10 hely, amit Horvátországban látnia kell

2016.07.12.

Horvátország nem csak számunkra, de egész Európa számára közkedvelt úti cél. Több Proko Travel út is az Adriai tengert veszi célba. Bízom benne, hogy az alábbi 10 gyönyörű hely közül még akkor is talál újdonságot, ha rendszeres látogatója az országnak.

1. Dubrovnik

Dubrovnik az Adria legdélebbi gyöngyszeme, történelmi látványosságokból bőven van mit megtekinteni, kezdve a 2 kilométeres városfallal, mely körülöleli a várost. A központba érve rengeteg lenyűgöző építészeti és szobrászati művel találkozhatunk, gyönyörű templomok, kolostorok, múzeumok alkotják az óvárost. Sétálóutcája a maga különleges hangulatával az időseket és fiatalokat egyaránt elvarázsolja. A fényesre kopott, mészkővel borított utcákon a délutáni órákban érdemes barangolni.

Dubrovnik az Adria legdélebbi gyöngyszeme 

2. Plitvicei tavak

Az utóbbi években nagyon vonzó turisztikai célponttá vált a magyar turisták számára is a Plitvicei Tavak Nemzeti Park. A horvátországi nyaralás tökéletes megkoronázása lehet, ha ellátogatunk ide. A nemzeti park szépsége lenyűgöző, mindenki, aki már járt itt, áradozva mesél róla. Nem is csoda, hiszen 92 káprázatos vízesés és 16 gyönyörű tó található a park területén. Érdemes egy egész napot rászánni a látogatására és a korai órákban érkezni, hogy elkerüljük a nagy tömeget.

Plitvicei tavak horvátország 

3. Split

A horvát tengerpart legnagyobb városa, közép-Dalmácia szívében fekszik és több mint 1700 éves tradícióval büszkélkedhet. A város sétányain mindig pezseg az élet, minden korosztály megtalálja a neki megfelelő szórakozást. Ha már Splitben járunk nem érdemes kihagyni a Diocletianus palotát, és Nini Gergely püspök szobrát. Úgy tartják, hogy a szobor lábujjának megérintése szerencsét hoz.

Split szigete horvátország utazás 

4. Krk szigete

Krk az Adria legnagyobb és egyben a legészakabb fekvő szigete, valamint kétségtelenül az egyik legszebb is. A szigeten számos rejtett öblöcskét fedezhetnek fel az ott nyaralók és fürdőzők. Mit érdemes meglátogatni Krken? Kihagyhatatlan úti cél Krk város és a Frangepán kastély, valamint a krki katedrális. Plitvice mellett, a Krka Nemzeti Park Horvátország másik lenyűgöző nemzeti parkja.

5. Pula

Pula számos építészeti nevezetességet kínál az odalátogatóknak. A mintegy 3000 éves várost az Isztria fővárosaként is emlegetik. A város leginkább a kultúrára éhes látogatókat vonzza, mint az üdülni vágyókat. Pula is számos történelmi örökséggel rendelkezik, de ami megkülönbözteti a többi horvátországi várostól, az a sok jó állapotban megmaradt római kori építmény. Kihagyhatatlan látnivaló a pulai amfiteátrum és aréna. Ez a világ 6. legnagyobb ma is álló arénája.

Pula 3000 éves városa 

6. Zadar

A horvát Rómaként is emlegetett város szintén igen nagy múltra tekinthet vissza. Építészeti különlegességei mellett a környékben remekül kikapcsolódhatunk egy kirándulással, hiszen 5 nemzeti park is megtalálható ebben a régióban. Az autómentes óvárosban találhatjuk a legtöbb műemléket, azonban itt nincs akkora tömeg, mint például Dubrovnikban vagy Splitben.

Zadar sziget horvátország 

7. Hvar sziget

A sziget legpatinásabb városa a sziget nevével azonos Hvar város. A festői szépségű öbölből befelé haladva az embernek olyan érzése lehet, mintha Velence utcáin sétálgatna. A hegy tetejéről a Fortica erődből tekinthetünk le a nyüzsgő városra. A szigetet Dalmácia királynőjének is nevezik romantikus kis utcái miatt. Építészeti szépségei mellett remek borokat is kóstolhatunk. A sziget híres vörösbora a Zlatan Pavac. A kikötőből katamaránnal indulva könnyen megközelíthető Split és Brac-sziget is.

8. Bol

Bol egy igen divatos nyaralóhely, amely Brac-sziget déli oldalán húzódik. Fehér aprókavicsos strandjainak szépsége nagyon sok turistát vonz. Az adriai tenger egyik legszebb strandja is itt található a Zlatni Rat (Aranyszarv). A part 500 méter hosszan nyúlik a tengerbe és alakját folyékony aranyhoz hasonlóan változtatja. A város nem csak meseszép és vonzó strandokat tartogat számunkra, természetesen értékes műemlékeket is kínál. 

 Bol sziget horvátország 

9. Trogir

A Splittől 25 kilométerre található kis „múzeumváros” az adriai tengerpart egyik legősibb városa. A város kacskaringós utcáin sétálgatva úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő. Az épületek között megcsodálhatjuk a romantikus stílusú kis templomokat valamint a barokk és reneszánsz stílusú palotákat is.

10. Zagreb

Annak ellenére, hogy Zagreb Horvátország fővárosa, gyakran elsiklanak felette az utazók a tervezés folyamán. Ez nagy kár, hiszen rengeteg élményt kínál! Ugyan tengerparttal és stranddal nem rendelkezik, múzeumai, galériái és belvárosai miatt érdemes meglátogatni. A történelmi látnivalók után a helyiekkel együtt ülhetünk le hangulatos kávézóiba és éttermeibe – átélhetjük a horvát életérzést.

10 hely bizonyára nem elég, hogy minden szép úti célt bemutassak Horvátországban. Van olyan hely, ami az Ön számára kihagyhatatlan?

Vissza