Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Március 16 - 21. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Május 16 - 21. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Szeptember 26 - Október 01. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Október 10 - 15. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Petra, a sivatag szikláiba vájt romváros
·  A monarchia központja, Amman
·  2000 éves római és ókeresztény emlékek
·  Fürdőzés oázisban, a Vörös- és a Holt-tengerben

"Életemben már sok szép helyen jártam, de kevés van amit egy lapon lehetne említeni Petra lenyűgöző sziklavárosával. Egy igazi csoda már maga a létezése is!"
Prónay Gyula – A Proko Travel ügyvezetője

Utasaink véleménye

4.8

Szállás:
4 csill. szálloda, 1 éj sátor
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (11)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – AMMAN – JERASH – AMMAN

Menetrend függvényében, várhatóan a reggeli órákban indu­lás Jordániába. Érkezés délelőtt Ammanba. Ezt követően buszra ülünk, hogy megnézzük Jerash-t, a csodásan megma­radt ókori római várost. A Déli Kapun keresztül lépünk be a városba az ókori utazókhoz hasonlóan. Ezt követően az Ovális térre, a Fórumra érkezünk, amelyet jón oszlopsor szegélyez. Tovább haladva láthatjuk Zeusz templomát, a Déli Színházat, amely 3.000 néző befogadására volt alkalmas. Elhaladva a piactér mellett, végigsétálunk az oszlopok szegélyezte kor­zón. Megnézzük még a katedrálist, illetve a Nymphaeumot is. Programunk végeztével visszatérünk Ammanba, és megkezdjük városnézésünket a Hásimita Királyság fővárosában. Amman leg­régebbi részét nézzük meg először, amit a Citadella ölel körül. Innen csodálatos kilátás nyílik az egész városra. Láthatunk ókori bizánci romokat, valamint egy II. századi római színházat, amely még ma is kulturális események helyszíneként szolgál. Kívülről megtekintjük az Abdullah király mecsetet is. Programunk végén szabadidő, majd transzfer a szállásra, vacsora.

2. NAP: AMMAN – NEBO-HEGY – MADABA – KERAK – PETRA

Reggeli után elindulunk Petra irányába. Utunk a Királyok Útján vezet, amely egy több mint 5.000 éves útvonal, ez az egyik leg­régebbi kiépített út a világon. Megállunk a Nebo-hegynél, mely­nek története Mózeshez kapcsolódik. A Biblia szerint Mózes Isten parancsára erre a hegyre ment fel, ahonnan rálátott az Ígéret földjére. A legendák szerint itt is temették el a prófétát, aki­nek tiszteletére egy apró templomot emeltek a hegy tetején a IV. században. A templom eklektikus kinézetét az ókori romok­hoz hozzáépített modern építészeti formák adják. A templomban lenyűgöző mozaikpadló részletek lelhetőek fel. A templom előtti térről egy érdekes kígyó alakú bronzszobrot láthatunk, melynek kettős szimbolikája van. Egyrészt azt a kígyót ábrázolja, melyet a Mózes felemelt a sivatagban, másrészről – a szobor kereszthez hasonló alakja miatt – Jézus megfeszítését. Következő állomá­sunk Madaba lesz, amely a leghíresebb bizánci mozaikok otthona. Madabában található az egyik legrégebbi térképábrázolás a Szent Földről. A térkép a görög-katolikus Szent György templom mozaik padlóján szerepel, keletkezése az időszámításunk előtti VI. századra datálható. A térképen könnyen beazonosítható a Nílus és a Jordán folyó, a Holt-tenger, valamint Jeruzsálem és Gáza városa is. Madabát elhagyva folytatjuk utunkat Petrába, a Wadi al-Mujib kanyonon át. Útközben még megállunk a keraki várnál, amely az egyik legnagyobb keresztesek által épített vár a régió­ban. Szállásunk ezen az estén Petrában lesz.

3. NAP: PETRA – WADI RUM

Reggeli után egész napunkat a volt Nabateus Királyság fővá­rosában, Petrában töltjük. A romváros, melyet 2.000 évvel ezelőtt vájtak ki a vörös sziklafalból, a világ 7 csodájának egyike, 1985 óta az UNESCO Kulturális Világörökségének a része. Túránkat az Obeliszk síremléknél kezdjük, majd tovább haladunk a Szik-szurdokon át, Petra jelképéhez, az Al Khazneh kincses­házhoz. Innen megyünk tovább a színházhoz, a királyi sírokhoz és a városközpontban látható Homlokzatok Utcájához, amely­től északra található a királyi palota. Ez a rész egy kapuval vég­ződik, amely elválasztja a kereskedelmi és a szent részt, ahová a templomok és a kolostorok épültek. A szent rész legimpozánsabb épülete a Főtemplom – a Kaszr Bint el-Faraún – „a fáraó lányá­nak erődje”. Aki szeretne, túrázhat egy kicsit a város mellett elhe­lyezkedő magaslaton, melynek a tetején egy Kr e. I. században épült kolostor található. Programunk végén transzfer a szállásunkra, amely ezen az estén 2 fős 4 csillagos sátrakban lesz, a Világörökséghez tartozó Wadi Rum völgyben.

4. NAP: WADI RUM – AQABA

Reggeli után különleges élményben lesz részünk, mivel dzsiptúrára indulunk a Hold völgyének is nevezett Wadi Rum régióban. Végcélunk Aqaba lesz, amely az izraeli-jordán határnál található. Délután szabadprogram lesz fürdési és búvárkodási lehetőséggel a Vörös-tengerben, mely színes halakban a világ egyik leglátványosabb helyszíne. Este vacsora a szállodában.

5. NAP: AQABA – BETÁNIA – HOLT-TENGER

Reggeli után szabadprogram, majd elindulunk a Holt-tengerhez. Útközben megállunk egy kis városban, ahol Keresztelő Szent János élt és tanított. Következő állomásunk a Holt-tenger lesz. Érdekességként megemlíthető, hogy valójában tónak minő­sül, a „tenger” címet a kiemelkedően magas sótartalmának köszönheti. A Holt-tengernél található a Föld felszínének legala­csonyabb pontja, mely 400 méterrel a tengerszint alatt helyez­kedik el. A zsugorodó vízfelületen két ország osztozik: Izrael és Jordánia. Nem csak vize, de partjának fekete iszapja is gazdag sóban és ásványi anyagokban, amely rendkívül jó hatással van a bőrre. Este szállás a Holt-tengernél, vacsora.

6. NAP: HOLT-TENGER – HAMMAMAT MA'IN – AMMAN – BUDAPEST

Reggel elhagyjuk a Holt-tengert egy igazi kuriózumot látoga­tunk meg, a Hammamat Ma'in-t. Ez a rejtett sivatagi oázis üdítő látvány a kopár homokos táj után. A tengerszint alatt 264 méter­rel fekvő terület, mely több termálvizes forrást és vízesést is magába ölel belépő ellenében látogatható, melyért cserébe használhatjuk a közösségi tereket és az ottani szolgáltatáso­kat (öltöző, termálvizes medence). Mindenképp érdemes tehát fürdőruhát hozni, mert különleges élmény a sivatagi oázis ter­málvizes medencéiben való fürdőzés. A testi felfrissülés után dél­után autóbuszra szállunk, és egy étterembe megyünk, mely már a repülőtér közelében található, és ahol késői ebédünket / korai vacsoránkat elfogyasztjuk. Az esti órákban indulás Ammanból Budapestre, várható érkezés a Liszt Ferenc repülőtérre éjfél körül.

Az utazáshoz érvényes vízum és az indulástól számított min. 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Az ár a belépőjegye­ket tartalmazza, de az utasbiztosítást és a helyi borravalókat nem, mely kb. 40 USD! Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Az ár akulturális látnivalók belépőit tartalmazza, a Hammamat Ma'in fürdő belépője kb. 10 jordán dínár.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 2-4 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.5
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Károly Klára
Szeged
2022.10.30

A program igazán gazdag volt, ezért is volt szimpatikus. Az idegenvezető próbált mindenki igényére odafigyelni. Sokat mesélt. A legkondicionálás nagyon kellett. A sofőr jól vezetett, jelenléte szinte észrevétlen volt, tapintatos. A szállás kellemes, kényelmes, tiszta. A sivatagi szállásnál szerettem volna, ha jobban sátor jellegű (bevont faház volt). Az egzotikus ízeken túl mindig lehetett találni hagyományosabb fogásokat. Bőséges volt, nem úgy mint Prágában. A homokban sütés fantasztikus volt. Örültem volna, ha meglátogatunk egy mecsetet vagy dzsámit. Az utolsó szállás tisztasága némi kívánnivalót hagyott maga után, viszont itt voltak a legfinomabbak a sütemények.

 • 5.0
Kózol Ákos
Kistarcsa
2022.10.25

Változatos, flottul szervezett, minden úgy volt, ahogy ígérték. Horváth Péter felkészült, tájékozott, segítőkész. Mohamed is. Az audioguide néha hiányzott. A busz tiszta, kényelmes, a sofőr kedves, jól vezetett. A szállás tiszta, kedves személyzet, a sivatagi elképesztő volt. Az étkezés változatos, ízletes, helyi ízek.

 • 5.0
Kötél Lajos
Budapest
2022.10.21

A Wadi Rum sátor, nem sátor, csak kőépület sátornak álcázva. A többi 5.

 • 4.8
Dr. Takács Zita
Szekszárd
2022.10.17

Tökéletes program. Professzionális, kedves, segítőkész idegenvezetés. A busz modern, megbízható, tiszta. A sofőr megbízható, kedves. A szállás a környéknek megfelelő. Az országnak megfelelő kiadós, finom ételek. Nagyon jól éreztük magunkat. Azt kaptuk, amit kértünk.

 • 5.0
Dávid Dolli
Kecskemét
2022.10.12

Nagyon szép út volt, nagyon jól éreztük magunkat! Az arab idegenvezetőt nagyon megszerettük! Az ételek nagyon finomak és bőségesek, különleges volt a sivatagban, a homokban sütött bárány. A szállodák, a Ramada hotel kivételével (igen erősen felújításra érett szobák, szakadt szúnyogháló, koszos fürdőszoba, kiépítetlen ronda strand a Holt-tenger partján, rengeteg szúnyog és légy),nagyon jók voltak, a sivatagban különösen, a panoráma páratlan volt. A dzsiptúra, a hajókirándulás fantasztikus volt. Probléma csak a minden baj, ( "A tenger hullámzik így fürödni sem tudtak benne") típusú útitársakkal volt, de őket nem lehet megválogatni sajnos! Alapvetően mindenki, mindenhol nagyon kedves, segítőkész volt. Jordánia gyönyörű, de nagyon koszos. Petra régi vágy volt, tényleg maga a csoda. Wadi Rum elképesztően gyönyörű, egyszerűen hű-ha! Nagyon köszönjük!

 • 4.8
Szabó Edina
Szentendre
2022.10.25

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Reiner Katalin
Budapest
2022.10.22

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 4.8
Tóthné Ráczpali Hajnalka
Szolnok
2022.10.21

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 4.3
Kovács Edit
Gyöngyöstarján
2022.10.20

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 4.8
Kovács Attila István
Kecel
2022.10.20

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
Petrától a Holt-tengerig - Jordánia úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

A rejtélyes Szicília
A Földközi-tenger legnagyobb szigete, melyen Európa legnagyobb vulkánja is található. Megszámlálhatatlan ókori és középkori építmény, mint például a Csontváryt is megihlető Taormina. Hosszabbítási lehetőség a vulkánok világába.
Június 03. 8 nap Ár: január közepén
Június 03. 5 nap Ár: január közepén
Virágok és műemlékek
Június 18. 9 nap Ár: január közepén
Augusztus 13. 9 nap Ár: január közepén
Vonaton, vízen, levegőben Svájcban
Svájcot sokféle módon fel lehet fedezni. De az egyik legnépszerűbb módja mégis hosszú évek óta a vonatozás a Glacier Expresszen.
Május 21. 6 nap Ár: január közepén
Július 25. 6 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló árban

Kalandozás Dél-Lengyelországban
Lengyelország leglátogatottabb része, mely telis-tele van magyar emlékekkel, pompás látnivalókkal. 3 éjszaka egy helyen, így kényelmesen teljesíthetőek a napi programok.
Április 06. 4 nap Ár: január közepén
Május 18. 4 nap Ár: január közepén
Aktív pihenés Mallorcán és Barcelona
A döntés az Öné. Pihenhet az tengerparton vagy akár komoly szintkülönbségű túrákon is részt vehet. Aktív természetjárás a mesés szigeten!
Augusztus 10. 7 nap Ár: január közepén
Szeptember 14. 7 nap Ár: január közepén
Több mint Bécs
Április 06. 4 nap Ár: január közepén
Május 18. 4 nap Ár: január közepén
Kelet-német nosztalgia
Igazi időutazás az egykori NDK legismertebb városaiba, illetve a ma már ultramodern stílusú Berlinbe. Vajon mi változott ezekben a városokban az újraegyesítés óta?
Május 10. 5 nap Ár: január közepén
Június 18. 5 nap Ár: január közepén
Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon
A bosnyák tengerpart mindössze 20 km hosszú, így minden métere aranyat ér. 4*-os szállásunk Neumban található, Bosznia "Monte Carlójában".
Június 15. 7 nap Ár: január közepén
Július 31. 7 nap Ár: január közepén