Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  Mozgalmas május

Mozgalmas május

2016.05.29.

Ritkán fordul elő, hogy rövid időn belül több csoporttal is én utazok idegenvezetőként, de 2016 májusa egy ilyen hónap volt. Így nem sokkal azután, hogy hazaértem Hollandiából, Málta felé vettem az irányt.

Idegenvezetőként ezúttal nagyon jó dolgom volt

Akadt ugyanis egy helyi segítségem. Egy több, mint 20 éve Máltán élő magyar hölgy, aki amellett, hogy vezette a kirándulásainkat, a helyiek szemével mutatta meg a sziget kulturális és természeti szépségeit. Nekem mindössze egy fél napos kis halászfalus kirándulás jutott, valamint az adminisztratív feladatok ellátása.

Gondolhatják, az utóbbi munkakört már néhányszor elvégeztem :)

20160516_132118

Utasaink 3 és 4 csillagos szállodák közül választhattak, a 4 csillagos kiemelkedő, valamint a 3 csillagos is kellemes, de átlagos színvonalú volt. Utazóink nagy örömére mindkét szálloda a város szívében található, így esténként kötetlenül sétálhattak a belváros mediterrán utcáin.

Egy sziget, ami nem a strandolásról szól

Az embernek a Földközi tengerről először a fürdés jut eszébe, viszont Máltán nem a pancsolás jelenti a legnagyobb élményt. Sokkal inkább a sziget gazdag és sokszínű kultúrája, építészeti látványosságai és egyedülálló hangulata.

Az igazi strandrajongók nyaranta fürdésre adhatják a fejüket, de homokos tengerpartot csak keveset találhatnak a szigeten. Legtöbbször egy vaslépcsőn kell leereszkedni a tengerbe. Azonban igazi fanatikusnak kell lenni a májusi csobbanáshoz, tekintve, hogy ekkortájt 17-18 fokos a víz hőmérséklete, (ami még a vérbeli strandolókat is „megizzaszthatja”).

Málta sokszínű kultúrája, építészeti látványosságai és egyedülálló hangulata 

Málta – A lovagok szigete

Körutunk célja a máltai lovagrend és az építészeti különlegességek megismerése volt. A máltai lovagok a 16. és 18. század között sokat építkeztek, az akkor épült várfalaknak és palotáknak a mai napig csodájára járnak!

Kinek javaslom Máltát?

Aki szereti a mediterrán hangulatot és nyitott az érdekes építészeti megoldásokra. A halételek kedvelőinek kiemelten ajánlom a szigetet, számos különlegességet kóstolhatnak.

Málta nem tartozik a bejárhatatlan helyek közé. Bármely pontjáról elmondhatjuk, hogy legfeljebb 15 km-re van a tenger, a lakóinak száma pedig nem éri el a félmilliót.

A mediterrán hangulatú málta

Az egyéni szigetbejárásra még segítségünk is akad. A városnéző buszok (hop-on hop-off buszok ) gyakorlatilag úgy működnek, mint nálunk a helyi járatok: bizonyos időközönként, azonos útvonalon közlekednek, csak itt a megállóhelyek a helyi nevezetességeknél vannak és szinte az egész sziget megtekinthető ezekkel a járatokkal. A turistabuszokhoz hű maradva, itt is van fülhallgatós ismertetés és tájékoztatás. Ami ellenben szokatlan, hogy meghallgathatjuk magyar nyelven is! Köszönjük meg annak a magyar idegenvezetőnek, aki rábeszélte erre a buszt üzemeltető céget!

Összefoglalva, könnyen bejárható, hangulatos, látványos sziget Málta, de csakis akkor, ha nem ragadnak le a hotelben vagy a strandon. Engedjék szabadjára a kíváncsiságukat és akkor számtalan csodás helyet fedezhetnek fel.

Még egy javaslatot tennék. Ne elégedjenek meg a főszigettel, Máltával, menjenek át Gozo szigetére is.

Önök a strandolást vagy a vagy az építészeti látványosságokat kedvelik jobban? Örömmel olvasnám a véleményüket! Egy szomorú hírrel kell zárjam a bejegyzést: Kalmár András, egy régi, félegyházi buszos kollégánk, a múlt héten személyautójával egy kamionnal karambolozott és elhunyt. Isten nyugosztalja!

Vissza