Hogyan készítsünk profi fotót utazáskor?

2019.09.19.

Ön hallott már a minden évben megrendezésre kerülő fotópályázatunkról? Amellett, hogy utazásiutalvánnyal is megajándékozzuk a szerencsés nyerteseket, még saját, beküldött képeivel is találkozhat katalógusunkban. Ugyan sokan már túl vannak az idei nagy pihenésen -és már elkészítették kedvenc utazós képeiket- de hadd osszak meg Önökkel néhány tanácsot, amelyek az őszi és a téli utazások során is jól jönnek majd a fotózás szempontjából.

A horizont és a vízszint kapcsolata

Sokszor találkoztam már olyan képekkel, amelyek színvilágukban és a legtöbb beállításban tökéletesek, azonban egy dolog elrontja az összhangot. A nem megfelelő horizontkövetés, pedig ez az első, amire érdemes odafigyelni, ha olyan fotókat szeretnénk készíteni, amelyeket mindenki megdicsér. Amikor kezünkbe vesszük a telefonunkat vagy kameránkat ügyeljünk arra, hogy a horizont a képen is vízszintben legyen, tehát például a hegy ne dőljön egyik irányba sem, hanem hagyjuk neki, hogy megálljon a „saját lábán”.

Fekvő- vagy állóképeket készítsünk?

Sokaknak örökös dilemmát okoz a fenti kérdés, ezért inkább kapkodva mindkét beállítással készítenek egy-egy fotót biztos, ami biztos. Higgyék el, ha tudatosabban csinálják kevesebbszer fognak ilyen helyzetbe kerülni. Tapasztalataim alapján azt javaslom, hogy amennyiben például az alpesi panorámát szeretné megörökíteni, akkor inkább a fekvő beállítást használják, míg, ha egy épület vagy templom magasba nyúló tornyait szeretnék megörökíteni, akkor általában szerencsésebb, ha függőleges képet készítünk.

A fókusz és az arányok

Ahhoz, hogy jól eltaláljuk az arányokat és a fókuszpontot, érdemes bekapcsolni telefonjukon, fényképezőjükön a segédvonalakat, másnéven rácsokat, amelyek 3×3 megegyező méretű négyzetre fogják osztani a képernyőt. A kezdő fotósok az elsők közt, a harmadolási szabállyal ismerkednek meg, amely szerint az előbb említett rácsvonalak által körülhatárolt, középső téglalap csúcsaira, és nem középre kell helyezni a kép fő témát, és a fókuszpontot. Ha ezt betartja, sokkal harmonikusabbá válnak majd fényképei.

Így készíts profi fotót utazásaid alatt!

A pár másodperces szabály

A harmadoló szabály megtanulása és alkalmazása mit sem ér, ha oda nem illő dolgok, vagy személyek kerülnek a képünkbe. Ezért mielőtt gyorsan kattintana azt javaslom vegyen egy mély levegőt, várjon egy pár másodpercet, hátha kisétálnak a képéből a nemkívánatos egyének. Higgye el, hálás lesz magának, amikor otthon a tökéletes fotó a kezébe kerül.

A fények játéka

A fények a legmeghatározóbb külső tényezők, amiket, ha ismer az ember, könnyen maga mellé állíthat. Ez pedig csodálatos fotókat eredményezhet. Ügyeljen arra, a fotó készítése során, hogy Ön legyen a napnak háttal és ne a foltozandó téma, hiszen a fények könnyen kisüthetik a képet. A különböző témájú fotókat különböző napszakokra érdemes időzíteni. Így, ha szabadprogramját tervezi a Proko Travel körutazásán, akkor érdemes úgy terveznie -ha jó képeket akar készíteni- hogy míg a tengernek a szikrázó napsütéses órák, addig az épületeknek és a városoknak a kora reggeli vagy a késő délutáni fények állnak a legjobban.

Bátran a kreativitással!

Érdemes bátran nézőpontot váltani és nem a megszokott szemmagasságból, hanem például guggolásból készíteni a képet. Így nem csak egyedi fotókhoz juthatunk, hanem talán beleférnek majd olyan magas épületek is, mint a Pisai ferdetorony. A városnézések során érdemes a részletekre is odafigyelni, és ezzel párhuzamosan használni a zoom funkciót, hiszen néha a kevesebb több. Előfordul, hogy egy fotó, amin csak egy csipkézett ablak szerepel annak párkányával és egy szál virággal sokkal jobban vissza tudja adni a hely hangulatát, mintha az egész épületet örökítettük volna meg.

Ha indulás előtt átnézi ezeket a jó tanácsokat és utazása során végig e szerint cselekszik, biztos vagyok benne, hogy büszkén mutathatja meg családjának, kollegáinak a kirándulás legszebb látványosságait. Sőt, ha annyira jól sikerültek, hogy szívesen megmutatná a Proko Travel többi utasának is, küldje be képeit idei pályázatunkra!

Vissza