Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Április 21 - 25. 225 000 Ft + rep. Repülővel Nem foglalható
Október 13 - 17. Ár: január végén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Amman, a királyi központ
·  Római és ókeresztény emlékek
·  Petra világhírű romvárosa
·  Fürdőzés a Holt-tengerben

"Életemben már sok szép helyen jártam, de kevés van amit egy lapon lehetne említeni Petra lenyűgöző sziklavárosával. Egy igazi csoda már maga a létezése is!"
Prónay Gyula – A Proko Travel ügyvezetője

Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – AMMAN

Menetrend függvényében, várhatóan a kora reggeli órákban indulás Budapestről Jordániába. Érkezés délelőtt Ammanba, majd ezt követően megkezdjük városnézésünket a Hásimita Királyság fővárosában. Amman legrégebbi részét nézzük meg először, amit a Citadella ölel körül, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész városra. Itt láthatjuk az ókori Herkules-szentély romjait is, a bizánci templomot, az Omajjád Palotát és a Régészeti Múzeumot is, amely csodálatos ókori gyűjtemén­nyel büszkélkedik. A Citadella lábánál látható egy II. századi római színház, amely még ma is kulturális események helyszí­neként szolgál. Programunk végén transzfer a szállásra, majd ezt követően vacsora.

2. NAP: AMMAN – AJLOUN – JERASH – AMMAN

Reggelit követően buszra ülünk, hogy megnézzük az Ajloun várat, ami Észak-Jordánia legfőbb látnivalója. A helyiek Kala’at ar-Rabad néven ismerik. A XII. században épült vár fontos szerepet töltött be az arabok és a keresztesek között vívott háborúban, mivel ez volt a bázisa Szaladin egyiptomi szultán hadseregének. A vár az Ajloun-hegyről kapta a nevét, amelynek a tetején helyezkedik el. A hegyet buja növényzet és erdő borítja, kiváló terep a túrázáshoz. A várat elhagyva továbbutazunk Jerash felé, hogy megnézzük a csodásan meg­maradt ókori római várost, Decapolist. A Déli Kapun keresztül lépünk be a városba az ókori utazókhoz hasonlóan. Ezt köve­tően az Ovális térre, a fórumra érkezünk, amelyet jón osz­lopsor szegélyez. Továbbhaladva láthatjuk Zeusz templomát, a Déli Színházat, amely 3.000 néző befogadására volt alkal­mas. Elhaladva a piactér mellett, végighaladunk az oszlopok szegélyezte korzón. Megnézzük még a katedrálist, illetve a Nymphaeumot is. Ezt követően visszatérünk Ammanba a szál­lásunkra, vacsora.

3. NAP: NEBO-HEGY – MADABA – KERAK – PETRA

Reggeli után elindulunk Petra irányába. Utunk a Királyok Útján vezet, amely egy több mint 5.000 éves útvonal, ez az egyik leg­régebbi kiépített út a világon. Útközben megállunk a Nebo-hegynél, melynek története Mózeshez kapcsolódik. A Biblia szerint Mózes Isten parancsára erre a hegyre ment fel, ahonnan rálátott az Ígéret földjére. A legendák szerint itt is temették el a prófétát, akinek tiszteletére egy apró templomot emeltek a hegy tetején a korai keresztények a IV. században. A templom eklektikus kinézetét az ókori romokhoz hozzáépített modern építészeti formák adják. A templomban lenyűgöző mozaik­padló részletek lelhetőek fel, melyek különböző eseményeket ábrázolnak. A templom előtti térről egy érdekes kígyó alakú bronzszobrot láthatunk, melynek kettős szimbolikája van. Egyrészt azt a kígyót ábrázolja, melyet Mózes felemelt a siva­tagban, másrészről – a szobor kereszthez hasonló alakja miatt – Jézus megfeszítését. Következő állomásunk Madaba lesz, amely a leghíresebb bizánci mozaikok otthona. Madabában található az egyik legrégebbi térképábrázolás a Szentföldről. A térkép a görög-katolikus Szent György templom mozaik padlóján szere­pel, keletkezése az időszámításunk előtti VI. századra datálható. A térképen könnyen beazonosítható a Nílus és a Jordán folyó, a Holt-tenger, valamint Jeruzsálem és Gáza városa is. Madabát elhagyva folytatjuk utunkat Petrába a Wadi el Mujib-kanyonon át. Útközben még megállunk a keraki várnál, amely az egyik legnagyobb keresztesek által épített vár a régióban. Szállásunk ezen az estén Petrában lesz.

4. NAP: PETRA – HOLT-TENGER

Reggeli után egész napunkat a volt Nabateus Királyság fővárosában, Petrában töltjük. A romváros, melyet 2.000 évvel ezelőtt váj­tak ki a vörös sziklafalból, a világ 7 csodájának egyike, 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségének a része. Túránkat az Obeliszk síremléknél kezdjük, majd továbbhaladunk a Szikla-szurdokon át, Petra jelképéhez, az Al Khazneh kincsesházhoz. Innen megyünk tovább a színházhoz, a királyi sírokhoz és a városközpontban talál­ható Homlokzatok Utcájához, amelytől északra található a királyi palota. Ez a rész egy kapuval végződik, amely elválasztja a keres­kedelmi és a szent részt, melyben a templomok és a kolostorok találhatóak. A szent rész legimpozánsabb épülete a Főtemplom – a Kaszr Bint el-Faraún –, „a fáraó lányának erődje”. Aki szeretne, túrázhat egy kicsit a város mellett elhelyezkedő magaslaton, melynek a tetején egy Kr e. I. században épült kolostor található. Programunk végén transzfer a szállásunkra, amely ezen az estén a Holt-tengernél lesz.

5. NAP: HOLT-TENGER – AMMAN

Reggeli után szabadprogram keretében lehetőségünk lesz az előző nap fáradalmait kipihenni a Holt-tengernél. Érdekességként megemlíthető, hogy a Holt-tenger valójában tónak minősül, a „tenger” címet a kiemelkedően magas sótartalmá­nak köszönheti. A Holt-tenger a földfelszín legalacsonyabb pontja, mivel 400 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. Két ország osztozik rajta: Izrael és Jordánia. Vize gazdag sóban és ásványi anyagokban, partját fekete iszap borítja, amely rend­kívül jó hatással van a bőrre. Várhatóan délután, felfrissülve és kipihenve, megyünk a repülőtérre és hazautazunk Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre várható érkezés az esti órákban.


A beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazaérkezés nap­jától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie.


2020 nyári/őszi program:

 

1. nap: Budapest – Amman

Menetrend függvényében, várhatóan a kora reggeli órákban indulás Jordániába. Érkezés délelőtt Ammanba, majd ezt követően megkezdjük városnézésünket a Hásimita Királyság fővárosában. Amman legrégebbi részét nézzük meg először, amit a Citadella ölel körül, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész városra. Itt láthatjuk az ókori Herkules-szentély romjait is, a bizánci templomot, az Omajjád Palotát és a Régészeti Múzeumot is, amely csodálatos ókori gyűjteménnyel büszkélkedik. A Citadella lábánál látható egy II. századi római színház, amely még ma is kulturális események helyszíneként szolgál. Programunk végén transzfer a szállásra, majd ezt követően vacsora. 

2. nap: Amman – Ajloun – Jerash – Amman

Reggelit követően buszra ülünk, hogy megnézzük az Ajloun várat, ami Észak-Jordánia legfőbb látnivalója. A helyiek Kala’at ar-Rabad néven ismerik.  A XII. században épült vár fontos szerepet töltött be az arabok és a keresztesek között vívott háborúban, mivel ez volt a bázisa Szaladin egyiptomi szultán hadseregének. A vár az Ajloun-hegyről kapta a nevét, amelynek a tetején helyezkedik el. A hegyet buja növényzet és erdő borítja, kiváló terep a túrázáshoz. A várat elhagyva továbbutazunk Jerash felé, hogy megnézzük a csodásan megmaradt ókori római várost, Decapolist. A Déli Kapun keresztül lépünk be
a városba az ókori utazókhoz hasonlóan. Ezt követően az Ovális térre, a fórumra érkezünk, amelyet jón oszlopsor szegélyez. Továbbhaladva láthatjuk Zeusz templomát, a Déli Színházat, amely 3.000 néző befogadására volt alkalmas. Elhaladva a piactér mellett, végighaladunk az oszlopok szegélyezte korzón. Megnézzük még a katedrálist, illetve
a Nymphaeumot is. Ezt követően visszatérünk Ammanba a szállásunkra, vacsora.

3. nap: Amman – Nebo-hegy – Madaba – Kerak – Petra

Reggeli után elindulunk Petra irányába. Utunk a Királyok Útján vezet, amely egy több mint 5.000 éves útvonal, ez az egyik legrégebbi kiépített út a világon. Útközben megállunk a Nebo-hegynél, melynek története Mózeshez kapcsolódik. A Biblia szerint Mózes Isten parancsára erre a hegyre ment fel, ahonnan rálátott az Ígéret földjére. A legendák szerint itt is temették el a prófétát, akinek tiszteletére egy apró templomot emeltek a hegy tetején a korai keresztények a IV. században. A templom eklektikus kinézetét az ókori romokhoz hozzáépített modern építészeti formák adják. A templomban lenyűgöző mozaikpadló részletek lelhetőek fel, melyek különböző eseményeket ábrázolnak. A templom előtti térről egy érdekes kígyó alakú bronzszobrot láthatunk, melynek kettős szimbolikája van. Egyrészt azt a kígyót ábrázolja, melyet a Mózes felemelt a sivatagban, másrészről – a szobor kereszthez hasonló alakja miatt – Jézus megfeszítését. Következő állomásunk Madaba lesz, amely a leghíresebb bizánci mozaikok otthona. Madabában található az egyik legrégebbi térképábrázolás a Szent Földről. A térkép a görög-katolikus Szent György templom mozaik padlóján szerepel, keletkezése az időszámításunk előtti VI. századra datálható. A térképen könnyen beazonosítható a Nílus és a Jordán folyó, a Holt-tenger, valamint Jeruzsálem és Gáza városa is. Madabát elhagyva folytatjuk utunkat Petrába a Wadi el Mujib-kanyonon át. Útközben még megállunk a keraki várnál, amely az egyik legnagyobb keresztesek által épített vár a régióban. Szállásunk ezen az estén Petrában lesz.

4. nap: Petra – Holt-tenger

Reggeli után egész napunkat a volt Nabateus Királyság fővárosában, Petrában töltjük. A romváros, melyet 2.000 évvel ezelőtt vájtak ki
a vörös sziklafalból, a világ 7 csodájának egyike, 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségének a része. Túránkat az Obeliszk síremléknél kezdjük, majd továbbhaladunk a Szik-szurdokon át, Petra jelképéhez, az Al Khazneh kincsesházhoz. Innen megyünk tovább a színházhoz, a királyi sírokhoz és a városközpontban található Homlokzatok Utcájához,
amelytől északra található a királyi palota. Ez a rész egy kapuval végződik, amely elválasztja a kereskedelmi és
a szent részt, melyben a templomok és a kolostorok találhatóak.
A szent rész legimpozánsabb épülete a Főtemplom - a Kaszr Bint el-Faraún –, „a fáraó lányának erődje”. Aki szeretne, túrázhat egy kicsit a város mellett elhelyezkedő magaslaton, melynek a tetején egy Kr e. I. században épült kolostor található. Programunk végén transzfer
a szállásunkra, amely ezen az estén Holt-tengernél lesz.

5. nap: Holt-tenger – Amman

Reggeli után szabadprogram keretében lehetőségünk lesz az előző nap fáradalmait kipihenni a Holt-tengernél. Érdekességként megemlíthető, hogy a Holt-tenger valójában tónak minősül, a „tenger” címet a kiemelkedően magas sótartalmának köszönheti. A Holt-tenger a Föld felszín legalacsonyabb pontja, mivel 400 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. Két ország osztozik rajta: Izrael és Jordánia. Vize gazdag sóban és ásványi anyagokban, partját fekete iszap borítja, amely rendkívül jó hatással van a bőrre. Várhatóan délután, felfrissülve és kipihenve, megyünk a repülőtérre és hazautazunk Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre várható érkezés az esti órákban.

 

Az utazáshoz érvényes vízum és az indulástól számított min. 7 hónapig érvényes útlevél szükséges.

 

Az ár a belépőjegyeket tartalmazza.

Az ár a belépőket tartalmazza.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 2-4 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Petrától a Holt-tengerig úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló árban

Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
London – Canterbury – Oxford – Warwick – York
Július 30. 8 nap Ár: január végén
Kalandozás Dél-Lengyelországban
Zakopane – Krakkó – Wieliczka - Czestochowa – Auschwitz
Július 13. 4 nap Ár: január végén
Július 28. 4 nap Ár: január végén
Felhőkarcolók, sivatag, Dubai!
A világ legmagasabb épülete, Abu Dhabi, Jeep safari
November 04. 5 nap Ár: január végén
Az Osztrák-Alpok virágoskertje
Túrázás Tirol Ny-i részén, kedvezményes felvonóárakkal
Augusztus 19. 5 nap Ár: január végén
Az óceán mentén
S. Sebastian, S. de Compostela, Porto, Lisszabon, Lourdes
Július 06. 12 nap Ár: január végén
Július 08. 9 nap Ár: január végén