Hova vigyünk magunkkal szerelemlakatot?

2019.02.14.

Február 14-e Valentin nap, a szerelmesek ünnepe. A Proko Travel is kínál speciális utazásokat kifejezetten „Bálint napra”, melyek során romantikus vacsora és speciális program szolgálja a párok kikapcsolódását. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is veronai kirándulás és egy cseh kikapcsolódás volt a legnagyobb sláger utasaink közt. Érdekes kérdést kaptam egyik utasunktól, mely a mostani bejegyzés témáját ihlette.

A szerelem megpecsételésének legfőbb jele a házasság. A szeretet és az összetartozás kimutatása, azonban minden pár számára kulcsfontosságú. Ennek számos módja és eszköze van. Szívesen rakunk ki fotókat, amelyek a közös élményekre emlékeztetnek, sőt manapság már a közösségi oldalakon is be lehet jelölni kivel élünk párkapcsolatban / házasságban. Régen sokan készítettek palackpostát közösen, manapság pedig egyre népszerűbbek az úgynevezett szerelemlakatok, amelyek segítségével örökre össze tudjuk kapcsolni magunkat párunkkal a világ különböző pontjain. Viszont erre érdemes időben felkészülni – ezért jelen blogbejegyzéssel egy kis betekintést adok a szerelemlakatok világába.

A szerelemlakat eredete

Habár manapság egyre nagyobb divat, a látszattal ellentétben a szerelemlakat nem egy újkeletű dolog, hanem egy ősi kínai hagyomány. E szerint azok szerelme, akik lakatot helyeznek el egy kerítésen vagy láncon, szerelmük örökké tart majd. Más nézetek szerint egy szerb városból, Vrnjačk Banja-ból eredeztethetőek a mai szerelemlakatok, ahol egy tiszt és egy tanítónő szerelmének tragikus végét követően helyeztek el a pár régi találkozó helyén egy lakatot, amelyet több is követett az évek során. Bármi is legyen az igazság, egy biztos, a lakatolás központi eleme a szerelem.

A legtöbb esetben a párok már előre készülnek a szerelemlakat elhelyezésére. Gondosan, közösen választják ki a szerelmüket örző lakatot, általában belegravírozzák a monogrammjukat, a kulcsot pedig közösen dobják be a közeli folyóba, ezzel is biztosítva magukat arról, hogy szerelmük útjába senki nem állhat.

Ha megvan az elhatározás és a lakat, akkor a pontos helyet kell megtalálnunk, ahol összeköthetjük magunkat szerelmünkkel. Ehhez adunk most néhány segítséget.

Szerelemlakatok a nagyvilágban

Ha már sokak szerint Kínából ered a hagyomány, akkor kínai példával nyitjuk a sort felsorolásunkban. A Huang-Shan hegy egyik korlátjánál a lélegzetelállító látvány megtekintése mellett lehetőségünk van szerelemlakat elhelyezésére.

Huang-Shan hegy - Kína szerelemlakat

Szerelemlakatok Kínában Forrás:https://www.easemytrip.com/travel/10-of-the-most-famous-love-lock-destinations-in-the-world.html

A Szöulban található szerelemlakat fal kicsit kilóg a sorból, hiszen itt egy külön, erre a célra készített szív formájú gyűjtőt helyeztek el egy felhőkarcoló tetején. További érdekesség, hogy itt a kulcsokat is gyűjtik, a szerelmeseknek ezt is el kell helyezniük a szív alakú szerelemlakat fán.

Szöul szerelemlakat

Szerelemlakatok Szöulban
Forrás: http://impressmagazin.hu/kulonleges-szerelemfalak-falak-a-vilag-minden-tajarol/

Moszkvában már nem csak egy lakatfal, de egy lakaterdő található. Ezek – a szöuli mintához hasonlóan – direkt erre a célra lettek telepítve, mint turistacsalogató látványosságok. Az ötlet úgy néz ki beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen nagy népszerűségnek örvend ma is.

Moszkva lakaterdő - Valentin napi utazás

Moszkvai „szerelemerdő”
Forrás: https://www.easemytrip.com/travel/10-of-the-most-famous-love-lock-destinations-in-the-world.html

Ha nem szeretnénk messzire utazni, akkor is találunk olyan úti célt, ahol van lehetőség szerelemlakat elhelyezésére. Az egyik – talán nem olyan híres – de annál szebb lakatokkal feldíszített híd, a Mesarski-híd, Ljubjanában. A gyalogos híd - nem túl romantikusan – egy hentesről kapta a nevét, ennek ellenére a helyi szerelmesek mellett, egyre több turista pár „lakatolja le” itt szerelmét. Ha arra utazunk, akkor érdemes ide is lakatot vinni.
 

Szerelmesek hídja Ljubjanában

Szerelmesek hídja Ljubjanában
Forrás: https://www.spottedbylocals.com/ljubljana/love-locks-butchers-bridge/

Magyarországon lelakatolt szerelmek

Ha itthon szeretnénk szerelmünket lelakatolni, akkor természetesen erre is van lehetőségünk. Az ország első és talán leghíresebb lakattevő helye Pécsett található, amelyre a legenda szerint pécsi diákok helyezték el szekrénylakatjaikat végzés után, mert úgy megszerették a várost. Egy másik szóbeszéd szerint egy házaspár ideglenes pécsi lakhatásához köthető az első hazai lakatfal, amely szerint a feleség annyira megszerette a várost, hogy minden évben, amikor elmentek Pécsre, hozott magával egy lakatot szeretete jeléül. A Jannus Pannonius utcában található lakatfalon ma már százával lógnak a lakatok, így sokan már a közeli Dzsámi korlátját is elkezdték lelakatolni, így a városon belül már két helyen is élhetünk a „modernkori eljegyzés” eszközével.
 

Pécs szerelemesek lakatfala

Lakatfal a Pécsett, a Jannus Pannonius utcában.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pécsi_lakatfal

Emellett a fővárosban is hódolhatunk az új trendnek, az Erzsébet téren lévő Szerelmesek Fáján. Ezt kimondottan a szerelmesek részére hozták létre 2008-ban, bízva abban, hogy egyre több pár fogja elhelyezni itt közös lakatukat.

Szerelmesek fája Budapesten, az Erzsébet téren

Szerelmesek fája Budapesten, az Erzsébet téren
Forrás: https://5.kerulet.ittlakunk.hu/civil/150505/ujra-helyen-szerelmesek-faja

Felsorolásunkban a teljesség igénye nélkül említettem kedvcsinálóként néhány várost és a hozzá kapcsolódó lakatfalakat. Természetesen ennél több is található a világon, és folyamatosan jönnek létre új „házasságkötő” helyek. Bárhova is teszünk lakatot az évek során, mégis az a legfontosabb, hogy kedvesünkkel éreztessük minden nap, hogy ugyanolyan fontos számunkra, mint azon a napon amikor a közös lakatot elhelyeztük a kiválasztott úti célunkon.

Kedvet kapott egy romantikus úthoz? Nézze meg aktuális kínálatunkat és helyezze el kedvesével közösen szerelemlakatot a nagyvilágban!

Vissza