Zöld smaragd az Atlanti-óceán közepén - Élménybeszámoló az Azori-szigetekről

2019.07.10.

Az elmúlt hetekben néhány kollégámmal ellátogattunk az Atlanti-óceán közepén fekvő, Portugáliához tartozó Azori-szigetekre. A kirándulásunk célja volt, hogy felderítsünk Önök számára a terepet, és hogy a jövőben ide is tudjunk az Önök igényeinek megfelelő utakat szervezni, valamint, hogy felmerülő kérdéseik mindegyikére tapasztalatból válaszolhassunk.

Azori-szigetek utazás - Portugália

Sao Miguel - sziget

Két és fél óra repülés után szálltunk le a lisszaboni gépről Sao Miguel szigetén, mely a kilenc elemből álló szigetcsoport legnagyobbikának mondható. A mindössze 60 x 20 km-es, vulkanikus képződmény engem Madeirára emlékeztetett, azonban a szintkülönbségek itt alacsonyabbak. E sziget hangulata nyugodtabbnak mondható, amely annak köszönhető, hogy nem a turisták kénye-kedve szerint vannak berendezkedve a városok, hanem a helyiek igényei szerint, akik nagyon kedvesek és barátságosak a messziről érkezett látogatókkal.

Szerencsésen választottuk meg utazásunk időpontját, hiszen így átélhettük, hogy milyen egy vallási ünnep a portugáloknál. Éppen a város védőszentjét ünnepelték utcai vásárral és esti kivilágított templomaikkal. Nagyon kellemes hangulatot tapasztalhattunk meg és bizonyosan mindannyiunk számára emlékezetes bemutatkozót nyújtott Sao Miguel fővárosa, Ponta Delgada és lakói. A település gyönyörű volt, azonban szerintem az azori-szigeteki természet a maga élővilágával sokkalta nagyobb lehetőségeket rejt az utazó számára, mint a városnézés. Azoknak, aki az utóbbira vágynak, inkább azt javaslom, hogy maradjanak a szárazföldön és nézzenek szét például Lisszabonban. Ellenben, ha a csodás természet érdekli Önöket, akkor irány az Azori-szigetek.

Azori-szigetek táj

Kirándulásunk során lehetőségünk nyílt ellátogatni a zöld vidékek mellett ananász, banán és teaültetvényeire is, melyeknek határait lávakőből kialakított, 1,5 m magas kerítések határolják. Erre főleg a növények széltől való védelme miatt van szükség, de ezen felül elképesztő rendezettséget és látványt sugall az odalátogató számára. A sziget egy másik különlegessége, hogy részt lehet venni bálna- illetve delfinleseken, melyeket a bálnavadászokból lett tengerészek vezetnek. A hajós kirándulás során biztosan felbukkannak az állatok, hiszen atlanti-óceáni elhelyezkedésnek köszönhetően, itt található az egyik legnagyobb bálna és delfinpopuláció. Az élményekkel dús napjaink egyikét pedig –ahogy mi is tettük- érdemes egy helyi különlegességgel, a vulkán gőzben főtt étel különlegességekkel megkoronázni, melyek jellemzően tengergyümölcseiből, vagy marhából készülnek.

Terceira – sziget

Érdekesnek találom megemlíteni, hogy a legtöbb sziget rendelkezik kis repülőtérrel, így hajó helyett sokan ezt a módszert választják, ha el szeretnének jutni egyik szigetről a másikra. Mi is repülővel utaztunk át kirándulásunk következő állomására, Terceirára, melynek elnevezése utal a felfedezésének és méretének a szigetek közötti sorrendben elfoglalt helyére, hiszen e szempontok alapján ez az Azori-szigetek harmadikja. Szállásunk Angra do Heroismo városában volt, melyet az UNESCO világörökség tagjaként tartanak számon. Ahogyan Sao Miguelen, itt is nagyon elégedettek voltunk a négy csillagos ellátással és az óriási választékkal, melyet vacsorakor kínáltak.

A Terceiran eltöltött napok voltak számomra a legkedvesebbek, hiszen mindig is vonzottak az aktív vulkáni jelenségek, melyekből bővelkedik a terület négy vulkánjának köszönhetően. Kirándulásainkat néhol feltörő gőzfelhők kísérték, melynek során többször felmerült bennem az a gondolat, hogy milyen érdekes dolgok vannak az ember lába alatt pár méterrel. Kíváncsiságomnak későbbi úticélunk, az Európában egyedüli vulkáni kráter, Algar do Carvao tett eleget, hiszen ez egy felszín alatti, mofetta által kialakított, vulkáni eredetű tó. Óriási élmény volt számomra, hogy a felszín alá merészkedve csodálhattam meg a 3200 éve kialakult, 90 méter mély képződményt.

Azori-szigetek - Vulkáni kráter

 

Akiknek ajánlom az Azori-szigeteket

A természetszeretőknek javaslom, hogy ha eddig még nem tették meg akkor vegyék fel bakancslistájukra a fent említett szigetcsoportot, hiszen számukra ez az úticél maga a paradicsom. Az Azori-szigetcsoport méltó „kék” elnevezéséhez (ez az Azúr szó jelentése), mivel szinten mindenhonnan látni a tengert. A sajátos növényzetével, különleges vulkanikus képződményeivel, gyümölcs és teaültetvényeivel, parkjaival, tavaival, tengerszemeivel, valamint melegvizű gyógyforrásaival mindenki csodálatát elnyeri. A hőmérséklet is megfelelő a kirándulók számára, hiszen a meleg napokon is mindössze 25-26 fokot tapasztalhatnak. A leírásomból már gondolom sejtik, hogy kényelmes öltözetet érdemes csomagolni indulás előtt, azonban arra hadd hívjam fel a figyelmet, hogy az óceáni szelek és a Golf-áramlat befolyásolta időjárás gyakran változékony, mely néha esővel jár, így érdemes erre is felkészülni.

Azúr kék Azori-szigetek

Ez az úticél - mint már említettem - nem a hagyományos nyaralási célokat szolgálja, hanem a természet megismerését és felfedezését. Azonban a fürdőzés szerelmesei se csüggedjenek, hiszen olyan különleges élményben lehet részük, mint a természetes medencékben való fürdés. E vulkáni kőzetekből, az óceán hullámai által kivájt zárt öbölmedencék vize kellemesebb, mint az Atlanti-óceáné.

Azori-szigetek növényzet

Remélem meghoztam az Ön kedvét is egy azori-szigeteki barangoláshoz és hogy hamarosan találkozunk a Proko Travel kirándulásainak valamelyikén.

Vissza