Helyek, ahova érdemes néhány év után visszatérni

2018.08.02.

Több utazásunkon szoktuk azt tapasztalni, hogy a résztvevők jelentős hányada már járt az adott területen. Mégis kíváncsian vágnak neki az útnak, hiszen alig várják, hogy láthassák az elmúlt 10-15, vagy akár 40 év változásait.

Ahova mindenképp érdemes visszatérni

Lengyelország  - Gdansk utazás

Tipikusan ilyen célország Lengyelország, ahova sokaknak már a szocializmus ideje alatt is lehetőségük nyílt eljutni, így – a több 10 éves emlékképekhez viszonyítva – hatalmas fejlődésnek lehetnek szemtanúi. Hasonló a kelet-német terület is, amely Németország egyesítése óta szintén rengeteget változott. Kifejezetten nosztalgiára épülő utat mi is kínálunk Utasainknak. A Kelet-német és csehszlovák nosztalgia körutazásunkon – ahogy arról neve is árulkodik - olyan területeket járhatnak be velünk, amelyeket korábban még más néven ismerhettek meg. Az út programját IDE KATTINTVA érik el. Nem csak az átalakulás iránti kíváncsiság ösztönözhet minket egy desztináció újbóli felkeresésére. Van, hogy egy város hangulata az, amiért időnként megéri visszatérni. Tökéletes példa erre Prága, mely manapság az egyik legkeresettebb közép-európai úti cél. Páratlan légkörének köszönhetően a magyar és külföldi utazók között egyaránt hatalmas népszerűségnek örvend.

A személyes kedvencek…

Sok utazónak válik kedvencévé egy adott város, amely iránt különös vonzalmat érez. Ez adódhat az adott helyszínhez kötődő emlékekből, különleges élményekből, vagy éppen érzelmekből. Egy biztos: erre a helyre bármikor szívesen tér vissza az ember. Nekem ez a város Barcelona. Idegenvezetőként minden évben 3-4 alkalommal járok a területen, de egyszerűen nem tudom megunni. Azt szeretem benne, hogy minden egyes alkalommal valami új különlegességet mutat meg magából. Személyes kedvencek ide, vagy oda, Önöknek is azt tanácsolom, hogy néhány év múlva térjenek vissza Barcelonába, hiszen hatalmas esemény közeleg: 2026-ra elkészül az immáron 136 éve épülő Sagrada Família! J Remélem együtt csodálhatjuk majd meg a várva várt épületet!

Ahol megállt az idő

Felmerülhet a kérdés, hogy – a fenti példákkal ellentétben - mely országok, városok azok, ahol nem, vagy csak kisebb mértékben tapasztalható előrehaladás. Itt elsődlegesen Görögországot emelném ki, mely roppant változatos tengerparttal rendelkezik, ám, az elmúlt évek rossz gazdasági helyzete miatt mégsem tudott olyan ütemben fejlődni, mint ahogy azt a turizmusából adódóan tehette volna. Olyan nagy olasz városokban is megállt a turisztikai növekedés, mint Velence, vagy Róma. Ezeken a helyeken nehezen tud az ugrásszerűen növekedő turistaszámhoz igazodni a város, így roppant zsúfolttá váltak a főbb nevezetességek, és a hangulatos, szűk utcák.

Amiben sosem csalódik az ember: a természet csodái

Erdély - Gyilkos tó - Természeti csoda - látványosság

Ha csak a környező területeket nézzük, akár Erdély, akár az Alpok csodái képesek minden egyes alkalommal ámulatba ejteni az odautazókat. Erdély vendégszeretete és természeti szépsége, valamint az Alpok különleges hangulata és fantasztikus látványa mindig jó érzéssel tölti el az utasokat.

Megéri valami újat kipróbálni!

Több utasomtól hallom, hogy utazáskor mindig egy adott nyaralóvárosra esik a választásuk, és minden évben ugyanoda mennek vissza. Ahogyan azt fent is írtam, meg van a maga szépsége egy-egy „visszatérésnek” is. Én mégis inkább azt ajánlom, hogy legyenek nyitottak, és próbáljanak ki új területeket is! A „jól bevált” úticélok garantáltan nem fognak csalódást okozni, de ezzel elveszítik a lehetőségét annak, hogy új helyeket, kultúrákat fedezzenek fel, és esetleg egy újabb úti célt írhassanak fel a kedvenceik közé. Mi, a Proko Travelnél hiszünk a változatosságban, éppen ezért Európa összes országába kínálunk körutazást. Ebből adódóan olyan különleges területekre is eljuthat velünk, mint Moldávia, Fehéroroszország, vagy épp Izland.

Vissza