Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
  Körutazások  /  Ázsia  /  Grúzia
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Június 21 - 30.
729 000 Ft (-40 000 Ft)
689 000 Ft
Szeptember 20 - 29.
779 000 Ft
Október 04 - 13.
729 000 Ft
Foglaljon most, fizessen kevesebbet! – Last minute akció
Az út áttekintése

·  A világ egyik legrégebbi települése, Jereván
·  A Kaukázus gyöngyszeme: Gergeti temploma
·  Örmény és grúz gasztronómiai élmények
·  Rengeteg látnivaló a két egzotikus országban

A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyű­göző kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszere­tetével és őszinte nyitottságával.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető


Szakértői blogot az úthoz: itt találja!

Utasaink véleménye

4.9

Utazás:
Repülővel
Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők és hasznos információk
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (25)

1. NAP: BUDAPEST – BÉCS – JEREVÁN

Menetrend függvényében, várhatóan a délutáni órákban indulás Budapestről autóbusszal Bécsbe, ahonnan közvetlen járattal repülünk Jerevánba.

Az őszi csoportok közvetlen járattal repülnek Budapestről Jerevánba.

2. NAP: JEREVÁN – ECHMIADZIN – ZVARTNOTS – JEREVÁN

Érkezésünk után elfoglaljuk a szállodát, majd egy kis pihenés után megreggelizünk és a város felfedezésére indulunk. Első megállónk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteménye, a Matenadaran. Ezután ellátogatunk a Tsitsernakaberd Emlékkomplexumba, ahol megnézzük a mezőgazdasági termelők gyümölcspiacát. Következő megállónk Echmiadzin. Itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörökségi helyszín, csak úgy, mint a Zvartnots katedrális maradványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vélhetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urartui időkből származnak. Programunk végén a Vernissage bolhapiacot látogatjuk meg. Szállás, mint előző nap.

3. NAP: JEREVÁN – GARNI– GEGHARD – JEREVÁN

Reggeli után napunkat az ország egyetlen, máig fennmaradt hellenisztikus templománál, Garninál kezdjük. Ezután a 1.700 méter magasságban épült a Geghard sziklatemplomhoz látogatunk. A hely varázsát a beáramló természetes fények lenyűgöző látványa és a templom belsejében csörgedező kis patak emeli. A sziklatemp­lom 2000‑ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően megtekinthetjük, hogyan készül a tradicioná­lis örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehe­tünk az elkészítésében is. Ezután az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutatják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kósto­lón is részt veszünk. Napunk végén Jereván Köztársaság terére megyünk. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. A tárlat megtekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágoskertek és modern művészeti alkotások emelik. A tetejéről pedig a városra nyílik csodás panoráma. Szállás, mint előző nap.

4. NAP: JEREVÁN – KHOR VIRAP – NORAVANK – ARENI – KARAHUNJ – GORIS

Reggeli után a napunkat Khor Virap-ban kezdjük. Jelentése: „mély verem”. A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Világosító Szent Gergelyt záratta be. Ezután a XIII. századi Noravankba látogatunk, mely egy főtemplomból és egy sírtemplomból áll. A templomokat körül­vevő szokatlanul vöröses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Megállunk egy borkóstolásra a helyi pincészetnél Areni faluban, amely finom száraz vörösboráról híres. Napunk utolsó megállója a Sziszián városa mellett talál­ható Karahunj, az „örmény Stonehenge”, ami a világ feltételezett legősibb csillagvizsgálója. Estefelé érkezünk Gorisba, ahol bejelentkezünk a hotelbe (1 éj), majd vacsora.

5. NAP: GORIS – TATEV – SHAKI VÍZESÉS – TSAGHKADZOR

Mai napunk első állomása a Tatev kolostor. Megközelítéséhez igénybe vesszük a „szárnyait” is, mely a Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzetelállító panorámán és a kolostor meg­hitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV–XV. században, a teológiai vonatkozáson túl az épü­let oktatási központként is működött. Ezután a Szelim hágón keresztül Shaki vízeséhez utazunk, mely tizennyolc méter magasból hatalmas magmatikus kőzetekről zúdul le. Útközben megállunk egy karavánszerájnál, amit még 1332-ben épített Chesar Arbelian herceg. Ez volt az egyetlen pihenőhely azoknak az utazóknak, akik erre a területre tévedtek. Ezután Tsaghkadzorba utazunk, ahol a szállásunk is lesz (1 éj).

6. NAP: TSAGHKADZOR– SZEVÁN-TÓ– HAGHPAT –TBILISZI

Reggeli után első megállónk a Szeván-tó, mely a Balatonnál valamivel nagyobb terü­letű. Az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári „strandszezon” mindössze néhány hétre korlátozódik. Ezután a X–XIII. század között épült Haghpat kolostort tekintjük meg, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szere­pel. Grúziába utazunk, és elfoglaljuk szállásunkat Tbilisiben, ahol vacsora (3 éj).

7. NAP: TBILISZI – MTSKHETA – TBILISZI

Mai napunkat a grúz fővárosnak, Tbiliszinek szenteljük. A III. századból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresztény templomok és a futurisztikus küllemű Béke híd, a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztku­polás Metekhi templomot. Ennek közelében, az Európa parkból indul az a felvonó, amely a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel bennünket. Itt megcsodálhatjuk a Grúzia Anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikonikus része. Tbiliszi másik központi része a Rustaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város „Andrássy útja”. A nap második felében Mtskheta – Grúzia ősi városa –, felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO Világörökség része. Egy hagyományos, helyi műsoros vacsora esttel zárjuk a napot. Szállás, mint előző nap.

8. NAP: TBILISZI – ANANURI – GERGETI – TBILISZI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét egy fakultatív kirándulás keretében. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erő­döt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé, a történelmi grúz hadi­úton folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meghitt hangulata és a környező természet szépsége ámulatba ejtő. Szállás, mint előző nap. Fakultatív egésznapos kirándulás: 32.000,- Ft.

9.NAP: TBILISZI – GORI – KUTAISI

Reggeli után látogatást teszünk Goriban és Uplistikhe-ben. Sztálin szülő­városában, Goriban megtekintjük a hírhedt politikus szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélva­gon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori látványossága a sziklás dombon talál­ható erőd is, amin bár a történelem nyomot hagyott, mégis büsz­kén magasodik a város fölé. Ezután meglátogatjuk Uplistsikhe barlangvárosát (i. e. 1. évezred), ahol a Nagy Selyemút vezetett. Ez egy régi és érdekes komplexum, lakóházakkal, borospincékkel, pékségekkel, egy sziklába vájt háromhajós bazilikával és még egy antik színházzal is. Programunk végén elfoglaljuk a szállodánkat Kutaisiben (1 éj).

10. NAP: KUTAISI – BUDAPEST

Kora hajnali órákban transzfer a repülőtérre és menetrendszerinti járattal utazás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a kora reggeli órákban.

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, melynek hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem, ez kb. 30 USD/fő! Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Kb. 17:00  Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Budapest Felszálló Kb. 16:30  OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése,
Tatabánya Felszálló Kb. 17:50  M1-es melletti McDonald's parkoló
Tata/M1 Felszálló Kb. 18:00  M1-es melletti Shell-kút
Győr Felszálló Kb. 18:30-18:45  M1-es melletti MOL-kút
Mosoni pihenő/ M1 Felszálló Kb. 19:15  M1 Mosoni pihenöhely
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.8
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Veréb Istvánné
Eger
2023.07.22

Az idegenvezetés 5*. Ügyelnek a részletekre, igényes szervezés.

 • 5.0
Puriné Szabó Judit Ildikó és Puri László
Szentendre
2023.07.21

A rövid idő ellenére is átfogó képet kaptunk a két ország kultúrájáról. Péter és Laci felkészült, profi idegenvezetők. Kényelmes és biztonságos buszozás. Városközpontban lévő szállás, az ételek is kitűnők voltak! Grúziára érdemes lenne egy nappal többet szánni, hosszabb megállókat a fényképezés miatt.

 • 5.0
Komjáti Magdolna Zsuzsanna
Budapest
2023.07.15

Jó programok, jó szállodák.

 • 5.0
Stipkovits Árpád és Henrietta
Budapest
2023.07.15

Az ételkínálat számunkra sok volt, de vitathatatlanul jó.

 • 5.0
Novák Ferenc László, Novákné Blaha Éva Terézia
Budapest
2023.07.11

Grúziából többet megnéztünk volna. Az idegenvezetés 5/5, elsősorban Péter tudása, empátiája, figyelmessége miatt. A szállással kapcsolatban voltak helyi hiányosságok, de szerencsére nem okoztak nagy gondot. Elég változatosan mutatták be a helyi ételeket.

 • 4.5
Somogyi Sándorné
Budapest
2023.07.09

A szállodák nagyon jó helyen vannak.

 • 5.0
Dr Derzsenyi Tibor László, Kós Lajosné
Balatonfüred
2023.07.04

Örményországban a buszcserénél probléma volt. Kevés volt a szabadidő, illetve a valutaváltás körülményes volt néha. Minden más rendben volt.

 • 5.0
Szabó Gabriella
Budapest
2023.07.04

Több Grúzia, kevesebb Örményország, korábbi vacsorák.

 • 4.5
Dr. Gizur Tibor László és Sebők Zsuzsanna
Budapest
2023.07.03

Jó szállodákban szállunk meg.

 • 5.0
Dr Hernádyné Zorn Klára
Pécs
2022.06.03

Minden kitűnő volt. Az idegenvezetők nagyon jól végezték munkájukat. Tájékozottak voltak. György Péter és Borbély László. Köszönöm a jó munkájukat

 • 5.0
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
A csodálatos Örményország és Grúzia úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Petrától a Holt-tengerig - Jordánia
Garantált indulásGarantált indulás
Petrától a Holt-tengerig - Jordánia
8
NAP

4.9

35 értékelés

Felsorolni is nehéz hány féle és fajta látnivalót kereshetünk fel ebben az országban. A legfontosabb talán a Világ 7 Új Csodája közül az egyik, Petra. De fürdőzhetünk a Holt-tengerben, túrázhatunk dzsippekkel Wadi Rumban, ámulhatunk az ősi városok szépségén.

549 000 Ft-tól
Túrázás Ausztria zöld szívében
Túrázás Ausztria zöld szívében
5
NAP

5.0

31 értékelés

A természet és a túrázás szerelmeseinek ajánljuk ezt a programot. Mariazelli bázisunkról indulunk minden nap kirándulni a környék látnivalóhoz. Ötschergraben, Gemeindealpe, Bürgeralpe, Schneeberg, és számos más kedvelt túra célpont.

207 000 Ft-tól
India - Aranyháromszög
India - Aranyháromszög
8
NAP

4.9

18 értékelés

A legikonikusabb és fontosabb látnivalókat mutatjuk be Önöknek az utazás alatt. Delhi - Jaipur - Agra, vagy az Aranyháromszög városai várják Önöket is.

639 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

Felhőkarcolók, sivatag, Dubai
Garantált indulásGarantált indulás
Felhőkarcolók, sivatag, Dubai
7
NAP

4.9

32 értékelés

Szó szerint a semmiből nőtt ki a város, ahol havonta adnak át valami újat, látványosat, még nagyobbat, egészen elképesztőt.

549 000 Ft-tól
Sarki fény Izlandon
Sarki fény Izlandon
5
NAP

4.8

12 értékelés

Izland már önmagában is egy természeti csoda. Utazásunk időpontja azonban még különlegesebbé teszi a programot, hiszen ebben az időszakban már megkezdődnek a sarki fény észlelések.

690 000 Ft-tól
Nagy spanyol körutazás
Nagy spanyol körutazás
8
NAP

4.8

35 értékelés

10 Világörökség Barcelónától, Granadán át Gibraltárig, majd Cordobán át Madridig. Királyok öröksége, pompája, s közben a legkitűnőbb tapas-ok és borok.

648 000 Ft-tól
Nyaralás és kulturális kikapcsolódás Andalúziában
Nyaralás és kulturális kikapcsolódás Andalúziában
6
NAP

Kényelmes csillagtúra, minden nap fantasztikus kirándulásokkal Dél-Spanyolország csodás városaiba. Fürdőzési lehetőséggel a Földközi-tengerben.

599 000 Ft-tól
Lappföld: Jeges kalandok
Lappföld: Jeges kalandok
5
NAP

A Mikulás otthona, ahol a szánokat kutyák és rénszarvasok húzzák, és ahol mindennapos vendég az Sarki fény. Roppant különleges élmények gyakorlott utazóknak.

599 000 Ft-tól