Körutazás vagy nyaralás?

2018.07.25.

Biztos van, aki felteszi a kérdést: nem ugyanazt jelenti a két kifejezés? Szakmailag tekintve hatalmas a különbség, ezért mindenképpen el kell különítenünk őket egymástól. Teljesen más az élmény, amelyet az utazó egyik, illetve másik esetben él át.

Mi mindent nyújthat egy nyaralás?

Egy klasszikus nyaralás esetében az utazás jellemzően az 1-2 hét kint tartózkodást, és a céldesztinációra történő oda-vissza utat jelenti. Ebbe a típusba tartozó utazások főként tengerparti helyekre irányulnak. A magyar turisták körében legnépszerűbb nyaraló úticélok: Horvátország, Görögország, Törökország, valamint az Észak-Afrikai partok mentén Egyiptom és Tunézia. Ezen kikapcsolódások során leginkább fürdőzéssel, napozással és pihenéssel tölti az időt az ember.

Mi mindent nyújthat egy kulturális körutazás?

A fent említett jellemzőkkel ellentétben egy körutazás sokkal aktívabb programot rejt, és az élmények is változatosabbak. Az utazás hossza 1-2 naptól egészen 2 hetes időszakig is kiterjedhet, mely során nagyobb területet jár be az utazó, akár több országot is érint, és sokkal komplexebb ismereteket gyűjt az egyes állomásokról. Míg egy nyaralás esetében általában csak a gasztronómiai, esetleg zenei kultúrát ismerhetik meg, egy körutazásnál a történelmi és építészeti emlékek talán még nagyobb részt képviselnek a programban, mint az előbbiek.

Nyaralás Skóciában?

Edinburgh óvára - UNESCO világörökség

Sok esetben már maga a célterület meghatározza, hogy nyaralásra vagy körutazásra alkalmas inkább. Gondoljunk csak bele: bár nagy tengerparti szakasszal rendelkezik Skócia, mégis ritkán halljuk, hogy fürdőzési céllal mennének oda. Természeti és kulturális látnivalói viszont turisták ezrei számára teszik vonzó célállomássá. Tunézia esetében például pont az ellenkezőt tapasztalhatjuk: meglepődve néznénk, ha kulturális körutazásért akarna odautazni valaki, a tengerpart nyújtotta lehetőségek helyett.

Miért körutazásokra specializálódott a Proko Travel?

1993-ban - amikor megalapítottuk az irodát - el kellett döntenünk, hogy főként milyen utazásokat szeretnénk szervezni. Bár nyaraló programok már akkor is szép számban voltak a piacon, a kulturális körutazás még gyermekcipőben járt. Úgy gondoltuk, hogy turisztikai tapasztalatunkkal mi ezen a területen is értékes programokat tudnánk kínálni az utazni vágyóknak. Meg kell jegyezni azt is, hogy családi vállalkozásként abba is bele kellett gondolnunk, hogy a nyaraló üzletágban képesek lennénk-e olyan nagy cégekkel versenybe szállni, mint például a Thomas Cook csoport, vagy olyan hazai szereplők mellett kitűnni, amelyek már a rendszerváltás előtt is nagy múlttal rendelkeztek. Az iroda 25. születésnapja alkalmából írt bejegyzésemben bővebben olvashatnak a kezdeti döntésekről. Az akkori írásomat IDE KATTINTVA érik el.

Kinek melyik forma ajánlott?

Felmerülhet a kérdés, hogy kinek ajánlott a körutazás, és kinek a nyaralás. Korcsoport és élethelyzet alapján ragadnám meg a kérdéskört. A huszonéves korosztály főleg a szórakozási lehetőségeket keresi, ezért ők vízpartra látogatnak, ahol izgalmas vízisportokat próbálhatnak ki, és a helyi diszkókban, helyi italokat kortyolgatva bulizhatnak. Számukra egyértelműen a nyaralás ajánlott. A következő élethelyzet szerinti csoportba a kisgyermekes családok tartoznak. Itt leginkább a csöppség kora a kulcs, de számukra is egy könnyedebb, egyszerűbb, kevesebb utazással járó nyaralást ajánlanék. Természetesen jóval nyugodtabb desztinációra, mint az előbb említett korosztályé. Amikor már nagyobbak a gyerekek, és nem viseli meg őket a hosszabb utazás sem, akkor mindenképpen megéri kipróbálni a gyerekbarát körutazásokat.

Ezen útjainkat az idei évtől kezdve „Minden korosztálynak” jelzéssel tüntetjük fel katalógusunkban. A gyerekbarát utazásainkról írt blogbejegyzésemet IDE KATTINTVA olvashatják. Későbbi élethelyzetekben, amikor már felnőttek a gyerekek (esetleg ki is repültek a családi fészekből), egyértelműen releváns tud lenni egy kulturális körutazás. Jellemzően ez az az életszakasz, amikor az ember már inkább a természeti és kulturális szépségeket keresi, mintsem a legközelebbi diszkót. A mi Utasaink többsége is ebből a csoportból kerül ki. A nyugdíjas éveiben lévő korcsoport számára egyre fontosabbá válik a különleges, egyedi területek, élmények felkeresése. Ekkor kerülnek előtérbe a nosztalgikus utazások is, azaz az utazók örömmel vágnak bele egy korábban felkeresett hely újbóli felfedezésébe is. Ezen igények kielégítésére egyértelműen a körutazás a megfelelő választás. Persze vannak a vegyes megoldások is. Ilyen például az iroda megalakulása óta folyamatosan meghirdetett Nyugat-európai körutazás spanyolországi nyaralással utunk, amelynek részletes leírását IDE KATTINTVA érik el.

Már az út nevén is látszik, hogy itt a 2 utazási forma kombinációjáról van szó. Amellett, hogy nagy területet jár be a csoport, 6 nap nyaralás is benne foglaltatik az utazásban. Nem hiába töretlen 25 éve a lelkesedés iránta. De a horvát és olasz területekre is kínálunk hasonló párosításokat, amelyek fakultatív kirándulásokkal teszik teljessé a nyaraló programot, így mindenki megtalálhatja a számára ideális összeállítást.

Vissza