Buszos utak ínyenceknek – kihagyhatatlan gasztronómiai élmények Európában

2023.06.23.

Természetjárás, városnézés? Nem kell, hogy minden utazás fókuszában ezek álljanak! A gasztronómiai élmények gyűjtése emlékezetes és kiváló módja egy kultúra megismerésének. Mai bejegyzésünkben három európai ország ételeit és desszertkülönlegességeit mutatjuk be, ahová egy pár órás buszos úttal kényelmesen eljuthatunk, csodálatos ízélményeket gyűjtve.

Olaszországi buszos utak

Olaszország ikonikus ételei világszerte sokak számára ismertek és kedveltek. Az olasz pizzák ismertetőjele a kevés feltét, ennek ellenére a kiváló minőségű hozzávalók csodálatos ízeket ígérnek. A rizottó és a tésztaételek különféle variációit sem szabad elmulasztani, hiszen a helyiek által készített tradicionális ételek fogyasztása kihagyhatatlan élmény.

Egy további ételkülönlegesség, amelyet érdemes kiemelni az a „szicíliai kaviár”. Az ország déli részén a tengeri pér halak ikráit sózzák, préselik, majd szárítják fél éven keresztül. Az így kapott ételt – amelynek neve bottarga – felhasználják többek között tésztaételek ízesítéséhez, arra ráreszelve. A Olaszországi buszos körutazások során érdemes megkóstolni egy kedvelt likőrféleséget, a limoncellót. A likőr citromhéj felhasználásával készül alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A sárga színű, édes-kesernyés ital kitűnő választás desszertitalként.

Olasz tészta étel - olasz buszos utak

Portugália

Portugáliai utazások során kihagyhatatlan nemzeti ételük kipróbálása, melynek főeleme a tőkehal (bacalhau). Sokféleképpen elkészítési módja létezik: grillezve, főzve, rántottával, sült burgonyával vagy akár mártással kínálják. A halak, tengeri hozzávalók mellett nagy szerepet kapnak konyhájukban a különféle húsok, az olívaolaj, rizs és burgonyafélék. Fontos megemlíteni a borokat is, hiszen Portugália szőlőtermesztése időszámításunk előtti időkre tehető. Sokfajta borkülönlegességet kóstolhatunk az országban, a tőkehalhoz például vörösbor fogyasztását ajánlják a helyiek. 

Portugália híres az édesség szeretetéről és édes desszertjeiről. A portugál kosárka – – az egyik legnépszerűbb sütemény, amelynek krémje és fahéj íze együtt igazán ízletes. Emellett Portugália vidékein számos helyen kóstolhatunk gyümölcstortát vagy karamellpudingot is.Pastel de Nata - portugál étel - portugál buszos utak

Spanyolországi

A spanyol konyha rendkívül sok érdekességet ígér; az ételek rendszerint friss zöldségekkel és olívaolajjal készülnek, fűszerezésük pedig új szintre emeli az ízeket. A buszos utazással Spanyolországba  látogatóknak nem szabad kihagyniuk az egyik legnépszerűbb spanyol ételt, a paellat, amely egyfajta különleges rizses hús. A sáfránnyal színezett ételt tenger gyümölcsivel, csirkével vagy akár nyúl hússal is készítik.paella - spanyol étel - spanyol buszos utak

Az édességek közül kiemelkedő a turrón, amely egy mandulával vagy más magvakkal készített szelet, amelyeket méz és tojásfehérje keveréke fogja össze. Az édesség nagyon finom, mindenkinek ajánljuk a kipróbálását, hiszen itthon nem kapható.

Kóstolja meg Ön is Európa híres nemzeti ételeit és szerezzen új ízélményeket a Proko Travel buszos utazásai során!

Vissza