Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  Madeira 3 - Funchal

Madeira 3 - Funchal

2013.10.01.

 
 
 
Madeira kicsit több mint 250.000 lakosú sziget. A lakosok 40 %-a „fővárosban” Funchalban lakik. Érthető, hogy a mi programjaink közt is szerepelt a főváros megtekintése.
Funchal utcarészlet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Egyrészt sétáltunk a belvárosban, megtekintettük a katedrálist, melyet II. János Pál pápa is felkeresett. Szép fakazettás menyezte és barokk oltárképek láthatók a templombelsőben. Fotót nem tudtam készíteni, többek közt azért sem, mert épp mise volt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
A város természetesen az óceán parton található. Egy viszonylag magas hegy a Monte „árnyékában”. A Monte olyan szempontból érdekes, hogy itt a hegyen található az a templom, melyben az utolsó Habsburg uralkodó, és magyar király IV. Károly van eltemetve. Még egy érdekesség a Montéval kapcsolatban – ez nem szerepelt a közös programban –, le lehet jönni nagyon meredek úton egy fából készült szánnal. Két helyi fiú hátulról irányítja a betonon csúszó szánkót, melyben általában 2 fő utazik. Nem olcsó, de élményt adó program.
 
a szánkó sofőrök
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
A városnézésünk során megtekintettünk egy szép botanikus kertet is. Elmentünk egy borkóstolós pincészetbe és egy hímző műhelybe is. A madeirai borokkal kapcsolatban azt tudni kell, hogy itt elsődlegesen az édes, viszonylag magasabb 17-18%-os alkohol tartalmú borok a jellemzőek. Természetesen van más jellegű bor is, de a „madeirai” az vagy édes, de minimum félédes.
 
Botanikus kert
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Nagyon érdekes volt a piac is. Ennek két része van. Egyrészt a zöldség-gyümölcs piac másrész ehhez kapcsolódva a halpiac. A halászok illetve a kereskedők itt árulják az éjszaka fogott halakat. A zöldség piacon olyan szempontból nagyon jó üzleti szellemmel dolgoznak a kereskedők, hogy a turisták számára ismeretlen gyümölcsöket azonnal kóstoltatják. Vannak annyira rutinosak, hogy tudják, ha sok mindent kóstoltat, a nézelődőből azonnal vásárló lesz, mert egyrészt biztos van olyan gyümölcs ami ízlik, másrész az embernek „nincs pofája” – bocsánat a kifejezésért, de hirtelen nem jutott szebb eszembe – vásárlás nélkül továbbállni. Az más kérdés, hogy az árak nincsenek kiírva, ebből következően simán kifizettetik a kóstoláskor odaadott gyümölcsöket is.
 
érdekes gyümölcsök a piacon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
A legérdekesebb gyümölcsök számomra azok voltak, melyek – valószínűleg – 2 gyümölcs keresztezéséből jöttek létre. Pl: maracuja – citrom. Ezeknek csak a belső magház környéki részei ehetők, de azok nagyon ízletesek.
 
Holnap kelet- madeirai túra szerepel a programunkban. Erről is beszámolok Önöknek.

Vissza