Helyzetjelentés Barcelonából – egy terrortámadás hatásai

2017.09.03.

Szomorú, mégis így van: az elmúlt években többször is terrortámadások hírétől visszhangzott a sajtó. Legutóbbi alkalommal Barcelona városában történt tragédia. A rákövetkező 2 hétben 2 turnusunk is járt a helyszínen. Fiam, Bence az egyik csoport idegenvezetőjeként tartózkodott ott. Alábbiakban az Ő gondolatait olvashatják:

Tapasztalataink

Gulyás Miklós kollégám utazott a korábban induló csoporttal. Ők a szombati, terrorizmus elleni felvonulás napján jártak Barcelonában. A felvonulás után nem sokkal sétáltak a Ramblan, a történtek helyszínén. A rengeteg gyertyát, képet és virágot egy kézilabdapálya méretű területen helyezték el a felvonulásban résztvevők. Elmondásuk alapján ez utóbbi egyszerre volt megindító és elgondolkodtató. Az egész város azokra emlékezett, akik megsérültek, vagy elhunytak a tragédiában. Barcelona terrortámadás Megemlékezés a terrortámadás áldozatairól - Barcelona A mi csoportunk pár nappal később érkezett a helyszínre. Nagyon meglepődtünk, hiszen közel sem az a légkör fogadott minket, mint amire Miklós beszámolója alapján számítottunk. Egyedül a Katalán tér és a Rambla kereszteződésében volt látható egy kisebb emlékhely, de ezen kívül alig emlékeztetett valami a történtekre. Ugyanúgy üzemel minden bolt és étterem, mint azelőtt. Aki nem értesült a tragédiáról, alig veheti észre, hogy bármi is történt. Mondhatjuk, hogy minden visszaállt a normális kerékvágásba.

Mi változott?

Csupán két különbséget vettem észre a korábbi látogatásaimhoz képest. A migráns-helyzet fennállása óta szerepelt egy „Refugees welcome”, azaz „Menekültek, üdvözölve vagytok” feliratú molinó a barcelonai városházán. A támadást követően ez lekerült az épületről… Refugees welcome feliratú molinó a barcelonai városházán A másik változásra Lloret de Mar-ban lettem figyelmes. Itt a fő sétálóutca két végére kerültek ki betontömbök, amelyek lehetetlenné teszik az autók bejutását a sétányra. Júniusi utazásomkor még biztosan nem voltak ott, az utóbbi pár napban helyezhették ki őket. Érdekesség, hogy Barcelonában nem láttam hasonló intézkedéseket, így a támadás színhelye, a Rambla sincs elzárva az autós forgalom elől. A rendőri jelenlétet tekintve sincs jelentős változás, a turisták által frekventált részeken eddig is voltak rendőrök, és most is láttuk őket.

„Nem félünk”

A barcelonai magatartás Spanyolország terrorizmushoz való hozzáállását tükrözi. A történtek óta ugyanis az ország jelmondata a „No tenemos miedo” (katalánul „Ne tenim por”), amit magyarra „Nem félünk”-nek fordíthatnánk. A napokban, a Barcelona futballcsapatának ősi riválisának, a Real Madridnak a meccsén is megjelent az üzenet ezzel kimutatva szolidaritásukat. A jelige mondanivalója figyelhető meg a helyiek, a turisták, és az egész spanyol nemzet attitűdjében. Nem félünk  - Spanyol jelige a terrortámadások után

Merjünk élni, merjünk utazni!

Ahogyan azt már említettem, mára szinte nyoma sincs a történteknek. Újra kint állnak az utcai árusok, művészek, valamint nyüzsgés jellemzi a bárokat és éttermeket is. Beszélgettem a témáról utasainkkal is, akik egybehangzó állásponton vannak. Egyetértenek abban, hogy egy terrortámadás hatására nem szabad megváltoztatni az életünket, és nem hagyhatjuk, hogy a félelem vezéreljen bennünket.

Szörnyű, ami történt, de ha engedjük, hogy befolyásolja a mindennapi életünket, akkor pontosan azt fogják elérni, amit akarnak.

Úgy gondolom, hogy azzal tudjuk „felvenni a harcot”, hogy ugyanúgy éljünk az életünket, nem változtatunk szokásainkon vagy például oda utazunk, ahova eleve szerettünk volna. Fontos megemlítenem, hogy jelenleg 90 utasunk tartózkodik kint, senki nem mondta le a történtek hatására az utat. Ez is bizonyítja, hogy a turisták magatartásában sem történt változás, azaz hozzáállásuk megegyezik a spanyol felfogással és nem engednek a félelemnek.

Vissza