Ünnepi hangolódás – adventi kirándulások

2019.10.30.

Az advent egy érdekes időszaka az utazási szakmának. Novembert európai utaztatási szempontból holtidőszaknak tekintjük, amikor a világlátás vágya egy kicsit alábbhagy. Ezt a kedvetlenséget oldja fel az adventi időszak. Ezek az ünnepi hangulatú kirándulásuk mind időtartamukban, mind jellegükben különböznek a nyári városnézésektől. Ezek sajátosságairól, valamint a nálunk megtalálható lehetőségekről fogok ma mesélni Önöknek. 

Miben másak az adventi utazások?

Az adventi kirándulások szervezésekor figyelembe kell vennünk, hogy télen az időjárási viszonyok más lehetőségeket nyújtanak számunkra, mint egy kellemes meleg nyári napon. Tudomásul kell vegyük, hogy az alacsony hőmérséklet miatt az utazó a nyári 6-8 órával szemben ilyenkor már három óra elteltével is kellemetlenül érezheti magát a szabadban. Így, az átfagyás elkerülése érdekében a városnézés mellett több beltéri programot is szervezünk, ami alatt a kezeink is újra átmelegedhetnek egy kicsit. Ezek alatt jellemzően a múzeumok és templomok látogatását értjük. Például a nürnbergi utazásunk során a Szent Lőrinc-templomban, valamint a Miasszonyunk-templomban gyönyörködhetünk egy ilyen pihenő során. Egy másik fontos szempont, a korai sötétedés, amit szintén szem előtt kell tartanunk, amikor összeállítjuk Önöknek a megfelelő ütemtervet. Jellemzően ilyenkorra időzítjük az adventi vásározást, valamint egy könnyed sétát a városban. A kivilágított utcák, épületek és bazárosok látványa egy olyan különleges, ünnepi hangulattal tölti el az utazót, amit egy nyári városnézés során nem tudna megtapasztalni.

Adventi kirándulások a Proko Travelnél

A katalógusunkban megtalálható adventi utazásaink helyszínét az alapján választottuk ki, hogy megnéztük melyek azok a karácsonyi vásárok, amelyek a különleges látnivalók mellett felejthetetlen élményt is tartogatnak az odalátogatók számára. Érdekes módon Ausztriában és Dél-Németországban van a legnagyobb hagyománya ezeknek az adventi kipakolásoknak, annak ellenére, hogy az olaszokat sokkal vallásosabb nemzetként tartják számon a világban. Ezek tudatában bizonyára meglepődik, hogy melyik város nyerte el az elmúlt években többször is az Európa legszebb adventi vására kitűntetést. Zágráb főterének díszítettsége évek óta büszkélkedhet ezzel a díjjal. Nem véletlen, hogy az utazási irodák egyik karácsonyi célpontjává vált a horvát főváros. Úgy döntöttünk, hogy idén télen mi is teszünk egy közös sétát utazóinkkal a Jelasics téren, hogy Önök is megcsodálhassák a díjnyertes adventi várost. Azonban véleményem szerint nincs a közelben más olyan horvát város, amit télen érdemes lenne meglátogatni, ezért mi ezt a kirándulást egy lubjanai városnézéssel kötöttük össze és a Páratlan adventi páros tréfás névvel illettük.

Továbbá ahogyan már említettem, sok ünnepi utazásunk Ausztriába vezet, hiszen az utazók számára ez az egyik legalkalmasabb térség, hogy igazán ráhangolódhassanak a karácsonyra. Az ország közelségének köszönhetően itt olcsóbb árfekvésű kirándulásokat is tudtunk összeállítani utazóink számára. Az Adventi csillogás elnevezésű utunk során például azzal csökkentettük a költségeket, hogy szállásunkat Sopronban foglaltuk, ahonnan egy rövid buszos utazás után megérkezünk Pozsonyba, illetve Bécsbe. Ausztria fővárosát jellemzően vasárnapra szoktuk időzíteni, hiszen ekkor sokkal kevesebben vannak, sőt a hét utolsó napján a buszoknak sem kell belépési díjat fizetnie.

Adventi utazás - Bécs Városháza

 

Idén egy újdonság, a mesébe illő a Steyr advent, is szerepel az ausztriai kirándulásaink között. Ezt a várost tartják a legautentikusabb karácsonyi, osztrák városnak, ahol mai napig van lehetőségünk a régebbi korokat idéző, karácsonyi pecséttel ellátott képeslapok beszerzésére és feladására. Továbbá a Karácsony Múzeumban sétálva lesz lehetőségünk még jobban belemerülni az ünnephez kapcsolódó apró részletekbe.

Azok számára is készültünk adventi úti céllal, akik Németország szerelmeseinek mondják magukat. Elsősorban Bajorország városait vettük fel a listánkra. Mivel Dél-Németországban a legelterjedtebb a római katolikus vallás, így itt találhatóak a legmegkapóbb adventi városok is. E területnek egyik ékkövéhez, Rothenburgba is ellátogatunk, ami híresen mai napig őrzi a régi korok karácsonyi hagyományait. Ez továbbá azért is különleges számunkra, mivel csak a téli utazásunk alkalmával van lehetőségünk ezt a várost is megcsodálni.

A németajkú országokon kívül ellátogatunk Európa egyik legkatolikusabb országába, Lengyelországba is. Az adventi krakkói kirándulásunk alkalmával a nyári párjától kicsit eltérő programmal készültünk Önök számára. Ez alkalommal például Auslitzot kihagyjuk, hiszen a karácsonyi meghitt hangulathoz nem illik a szomorú történelmi események felidézése. 50 bódé kínálatában kereshetjük meg a számunkra legideálisabb karácsonyi díszeket és finom falatokat. S eközben különböző programokkal, mint például jászolverseny, zenei produkciók, felvonulások, szórakoztatnak bennünket a helyiek.

A végére tartogattam az idei legkülönlegesebb programjainkat. Idén a klasszikus prágai és bécsi adventi forgatagok mellett két mediterrán osrszágot is célba veszünk. Velence, Róma és Barcelona városában lesz lehetőségünk megtapasztalni, hogy a táncos lábú olaszok és spanyolok hogy ünnepli az év legnagyobb családi ünnepét.

Ünnepi utazás - adventi vásár 

Néhány tanács az adventi utakhoz

Az utazók jellemzően első körben a kesztyű, sapka sál háramsára gondolnak, amikor elkezdik összekészíteni a kiránduláshoz szükséges dolgaikat, azonban a cipőről sem szabad megfeledkezni. Nagyon fontos, hogy vastagtalpú, meleg lábbelit viseljenek az adventi utazások során, hiszen a szabadban töltött hosszú séták meghitt hangulatát hamar el tudja rontani, ha elkezd fázni az ember lába. Ha a ruházatukat megfelelően megválasztották, akkor pedig nincs más dolguk, mint élvezni az utazásukat, illetve félretenni egy-két napra a diétát és megkóstolni a helyi különleges karácsonyi süteményeket, valamint téli italokat. A hagyományos puncs és forraltborok mellett javaslom, hogy próbálják ki a Jager Tea névre hallgató keveréket, ami nekem az egyik kedvencem. Ha mindenhol más jellegzetességet töltenek bögréjükbe, valamint tesznek tálcájukra, akkor minden bizonnyal ízlelőbimbóik számára is felejthetetlen lesz az adventi kirándulás.

Remélem Önök is legalább annyira várják már a karácsonyi vásárok nyitását, mint én, illetve, hogy hamarosan találkozunk újra adventi túráink valamelyikén. Azelőtt pedig engedjék meg, hogy pár szót szóljak a távolinak tű Szilveszterről is.

Kitekintés Szilveszterre

Az adventi kirándulások kistestvéreként tekinthetünk a szilveszteri utazásokra, hiszen ez az ünnep is különleges szervezést igényel az utazási irodák szempontjából. A hőmérséklet ez esetben is behatárolja a szabadtéri tevékenységeket. Ha hóbiztos helyre szervezzük az óévbúcsúztatót, akkor olyan kültéri programokat tudunk felsorakoztatni, mint a túrázás, szánkózás vagy a lovasszánozás, de feltétlen fontos, hogy mozogjon az ember, hogy ne fázzon. A szakma számára egy másik nehézséget okoz, hogy a szállodák és az éttermek teljesen érthető módon biztosra akarnak menni, ezért október közepe-vége felé már szinte lemondásbiztosnak kell lennie az utazási irodáknak. Így előzetes becslések alapján kell lefoglalnunk a szobák számát, amiben nagy rizikó van. Ezért mi háromféle szilveszteri utat hirdettünk meg. Annak érdekében, hogy alacsonyan tudjuk tartani az árakat kevésbé felkapott helyeket választottunk. A szilveszteri vacsora helyszíne is meghatározó volt a döntés során, hiszen számos olyan nyugati városból érkező ajánlatot kaptunk, ahol az óévi vacsora ára több, mint 100 euróba került, ami véleményem szerint irreálisan magas. Ezek alapján a választásunk Erdélyre, Szerbiára és Szlovéniára esett.

Téli utazás - havas táj - hegyvidékHa valaki úgy dönt tehát, hogy gyönyörű hófödte településen szeretné megünnepelni az újévet, az ne gondolkodjon sokáig, hiszen a szarajevói szilveszterünk is már majdnem betelt. Foglalását személyesen és a weboldalunkon is leadhatja.

Ünnepeljünk együtt Európa valamely meseszép vidékén.

Vissza