Hol tudok olcsóbban nyaralni, mint Magyarországon?

2018.06.08.

A kérdést ketté kell osztani, hiszen van egy költsége az ott tartózkodásnak, és van egy költsége az odajutásnak is.

Ahol olcsó az „ott tartózkodás”

Ha az ott tartózkodás költségét vesszük figyelembe, akkor sok olyan országot tudok mondani, ahol az itthoni áraknál kedvezőbben tudunk nyaralni, pihenni. Ázsia országai például javarészt alacsonyabb árfekvésűek Magyarországnál. Természetesen itt is vannak kivételek, mint például Dél-Korea és Japán. Azt is fontos figyelembe venni, hogy a turisztikailag frekventált helyeken más az árképzés. Viszont Thaiföldön és Vietnámban egy étterembe betérve jóval alacsonyabb árakkal találkozunk, mint például Európában. Sőt, ha valaki még olcsóbb étkezésre vágyik, akkor a helyiek által kedvelt kisebb kifőzdéket is választhatják, bár ezeket higiéniai és egészségügyi okokból nem igazán javaslom. Ezeken a helyeken ugyanis a tisztaság, az alapanyagok minősége és feldolgozása hagy némi kívánnivalót maga után az európai gyomrok számára. Okkal nem tértem ki a szintén alacsony árakkal rendelkező afrikai országokra, mert ott az utóbbi időkben nagyon sokat romlott a közbiztonság. Európát tekintve azt kell mondanom, hogy Magyarországtól dél, dél-keleti irányba indulva – Horvátország kivételével – az itthoninál kedvezőbb vásárlási lehetőségekre bukkanunk. Értem ez alatt az élelmiszereket és ajándéktárgyakat is. A tőlünk északra fekvő országok jóval drágább úticélok, ezek közül is Izlandot, Svédországot és Norvégiát emelném ki.

Hotel - Szállás - Olcsó nyaralás

A szállás-kérdés

Fontos kitérni a szálláslehetőségek áraira is, hiszen ez a tényező is jelentősen befolyásolja egy utazás költségeit. Nyilván itt is vannak költséges, és kevésbé költséges megoldások. Az alacsonyabb árkategóriába tartozó apartmanok például előnyösek lehetnek több kisgyermekkel utazó családok számára. Miért is mondom ezt? Szállodákban legfeljebb háromágyas szobák vehetők igénybe, így egy 4-5 fős család 2 külön szobába kerül. Ilyenkor jön elő az apa alszik a fiúkkal, anya pedig a lányokkal felállás, ami nem túl szerencsés egy családi kikapcsolódáson. Ezzel szemben az apartmanos ellátás esetén egy egységbe van elhelyezve mindenki. Az alacsonyabb ár azonban hátrányokkal is társul. El kell fogadni például, hogy egy apartmanos nyaralás nem lesz 100%-os kikapcsolódás. Reggelit kell készíteni, be kell vásárolni és még sorolhatnám. Egy megfelelő szállodában - a számos kényelmi szolgáltatásnak köszönhetően - jóval pihentetőbb lehet a nyaralás. Felnőtteknek, házaspároknak mindenképpen ezt a megoldást ajánlom. A szállodák színvonalát, illetve azok értékelését tekintve országonként hatalmas eltérés tapasztalható. Európa országairól általánosságban elmondható, hogy a 3 csillagos színvonal már megfelelő. A 2 csillagos szállodáktól azonban távol tartanám Önöket! Nem véletlen, hogy a Proko Travel ajánlataiban nincs 3 csillag alatti szálloda. Európán kívüli országok esetén mindenképpen a 3+, illetve 4 csillagos szálláshelyeket javaslom. Azok már higiénia és megbízhatóság tekintetében is megütik az európai 3 csillagot. Egymás között szólva, én feleslegesnek tartom az ötcsillagos szállodákat. Ugyanis - az esetek többségében - az olykor jelentős árkülönbség ellenére sem nyújtanak sokkal többet, mint egy 4 csillagos hotel. Van egy alapelvem, amit Önöknek is javaslok megfogadni. Én nem szoktam rosszabb körülmények közé menni nyaralni, mint amivel idehaza rendelkezek. Ennek egyszerű oka van: szeretném legalább olyan színvonalon tölteni a nyaralásomat, mint az átlagos hétköznapjaimat. Ha ezt figyelembe veszik a szállás kiválasztásánál, akkor biztosan nem fognak csalódni.

Az odajutás költségei

Korábban említettem az ázsiai országokat, amelyekben viszonylag olcsón tudunk kellemes körülmények között nyaralni, pihenni és látványosságokat megtekinteni. Ám eljutni ezekre a helyekre már közel sem olyan pénztárca kímélő. Egy repülőjegy költsége hat számjegyű összeg, ami az illetékkel együtt minimum 2-es számmal kezdődik. Ezen úticélokat abban az esetben javaslom, hogy ha valaki hosszabb időt, minimum két hetet szeretne eltölteni az adott helyen. Így már megéri a hosszabb a repülőút, illetve a nagyobb költség.

Hova utazzak?

Ha engem kérdeznek, akkor még mindig Görögország az, amely esetén mind az odajutás, mind az ott tartózkodás viszonylag alacsony áron megúszható. Az utóbbi időkben sokat javult minőségben Bulgária is, ár-érték arányban pedig még mindig az első helyek egyikén áll Törökország. Ez utóbbi nem olcsó, de nagyon-nagyon jó szolgáltatást adnak az árért cserébe. Ha pedig valaki a művészetet, történelmet kedveli, akkor ők már egy kicsit több pénzt kiadva felkereshetik Olaszországot, Franciaországot vagy Spanyolországot.   Azt ajánlom, hogy egy dolgot minden utazási döntés meghozatalakor tartsunk szem előtt: a nyaralás azért van, hogy az egész éves munkát követően egy kicsit megpihenjünk, és kikapcsoljunk. Hiszen, ahogy a szlogenünk is mondja: Ön is megérdemel egy kis pihenést! Éppen ezért azt az 1-2 hetet töltsük meg sok-sok pozitív tartalommal, és ne feltétlenül csak anyagi oldalról közelítsük meg. Megérdemeljük azt, hogy egyszer-egyszer elegáns étteremben étkezzünk, egy kicsit jobb bort válasszunk, vagy akár egy új ruhát vásároljunk magunknak, mert megtetszett egy tengerparti boltocskában. Ezek azok a dolgok, amik feltöltik az embert, és kiegészítik a család nyaralását, pihenését.

Vissza