5 ok a tavaszi túrázás mellett

2016.04.11.

Az utóbbi időben nagy örömömre a magyar utazók között is elterjedt az a szemléletváltás, hogy a tengerparti napozás helyett sokan aktív pihenéssel töltik el a szabadságukat. Az aktív pihenés szellemi és testi erőfeszítéssel járhat. Azt jelenti, hogy a pihenéshez választott tevékenység aktív részesei vagyunk és befolyással vagyunk annak kimenetelére. Tipikus példája a sport vagy a művészeti tevékenység, de ide tartozik egy társasjáték a családdal is. Ezen belül számos lehetőség közül választhatunk. Egyesek biciklitúrázni szeretnek, mások vitorláznak. Télen a legtöbben síelnek, nyáron pedig egyre többen teszik le a voksukat a túrázás mellett. Ötschergraben2 A külföldi kedvencek között Ausztria, Svájc és Szlovénia szerepel, de nagyon örülök annak, hogy ezek mellett egyre többen választják Magyarországot úti céljuknak. Észrevehették, hogy a túrázás nagy pártolója vagyok. Ahogy a címben is jeleztem, engedjék meg, hogy javaslatokat adjak Önöknek, hogy miért is érdemes túrázniuk. Miért túrázzunk tavasszal?

  1. Mert tavasszal csodálatos, virágzó tájakat láthatnak tavasszal. Ekkor ébred fel a természet, sokkal bensőségesebb hangulatot áraszt, mint nyáron.
  2. Egy Ausztriai túrázás esetén, az alacsonyabb területeken +20 fok körül mozog a hőmérséklet, de emellett hófedte csúcsokat is láthatunk.
  3. Hónapokon keresztül be voltunk zárva a lakásba és a munkahelyre. Túrázás során lehetőségünk adódik, hogy hosszabb időt a természetben töltsünk.
  4. Ausztriában az 1500 méter feletti túrázás, a friss levegő által, tüdőnkre is pozitív hatással van.
  5. Leadhatunk néhányat a télen felszedett pluszkilókból.

Többek között ezen okok miatt szervezünk mi is természetben túrázós utakat. Ebből most egyet emelek ki. Májusban, Ausztriában, feleségem, Prónay Ildikó idegenvezetése mellett, megtekinti a csoport a Mariazell környékén található vízeséseket, hegyeket és szép tájakat. A hófedte csúcsok itt is aktuálisak lesznek, hiszen szinte biztos, hogy miután fogaskerekűvel felérünk a Schneeberg hegyre, találunk fent még havat. Reméljük csak annyit, hogy nyugodtan tudjunk fent is túrázni. Ehhez az utazóknak vízhatlan cipőt és dzsekit javaslok. Ez a csoport a séta szempontjából duplán jó helyzetben lesz, hiszen Mariazell szívében található a szállás, mely a túrák után az esti hangulatos sétákra is lehetősét nyújt. A csoport élvezheti mindazokat az örömöket, melyeket fentebb felsoroltam. Mariazell - Bazilika Ez talán egy saját út propagandájának tűnhet, de a célom az volt, hogy egy konkrét út lehetőségén keresztül győzzem meg Önöket arról, hogy használják ki ezeket a szép tavaszi napokat és akár önállóan, akár velünk, a „Túrázás Ausztria zöld szívében” című utunk utasaként feltétlenül sétáljanak, kiránduljanak és élvezzék a tavasz május nyújtotta örömöket. Én a múlt hétvégén a Magyar Utazási irodák Szövetségének elnökségi tagjaként Tunéziában voltam, egy szakmai egyeztetésen. Erről a kirándulásról a következő bejegyzésemben számolok be. Önök szoktak túrázni? Mi a kedvenc túrahelyük? Kíváncsian várom a szebbnél szebb úti cél javaslatokat!

Vissza