Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
  Körutazások  /  Afrika  /  Marokkó
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Április 12 - 19.
629 000 Ft
Május 31 - Június 07.
599 000 Ft
Július 05 - 12.
599 000 Ft
Szeptember 13 - 20.
629 000 Ft
Október 11 - 18.
629 000 Ft
Október 18 - 25.
629 000 Ft
Az út áttekintése

·  A keleti karavánutak nyomában
·  Soukok színes kavalkádja, fűszerillata
·  Casablanca, a filmből is ismert város
·  Fez, a mindig lüktető királyi város

Marrakes óvárosának, bazárjainak forgataga, a fűszerek, gyümölcsök illata, és a színes portékák látványa egy egészen más világba kalauzolnak.
Holecska Krisztián – A repülős utazások szakreferense

Utasaink véleménye

4.8

Utazás:
Repülővel
Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők és fakultatív programok
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (34)

1. NAP: BUDAPEST – BÉCS – AGADIR

Menetrend függvényében, várhatóan kora reggel indulás Budapestről autóbusszal Bécsbe, ahonnan átszállással Marokkóba repülünk. Érkezés a délutáni órákban, transzfer a szállodába, majd vacsora.

2. NAP: AGADIR – ESSAOUIRA – CASABLANCA

Reggeli után transzfer Essaouirába. Útközben megállunk egy argánolaj szövetkezetnél és megismerkedünk ennek az értékes olajnak az előállításával. Essaouirában megnézzük a hangulatos régi kikötőt, ahol a halászok különféle halakat, kagylókat, homárokat kínálnak eladásra. A kikötő bejáratánál a bástyák mentén, a városfalról csodálatos rálátás nyílik a városra. A falakon belül Essaouira óvárosát árnyékos bevásárlóutcák, kávézók, valamint halat, gabonát, fűszereket, régiségeket és kézműves termékeket áruló bazár alkotja. Meglátogatjuk a Bayt Dakirat, vagyis az Emlékezet Háza elnevezésű zsidó múzeumot, amelyet a helyi zsidóság tiszteletére és emlékére emeltek. Innen transzfer Casablancába, ahol megérkezés után városnézés. Érkezés után rövid városnézés. Fotózás a Mohammed V. téren, amely a város közigazgatásának és gazdaságának középpontja. Vacsora a szállodában.

3. NAP: CASABLANCA – RABAT – MEKNESZ – FEZ

Reggeli után megnézzük a II. Hasszan Mecsetet, Casablanca meghatározó látványosságát, amely a világ hetedik és Marokkó legnagyobb mecsete. Az épületkomplexumban az imák ideje alatt 105.000 hívő fér el. Minaretje a világon a második legmagasabb, 210 méteres. Innen Rabatba utazunk, a fehér királyvárosba, amely adminisztrációs központ is egyben. A különböző építészeti stílusok a X. századtól kezdve mind-mind nyomot hagytak a városon, melyek egzotikus örökséget hagytak maguk után. A városnézés során kívülről megnézzük a Mechouart (a várost körülvevő bástyákat), a Hassan-toronyot és az V. Mohamed mauzóleumot, valamint a Oudaya kertet, ahonnan meseszép kilátás nyílik a folyóra. Egy rövid pihenőre betérünk egy kávéházba is, hogy megkóstoljuk a méltán híres marokkói mentateát. A napunk további részében már Meknesz medinájában barangolunk, mely az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel. A város különleges látnivalója a városfal, melyeket a híres Bab Mansour és Bab El Khemis kapuk határolnak. Innen transzfer a szálláshelyünkre, mely Fezben lesz.

4. NAP: FEZ

Ezt a napot teljes egészében Fes-nek szenteljük. Első megállónk a Borj Nord erődnél lesz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. Ezt követően a város Medináját nézzük meg, amely az UNESCO Világörökség részét képezi. Tagadhatatlan, hogy ez az egyik legszebb óváros egész Marokkóban. A hatalmas városkapuk mellett a különböző „negyedek" is elvarázsolják az itt sétáló turistákat. Különálló egységet képeznek pl. a fazekasok, bőrdíszművesek-bőrfestők vagy a kőfaragók kisüzemei és az ezekhez tartozó üzletek. Közvetlen a sikátorokban dolgozzák fel az alapanyagokat, így mi is részesei lehetünk a folyamatoknak. Talán a leglátványosabb, ahogy a bőrfestők dolgoznak. A látnivalók közül a Bou Inania medresze van a legnagyobb hatással az utazóra. A XIV. században épült iskola az egyik legkifinomultabb mór építészeti remekmű. Az épület saját minarettel is rendelkezik. Ellátogatunk a zsidó negyedbe is. Szállásunk ezen az estén Fesben lesz.

5. NAP: FEZ – MARRAKES

Reggeli után Marrakesbe indulunk. Utunk során a bájos Ifrane és Immouzzer du Kandar síparadicsom mellett haladunk el. Útközben elhagyjuk Beni Mellalt, Khenifrat és Azrout, melyek fontos kézműves központok. Az utazás során az Atlasz-hegység vonulataiban gyönyörködhetünk. Vacsora és szállás Marrakesh-ben.

6. NAP: MARRAKES

Reggelit követően Marrakessel kezdünk ismerkedni, melyet az Almoravidák (berber eredetű uralkodócsalád) dinasztiája alapította a XI. század végén. Egy fotószünet erejéig megállunk a híres Koutubia Minaretnél, mely 77 méteres tornyával tekint a városra. A város Medinája az egyik legnagyobb és legnépesebb Észak-Afrikában: utcák, sikátorok és terek labirintusa, melyben lakó- és kereskedelmi területek keverednek. Megnézzük a pazar XVIII. században épült Bahia-palotát és a Mellah negyedben teszünk sétát (zsidó negyed), majd felkeressük a Zsinagógát. Felfedezzük a Medina különböző szukjait, ahol mindenféle portéka gazdára talál: szárított gyümölcsök, fűszerek, kosarak, ruhák, gyapjúból, bőrből készült termékek, szőnyegek, ékszerek és még sok minden más. Megtekintjük a híres Jemaa El Fna teret. Itt egész évben, minden délután, mesemondók, költők, kígyóbűvölők, akrobaták és zenészek lenyűgöző műsorokat adnak elő a mesés szabadtéri színházban. Ma este különleges vacsorában lesz részünk: a Dar Essalam étteremben, amely elrepít minket az Ezeregyéjszaka meséinek világába. Az étterem a XVII. században épült tradicionális marokkói stílusban, és az évszázadok során is megtartotta hagyományos arculatát. Itt főként a helyi gasztronómia finomságait kóstolhatjuk meg. Az est során nemcsak az új ízeket élvezhetjük, hanem az élőzenés-táncos műsort is. Vacsora után transzfer a szállásra.

7. NAP: MARRAKES – AGADIR

Reggeli után folytatjuk Marrakes megismerését; ellátogatunk a Majorelle kertbe és a Berber múzeumba. A helyet a híres divattervező, Yves-Saint-Laurent karolta fel, így ma már a világ minden részén ismerik. Délután transzfer Agadirba. Vacsora és szállás Agadirban.

8. NAP: AGADIR – BÉCS- BUDAPEST

A menetrend függvényében, várhatóan a kora reggeli órákban transzfer a repülőtérre és átszállással Bécsbe repülünk, majd onnan autóbusszal Budapestre utazunk, ahová várhatóan a délutáni órákban érkezünk.

Az útlevélnek a visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Borravaló kb. 60 USD.

Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint.  Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.7
Ellátás
4.4
Gyakori kérdések
Hidvégi Józsefné
Győr
2023.12.01

Nagyon jól éreztük magunkat sok szépet láttunk.

 • 4.8
Ménesi Győző, Turi Katalin Eszter
Szolnok
2023.10.02

Tökéletesen megszervezett, mindent láttunk amit látni lehetett. Az idegenvezetés csillagos 6-os. Fantasztikus egyéniség hatalmas tudással. Egy percig sem unatkoztunk mellette, kedves, humoros. Az autóbusz tiszta, megbízható, mindig pontosan érkezett, kényelmesen elfértünk. A gépkocsi vezetők pontosan érkeztek, biztonságosan vezetnek. Casablanca és Fez 5*, Marrakeshen régebbi szállodában voltunk, de az igényeknek megfelel, kultúrált és tiszta.

 • 5.0
Verner Istvánné
Budapest
2023.09.28

Az idegenvezető nagyon részletes, alaposan felkészült, humorral vegyített előadásokat ad. Mind a transzferes, mind a helyi autóbusz sofőr remek volt. A hotelben légkondicionált szobák voltak, és részemről az összes étkezés megfelelt.

 • 5.0
Zagyi Zoltán, dr.Vincze Mária
Karcag
2023.09.28

Kiváló nyaraláson vettünk részt! A szervezés már akkor megnyerte tetszésünket, mikor átváltottak a fapados járatokról a Lufthansára és a Swissair-re. (Szerintünk aki ennyi pénzt áldoz egy egy ilyen útra, hajlandó kifizetni a többlet költséget a kényelemért és a biztonságért. Ez csak tanács a későbbiekre.) Kiváló volt az idegenvezetés Adel és Hasszán! Igazi kulturális tanulmányútnak bizonyult, köszönhetően Adel ismereteinek, tájékozottságának, humorának. Könnyen elviseltünk minden hosszú utazást a pihenőkkel és a városnézésekkel a kényelmes buszon, a rugalmas programokkal. Megismertük a fényűzést és a való életet! A hotelek rendben voltak, a konyhák hagytak némi kívánnivalót, különösen a marrakesi! Kicsit hiányoltuk a marokkói ízeket, hiszen ezért (is) mentünk oda. Összességében felejthetetlen utazás volt! Köszönjük!

 • 4.5
Sebestyén Gáspárné
Budapest
2023.09.26

Természeti katasztrófa ellenére is gondosan összeállított program, mely a kulturális értékeket célozza. Az idegenvezető teljesen felkészült, nagyon jó helyismerettel és tudással. Rugalmas programvezetés jó humorral. A buszban megfelelő tisztaság van, a sofőrök maximális figyelemmel vannak az utasok felé. Casablanca és Fez szállások tökéletesek, marrakeshi az előzőkhöz képest kicsit kevésbé.

 • 5.0
CSERVENÁK ATTILA, CSERVENÁKNÉ FORRÁS MÁRIA
Győr
2023.09.26

Tökéletes, változatos. A program során volt idő a nevezetességek megnézésére és pihenésre is. Az idegenvezető készséges, figyelmes, vidám, nagyon jó hangulatot varázsol, az arab világról kiváló ismeretekkel rendelkezik. Megfelelően felszerelt autóbusz volt. A gépkocsi vezető barátságos, biztonságban éreztük magunkat. A szállásokból mindegyik teljesen jó, mindegyik megfelelő volt.

 • 5.0
Baluka Csaba, Balukáné Papp Ilona
Maglód
2023.09.25

A program változatos, kár, hogy nem tudtunk elmenni több helyre a felújítások miatt. A történelmi és kulturális részek mellett sok saját tapasztalatot is megosztott az idegenvezető, tapasztalati tájékoztatást kaphattunk. A szállások közül Casablanca és Fez nagyon jó, Marakes jó, ott nem volt elég a választék ételek terén.

 • 4.3
BÉRES ERZSÉBET
Szolnok
2023.09.24

Tetszett, jó volt még a nagy izgalom után is. Nagyon jól esett, hogy az idegenvezetők vigyáztak ránk. Az idegenvezető gondoskodó, figyelmes, nagy tudású, talpra esett ember. Az autóbusz és a buszvezető is szuper. Casablanca, Fez nagyon jó: szállás és étkezés is, a Marrakeshi szállás gyengébb, bár ott is tisztaság van.

 • 4.8
Kiss László Sándorné
Szeged
2023.09.23

Sok mindent láttunk, a legfontosabbakat, ami az országra jellemző. Az idegenvezetés kitűnő, szuggesszív, élvezetes, a tájékozottsága igen széles, nagyon kellemes volt vele utazni. A buszvezetők nagyon jól vezettek, udvariasok. Az ételek lehettek volna jobbak, de a viszonyokat tekintve jó volt.

 • 4.5
Ménesi Győző - Túri Katalin
Szolnok
2023.09.23

Nagy várakozással álltunk az út elé. Amit kaptunk, egy felejthetetlen élmény volt mindkettőnk számára. Az idegenvezetőnk (Adel) egy fantasztikus egyéniség, szakmai felkészültsége kiváló, emberileg egy nagyon kedves, humoros, barátságos ember. Köszönet Neki mindenért. Csodálatos helyeken jártunk, rengeteget mentünk, de ez valójában fel sem tűnt a látnivalók sokasága közben. A Casablancai és a Fezi szálloda 5*, a Marrakeshi hotel tiszta, kényelmes, azonban itt az étkezés terén akadt némi hiányosság az európai ízléshez képest. Egy életre szóló emléket kaptunk. Köszönjük Proko Travel!

 • 4.8
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Marokkó mesés kincsei úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Napsütötte Itália Velencével
Napsütötte Itália Velencével
7
NAP

4.9

22 értékelés

Nyaralósprogram Riminiben, melyet Ravenna, San Marino és Velence kirándulásokkal tehet tartalmassá az ember.

389 000 Ft-tól
A Nílus menti birodalom, Egyiptom
A Nílus menti birodalom, Egyiptom
8
NAP

4.8

30 értékelés

Az ókori Egyiptom kultúrája hatással volt szinte az összes korabeli kultúrára. Építészeti emlékei a világon talán a legismertebbek, legnépszerűbbek. Járjuk végig a legfontosabb helyszíneket az életet adó Nílus mentén.

739 000 Ft-tól
Tulipánok országa, Hollandia
Tulipánok országa, Hollandia
7
NAP

4.9

32 értékelés

Szélmalmok, fapapucsok, sajtok, csatornák, kerékpárosok és tulipán, ameddig a szem ellát.

309 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

Mallorcai pihenés és Barcelona
Mallorcai pihenés és Barcelona
7
NAP

4.8

19 értékelés

A döntés az Öné. Pihenhet az tengerparton vagy akár túrázhat, kirándulhat a szigeten.

539 000 Ft-tól
A Pireneusok két oldala
A Pireneusok két oldala
7
NAP

4.8

29 értékelés

A Pireneusok természetes határt képez Spanyolország és Franciaország között. Járjuk körbe együtt ezt az izgalmas területet. Andorra, Carcassone, Baszkföld ékköve- San Sebastian, felvonózás, túrázás és 5 Világörökségi helyszín a programban.

649 000 Ft-tól
Hanza városok és Dánia - repülővel
Hanza városok és Dánia - repülővel
5
NAP

4.8

6 értékelés

A Hanza-szövetség majd fél évezredes működése hatással volt a teljes Balti-térség államaira gazdaságilag, politikailag. Német, dán és svéd városokon átutazva bizonyosodhatunk meg erről, akár repülős csatlakozással is.

499 000 Ft-tól
Mór emlékek Andalúziában
Mór emlékek Andalúziában
6
NAP

4.9

31 értékelés

Kényelmes csillagtúra, minden nap fantasztikus kirándulásokkal Dél-Spanyolország csodás városaiba.

469 000 Ft-tól
A hófödte hegyek közt Svájcban
Garantált indulásGarantált indulás
A hófödte hegyek közt Svájcban
4
NAP

Baselbe repülünk, majd négy napon át a lenyűgöző svájci hegyek közt vonatozunk miközben megismerjük a helyi természeti és kulturális kincseket.

464 000 Ft-tól