Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 01 - 08. 559 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Július 06 - 13. 569 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Szeptember 14 - 21. 589 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Október 26 - November 02. 569 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Az út áttekintése

·  A keleti karavánutak nyomában
·  Soukok színes kavalkádja, fűszerillata
·  Casablanca, a filmből is ismert város
·  Fez, a mindig lüktető királyi város

Marrakes óvárosának, bazárjainak forgataga, a fűszerek, gyümölcsök illata, és a színes portékák látványa egy egészen más világba kalauzol minket.
Holecska Krisztián – A repülős utazások szakreferense

Utasaink véleménye

4.8

Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (24)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – ESSAOUIRIA / CASABLANCA

Menetrend függvényében, várhatóan kora reggel indulás Budapestről autóbusszal Bécsbe, ahonnan átszállással Marokkóba repülünk. Érkezés a késő esti órákban, transzfer a szállodába, majd vacsora. 

2.NAP: EL JADIDA – CASABLANCA

Reggelit követően El Jadida tengerparti városába uta­zunk, és az egykori "Mazagan", portugál városrészben teszünk egy sétát mely az UNESCO a világörökség részét képezi. Innen transzfer Casablancába, a szállásunkra.

3.NAP: CASABLANCA – RABAT – MEKNESZ – FEZ

Reggeli után megnézzük a II. Hasszan Mecsetet, Casablanca meghatározó látványosságát, amely a világ hetedik és Marokkó legnagyobb mecsete. Egyszerre 105.000 hívő fér el a hatalmas épületben. Minaretje a világon a legmagasabb, 210 méteres.  Innen Rabatba utazunk, a fehér császárvárosba, amely adminisztrációs központ is egyben. A különböző építészeti stílu­sok X. századtól kezdve mind-mind nyomot hagytak a városon, melyek egzotikus örökséget hagytak maguk után. A városnézés során kívülről megnézzük a Mechouart (a várost körülvevő bás­tyákat), a Hassan-toronyot és az V. Mohamed mauzóleumot, valamint a Oudaya keretet, ahonnan meseszép kilátás nyílik a folyóra. Egy rövid pihenőre betérünk egy kávéházba is, hogy megkóstoljuk a méltán híres marokkói mentateát. A napunk további részében már Meknesz medinájában barangolunk, mely az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A város külön­leges látnivalója a városfal, melyeket a híres Bab Mansour és Bab El Khemis kapuk határolnak. Innen ellátogatunk a Volubilis római kori romjaihoz, mely valaha karthagói település volt, majd római helyőrség – ma Világörökségi helyszín. Innen transz­fer a szálláshelyünkre, mely Fezben lesz.

4. NAP: FEZ

Ezt a napot teljes egészében Fes-nek szenteljük. Első megál­lónk a Borj Nord erődnél lesz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. Ezt követően a város Medináját nézzük meg, amely az UNESCO Világörökség részét képezi. Tagadhatatlan, hogy ez az egyik legszebb óváros egész Marokkóban. A hatalmas város­kapuk mellett a különböző „negyedek" is elvarázsolják az itt sétáló turistákat. Különálló egységet képeznek pl. a fazeka­sok, bőrdíszművesek-bőrfestők vagy a kőfaragók kisüzemei és az ezekhez tartozó üzletek. Közvetlen a sikátorokban dolgoz­zák fel az alapanyagokat, így mi is részesei lehetünk a folyama­toknak. Talán a leglátványosabb, ahogy a bőrfestők dolgoznak. Ellátogatunk a zsidó negyedbe is és megnézzük az Aben-Danan zsinagógát és annak temetőjét. A rengeteg látnivaló közül a Bou Inania medresze van a legnagyobb hatással az utazóra. A XIV. században épült iskola az egyik legkifinomultabb mór építészeti remekmű. Az épület saját minarettel is rendelkezik. Szállásunk ezen az estén Fesben lesz.

5.NAP: FEZ – BENI MELLAL – MARRAKES

Reggeli után irány Marrakes. Utunk során a bájos Ifrane és Immouzzer du Kandar síparadicsom mellett haladunk el. Útközben elhagyjuk Beni Mellalt, Khenifrat és Azrout, melyek fontos kézműves központok. Az utazás során az Atlasz hegy­ség vonulataiban gyönyörködhetünk. Megérkezve Marrakesbe felfedezzük a híres Jemaa El Fna teret. Itt és minden délután, egész évben mesemondók, költők, kígyóbűvölők, akrobaták és zenészek lenyűgöző műsorokat adnak ebben a mesés szabadtéri színházban. Ma este különleges vacsorában lesz részünk: a Dar Essalam étteremben, amely elrepít minket az Ezeregyéjszaka meséinek világába. Az étterem a XVII. században épült tradici­onális marokkói stílusban és az évszázadok során is megtartotta hagyományos arculatát. Itt főként a helyi gasztronómia finom­ságait kóstolhatjuk meg, az est során azonban nemcsak az új ízeket élvezhetjük, hanem az élőzenés-táncos műsort is. Vacsora után elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő 3 éjszakt töltjük.

6. NAP: MARRAKES

Reggelit követően Marrakessel kezdünk ismerkedni, melyet Almoravidák (berber eredetű uralkodócsalád) dinasztiája alapította a XI. szá­zad végén. Ellátogatunk a Majorelle kertbe és a Berber múze­umba. A helyet a híres divattervező, Yves-Saint-Laurent karolta fel, így ma már a világ minden részén ismerik. Majd felfedezzük a Medina különböző szukjait, ahol mindenféle portéka gazdára talál: kosarak, szárított gyümölcsök, fűszerek, ruhák, gyapjúból, bőrből készült termékek, szőnyegek, ékszerek és még sok más. Este visszatérünk szállásunkra.

7.NAP: MARRAKES 

Reggeli után folytatjuk Marrakes felfedezését: egy fotószünet erejéig megállunk a híres Koutubia Minaretnél, mely 77 méte­res tornyával tekint a városra. A város Medinája az egyik leg­nagyobb és legnépesebb Észak-Afrikában: utcák, sikátorok és terek labirintusa, melyben lakó- és kereskedelmi területek keve­rednek. Megnézzük a pazar 18. században épült Bahia-palotát és a Mellah negyedben teszünk sétát (zsidó negyed) végül meg­nézzük a Zsinagógát. Szállás, mint előző 2 éjszaka.

8. NAP: MARRAKES – BUDAPEST

A menetrend függvényében, várhatóan a reggeli órákban transzfer a repülőtérre és átszállással Bécsbe repülünk, majd onnan autóbusszal Budapestre utazunk, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Oltásokkal kapcsolatos információk az Országos Epidemiológia Központ weboldalán (www.oek.hu)Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza. 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.6
Ellátás
4.5
Gyakori kérdések
Ménesi Győző - Túri Katalin
Szolnok
2023.09.23

Nagy várakozással álltunk az út elé. Amit kaptunk, egy felejthetetlen élmény volt mindkettőnk számára. Az idegenvezetőnk (Adel) egy fantasztikus egyéniség, szakmai felkészültsége kiváló, emberileg egy nagyon kedves, humoros, barátságos ember. Köszönet Neki mindenért. Csodálatos helyeken jártunk, rengeteget mentünk, de ez valójában fel sem tűnt a látnivalók sokasága közben. A Casablancai és a Fezi szálloda 5*, a Marrakeshi hotel tiszta, kényelmes, azonban itt az étkezés terén akadt némi hiányosság az európai ízléshez képest. Egy életre szóló emléket kaptunk. Köszönjük Proko Travel!

 • 4.8
Bodnárné Vernácski Katalin
Budapest
2023.06.18

Kedves Proko Travel! Az út felülmúlta a várakozásunkat! Tökéletes volt a szervezés, a programok, és György Péter idegenvezető. Nagyon jók voltak a szállodák is. Mesés ország, sok - sok látnivaló, igazi keleti hangulat, mindehhez egy nagyon felkészült, kiválóan kommunikáló idegenvezető. Köszönjük, most sem csalódtunk Önökben!

 • 4.8
Poósz Endre
Szekszárd
2023.06.01

Élménydús program, nagyon színvonalas, az ár lehetne enyhébb. Az idegenvezetés remek, jól felkészült, mindenre kiterjedő. A sofőr kitűnő, nagyon figyelmes. Az első és utolsó napi szállás kissé igénytelen (fürdő sz.).

 • 4.5
Szilágyi Lászlóné
Karcag
2023.05.14

Az étkezés nem elég változatos, kevesebb édes és több sós étel kellene. A két egész nap utazás elég sok. A Fez-Marrakesh út kihagyható lenne.

 • 4.3
Griezer Katalin
Paks
2023.05.10

Marrákesi szállás - utolsó 3 éjszaka - gyenge volt.

 • 4.5
Dr. Cservenák Jánosné
Eger
2022.10.14

Sok, részletes uti program. 5*, a helyi és a Proko idegenvezető is profi!! Buszon működő légkondicionáló, kényelmes ülések. Szuper, jó helyismeretű, szolgálatkész, mindig mosolygó, elegáns sofőr. Dicséretet érdemel. Az étkezés változatos és bőséges. Vizet is osztottak az úton, sőt koccintót, teát, banánt!

 • 5.0
Dr. Jakus Éva
Bp.
2022.10.08

Sokoldalú program volt. György Péter körültekintő, alapos, segítőkész, tudása kifogástalan. A busz tiszta, a sofőrök kedvesek, jól vezettek. Szállás volt kiváló (Agadír, Fess) közepes (Casablanca) felejthető is.

 • 4.8
Tóth Erzsébet
Budapest
2022.05.23

Utazásunk programja: sokszínű. Idegenvezetés: segítőkész, barátságos, felkészült, a társiroda képviselőjével együtt. Autóbusz: tiszta, kényelmes. Gépkocsivezető: előzékeny, kedves, segítőkész. Szállás: többnyire európai szintű, de volt olyan, hogy fürdésnél a víz nem ment le.

 • 4.8
Perge József Gyula
Nyékládháza
2022.05.22

Utazás programja: jól előkészített, szervezett. Idegenvezetés: kifogástalan, tartalmas, sok információ. Autóbusz: kényelmes. Gépkocsivezető: rugalmas, rutinos vezetés.

 • 4.5
Császi Erika
Tatabánya
2021.11.05

Változatos, tartalmas úton vettünk részt. Vezetőnk tökéletesen felkészült, segítőkész, türelmes ember. Abdul tökéletes sofőrünk volt, pontos, kedves, figyelmes. Egy kivétellel a szállás és az étkezés mindenhol szuper volt (a casablancai hotel tisztasága, ételválasztéka elmaradt a többitől).

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
Marokkó mesés kincsei úthoz hasonló utazások