Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Július 20 - 25. 455 000 Ft Repülővel Autóbusszal Nem foglalható
Augusztus 22 - 27. 455 000 Ft Repülővel Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Vad skót táj, a kilt szoknya és a skót duda
·  Whiskylepárló kóstolóval
·  Vajon mi látjuk-e a Loch Ness-i szörnyet?
·  Apátságok, vármaradványok, történelmi városok

"Skóciába menet mindig úgy érzem, mintha hazatérnék. A Felföld gyönyörű völgyei, misztikus tavak, és modern városok: minden megtalálható itt, melyekhez hangulatos zenék és ízek kapcsolódnak."
Horváth Zoltán – 27 éve idegenvezető brit területeken

Utasaink véleménye

4.8

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (26)
 • Hasonló utak

1.     NAP: BUDAPEST – GLASGOW – LOCH LOMOND – INVERARAY

Menetrend függvényében repülés Glasgow-ba. Megérkezésünk után buszos városnézésre indulunk Skócia legnagyobb városába. A keleti városrész határánál fekszik a Szent Mungo katedrális, amely a legrégibb és legnagyobb épségben megmaradt középkori templom Skóciában. Sétánk során láthatjuk a város szívében lévő George teret, a viktoriánus városházával és környékén több elegáns épülettel. A nyugati városrészben található a Kelvingrove Galéria, amely a második legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjtemény Nagy-Britanniában. Szemben vele a Glasgow-i Egyetem hatalmas épülete áll. Ezután elhagyjuk Glasgow-t és Loch Lomond felé vesszük az irányt, mely Nagy-Britannia legnagyobb víztömegű tava. Környéke népszerű kirándulóhely, ez lett Skócia első nemzeti parkja. Hajdanán itt bujkált a híres-hírhedt rablóvezér, Rob Roy. A tavat elhagyva megállunk az Inveraray kastélynál, mely évszázadokig az Argyll család székhelye volt. 43 évbe telt mire felépítették, aztán 1877-ben részben leégett. A kastély szobái a Campbell klán történetét mutatják be, amely egykor az egyik legerősebb klán volt Skóciában. Kora esti órákban megérkezünk szállásunkra, amely Nyugat-Skóciában lesz.

2.     NAP: GLENCOE – NEPTUN-VÍZLÉPCSŐ – EILEAN DONAN – INVERNESS

Reggeli után áthaladunk a komor szépségű Glencoe-szoroson, amelyhez az ország történelmének egyik legvéresebb eseménye fűződik („glencoe-i mészárlás” 1692-ben), majd megállunk a Neptun-vízlépcsőnél – a Kaledóniai Csatornánál –, ahol hajókázásra is lesz lehetőség. Délután továbbindulunk a Hegylakó című filmből is híressé vált Eilean Donan vár felé, amelyet méltóan Skócia egyik legszebb váraként tartanak számon.A környéken egy fotószünet erejéig megállót tartunk, mert a Skye-szigetre meseszép kilátás tárul elénk. Ezután utunkat Loch Ness felé vesszük. A majd 300 méter mély tó adja a brit édesvízkészlet legnagyobb részét. Talán felbukkan a messze földön híres szörny, Nessie is. A késő délutáni órákban Inverness – Felföld fővárosa – felé indulunk. Este elfoglaljuk a közelben lévő szállásunkat.

3.     NAP: INVERNESS – LOCH NESS – URQUHART – ABERDEEN

Reggel egy kis sétát teszünk a Felföld fővárosában, majd meglátogatjuk Skócia talán legromantikusabb kastélyának, az Urquhartnak romjait. Innen csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és a látványos tóra. Délután elhaladunk az utolsó skót felkelést lezáró cullodeni csata mezeje mellett és megismerkedhetünk a híres skót whisky gyártási folyamatával egy helyi desztilláló üzemben, ahol a bemutató végén megkóstolhatjuk a hagyományos skót eljárással készült nedűt. Aki akar, vásárolhat is a termékekből. Aberdeenbe érkezve még tartunk egy rövid buszos városnézést, majd szállásunkra utazunk.

4.     NAP: ABERDEEN – DUNNOTTAR – GLAMIS – ST. ANDREWS

Délelőtt a meredek tengerpartra épült Dunnottar vár romjainál kezdjük napunkat. Egy kis fotószünet után felkeressük a tündér- vagy kísértetkastélynak nevezett Glamis Castle-t is, mely Nagy-Britannia egyik leghíresebb várkastélya. Itt nevelkedett gyermekkorában Elizabeth Bowes-Lyon, a jelenlegi angol királynő, II. Erzsébet édesanyja. Évszázadok óta baljós és tragikus események színhelye volt e kastély. Állítólag, sok a visszajáró szellem, ami még különlegessebbé teszi a hely hangulatát. Délután Skócia gyöngyszemével, St. Andrews-zal ismerkedhetünk meg. Séta során láthatjuk a csodálatos tengerpartot, mellette a középkori vár és katedrális romjait és a látványos golfpályákat. Megtekintjük az ország legrégebbi egyetemét is, ahova Vilmos herceg és Katalin hercegnő járt. Szállás Edinburgh közelében lesz.

5.     NAP: DUNFERMLINE – FORTH BRIDGES – STIRLING VÁR – FALKIRK KERÉK – EDINBURGH

Reggeli után átkelünk a Forth folyó híres közúti hídján, ahonnan kiváló rálátás nyílik a XIX. század technikai bravúrjának tartott vasúti hídra, amelyet 2015-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Innen Skócia egyik legnagyobb és – úgy építészetileg, mint történelmileg –, legfontosabb várához, Stirlinghez, látogatunk el. Neve a skót függetlenségi harcokhoz kapcsolódik. 1297-ben William Wallace, a Rettenthetetlen, aratott itt fényes győzelmet az angolok felett. A területet Robert the Bruce király csatolta végleg Skóciához. A Stuartok idején épült újjá és vált királyi rezidenciává. Itt koronázták meg Stuart Máriát és keresztelték meg fiát, Jakabot. A főváros meglátogatása előtt még rövid megállót tartunk a Falkirk keréknél, a XXI. század technikai vívmányának tartott emelőszerkezetnél, majd Skócia legszebb városa, Edinburgh következik. Az óváros az UNESCO Világörökség része. Napunkat a királyi vár meglátogatásával zárjuk. Itt őrzik többek között a skót koronázási ékszereket is. Szállás a főváros környékén.

6.     NAP: EDINBURGH – ROSSLYN – BUDAPEST

Reggel buszos városnézéssel kezdünk Edinburgh-ban. Gyönyörködhetünk a panorámában a Calton dombról és megállunk a Holyrood palotánál is, mely a királynő hivatalos skóciai rezidenciája. Ezután szabadidő keretein belül még felkereshetjük a Royal Mile-t, a Princess Street-et, vagy betérhetünk egy pubba a Rose Streeten, ezután a Da Vinci kód című film (könyv) által híressé vált Rosslyn-kápolna megtekintése következik. Délután transzfer a reptérre, majd menetend függvényében hazautazás Budapestre. Várható érkezés az esti órákban.

LátnivalóBelépődíj
Inveraray kastély12,50 GBP
Fókanéző hajózás17,50 GBP
Eilean Donan vár10,00 GBP
Historic Scotland Card - Explorer pass (5 nap)40,00 GBP
Whisky lepárló10,00 GBP
Glamis kastély15,50 GBP
Holyrood palota16,50 GBP
Rosslyn Kápolna9,00 GBP

Belépők ára: kb.: 131 GBP

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2021-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
4.9
Szállás
4.7
Ellátás
4.8
Gyakori kérdések
Frank Éva
Budapest
2019.09.04

Skóciai utazásunk csodálatos volt, a programok, a szállások, és főleg Horváth Zoltán az idegenvezetőnk nagyon színesen és felkészülten vezette a csapatot. Mindenkinek ajánlom ezt a szép utat.

 • 4.8
Dr. Bachrati Erika
Sopron
2019.09.02

Minden a legapróbb részekig meg volt szervezve. Kényelmesen utaztunk egy hatalmas tudású kedves személyiségű idegenvezetővel. Mindegyik szállás nagyon színvonalas volt.

 • 5.0
Bense Marianna
Budapest
2019.09.02

A Program nagyon jó volt, egyedül Sky szigete hiányzott belőle. Zoltán, az idegenvezetők nagyon felkészült, rengeteg ismeretet és információt átadott nekünk.A buszvezetőnk a hegyvidéki részeken néha hirtelen fékezett, de a busz tiszta volt, és ez senkinek nem okozott problémát végül. A szállások többségében kifogástalanok voltak, vacsorára és reggelire kapott ételek pedig változatosak és ízletesek.

 • 4.8
Nagy Magdolna
Debrecen
2019.09.01

A kirándulás nagyon sok információval látott el. Maximálisan kitöltöttük az időt.

 • 4.5
T. Emőke
Debrecen
2018.09.12

A program tartalmas volt, pont ahogyan ígérték. Az idegenvezető nagy tudásával bővítette eddigi ismereteinket. Az autóbusz kényelmes volt, a sofőr nagy biztonsággal és türelemmel vezetett. Az étkezés változatos, nagyon finom volt.

 • 5.0
Sárréti Gyuláné
Szentes
2018.09.08

Az idegenvezető kimerítő és érdekes tájékoztatást nyújtott színessé téve zenével, mondákkal, humorral. Végtelen türelemmel rövidre zárta az utasok problámázását.

 • 4.8
Fülöp Judit
Debrecen
2018.09.07

Nagyon tartalmas és változatos volt a program! Az idegenvezető nagyon nagy tárgyi tudással rendelkezik, művelt, alapos és jó szervező. Az autóbusz kényelmes volt, a sofőr pedig segítőkész. A szállás kényelmes volt, és változatos, bőséges ételeket kaptunk!

 • 5.0
Fülöp Judit
Debrecen
2018.09.05

A skót program, mint az összes többi Proko traveles szintén nagyon tartalmas és változatos volt. Most is nagyon nagy tárgyi tudással rendelkező idegenvezetőt küldtek, aki művelt, alapos és jó szervező. A busszal is minden rendben volt, a sofőr nagyon segítőkész volt. Kényelmes szállásokon aludtunk és ízletes, változatos és bőséges ételeket ettünk.

 • 5.0
Kas Éva
Budapest
2018.09.05

Rövid idő alatt sok programot valósítottak meg! Az idegenvezető széles körű történelmi tudását zenei és irodalmi aláfestésekkel egészítette ki. Fejből, jó humorral mesélt. Mindenre és mindenkire kiterjedő odafigyeléssel vezette a csoportot. Az audio guide nagyon megkönnyítette, hogy kövessük az idegenvezetőt!

 • 5.0
Kiss B. Andrea
Pécs
2018.09.04

Ez az élmény egy kész időutazással ért fel. Egyik kedvenc könyvsorozatom itt játszódik, így régóta szerettem volna látni azokat a helyeket, amikről annyit olvastam. Egyáltalán nem csalódtam sem a szervezésben, sem az idegenvezető tudásában.

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
A rettenthetetlenek földjén Skóciában úthoz hasonló utazások