Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Szeptember 30 - Október 08. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Immár 6. éve csoportos zarándoklat 115 km-en
·  Mindenki a saját tempójában haladhat „Az Úton”
·  Caminót többször megjárt magyar túravezető
·  Fakultatív kirándulás a 0 km kőhöz Finisterrába

Ha egyszer elindul az ember a Caminón, utána a szíve egy része mindig Az Úton lesz. Olyan életre szóló élmény ez, melyet soha nem tudunk és nem is akarunk majd elfelejteni.
Prónay Bence – Caminót többször megjárt túravezető


Szakértői blogunkat az úthoz itt találja!

Utasaink véleménye

4.8

Szállás:
Zarándokszállásokon
Ellátás:
Önellátás
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (19)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – MADRID

Menetrend függvényében repülünk Budapest – Madrid útvona­lon, érkezés várhatóan a kora délutáni órákban. A repülőtérről tömegközlekedéssel jutunk el központi hostel szálláshelyünkre. Ezt követően belvárosi séta a Puerta del Sol környékén.

2. NAP: MADRID – SARRIA

A szálláson hagyjuk csomagjainkat és a délelőttöt gyalogos városnézéssel töltjük, melyet a királyi család főtemplomá­ban, az Almudena Székesegyházban kezdünk. Itt kérhetünk erőt az előttünk álló úthoz, majd a Plaza Mayor, Madrid főtere következik. Hátizsákjainkkal a vasútállomásra metrózunk, ahonnan expresszvonattal indulunk északnak. Festői tájakon vezet utunk a Kantábriai-hegység lábánál fekvő Sarria városkába. Megérkezést követően elsétálunk a zarándokszállásra (albergue), ahol kiváltjuk zarándokútlevelünket (credencial). Ebbe gyűjtjük majd a pecséteket a következő napokban, igazolva a megtett utat. Gyalogtúránk során alberguekben fogunk lakni, melyekben 8-40 fős hálótermek és emeletes ágyak vannak, közös fürdőszobával (női, férfi külön) és közösségi térrel. A szállások többségében már wifi, mosó- és szárítógép, valamint egy kis konyha is található, tehát minden, amire egy modern zarándoknak szüksége van. Vacsorához a város közép­kori éttermeit lehet kipróbálni.

3. NAP: SARRIA – PORTOMARÍN (24 KM, 300 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Kora reggeli ébredés után felkészülünk, bepakoljuk és felvesszük túrahátizsákjainkat. Indulás előtt átvesszük Szent Jakab kagylónkat, ez a zarándokok elmaradhatatlan kelléke, mely hátizsákunkon himbálózva fog elkísérni minket egészen névadója sírjáig. A nap elején a túravezető eligazítást tart a tudnivalókról, és hasznos tanácsokkal látja el a csoportot. Napközben mindenki a saját tempójában haladhat, nem együtt közlekedik a csapat. Mindenki a saját Caminóját élheti meg! Kisebb pihenőket tartva varázslatos tájon vezet utunk. Még délelőtt érünk az út egyik különleges helyére, ahhoz a kilométerkőhöz, mely jelzi, hogy pontosan 100 km-re vagyunk Santiagótól. A délutáni órákra esik az érkezés aznapi végállomásunkhoz, a Miño folyó partján fekvő Portomarínhoz. Az albergue-be érve elfoglaljuk ágyunkat, fürdés, majd egy kis pihenés. Este a környék éttermeiben lehet vacsorázni, majd sétálni az árkádos, középkori kis faluban. Az éttermek többsége kínál zarándokmenüt (3 fogás, itallal), mely 10–12 €. Ez biztosítja, hogy a napközben felhasznált energiát pótolni tudjuk. Este 10 óra felé lámpaoltás van a szállásokon, így mi is lepihenünk.

4. NAP: PORTOMARÍN – PALAS DE REI (25 KM, 450 M SZINTK.)

Az első nap után már gyakorlottan kezdjük reggeli rutinunkat, gyors pakolás és indulás, mindenki a saját tempójában. Árnyékot adó fák és páfrányok szegélyezik utunkat, ahogy egymás után hagyjuk el az apró, ám roppant hangulatos kis falvakat. Az energikusak a nap során beiktathatnak egy odavissza 4,6 km-es kitérőt a Vilar de Donasban található Szent Megváltó templomhoz, mely egykoron a templomos lovagok helyi központja volt. Palas de Rei-be érve zarándokszállásunkra megyünk. Este lesz idő egy kis nézelődésre. Vacsorához a környékből származó finom galíciai vörösbort kortyolhatunk.

5. NAP: PALAS DE REI – RIBADISO (26 KM, 180 M SZINTK.)

Korai indulás után varázslatos erdei úton haladunk. Ez a misztikus erdőkön keresztül kialakított ösvény az egész túránk talán legszebb része. Délelőtt egy zarándokpihenőhelynél megkóstolhatjuk a különleges spanyol omlettet vagy a helyi húsos pitét. A délután során több bájos „szamárhátú” kőhídon is átkelünk, melyek elmaradhatatlan részei a Caminónak. Melide városába érve a környék legjobb polipozójában ebédre kipróbálhatjuk Galícia nemzeti ételét, a galíciai polipot. Cédrusok árnyékában érjük el az 50-es km követ, majd további 8 km múlva aznapi célpontunkat, Ribadiso parányi települését. Itt elfoglaljuk szállásunkat, majd akinek kedve van, a csörgedező patakban is megmártózhat. Ezt követően megvacsorázhatunk.

6. NAP: RIBADISO – PEDROUZO (22 KM, 160 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Reggel, az útba vájt kagylójelek mentén érjük el Arzúa városát, ahol egy középkori zarándok szobra fogad bennünket. Zöldellő mezők mentén haladunk tovább, időnként megállva egy-egy, zarándokokra specializálódott bárnál. Santiagóhoz közeledve a zarándokok száma is egyre növekszik, így érkezünk meg Pedrouzóba, melyet „Santiago előszobájának” is hívnak, mivel a zarándokok többsége itt alszik meg a „Nagy nap” előtt.

7. NAP: PEDROUZO – SANTIAGO DE COMPOSTELA (20 KM, 120 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Reggel elindulunk az utolsó 20 km-re. A repülőtér mellett haladva érjük el Santiago határát, ahol zarándok szoborcsoport fogad bennünket. A santiagói alberguenk igazán különleges, a Nagyboldogasszony kolostor egykori papneveldéjében alakítot­ták ki a szálláshelyet, itt 2 éjszakát töltünk. Lepakolunk, felfrissítjük magunkat, majd az utolsó méterek jönnek, míg beérünk a Katedrálishoz. Leírhatatlan érzés ide megérkezni! Megtekintjük Szt. Jakab sírját is, majd vacsorázási és ajándékvásárlási lehetőség lesz, mely után részt veszünk a kizárólag a zarándokok számára celebrált misén. A mise után megkapjuk a dokumentumunkat, mely igazolja, hogy lesétáltuk az El Camino utolsó 115 km-ét.

8. NAP: SANTIAGO – FINISTERRA – MUXÍA – ÉZARO

A mai nap szabadprogram Santiagóban, vagy eljöhetnek velünk egy autóbuszos fakultatív kirándulásra. Fő célpontunk, Finisterra félszigete, ez évszázadokig az ismert világ végét jelentette. E terület mindmáig kiemelt helyen szerepel a zarándokoknál, ugyanis itt található a Camino nulla kilométerköve. A félsziget végén állva, a lábaink előtt elterülő végtelen óceán látványával tényleg úgy érzi az ember, elérte a világ szélét. A nap további részében megtekintünk egy gyönyörű vízesést Ézarónál, és lesétálunk az óceánpartra Muxía grandiózus szikláinál. Kirándulásunk végeztével, késő délután térünk vissza Santiagóba. Fakultatív kirándulás (jelentkezés a helyszínen): Finisterre – Muxía – Ézaro: 60 €

9. NAP: SANTIAGO – MADRID – BUDAPEST

Korán reggel indulunk ki a repülőtérre, és Madridba repülünk. A fővárosba érve leadjuk csomagunkat, és metróval utazunk a központba. Andalgunk a mesés Retiro parkban, bemegyünk a Királyi Palotába és aki szeretné a világhírű Prado múzeum gyűjteményét is megnézheti. Egy hosszabb szabadidő után késő délután hagyjuk el a várost és hazarepülünk. Élményekkel telve érkezünk meg a Liszt Ferenc Repülőtérre, várhatóan éjfél után.


A 9 napos túra során, beleértve a közel 120 km-es gyaloglást Santiagóig, mindenkinek magának kell vinnie a hátizsákját, így a megfelelő fizikai állapot szükséges.

LátnivalóBelépődíj
Madridi Királyi Palota10 
Km igazolás3 €
Madrid - Prado 15 €
Madrid csomagmegőrzés5 €

Belépők ára: kb.: 33 € + fakultatív program

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2021-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.4
Ellátás
4.8
Gyakori kérdések
Salamon Eleonóra
Győr
2022.10.15

A Proko Travel megalkotott egy olyan utat, ahova rég vágyódtam! Hálás köszönet érte és tisztelet! Az étkezés tökéletesen megoldott volt! A szállás tipikus zarándokszállás, adta az út eszenciáját! Madrid - "kevesebb néha több!". Az idegenvezető 5*, türelmes, ügyesen "leszerelte" a fontoskodókat!

 • 5.0
Zárandok Jánosné
Székesfehérvár
2022.10.14

Az idegenvezetés fantasztikus volt, nagyon művelt, széles látókörű és alaposan felkészült.

 • 5.0
Benedecki Noémi Éva
Kaposvár
2022.10.10

Amit az utazási programban leírtak, teljes egészében megvalósult. Az idegenvezető felkészült, kedves, készséges, türelmes! Nagy előadókészséggel és humorérzékkel rendelkezik!

 • 5.0
Pernyész Anita
Jászberény
2022.10.08

Nagyon jó volt az idegenvezetés, Bence mindenre odafigyelt, köszönjük neki. :) Lehetne valamilyen megoldást találni arra, hogy az utastársak toleránsabbak legyenek egymással (például éjszaka ne zajongjanak). Az utolsó madridi nap lehetett volna tartalmasabb is.

 • 4.5
Kopácsiné Zsuzsa
Győr
2019.10.22

Az El Camino zarándokút programon vettünk részt férjemmel. Jól szervezett, tartalmas út volt, egy remek idegenvezetővel, aki mindig mindenben szívesen segített, nagyszerűen összefogta a csapatot, humoros volt de határozott egyéniség. Szimpatikus volt számunkra, hogy már az út előtt is mindenről részletes tájékoztatást kaptunk, az iroda és Bence is minden kérdésünkre választ adott. Külön köszönet az ingyenes parkolásért. Ez az utat jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki szeretne "belekóstolni a Camino világába", de nincs erre egy hónapnyi ideje és szereti biztonságban érezni magát. Mi pedig tervezzük egy újabb PROKO Travel-es út kiválasztását!

 • 5.0
Kalauz Erzsi
Budapest
2019.10.11

Nagyon tartalmas programot kaptunk, szakszerű, kedves idegenvezetővel, jó szállásokkal. Az önelláhtó életformát remek étel és étterem ajánlás segítette. Bence miden javaslata jónak bizonyult az öltözést, csomagolást illetően is.

 • 5.0
Aradi Olga
Szentes
2018.10.16

A Camino-n kívüli napokat is tartalmasan, érdekes programokkal töltöttük. Az idegenvezetés is érdekes volt, és csoportra szabott. Bence végtelenül rugalmas és segítőkész volt. Az úthoz illő, változatos szállások voltak, éreztük, hogy gondosan voltak összeválogatva.

 • 5.0
Pósa Éva
Szeged
2018.10.15

Az idegenvezetés remek, a szülei büszkék lehetnek a fiukra!

 • 5.0
Horváth Gábor
Szeged
2018.10.12

Figyelnek az utasra, korrekt szakmai tudás.

 • 4.8
Svélecz Bettina
Szeged
2018.10.11

Szép, tartalmas út, gyönyörű tájak. Az idegenvezető felkészült, segítőkész, precíz, határozott. Volt jó és kevésbé jó zarándok szállás is. Az étkezés igényeimnek megfelelő volt

 • 4.5
A Pireneusok két oldala
Július 14. 7 nap Ár: január közepén
Július 31. 7 nap Ár: január közepén

Aktív pihenés Mallorcán és Barcelona
A döntés az Öné. Pihenhet az tengerparton vagy akár komoly szintkülönbségű túrákon is részt vehet. Aktív természetjárás a mesés szigeten!
Augusztus 10. 7 nap Ár: január közepén
Szeptember 14. 7 nap Ár: január közepén

Az óceán mentén
Különleges program, különleges útvonal Észak-Spanyolországon és Portugálián át, repülős csatlakozási lehetőséggel, csak 1 időpontban.
Június 30. 12 nap Ár: január közepén

Kanári-szigetek
A sok kombinált programunkból talán ez a legnépszerűbb. Ismerjük meg Gran Canaria és Tenerife szigeteket egyetlen út alatt.
Május 15. 7 nap Ár: január közepén
Október 09. 7 nap Ár: január közepén

Mediterrán grand tour
Fantasztikus körutazás 5 ország látnivalóival. A legdélebbi felkeresett város Toledo. Figyelem, 12 Világörökségi helyszín!
Június 15. 12 nap Ár: január közepén
Augusztus 20. 12 nap Ár: január közepén

További 1 időpont

Kinyomtatom a programot
El Camino zarándokút Galíciában úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Nyugat-európai körutazás spanyolországi nyaralással
Június 15. 12 nap Ár: január közepén
Június 15. 12 nap Ár: január közepén
Viva Espana
Spanyolország legjavát járjuk végig 6 napban. A tengertől indulunk és a szárazföld közepén fejezzük be utunkat, de csak egyszer kell költözni közben.
Június 17. 6 nap Ár: január közepén
Augusztus 22. 6 nap Ár: január közepén
A Pireneusok két oldala
Július 14. 7 nap Ár: január közepén
Július 31. 7 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló árban

Több mint Bécs
Április 06. 4 nap Ár: január közepén
Május 18. 4 nap Ár: január közepén
Felvidék városai és a Magas-Tátra
Magyar történelmi emlékek, tutajozás, felvonózás, borovička, sztrapacska, kofola. Szlovákiában mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
Június 09. 4 nap Ár: január közepén
Július 11. 4 nap Ár: január közepén
Nagy erdélyi körutazás
7 nap alatt végig járjuk Erdély épített és természeti kincseit, Mátyás király szülőházától, a Drakula kastélyon át a Gyilkos-tóig. Közben akár egy hangulatos vacsorás esten is részt vehetünk a csángóknál.
Június 15. 7 nap Ár: január közepén
Július 05. 7 nap Ár: január közepén
Adria, Postojna és a Plitvicei-tavak
A monarchia gyöngyszemei: Opatija és Trieszt, a természet csodái: Plitvicei-tavak és Postojnai-cseppkőbarlang, két főváros: Zágráb és Ljubljana; mindez együtt ebben az utazásban.
Június 04. 5 nap Ár: január közepén
Július 04. 5 nap Ár: január közepén
Nagy svájci körút
7 napos programunk alatt átszeljük ezt a fantasztikus alpesi országot, egészen a legnyugatibb pontjáig, Genfig. A már jól ismert természeti látnivalók mellett felkeressük a legjelentősebb kultúrtörténeti műemlékeket is.
Július 05. 7 nap Ár: január közepén
Július 31. 7 nap Ár: január közepén