Zöldben utazunk | 3 +1 tipp a környezettudatos utazáshoz

2018.10.19.

Mi a Proko Travelnél hiszünk abban, hogy a természet értékeit nem csak látni, de megőrizni is kell! Mivel rengeteg utazásunk érint természeti látnivalót, kiemelten fontosnak tartjuk környezetünk védelmét.

Miben nyilvánul meg a globális klímaváltozás?

Alpesi útjaink gyakran látogatnak meg egy-egy gleccsert. Hátborzongató érzés, mikor feleségem, Ildikó meséli, hogy ma már több tíz méterrel tovább kell sétálni a gleccser bejáratához, mint 5-6 évvel ezelőtt. A svájciak sokszor képekkel és földön lévő jelzésekkel mutatják a turisták számára, hogy az éghajlatváltozás miatt bekövetkezett felmelegedés milyen hatalmas területű gleccser elolvadását eredményezte. De közép- és dél-spanyolországi híradásokból is hallani megdöbbentő helyzeteket: a nyári hónapok során – ismételten csak a nagy hőség miatt - kevés ivóvíz van. Sajnos mi is egyre többet találkozunk a felmelegedés hatásaival. A júliusi portugál csoportunk például pont azon a napon, augusztus 4-én járt Lisszabonban, amikor 44 C° fokos hőmérséklettel megdőlt a helyi melegrekord.

Klímaváltozás - Alpok - Környezetvédelem - utazás

Zöldben utazunk…

Kimondjuk vagy sem, a turizmus általánosságban nincs kedvező hatással a környezetre, és kimutatott tény, hogy a turisták számának növekedése csak ront a helyzeten. Azonban némi odafigyeléssel, és természet iránti tisztelettel mi is javíthatunk a folyamaton. Irodaként a következőket tesszük a jó ügy érdekében: Természetjáró csoportjainknál különösen nagy figyelmet fordítunk saját hulladékaink megfelelő kezelésére, ezzel is csökkentve a szennyezés szintjét. Az itthoni utazásszervezési tevékenységünk során is igyekszünk minél „zöldebbnek lenni”, melynek keretében - ahol csak lehet - újrahasznosított papírokat használunk, az adminisztrációnkat elektronikussá tettük, év végén pedig újrahasznosítóba visszük a megmaradt katalógusokat. A turizmus egy fontos pontja a közlekedés. A repülőkre nincs ráhatásunk, az általunk használt autóbuszokra viszont annál inkább. Gépjárműveink minden esetben a legmagasabb környezetvédelmi tanúsítványokkal rendelkeznek, így környezetszennyezésük töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti buszokéhoz képest. Fontos megjegyezni, hogy a csoportos utazás ezen szempontból sokkal kevésbé környezetszennyező, hiszen egy autóbuszon akár 50 fő is ülhet, míg kettesével utazva többszörös károsanyagkibocsátási szinttel kell számolnunk.

Mit tehet Ön utazása kapcsán a környezet védelméért? Íme, 3+1 tipp:

1.Kérje elektronikusan részvételi jegyét

Az utazás előtti adminisztráció során minden esetben lehetőséget biztosítunk az elektronikus ügyintézésre, ezzel is csökkentve a papírhasználatot.

2.Útja során gyűjtse a hulladékát

Becsülje meg a természet szépségeit, és véletlenül se tegyen kárt bennünk szemeteléssel! A megfelelő hulladékgyűjtéshez célszerű kinevezni egy „szemetes-zacskót” is, amelyben tárolni tudunk a legközelebbi szemetesládáig

3.Ügyeljen a közlekedésre

Ha egyénileg utazik, ne ketten, hanem inkább 4-en, mondjuk egy baráti párral együtt utazzanak az autóban. Ezzel az utazási költség megosztása mellett az ökológiai lábnyomukat csökkentik. Amennyiben tehetik, a nagyvárosokban inkább használjanak tömegközlekedést.

+1. Utazzon környezettudatos utazási irodával! :)

Vissza