Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Utazásunknak nincs már foglalható időpontja.
További kínálatunkat IDE kattintva érheti el.
Az út áttekintése

·  A misztikus Meteora kolostorok
·  Megmártózhatunk az Égei-tengerben
·  Látogatás a görög fővárosban, Athéban
·  Világhírű ókori történelmi emlékhelyek felkeresése

"Utazásunkon olyan híres helyeket keresünk fel, amelyek átfogó képet nyújtanak az ókor történelméből. Mindezt változatos környezetben, a nagyvárosoktól a hegyeken át a tengerpartokig."
Dr. Balogh Ádám – Balkán szakértő

  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1.NAP: BUDAPEST – BELGRÁD – PREDEJANE

Reggel indulás Budapestről, Határátlépés és néhány órás buszozás után megérkezünk Belgrádba. Rövid séta keretében megtekintjük Nándorfehérvár várát, mely 1829-ig jelentős erő­dítmény volt. Itt aratott világraszóló győzelmet Hunyadi János a török csapatok felett 1456‑ban. Belgrád után még 300 km-t haladunk déli irányba és akkor érjük el szállásunkat. Vacsora.

2. NAP: PREDEJANE – THESSZALONIKI – PARALIA

A reggeli után buszra szállunk, majd két határátlépés és kicsit hosszabb utazás után Thesszalonikibe érkezünk, a központban buszos és gyalogos városnézést tartunk. Megismerhetjük milyen sűrű, zsongó, de mégis szép város Thesszaloniki. Megnézhetjük a város nevezetességeit, a Fellegvárat, Dimitriosz Bazilikát, Galeriusz Diadalívet és a Fehér-tornyot, mely a történelem során számos különböző nevet viselt. Leginkább börtönként funkcio­nált, de a XX. században ez a funkciója megszűnt, és továbbá a város politikai és kulturális központja lett. Ezt követően szállás­helyünkre utazunk, ez egy tengerparti város, Paralia közelében lesz. Aki szeretne este még megmártózhat a tengerben, sétálhat a tengerparton, vagy kipróbálhat valamilyen helyi specialitást.

3. NAP: PARALIA – METEORÁK – PÁTRA

Reggeli indulás után első megállóhelyünk a méltán híres Meteora kolostorok lesznek. Itt huszonnégy bizánci kolostor található, ebből mi csak kettőt tekintünk meg. Érdekesség, hogy 1920-ig a kolostorokat csak létrákon lehetett megközelíteni, azonban a második világháború után már lépcsőket is építet­tek, így a látványosságok könnyebben megközelíthetővé váltak. Programunk befejeztével buszra szállunk és a szálláshelyünkre megyünk, ami Pátra közelében lesz.

4. NAP: PATRAS – OLÜMPIA

Reggel átkelünk a monumentális hídon a Korinthoszi-öböl felett, így érkezünk a Peloponnészoszi-félszigetre, ahol első megállónk Patras városa lesz. A város már az ókori időkben is jelentős volt, és manapság is pezsgő idegenforgalommal bír. Számos szálloda és szórakozóhely épült az idők során, ami a turisták igényeit szolgálja. A város egyik legnagyobb neveze­tessége a török időkből ottmaradt erőd, amit átalakítottak, és ma kulturális színházi előadás helyszínéül szolgál. A város védőszentje Szent András, akinek tiszteletére hatalmas bazili­kát emeltek. Ez Görögország legnagyobb görög ortodox temp­loma. Belsőjét csodásan megfestett ikonok és megművelt csillárok díszítik. Következő megállónk Olümpia lesz. Ez a város volt az ókor egyik legfontosabb eseményének, az olimpiai játé­koknak a színhelye. Megtekintjük az ókori arénát, futópályákat, sőt idegenvezetőnk megmutatja azt a helyet is, ahol négy­évente meggyújtják az olimpiai lángot. Ezután megnézzük a város múzeumát, aminek legjelentősebb darabja Hermésznek, az istenek hírnökének szobra. Programunk végeztével a szállá­sunkra megyünk, ami Olümpia közelében lesz.

5. NAP: KORINTOSZ – MÜKÉNE – NAPFLION – EPIDAVROSZ

A reggelit követően a festői Rio-Antirio híd mellett elhaladva, a Korinthoszi-öböl déli partján, egy panorámaúton haladunk az ókori Korinthosz városáig. A városban Pál apostol is megfor­dult, sőt az itt élőkhöz írta híres levelét. Az ókor egyik kereske­delmi központja után a 3.500 éves város, Mükéne megtekintése következik, amely fellegvárával uralta a környéket. Az újkori Görögország első fővárosának, Napflionnak az érintésével hala­dunk a legépebben megmaradt ókor színház, és szanatóriu, Epidavrosz felé. A színházban a remek akusztikát is ki lehet pró­bálni. Argoliszi körutunk végét a Korinthoszi-csatorna zárja, amely után szállásunkra utazunk.

6. NAP: ATHÉN

Reggel a görög fővárosba, Athénba indulunk. Autóbuszos és gyalogos városnézés keretében ismerkedünk meg a város­sal. Megtekintjük többek között az Újkori Olimpiai Stadiont, az Akadémiát, a Dionüszosz színházat és Zeusz templomát. A látni­valók visszavezetnek minket Archimédesz korába. Természetesen bebarangoljuk az ikonikus Akropoliszt és annak környékét is. Az akropolisz szó jelentése felső város, ami valójában a létesítmény városban elhelyezkedő helyzetére utal. Görögországban számos Akropolisz épült, de ez az athéni a legnagyobb és legjelentősebb. Meglátogatjuk az Új Akropolisz Múzeumot is, ami számos ókori görög emléket rejt magában. Szabadidőnk során lesz lehetőség a vásárlásra is, és megkóstolhatjuk a görögök egyik legismertebb ételét a gyrost is. Szállásunk Athénban lesz.

7. NAP: DELPHOI – OLÜMPOSZ – THESSALONIKI

A reggelit követően Apollón híres jóshelyére, Delphoiba látoga­tunk el. A jóshely helyszínét azért választották ki éppen itt, mivel egy kábító gázokat árasztó nyílás fölé épült, így a jósoknak kön­nyebb volt elérniük a megfelelő elmeállapotot. Ezek a gázok a hiedelem szerint a Föld méhéből áradtak. Az archaikus időkben a települést a „Föld köldökének” tartották, ez volt a világ közepe. Az Apollón templom szívében égett az örökmécses, melynek lángját Prométeusz lopta el az Olümposzról az embereknek. Többek között eme templom és az ókori színház romjai között fogunk sétálni. A hangulat magával ragadó lesz. Mitológiai és vallási emlékek tucatjával ismerkedhetünk meg. Folytatjuk utun­kat, és Paralia közelében elfoglaljuk szállásunkat.

8. NAP: SZKOPJE

Reggeli után már Magyarország felé haladva megállunk a macedón fővárosban, Szkopjéban. A város, nem túlságosan ismert, pedig valódi kis gyöngyszem. Sétát teszünk a Vardar folyó partján, mely egy nem túl széles folyó, mégis számta­lan hidat építettek fölé. A legrégebbi híd a Kőhíd, ami az ezer­négyszázas évek végén épült, és máig használatban van, és a Macedónia teret köti össze a Bazárral. Itt lesz lehetőség még ajándékok vásárlására. A bazárban meglátogatjuk a Musztafa Pasa mecsetet is. Az épület egyike azon kevés mecseteknek, amikhez az építésük óta gyakorlatilag hozzá sem nyúltak. Kevesen tudják, de Teréz anya Szkopjéban született. Számára emlékhelyet állítottak a városban. Este lesz lehetőség még a városban sétálni. Szállás Szkopjéban.

9. NAP: SZKOPJE – SZERBIA – BUDAPEST

Reggeli indulás után átlépjük a macedón- szerb határt, majd rövid megállókkal az esti órákban, Szeged érintésével érkezünk Budapestre. Ezt követően mindenkit a felszállási városába szállítjuk.

LátnivalóBelépődíj
Nándorfehérvár 200 RSD
Athén - Akropolis20 €
Akropolis múzeum10 €
Meteórák ( 3 monostor)9 €
Korinthos8 €
Olümpia12 €
Delphoi12 €

Belépők ára: kb.: 71 € + 200 RSD.

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Az ókori Hellász szépségei úthoz hasonló utazások