapják magukat, hogy keresik a következő lehetőséget, amikor újra meglátogathatják a tulipánok országának fővárosát. Azokat az utazókat pedig, akikre jellemző, hogy városnézésük során szeretnek minél több kilométert gyűjteni, arra szeretném bátorítani, hogy használják ki a lehetőséget és üljenek biciklire, hogy Önök is átélhessék az amszterdami életérzést.

Hollandia tulipánok

Tulipánvirágzáskor Hollandiában (2017) Endre Rozgonyi

Figyeljék útjainkat és jöjjenek el a Proko Travellel legközelebbi hollandiai utazásunkra. Akik pedig idén júliusban, vagy korábban részt vettek a Benelux körutazásunkon, melynek során érintettük Amszterdamot, azokat arra kérném, hogy osszák meg utazótársaikkal, illetve Velünk, hogy mi volt számukra a legkedvesebb a fenti városban.

Vissza