Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 05 - 13. Előzetes helyfoglalás Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Immár 4. éve, csoportos zarándoklat 117 km-en
·  Mesés tájak, utánozhatatlan hangulat és érzés
·  Caminot többször megjárt magyar túravezető
·  Finisterre csodás félszigete és madridi kitekintő

"Ha egyszer elindul az ember a Caminón, utána a szíve egy része mindig Az Úton lesz. Olyan életre szóló élmény ez, melyet soha nem tudunk és nem is akarunk majd elfelejteni."
Prónay Bence – Caminot többször megjárt túravezető

Szakértői blogunkat az úthoz itt találja!

Utasaink véleménye

4.8

Szállás:
Zarándokszállásokon
Ellátás:
Önellátás
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (15)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – MADRID

Menetrend függvényében repülünk Budapest – Madrid útvo­nalon, érkezés várhatóan a kora esti órákban. A repülőtérről tömegközlekedéssel jutunk el szálláshelyünkre. Ezt követően lesz lehetőség bemenni a kivilágított, folyton nyüzsgő belvárosba.

2. NAP: MADRID – SARRIA

A szálláson hagyjuk csomagjainkat és a délelőttöt gyalogos városnézéssel töltjük, melyet a királyi család főtemplomában az Almudena Székesegyházban kezdünk. Itt kérhetünk erőt az előt­tünk álló úthoz. A Plaza Mayor, Madrid főtere következik, majd a Puerta del Sol tér. Csomagjainkkal a vasútállomásra metrózunk, ahonnan expresszvonattal indulunk északnak. Festői tájakon vezet utunk a Kantábriai-hegység lábánál fekvő Sarria városkába. Megérkezést követően elsátálunk a zarándokszállásra (albergue), ahol kiváltjuk zarándokútlevelünket (credencial). Ebbe gyűjt­jük majd a pecséteket a következő napokban, igazolva a megtett utat. Gyalogtúránk során albergue-kben fogunk lakni, melyekben 8 – 40 fős hálótermek és emeletes ágyak vannak, közös fürdő­szobával (női, férfi külön) és közösségi térrel. A szállások többsé­gében már wifi, mosó- és szárítógép valamint egy kis konyha is található, tehát minden, amire egy modern zarándoknak szük­sége van. Vacsorához a város középkori éttermeit lehet kipróbálni.

3. NAP: SARRIA – PORTOMARÍN (24 km, 300 m szintkülönbség)

Kora reggeli ébredés után felkészülünk, bepakoljuk és felves­szük túrahátizsákjainkat. Még a városban megvásároljuk a zarándokoknak elmaradhatatlan Szent Jakab kagylóinkat, melyek hátizsákunkon himbálózva fognak elkísérni minket egé­szen névadójuk sírjáig. A nap elején a túravezető eligazítást tart a tudnivalókról, és hasznos tanácsokkal látja el a túrázókat. Napközben mindenki a saját tempójában haladhat, nem együtt közlekedik a csoport, így mindenki a saját Caminóját élheti meg. Kisebb pihenőket tartva varázslatos tájon sétálunk. Még reggel érünk az út egyik különleges helyére, a kilométerkőhöz, mely jelzi, pontosan 100 km-re vagyunk Santiagotól. Várhatóan a kora délutáni órákra esik az érkezés aznapi végállomásunkhoz, a Miño folyó partján fekvő Portomarínhoz. Az albergue-be érve a túravezető segítségével elfoglaljuk ágyunkat, fürdés, majd egy kis pihenés. Este a környék éttermeiben lehet vacsorázni, és sétálni az árkádos, középkori kis faluban. Általában van zarán­dokmenü (3 fogás, itallal) mely 10–12 € ez biztosítja, hogy a napközben felhasznált energiát pótolni tudjuk. Este 10 óra felé lámpaoltás van a szállásokon, így mi is lepihenünk.

4. NAP: PORTOMARÍN – PALAS DE REI (25 km, 450 m szintkülönbség)

Az első nap után már gyakorlottan kezdjük reggeli rutinun­kat, gyors pakolás és indulás, mindenki a saját tempójában. Árnyékot adó fák és páfrányok szegélyezik utunkat, ahogy egy­más után hagyjuk el az apró, ám roppant hangulatos kis falva­kat. Az energikusak a nap során beiktathatnak egy oda-vissza 4,6 km-es kitérőt a Vilar de Donasban található Szent Megváltó templomhoz. Palas de Rei-be érve zarándokszállásunkra megyünk. Este lesz idő egy kis nézelődésre, vacsorára, melyhez a környékből származó finom galíciai vörösbort kortyolhatunk.

5. NAP: PALAS DE REI – RIBADISO (26 km, 180 m szintkülönbség)

Korai indulás után varázslatos erdei úton haladunk. Ez a misz­tikus erdőkön keresztül kialakított ösvény az egész túránk talán legszebb része. Délelőtt egy zarándok pihenőhelynél megkóstolhatjuk a különleges spanyol omlettet vagy a helyi húsos pitét. A délután során több bájos „szamárhátú” kőhí­don is átkelünk, melyek elmaradhatatlan részei a Caminonak. Melide városába érve ebédre kipróbálhatjuk a legjellegzetesebb helyi ételt, a galíciai polipot, a környék legjobb polipozójában. Cédrusok árnyékában érjük el az 50-es km követ, majd további 8 km múlva aznapi célpontunkat, a Ribadiso parányi települé­sét. Itt elfoglaljuk szállásunkat, moshatunk és vacsorázhatunk.

6. NAP: RIBADISO – PEDROUZO (22 km, 160 m szintkülönbség)

Reggel, az útba vájt kagylójelek mentén érjük el Arzúa városát, ahol egy középkori zarándok szobra fogad bennünket. Az asz­faltot magunk mögött hagyva zöldellő mezők mentén haladunk tovább, időnként megállva egy-egy zarándokokra specializáló­dott bárnál. Santiagóhoz közeledve a zarándokok száma is egyre növekszik, így érkezünk meg Pedrouzoba, melyet „Santiago elő­szobájának” is hívnak, mivel a zarándokok többsége itt alszik meg a „Nagy nap” előtt.

7. NAP: PEDROUZO – SANTIAGO DE COMPOSTELA (20 km, 120 m szintkülönbség)

Reggel elindulunk az utolsó 20 km-re. A repülőtér mellett haladva érjük el Santiago határát, ahol zarándok szoborcsoport fogad bennünket. Jól kiépített úton haladunk szállásunk felé. A san­tiagói albergue-nk igazán különleges, a Nagyboldogasszony kolostor egykori papneveldéjében alakították ki a szálláshe­lyet. Lepakolunk, majd az utolsó méterek jönnek, míg beérünk a Katedrálishoz. Leírhatatlan érzés ide megérkezni! A székes­egyházban megtekintjük Szt. Jakab sírját, részt veszünk a zarán­dokok számára celebrált misén, ahol látni fogjuk, ahogy a közel 2 méter magas, 80 kg-os tömjén füstölőt meglengetik a katedrá­lisban, egyszerűen fantasztikus. A mise után megkapjuk a doku­mentumunkat, mely igazolja, hogy lesétáltuk az El Camino utolsó 117 km-ét. Este szabadprogram, emléktárgyak vásárlása.

8. NAP: SANTIAGO – FINISTERRE – MUXÍA – ÉZARO

A mai nap szabadprogram Santiagoban, vagy eljöhetnek velünk egy autóbuszos fakultatív kirándulásra. Fő célpontunk, Finisterre félszigete, évszázadokig az ismert világ végét jelen­tette, és mindmáig kiemelt helyen szerepel a zarándokoknál, ugyanis itt található a Camino nulla kilométerköve. A félsziget végén állva, rátekintve a végtelen óceánra tényleg úgy érzi az ember, elérte a világ szélét. A nap további részében megtekin­tünk egy gyönyörű vízesést Ézaronál, és lesétálunk az óceán­partra Muxía grandiózus szikláinál. Késő délután térünk vissza Santiagóba. Fakultatív kirándulás (jelentkezés a hely­színen): Finisterre – Muxía – Ézaro : 50 €.

9. NAP: SANTIAGO – MADRID – BUDAPEST

Korán reggel indulunk ki a repülőtérre, és Madridba repülünk. A fővárosba érve leadjuk csomagunkat, és bemetrózunk a köz­pontba. Andalgunk a mesés Retiro parkban, bemegyünk a Királyi Palotába és aki szeretné a világhírű Prado múzeum gyűj­teményét is megnézheti. Késő délután hagyjuk el a várost, és élményekkel telve várhatóan az esti órákban érkezünk meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

A 9 napos túra során, beleértve a közel 120 km-es gyaloglást Santiagóig, mindenkinek magának kell vinnie a hátizsákját, így a megfelelő fizikai állapot mindenképp fontos.

 

LátnivalóBelépődíj
Madridi Királyi Palota11
Km igazolás3 €
Madrid - Prado 15 €
Madrid csomagmegőrzés5 €

Belépők ára: kb.: 34 € + fakultatív program

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.4
Ellátás
4.8
Gyakori kérdések
Kopácsiné Zsuzsa
Győr
2019.10.22

Az El Camino zarándokút programon vettünk részt férjemmel. Jól szervezett, tartalmas út volt, egy remek idegenvezetővel, aki mindig mindenben szívesen segített, nagyszerűen összefogta a csapatot, humoros volt de határozott egyéniség. Szimpatikus volt számunkra, hogy már az út előtt is mindenről részletes tájékoztatást kaptunk, az iroda és Bence is minden kérdésünkre választ adott. Külön köszönet az ingyenes parkolásért. Ez az utat jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki szeretne "belekóstolni a Camino világába", de nincs erre egy hónapnyi ideje és szereti biztonságban érezni magát. Mi pedig tervezzük egy újabb PROKO Travel-es út kiválasztását!

 • 5.0
Kalauz Erzsi
Budapest
2019.10.11

Nagyon tartalmas programot kaptunk, szakszerű, kedves idegenvezetővel, jó szállásokkal. Az önelláhtó életformát remek étel és étterem ajánlás segítette. Bence miden javaslata jónak bizonyult az öltözést, csomagolást illetően is.

 • 5.0
Lénárt Balázs
Székesfehérvár
2018.10.20

Szöveg nélkül

 • 5.0
Várhalmi Klára
Párkány
2018.10.16

Szöveg nélkül

 • 4.5
Aradi Olga
Szentes
2018.10.16

A Camino-n kívüli napokat is tartalmasan, érdekes programokkal töltöttük. Az idegenvezetés is érdekes volt, és csoportra szabott. Bence végtelenül rugalmas és segítőkész volt. Az úthoz illő, változatos szállások voltak, éreztük, hogy gondosan voltak összeválogatva.

 • 5.0
Pósa Éva
Szeged
2018.10.15

Az idegenvezetés remek, a szülei büszkék lehetnek a fiukra!

 • 5.0
Horváth Gábor
Szeged
2018.10.12

Figyelnek az utasra, korrekt szakmai tudás.

 • 4.8
Svélecz Bettina
Szeged
2018.10.11

Szép, tartalmas út, gyönyörű tájak. Az idegenvezető felkészült, segítőkész, precíz, határozott. Volt jó és kevésbé jó zarándok szállás is. Az étkezés igényeimnek megfelelő volt

 • 4.5
Kocsisné László Éva
Szeged
2018.10.08

Bence, az idegenvezető profi, nagy odafigyeléssel és szeretettel állt hozzánk, ugyanakkor kellő határozottsággal.

 • 5.0
Dörök Rudolf Tamásné
Budapest
2018.10.08

Az utazás alatt felmerült problémát a vezető korrektül kezelte és messzemenően figyelmes volt.

 • 4.5
A Pireneusok két oldala
Pamplona - Barcelona - Lourdes - Pireneusokban túrázás
Május 28. 7 nap Előzetes helyfoglalás
Július 29. 7 nap Előzetes helyfoglalás

Az óceán mentén
S. Sebastian, S. de Compostela, Porto, Lisszabon, Lourdes
Június 25. 12 nap Előzetes helyfoglalás
Június 27. 9 nap Előzetes helyfoglalás

Barcelona adventkor
Barcelona- Gaudi mestermunkák
December 11. 4 nap 154 000 Ft

Kanári-szigetek
Szigettúra mindkét szigeten - Több fakultatív program
Május 17. 9 nap Előzetes helyfoglalás

Mór emlékek Andalúziában
Granada, Sevilla, Gibraltár
Május 21. 6 nap Előzetes helyfoglalás

Kinyomtatom a programot
El Camino zarándokút Galiciában úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Az óceán mentén
S. Sebastian, S. de Compostela, Porto, Lisszabon, Lourdes
Június 25. 12 nap Előzetes helyfoglalás
Június 27. 9 nap Előzetes helyfoglalás
Nagy spanyol körutazás
Madrid - Barcelona - Sevilla - Valencia - Cordoba - Gibraltár
Május 10. 8 nap Előzetes helyfoglalás
Kanári-szigetek
Szigettúra mindkét szigeten - Több fakultatív program
Május 17. 9 nap Előzetes helyfoglalás

Utazások hasonló árban

Mór emlékek Andalúziában
Granada, Sevilla, Gibraltár
Május 21. 6 nap Előzetes helyfoglalás
Spanyol királyi városok
Toledo - Consuegra - El Escorial- Elesettek völgye
Április 14. 5 nap Előzetes helyfoglalás
Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén
London – Canterbury – Oxford – Warwick – York
Július 20. 11 nap Előzetes helyfoglalás