Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  Köln, Düsseldorf

Köln, Düsseldorf

2012.07.28.

A Rajna-vidéken eltöltött 4 napom során volt arra is időm, hogy kicsit körbenézzek Kölnben és Düsseldorfban. Kölnben már voltam kb. 1 éve, de Düsseldorfot most látogattam meg először. Nagyon nagy különbség van a két város között. Düsseldorf a régió központja, de finoman kifejezve; ronda város. A Rajna-part és annak a közvetlen közelében található sétáló utcák, hangulatos éttermek vidéke még azt mondom az elfogadható kategóriába tartozik, de egyébként az egész város egy nagy semmi.
Düsseldorf  Rajna-part
 A vásárlóutcája a " Kö" (Königsalle) nagyon elegáns boltokkal van tele, de mint utca még csak nem is látványos. Jól nézett ki az utcán parkoló Ferrari és Porsche, de ezért az ember nem megy Düsseldorfba. Ha a véleményemre kíváncsiak, egyébként se menjenek. A mi rajnai programunkban sincs bent. Nem is bánom, sőt örülök, hogy nem tettük bele.
Köln. Más kategória. Ez is a Rajna két partjára épült. Látványos hidak ívelnek át rajta. Különösen szép a Hohenzollern híd.
Dóm és Hohenzollern híd
Érdekessége, hogy a híd vaskorlátjához (inkább vaskerítéséhez) több tízezer lakatot raktak fel a szerelmesek. Különleges hagyomány, hogy a szerelmesek összetartozását az ide helyezett lakattal erősítik meg. Rengeteg van belőlük, különböző színűek és méretűek Többségük feliratos. Vagy 2 monogram, vagy hosszabb szöveg vagy csak egy szív található rajtuk. Aranyos hagyomány. Ennyi lakatból biztos sok kapcsolat tartós maradt, vagyis van összetartó hatása a lakatnak.
A Rajna fölött
A másik vagy inkább a fő látványosság a városban természetesen a Dom. Nagyon érdekes volt 2 nappal a csoportunk odaérkezése előtt voltam Kölnben, így egy-két dolgot előre le tudtam egyeztetni a helyszínen. A Dom a város szívében, a vasútállomástól kb. 25 m-re (!) található. Szédületes méretek, adatok. Néhány csak érdekesség képen. 1248-ban kezdték el építeni és 1880 -ban (!) fejezték be az építést. Ehhez még hozzátesszük a háború okozta károk helyreállítását, elmondhatjuk, hogy több mint 650 évig építették (újjáépítették) ez a katedrálist.Az alap stílusa a gótika (szerintem a legszebb építészeti stílus) és ez egészült ki neogótikával.
Dóm belső
Általában 5 hajós, de bizonyos helyeken olyan majdnem mintha 7 hajós lenne. Egy félórát simán el lehet tölteni benne és még csak nem is unatkozik bent az ember.
Látványos még a reneszánsz alapokra épült, többször átépített és újjáépített városháza is.
Köln városháza
 A városban több helyen található római kori emlék. Nem véletlen. Az alapítása az időszámításunk előtti I. századig vezethető vissza.
A belváros a sok utcai teraszok miatt különösen hangulatos, a Rajna-part éttermei egész nap zsúfoltak. Vigyázzanak az árakra, mert automatikusan 19 % szervízdíjat számolnak hozza a fogyasztás árához.
A város tele van turistával. Megértem. Ennek a városnak van hangulata, szép házai látványos műemlékei. No ezt a város ellenben javaslom megtekintésre.
Rajna-parti sétányon
Egy nap elegendő rá. Esetleg, ha valaki egy rajnai hajókirándulást is be akar iktatni, akkor szerencsésebb a 2 nap. Egyébként van turistahajó Bonnba (vagy onnan). Át akartam menni, de egyszerűen nem volt rá időm. 1. nap este érkeztem, 2 nap kiállítás, majd irány Düsseldorf mert onnan repültem következő reggel haza. Sajnálom a kimaradt hajózást, de most a szakma fontosabb volt az egyéni érdekeimnél.
Legközelebb az olimpia - túrizmus - sport kapcsolatról írok.

 

Vissza