Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 28 - Június 05. 274 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Augusztus 13 - 21. 269 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Szeptember 17 - 25. 277 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  A misztikus Delphoi és a Meteora kolostorok
·  Európa kulturális bölcsői: Mükéné és Athén
·  Megmártózhatunk a békés Égei-tengerben
·  Természeti kincsek az Olümposztól Korinthoszig

Utazásunkon olyan híres helyeket keresünk fel, amelyek átfogó képet nyújtanak az ókor történelméből. Mindezt változatos környezetben, a nagyvárosoktól a hegyeken át a tengerpartokig.
Dr. Balogh Ádám – Balkán szakértő

Utasaink véleménye

5.0

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények (1)
  • Hasonló utak

1.       NAP: PÉCS (DEBRECEN) – BP. – SZEGED – BELGRÁD

Reggel indulás Budapestről. Határátlépés és néhány órás buszozás után megérkezünk Belgrádba. Rövid séta keretében megtekintjük Nándorfehérvár várát, mely 1829-ig jelentős erődítmény volt. Itt aratott világraszóló győzelmet Hunyadi János a török csapatok felett 1456-ban. Belgrád után még 300 km-t haladunk déli irányba és akkor érjük el szállásunkat. Vacsora.

2.       NAP: ÉSZAK-MACEDÓNIA – PARALIA

A reggeli után buszra szállunk, majd kicsit hosszabb utazás és két határátlépés után Görögországba érkezünk. Folytatjuk utunkat déli irányba és a délutáni órákban megérkezünk szállásunkra. Ez egy tengerparti város, Paralia közelében lesz. Aki szeretne délután még megmártózhat a tengerben, sétálhat a tengerparton, vagy kipróbálhat valamilyen helyi specialitást.

3.       NAP: PARALIA – METEORÁK – PATRAS

Délelőtt az első megállóhelyünk a méltán híres Meteora kolostorok lesznek. Itt huszonnégy bizánci kolostor található, ebből mi csak kettőt tekintünk meg. Érdekesség, hogy 1920-ig a kolostorokat csak létrákon lehetett megközelíteni, azonban a második világháború után már lépcsőket is építettek, így a látványosságok könnyebben megközelíthetővé váltak. Programunk befejeztével buszra szállunk és a szálláshelyünkre megyünk. Átkelünk a monumentális hídon a Korinthoszi-öböl felett, így érkezünk a Peloponnészoszi-félszigetre, ahol első megállónk Patras városa lesz. A város már az ókori időkben is jelentős volt és manapság is pezsgő idegenforgalommal bír. Itt lesz a szállásunk is.

4.       NAP: PATRAS – OLÜMPIA

Patras védőszentje Szent András, akinek tiszteletére hatalmas bazilikát emeltek. Ez Görögország legnagyobb görög ortodox temploma. Belsejét csodásan megfestett ikonok és megművelt csillárok díszítik. Ennek megtekintésével kezdjük napunkat. Következő megállónk Olümpia lesz. Ez a város volt az ókor egyik legfontosabb eseményének, az olimpiai játékoknak a színhelye. Megtekintjük az ókori arénát, a futópályákat, sőt idegenvezetőnk megmutatja azt a helyet is, ahol négyévente meggyújtják az olimpiai lángot. Ezután megnézzük a város múzeumát, aminek legjelentősebb darabja Hermésznek, az istenek hírnökének szobra. Programunk végeztével a szállásunkra utazunk, amely Olümpia közelében lesz.

5.       NAP: MÜKÉNE – NAPFLION – EPIDAVROSZ

Olümpiából a Peloponnészosz-félszigeten keresztül a 3.500 éves városhoz, Mükénéhez utazunk. Érkezésünk után megtekintjük a fellegvárát, amely uralta a környéket. Az újkori Görögország első fővárosának, Napflionnak az érintésével haladunk a legépebben megmaradt ókori színház és szanatórium: Epidavrosz felé. A színházban a remek akusztikát is ki lehet próbálni. Argoliszi körutunk végét a Korinthoszi-csatorna zárja, amely után közeli szállásunkra utazunk.

6.       NAP: ATHÉN

Reggel a görög főváros, Athén központjába indulunk. Autóbuszos és gyalogos városnézés keretében ismerkedünk meg a várossal. Megtekintjük többek között az Újkori Olimpiai Stadiont, az Akadémiát, a Dionüszosz színházat és Zeusz templomát. A látnivalók visszavezetnek minket Archimédesz korába. Természetesen bebarangoljuk az ikonikus Akropoliszt és annak környékét is. Az akropolisz szó jelentése felső város, ami valójában a létesítmény városban elhelyezkedő helyzetére utal. Görögországban számos Akropolisz épült, de ez az athéni a legnagyobb és legjelentősebb. Meglátogatjuk az Új Akropolisz Múzeumot is, ami számos ókori görög emléket rejt magában. Szabadidőnk során lesz lehetőség a vásárlásra is és megkóstolhatjuk a görögök egyik legismertebb ételét a gyrost is. Szállásunk Athénban lesz.

7.       NAP: DELPHOI – OLÜMPOSZ

A reggelit követően Apollón híres jóshelyére, Delphoiba látogatunk el. A jóshely helyszínét azért választották ki éppen itt, mivel egy kábító gázokat árasztó nyílás fölé épült, így a jósoknak könnyebb volt elérniük a megfelelő elmeállapotot. Ezek a gázok a hiedelem szerint a Föld méhéből áradtak. Az archaikus időkben a települést a „Föld köldökének” tartották, ez volt a világ közepe. Az Apollón templom szívében égett az örökmécses, melynek lángját Prométeusz lopta el az Olümposzról az embereknek. Többek között eme templom és az ókori színház romjai között fogunk sétálni. A hangulat magával ragadó lesz. Mitológiai és vallási emlékek tucatjával ismerkedhetünk meg. Folytatjuk utunkat, és Paralia közelében elfoglaljuk szállásunkat.

8.       NAP: THESSZALONIKI – SZKOPJE

Reggeli után Thesszaloniki központjában buszos és gyalogos városnézést tartunk. Megismerhetjük milyen sűrű, zsongó, de mégis szép város Thesszaloniki. Megnézhetjük a város nevezetességeit, a Fellegvárat, Dimitriosz-bazilikát, Galeriusz-diadalívet és a Fehér-tornyot, mely a történelem során számos különböző nevet viselt. Leginkább börtönként funkcionált, de a XX. században ez a funkciója megszűnt, és a későbbiekben a város politikai és kulturális központja lett. Thesszalonikit elhagyva, Magyarország felé haladva megállunk az észak-macedón fővárosban, Szkopjéban. A város nem túlságosan ismert, pedig valódi kis gyöngyszem. Sétát teszünk a Vardar folyó partján, mely egy nem túl széles folyó, mégis számtalan hidat építettek fölé. A legrégebbi híd a Kőhíd, ami az ezernégyszázas évek végén épült és máig használatban van, és a Észak-Macedónia teret köti össze a bazárral. Itt lesz lehetőség még ajándékok vásárlására is. Kevesen tudják, de Teréz anya Szkopjéban született. Számára emlékhelyet állítottak a városban. Szállás Szkopjéban.

9.       NAP: SZKOPJE – SZERBIA – SZEGED – BUDAPEST

Kora reggeli indulás után, átlépjük a macedón-szerb határt, majd rövid megállókkal – határátlépés függvényében –, terveink szerint az esti órákban, Szeged érintésével érkezünk Budapestre. Ezt követően mindenkit a felszállási városába szállítjuk.

LátnivalóBelépődíj
Nándorfehérvár helyi idegenvezetés300 dínár
Mükéné12 €
Athén - Akropolis20 €
Akropolis múzeum10 €
Akropolis helyi idvez4 €
Athén - Stadion5 €
Meteórák6 €
Korinthos8 €
Olümpia12 €
Olümpia helyi idvez4 €
Delphoi12 €
Delphoi helyi idvez4 €
Epidaurosz12 €
Szkopje helyi idvez2 €
TAX0 €

Belépők ára: kb.: 111 € + 300 dínár

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 1.40 Vasútállomás, PROFI parkoló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Kiskunfélegyháza (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:30 M5 melletti OMV benzinkút
Szeged (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Rókusi körúti Tesco parkoló
Kecskemét (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Auchan parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 6:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
5.0
Ellátás
5.0
Gyakori kérdések
R.Szabóné és Papp Mariann
Miskolc
2021.09.02

Köszönet az Irodának, hogy dr. Balogh Ádám személyében egy nagytudású idegenvezetőt jelölt ki a 9 napos utunkhoz.Köszönjük a remek előadásait.A program a 35..37 fok ellenére jó volt. A szállás...ellátás. autóbusz...gk.vezetők is kellemessé tették az utazásunkat. Reméljük jövőre is Önökkel utazhatunk.

  • 5.0
Kinyomtatom a programot
Az ókori Hellász szépségei úthoz hasonló utazások