Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
  Körutazások  /  Balkán  /  Albánia
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Június 16 - 24.
399 000 Ft
Július 15 - 23.
409 000 Ft
Szeptember 08 - 16.
439 000 Ft
Az út áttekintése

·  Isztambul, Bursa és Trója látnivalói
·  Szófia, Plovdiv és a Rilai kolostor
·  Történelmi emlékek Görögországban
·  Tengerparti napozás és fürdési lehetőség

Programunkban több olyan látványosság, többezer éves emlék található meg, mely kevés utazási irodai ajánlatában szerepel. Ezt az utat az ínyenc utazóknak ajánlom.
Prónay Gyula – A Proko Travel alapító tulajdonosa

Utazás:
Autóbusszal
Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők és fakultatív programok
  • Felszállási helyek
  • Vélemények

1. NAP: BUDAPEST – SZERBIA – BULGÁRIA – SZÓFIA

Ingyenes, kora reggeli transzferek indulnak Debrecenből, és Pécsről Budapestre. Mindkét útvonalon további felszál­lási lehetőségeket biztosítunk. A főváros után az M5-ös autó­pályán haladunk dél felé. Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Szegeden is fel lehet szállni, majd határátlépés Szerbiába. Átutazunk az országon és délután érkezünk Bulgáriába. Szállás Szófiában ****-os hotelben.

2. NAP: SZÓFIA – RILA – KAVALA

Reggeli után – mivel kirándulásunk visszaútján lesz a szófiai gyalogos városnézés –, ezen a napon csak egy buszos köruta­zás szerepel programunkban, mely során megnézzük Szófia leg­főbb nevezetességeit. Ezután elhagyjuk a fővárost és az ország leghíresebb műemlékéhez, a Rilai Kolostorhoz buszozunk, mely az UNESCO Világörökségei közt is megtalálható. A meseszép kolostort a X. század környéken remeteségbe vonult Rilai Szent János követői alapították. Ennek megtekintése után elhagyjuk Bulgáriát és Görögországba lépünk át, és Kavala melletti szállá­sunkra utazunk (2 éj). Lepakolunk a szállodába, majd napozási fürdési lehetőség a tengerparton.

3. NAP: KAVALA – PHILIPPI – KAVALA

Reggeli után Philippibe megyünk azokkal, akik kíváncsiak az egyik leghíresebb ókori emlékhelyre. Akik inkább a pihe­nést választják, azok ezen a napon fürödhetnek, napozhatnak. Philippit az i.e. IV. században alapították. Archeológiai emlékei miatt az UNESCO Világörökségei közé is bekerült. Megtekintjük az ókori emlékeket. Legalább ilyen híres a közelben zajlott csata, melyet Antonius vívott Brutus és Cassius ellen. Shakespeare drá­májában is megemlítik: „Filippinél találkozunk”. Azóta is a döntő csatára utaló szállóige lett ez a mondat. Az ókori emlékek meg­tekintése után Kavalába utazunk. Fő látványosságai; a 500 éves vízvezetékrendszer, a Városháza és a város fölé magasodó erőd. Programunk befejeztével visszautazás szállásunkra, és a nap további részében pihenés a tengerparton. Szállás.

4. NAP: KAVALA – TRÓJA – BURSA

Reggel elhagyjuk Kavalat, majd Görögországot, és Törökországba utazunk. Átkelünk a Dardanellák szoroson és az ország egyik leg­ismertebb történelmi emlékét keressük fel, ez Trója (török neve: Truva) mely szintén Világörökség. A település i.e. kb. 3.000 évvel jött létre. Az évezredek során többször lerombolták a várost, majd újjáépítették. Megtekintjük az ásatások során feltárt emlé­keket és a mellette lévő múzeumot. Programunk után folytat­juk utunkat az Oszmán Birodalom első fővárosába, Bursába mely szintén Világörökség. Szállás Bursában.

5. NAP: BURSA – ISZTAMBUL

Délelőtt rövid séta Bursaban. Megtekintjük az Ulu Dzsámit, a Nagy Mecsetet, majd a belvárost. Felkeressük Bursa másik híres épületét a Zöld Mecsetet, melynek homlokzata gyönyörű fehér márványból készült, az imaterem pedig ritka zöld fajanszdí­szítést kapott. Ezt követően továbbutazunk Isztambulba. Még Ázsiában, de már Isztambulban elmegyünk a Çamlica Dzsámit megtekinteni Isztambul legmagasabb dombján. Közelében lévő kilátóról szép rálátás van a Boszporuszra és a városra. A neoklas­szikus épület Ázsia legnagyobbjai közé tartozik 63 ezer fős befogadóképességével, 6 minaretjével. Átkelünk a Boszporusz csatornán így érkezünk vissza Európába és Isztambul központ­jába. Első megállónk a gazdagon díszített Dolmabahce palota megtekintése lesz. Ugyanaz a belső építész tervezte, mint a pári­zsi operaházat. 285 szobája, 46 terme, 6 fürdője mind a szul­tán családjának kényelmét szolgálta. Városnéző programunkat az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárban (Nagy Bazár) folytatjuk. A világ egyik, ha nem a legismertebb bazárja, melyet 18 kapun lehet megközelíteni és kb. 4.000 üzlet várja az idelátogató helyieket, turistákat. Késő délután elfoglal­juk ****‑os szállásunkat. (2 éj). Vacsora egy közeli étteremben.

6. NAP: ISZTAMBUL

Reggeli után egésznapos városnézés a két kontinensen elterülő Isztambulban. Délelőtt a bizánci építészet csúcsának is tartott, 537-ben emelt Haghia Sofia katedrálisban (ma mecset) kezdünk. Építészetileg úgy jellemezhető, mint az összes akkor ismert épí­tészeti elem tökéletes szintézise. Innen folytatjuk sétánkat az Elsüllyedt Palotához (vagy Bazilika Ciszterna), mely egyike a város alatt húzódó több száz víztározónak. Annyira különle­ges, hogy többek között forgattak itt már James Bond filmet is. Majd a híres Kék-mecsetet tekintjük meg, mely nevét a káprá­zatos kék csempékről kapta. Falai közt iskola, kórház és I. Ahmet szultán feleségének síremléke található meg. Végül a Topkapi Palotát látogatjuk meg, mely az Oszmán Birodalom adminisztra­tív központja is volt. Kertjéből fantasztikus panoráma tárul elénk a Boszporuszra. Este egy vacsorás hajókirándulásra megyünk a Boszporuszon, ahol egy jellegzetes török showt is láthatunk.

7. NAP: ISZTAMBUL – RODOSTÓ – EDIRNE – PLOVDIV

Reggel elhagyjuk Isztambult és Rodostó városába megyünk, hogy felkeressük II. Rákóczi Ferenc emlékházát. A fejedelem 15 évig élt itt kíséretével a szabadságharc után. A kiállítás megtekintése után koszorúzás, majd folytatjuk utunkat Edirnébe, a régi Drinápolyba, mely szintén volt az Oszmán Birodalom fővárosa. Felkeressük a Szelim mecsetet, melynek 70 m-es minaretje Törökországban a legmagasabb. Közelében található az Eski mecset. Nagyon hangu­latos a belváros is. Itt sétálunk, majd továbbmegyünk Bulgáriába. Szállás ****-os hotelben Plovdivban.

8. NAP: PLOVDIV – SZÓFIA – NIS

Reggel kezdjük Bulgária egyik legkülönlegesebb városá­nak megtekintését, ez a plovdivi városnézés. A települést idő­számításunk előtt alapították. Főként a római kori emlékeket, továbbá a fából készült, és a reneszánsz stílusú hazákat tekint­jük meg. Plovdiv öregebb, mint Athén vagy Róma. A világon az 5., Európában a legrégebbi városnak tartják, amelyben folya­matosan éltek emberek. A régészeti feltárások során több cso­dálatos épületet került felszínre: egy látványos stadion, pogány templomok, gyönyörű amfiteátrum, termálfürdők, arisztokrata házak és vízvezetékek. A település legrégebbi műemléke az ókori trák erőd, ugyanebből az időből származik az antik főtér, a II. szá­zadból pedig a római amfiteátrum. Városnézésünk során meg­lepődünk, hogy milyen gazdag történelmi emlékekben Plovdiv. A várost elhagyva a következő megállónk Szófia. Mivel utunk ele­jén, a buszos városnézés során több látnivalót megtekintettünk már, most csak az elmaradt belvárosi sétát pótoljuk. Ekkor tud­juk megtekinteni a Szent Sofia templomot és az Alekszander Nyevszkij katedrálist, mely egy kijevi fejedelem nevét viseli. A templom az oszmán birodalom alóli felszabadításban ele­sett orosz katonáknak állít emléket. Látványos a Parlament és a Nemzeti Balett és Operaház épülete is. Sétálunk a Vitoska sétá­lóutcán, ahonnan mesés rálátásunk lesz a város fölé magasodó Vitosa hegyre. Természetesen a nap során lesz szabadidőnk is, amikor emléktárgyakat tudunk vásárolni. Délután hagyjuk el a bolgár fővárost és Szerbiába utazunk, ahol a szállásunk lesz.

9. NAP: SZERBIA – SZENDRŐ – SZEGED – BUDAPEST

Folytatjuk utunkat Szerbiában. Útközben megállunk egy érde­kes várnál. A szendrői vár Szerbia egyik legjobb állapotban maradt erődítménye. Megtekintjük a várat és közben fotókat készíthetünk az alattunk kanyargó folyóról. Ennek a várnak ost­roma közben halt meg Kinizsi Pál. Várlátogatásunk után foly­tatjuk utunkat és a határátlépést követően Szeged érintésével utazunk Budapestre. A fővárosba történő érkezés a határát­lépéstől függ. Terveink szerint 21 óra körül várható. Útközben, illetve Budapest után mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Rilai kolostor22 BGN
Philippi6 €
Trója600 TRY
Dolmabache Palota650 TRY
Camlica Dzsámi375 TRY
Elsüllyedt Palota450 TRY
Topkapi Palota750 TRY
Helyi és idegenforgalmi adók0 €

Belépők ára: kb.: 6 € + 22 BGN + 2825 TRY

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Kecskemét (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Auchan parkoló
Kiskunfélegyháza (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:30 M5 melletti OMV benzinkút
Szeged (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Rókusi körúti Tesco parkoló
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Gyakori kérdések
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Az Oszmán Birodalom öröksége úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Isztambultól Kappadókiáig
Isztambultól Kappadókiáig
10
NAP

4.8

10 értékelés

Nyugatról haladunk keleti irányba és közben felkeressük Törökország legfontosabb látnivalóit. Közben akár egy hőlégballon túrán is részt vehetünk Kappadókiában.

499 000 Ft-tól
Isztambul városlátogatás
Isztambul városlátogatás
5
NAP

4.7

7 értékelés

Megszámlálhatatlan látnivalót kínál e fantasztikus város. Történelmi helyszínek, látnivalók sora emlékeztet a város kiemelt szerepére, múltjára. Bazározzunk egy nagyot, majd pihenjünk meg az egyik parkban egy frissen facsart gránátalma levével kezünkben.

299 000 Ft-tól

Utazások hasonló időpontban

Dolomitok, Milánó és Lombardia ékszerei
Dolomitok, Milánó és Lombardia ékszerei
5
NAP

4.9

18 értékelés

Lombardia Észak-Olaszország egyik legfontosabb és legváltozatosabb régiója, Központja Milánó. De nem csak városai híresek, tavai és folyói mellett az Alpok vonulatai és völgyei színesítik. Turisztikailag egy rendkívül vonzó, sokrétű terület.

229 000 Ft-tól
USA Keleti part és a Niagara-vízesés
USA Keleti part és a Niagara-vízesés
11
NAP

Utazzunk végig a keleti-part legismertebb városaiban, miközben 4 éjszakát a Nagy Almában töltünk. Utunk végén kanadai kitérőt is teszünk, hiszen a Niagara vízesés után Torontót is felkeressük.

1 677 000 Ft-tól
A Pireneusok két oldala
A Pireneusok két oldala
7
NAP

4.8

29 értékelés

A Pireneusok természetes határt képez Spanyolország és Franciaország között. Járjuk körbe együtt ezt az izgalmas területet. Andorra, Carcassone, Baszkföld ékköve- San Sebastian, felvonózás, túrázás és 5 Világörökségi helyszín a programban.

649 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

Csúcs napok
Csúcs napok
6
NAP

4.9

49 értékelés

Utunk során végigkísérjük az Alpok vonulatait 3 országon át. Újra és újra megbizonyosodhatunk róla, hogy a természetnél nincs szebben alkotó erő.

349 000 Ft-tól
Római vakáció tengerparti pihenéssel
Római vakáció tengerparti pihenéssel
6
NAP

4.7

9 értékelés

Először elmerülünk az ókori Róma látnivalóiban, utána megtehetjük ugyanezt a Tirrén tenger habjaiban. Kapcsoljuk össze a kellemest a még kellemesebbel!

299 000 Ft-tól
Virágok és műemlékek
Virágok és műemlékek
9
NAP

4.8

38 értékelés

Észak-Olaszország és Dél-Franciaország pompás vidékein haladunk, miközben 7 Világörökséget is felkeresünk. Az elképesztő mennyiségű kulturális látnivaló mellett elmerülhetünk Provence és a francia parfümök illatában is. Tengerparttól 3.000-es hegycsúcsokig, ebben a programban tényleg minden megtalálható.

429 000 Ft-tól
Városnézés és pizzázás Rómában
Városnézés és pizzázás Rómában
4
NAP

4.7

32 értékelés

Az ég kék, a fű zöld, Róma örök és a pizza finom. Gyönyörködjünk a látnivalókban és engedjük, hogy bennünket is átjárjon a Dolce vita érzés.

314 000 Ft-tól
Kréta, a Minotaurus szigete és Athén
Kréta, a Minotaurus szigete és Athén
7
NAP

4.7

32 értékelés

Kréta a Földközi-tenger 5. legnagyobb szigete, melyet a helyiek is csak Nagy szigetnek becéznek. Méretéből és változatos felszínéből adódóan a strandolás mellett izgalmas kirándulásokat is tehetünk.

359 000 Ft-tól