Ami a katalán népszavazás hátterében áll...

2017.10.03.

Ahogyan azt Önök is láthatták: ismét Katalóniától visszhangzik a sajtó. Ám ezúttal az ok politikai, a katalán-spanyol „háború” van a középpontban. Rengetegszer jártam a vidéken, Bence fiam élt is ott egy ideig, így úgy éreztem nem mehetek el szó nélkül a történtek mellett, összegyűjtöttünk néhány gondolatot a témával kapcsolatban:

A katalán-spanyol ellentét eredete

A katalán-spanyol ellentét már évszázadok óta jelen van. Mint a legtöbb nemzetek közti konfliktus, ez is történelmi eseményekre vezethető vissza. Az egykor független tartomány, Katalónia 1714. szeptember 11-én vesztette el autonómiáját. V. Fülöp spanyol király, a centralizált királyi hatalom kiépítése érdekében foglalta el Barcelona városát, és törölte el a több száz éve működő katalán intézményeket, valamint tiltotta be a katalán nyelv használatát. Az állam nélküli nemzet legfontosabb ünnepe a La Diada lett (a szó jelentése „A nap”), melynek keretei között minden év szeptember 11-én az 1714-es veszteségekről emlékeznek meg. A nemzeti öntudat erősödésével még nagyobb szerepet nyilvánítanak a napnak: 2012 óta a La Diada a katalán függetlenség szimbóluma. 2014-ben, a 300 éves évfordulón volt az eddigi legnagyobb tüntetés és felvonulás.

Katalán Spanyol ellentét - Turizmus

A nemzeti öntudat

Egy rövid látogatás Katalóniában elegendő ahhoz, hogy megtapasztaljuk a nép erős identitástudatát. Először is, amivel jó tisztában lenni: „nincs nagyobb bűn” annál, mint amikor egy katalánt „lespanyolozunk”. A katalánok rendkívül büszkék kultúrájukra, hagyományaikra és nyelvükre is. Ez utóbbit Bence személyesen is megtapasztalta, amikor kint tartózkodása alatt kapcsolatba került a katalán kollégákkal. „Egymás között kizárólag katalán nyelven beszéltek, csak hozzám szóltak spanyolul. Büszkék arra, hogy egyediek, és ezt éreztetik is.” A katalán vezetés több jelzésértékű lépést is tett ennek érdekében, ilyen például az is, hogy a spanyol kultúrában kiemelkedő fontosságú bikaviadalokat betiltották. Molinókon és graffitiken is hirdetik önállóságukat, de a Barca-meccsek lelátóiról is rendszeresen köszön vissza a „Katalónia nem Spanyolország” felirat.

Politikai érvek

A függetlenség-pártiakat természetesen nem csak történelmi érvek vezérlik. Úgy gondolják, hogy gazdaságilag sem éri meg Spanyolországhoz tartozni, mivel Katalónia többet ad be a költségvetésbe, mint amennyit kap belőle. Azonban azt is fontos szem előtt tartani, hogy ha szétválnak, az új állam kikerül az EU-ból, és vele együtt az euro zónából is, ami elképzelhető, hogy még nagyobb gazdasági terhet jelent. Egy elszakadás utáni EU-ba való esetleges „visszalépést” pedig Spanyolország bizonyosan megvétózna.

A turizmus szempontjából…

Igen komplikált helyzet előtt áll Spanyolország. Számomra meglepő az a keménység, amivel felléptek az utóbbi napokban a spanyolok, de egy dolgot nem szabad elfelejteni. Katalónia gazdaságában a turizmus kulcs fontosságú, a GDP-jük több mint 20%-át adja a szektor. Ennek kapcsán úgy vélem, hogy a szavazás időzítése sem véletlen (turista főszezon után), és a mostani viharos állapotokat rendezni fogják, mire a következő idény elérkezik. Hogy mi lesz végül Katalónia sorsa, azt mindezek ellenére nehéz megmondani…

Vissza