Sigulda, Turaida, Césis

2016.09.25.

A mai napon Rigától északra kb. 60 km-re lévő természetvédelmi területre autóztunk. Itt a Nemzeti Parkon kívül 3 települést és annak látnivalóit tekintettük meg. Mondhattuk volna azt is, hogy ez a nap a várakról szólt. Ugyanis mind a 3 városban található egy látványos vár. A várakhoz kiállítás is társul. Volt olyan, amely kicsit szerényebb volt mind a várat, mind a kiállítást illetően, de így a 3 együtt egy szép csokrot nyújtott a környék középkori látványosságaiból.

Sigulda Kastély - látványosság Turaida kastély

Szakmailag felmerül az emberben, hogy jó-e egy napon 3 várat bemutatni? Valóban szerencsésebb lenne vegyíteni a templomok, városok, várak, természeti látványosságok négyest, de sajnos nem mindig van erre mód. Ezen a vidéken nincs szép város.

Turaida vár távolról Fizetés nélküli zsoldos katona

Lettország legnagyobb barlangja?

A természeti látnivalók adnak lehetőséget túrázásra, de a 2 templom, melyet érdemes az út során megtekinteni maximum – összesen – 10 perces program. Régiek a templomok, de nincsenek szépen renoválva és belül sem díszesek, mivel evangélikusak. Szóval nem maradandó élmény. Megtekintettünk egy barlangot is. Hááát, kicsit nevetséges kategória volt. Képzeljenek el egy kb. 10 m mély 5 m magas lyukat a hely oldalába. Na erre mondják, hogy ez Lettország legnagyobb barlangja. Ez lehet igaz is, de kicsit vicc kategória. Le sem fényképeztem. A látványosságok belépői nem irreálisak 3 – 6 €. Érdekes volt, hogy majd mindenhol régi középkori ruhában voltak a helyi szervezők. A kiállítási termekben alig találtunk teremőrt. Mindenki megbízik a látogatók becsületességében. Rigától egész jó úton lehet megközelíteni ezt a Nemzeti Parkot. Érdekes, hogy sokkal nyugodtabban és lassabban vezetnek az emberek itt, mint odahaza. Én is kénytelen voltam alkalmazkodni a többiekhez, mert ne egy külföldi legénykedjen, szabálytalankodjon a lett utakon.

Turaida vár

Holnap elhagyjuk Lettországot. Útközben még megtekintünk még egy szép kastélyt a Rundale kastélyt, majd irány Litvánia.

Vissza