Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 30 - Július 09. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Szeptember 22 - Október 01. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  A világ egyik legrégebbi települése, Jereván
·  A Kaukázus gyöngyszeme: Gergeti temploma
·  Örmény és grúz gasztronómiai élmények
·  Rengeteg látnivaló a két egzotikus országban

A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyű­göző kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszere­tetével és őszinte nyitottságával.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (14)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – VARSÓ – JEREVÁN

A délelőtti órákban találkozó a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren, ahonnan közvetlen járattal Varsóba repülünk. A lengyel fővárosba érkezve, aki szeretne, lehetősége lesz idegenvezetőnkkel bemenni a központba, és egy gyalogos városnézés keretében ismerkedhez a világvárossal (a nagy bőröndjeinket a légitársaság automatikusan átpakolja a második járatunkra, így nem szükséges magunkkal cipelni). A kora délutáni napszakban szabadidő alatt a helyi konyhát is ki lehet próbálni, majd a beutazáshoz hasonlóan, tömegközlekedéssel visszamegyünk a repülőtérre, ahonnan az esti órákban száll fel repülőnk Jereván felé, ahová a hajnali órákban érünk. Transzfer a szállodába és pihenés. 

2. NAP: JEREVÁN

Késői reggeli után a délutánt Jerevánnak szenteljük. A kirándulást a fővá­ros szívével, a Köztársaság térrel kezdjük. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. Ellátogatunk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteményébe, a Matenadaranba. A tárlat megtekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágoskertek és modern művészeti alkotások emelik. A tetejéről pedig a városra nyílik csodás panoráma. A nap további látványosságai: Operaház, Parlament, Szent Gergely katedrális, Tsitsernakaberd emlékpark. Befejezésül az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutatják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kósto­lón is részt veszünk. Vacsora egy tradicionális étteremben.

3. NAP: ECHMIADZIN– GEGHARD – GARNI

Reggeli után a napunkat Echmiadzinban kezdjük. Itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörökségi helyszín, csak úgy, mint a Zvartnots katedrális maradványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vélhetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urartui időkből származnak. Következő megállónk az 1.700 méter magasságban épült a Geghard sziklatemplom. A hely vará­zsát a beáramló természetes fények lenyűgöző látványa és a templom belsejében csörgedező kis patak emeli. A sziklatemp­lom 2000‑ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően megtekinthetjük, hogyan készül a tradicioná­lis örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehe­tünk az elkészítésében is. A nap utolsó látványossága az ország egyetlen, máig fennmaradt hellenisztikus temploma, Garni. Elfoglaljuk a szállásunkat, majd vacsora.

4. NAP: KHOR VIRAP – NORAVANK – GORIS

Reggeli után az ország déli része felé utazunk. Első állomá­sunk egy jelentős keresztény helyszín, Khor Virap. Jelentése: „mély verem”. A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Világosító Szent Gergelyt záratta be. Következő állomásunk a XIII. századi Noravank, mely egy főtemplomból és egy sírtemplomból áll. A templomokat körül­vevő szokatlanul vöröses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Mai utolsó látnivalónk a Sziszián városa mellett talál­ható Karahunj, az „örmény Stonehenge”, ami a világ feltételezett legősibb csillagvizsgálója. Éjszakára Gorisban szállunk meg.

5. NAP: TATEV – SHAKI VÍZESÉS – SZEVÁN

Reggeli után első állomásunk a Tatev kolostor lesz. Megközelítéséhez igénybe vesszük a „szárnyait” is, mely a Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzetelállító panorámán és a kolostor meg­hitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV–XV. században, a teológiai vonatkozáson túl az épü­let oktatási központként is működött. Utunkat egy természeti látnivaló irányába, a Shaki vízeséshez folytatjuk. A tizennyolc méter magas vízesés hatalmas magmatikus kőzetekről zúdul le. A napunk utolsó látnivalójához a Szeván-tóhoz, a Szelim hágón keresztül jutunk el. Itt megállunk egy karavánszerájnál, amit még 1332-ben épített Chesar Arbelian herceg. Ez volt az egyetlen pihenőhely azoknak az utazóknak, akik erre a területre tévedtek. Estefelé érkezünk Szevánba, ahol bejelentkezünk a hotelbe, majd vacsora.

6. NAP: SZEVÁN-TÓ – HAGHPAT – TBILISZI

Reggeli után megtekintjük a tavat, aminek a partján az éjszakát is töltöttük. A Szeván-tó a Balatonnál valamivel nagyobb terü­letű. Az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári „strandszezon” mindössze néhány hétre korlátozódik. Az ország számunkra utolsó látványossága a X–XIII. század között épült Haghpat kolostor, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szere­pel. Késő délután Grúzia felé vesszük az irányt. Tbiliszibe érkezve séta a belvárosban. Este a szálláshely elfoglalása és vacsora. (3 éj).

7. NAP: TBILISZI

Ma a grúz fővárossal, Tbiliszivel ismerkedünk. A III. századból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresztény templomok, és a futurisztikus küllemű Béke híd, a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztku­polás Metekhi templomot. Ennek közelében, az Európa parkból indul az a felvonó, amely a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel bennünket. Itt megcsodálhatjuk a Grúzia Anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikonikus része. Tbiliszi másik központi része a Rustaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város „Andrássy útja”.

8. NAP: ANANURI – GERGETI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét egy fakultatív kirándulás keretében. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erő­döt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé, a történelmi grúz hadi­úton folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meghitt hangulata és a természet szépsége ámulatba ejtő. Fakultatív egésznapos kirándulás: 27.000,- Ft

9. NAP: MTSKHETA – GORI – TBILISZI

Reggeli után elhagyjuk Tbiliszit és Mtskheta – Grúzia ősi városa –, felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO Világörökség része. Utunkat Sztálin szülő­városa, Gori felé folytatjuk. Itt megtekintjük a hírhedt politikus szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélva­gon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori másik látványossága a sziklás dombon talál­ható erőd, amin bár a történelem nyomot hagyott, mégis büsz­kén magasodik a város fölé. Az éjszakát Tbiliszinél töltjük.

10. NAP: TBILISZI – BUDAPEST

Menetrend szerint, várhatóan hajnalban indulás a repülőtérre, majd varsói átszállással utazás Budapestre. Érkezés várhatóan a déli órákban.

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges. Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem! A színvonalasabb szolgáltatás érdekében a csoport létszámát 20 főben maximáljuk. Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Az ár a belépőjegyeket tartalmazza.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 2-4 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.7
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Dr Hernádyné Zorn Klára
Pécs
2022.06.03

Minden kitűnő volt. Az idegenvezetők nagyon jól végezték munkájukat. Tájékozottak voltak. György Péter és Borbély László. Köszönöm a jó munkájukat

 • 5.0
Szabó Dezsőné
Kecskemét
2019.08.05

Bakancslistás utazás volt, régen szerettem volna már meglátogatni ezt a térséget. Azt hiszem megérte várni, mert rengeteg felejthetetlen élményt adott ez az utazás. A programok közötti buszozást György Péter érdekes mondanivalója miatt sosem éreztük fárasztónak vagy hosszúnak. Szép szállodákban laktunk, finom ételeket kaptunk, sok hasznos információhoz jutottunk. A grúz vendégszeretet világhírű és ezt most végre én is megtapasztalhattam. A kirándulást nem szabad kihagyni, mert nagyon szép utakon megy végig, már ott is sok a látnivaló. Köszönöm a sok szép élményt!

 • 4.8
Emese
Gyál
2019.08.04

Régi vágyam vált valóra az utazással. Sokat olvastam mindekét ország történelméről, így pláne fantasztikus élmény volt élőben is látni az emlékhelyeket, múzeumokat. Két program közötti buszutak sem unalmasak, mert a természeti látnivalók is pompásak. Mindkét országban nagyon szívélyesek a helyeik, sok magát európainak tartó ország tanulhatna tőlük! Az ellátás is nagyon jó volt. A grúz konyha annyira tetszett, hogy azóta itthon is elmentünk egy Grúz étterembe. Az utak helyenként lehetnének jobbak, de tudomásul kell venni, ez a kaukázus vidéke.

 • 5.0
Kalapos Margit
Kisújszállás
2019.05.24

Minden rendben volt.

 • 4.8
Csordás József
Zsáka
2018.09.09

Az idegenvezető sok-sok információval látott el bennünket, kedves és figyelmes. A szállodák színvonalasak, az étkezés bőséges, finom és az országokra jellegzetes.

 • 5.0
Jávor Katalin
Budapest
2018.09.07

A program során gazdag látnivalók, figyelmes és profi idegenvezetővel. Színvonalas szállodák mindkét országban.

 • 5.0
Mákos András, Mákos Andrásné
Budapest
2018.09.04

Az idegenvezető külön kéréseinkre is készségesen segített. Jó minőségű és bőséges étkezés.

 • 4.8
Riengerbach Dezsőné
Érd
2018.08.13

Még a régi rendszerben valamiért a sors úgy hozta, hogy ne tudjak elutazni a vállalati csoporttal Jerevánba. Épp ezért hatalmas várakozással tekintettem az útra. Ahogy megkezdődtek a programok, úgy estünk egyik ámulatból a másikba, csodálatos látnivalók, végtelenül kedves emberek. A szállások színvonala is megfelelő volt, nem is beszélve a bőséges ellátásról. Örményországban brandyztünk, Grúziában boroztunk és végig kóstoltunk minden finomságot, amit csak tudtunk. Amikor a Szt. Gergeti templom előtt álltunk, még a lélegzetünk is elállt a környező hegyek látványától. Életem legjobb döntése volt ez az utazás!

 • 5.0
Feldstopf Istvánné
Budapest
2018.05.20

A szomszédasszony beszélt rá az utazásra, Ő már régen csak Önökkel utazik. Félve indultam el, régen nem utaztam már ennyire messzire. Péter (a kísérőnk) a tudásával és kellemes humorával azonnal „elvarázsolt” bennünket, így gyorsan feloldódtunk. Innentől kezdve már csak élvezni kellett az utazást. Megható volt látni az ősi keresztény emlékeket, templomokat. Jereván és Tbiliszi igazi világvárosok, sok-sok érdekességgel. A grúz borok története annyira érdekes volt, hogy még én is megengedtem magamnak a vacsorához egy pohárral, pedig már rég nem iszom alkoholt. A hotelek nagyon tiszták és rendezettek voltak. A helyi sofőrök nagyon biztonságosan vezettek végig. Utólag be kell látnom, hogy minden félelmem alaptalan volt, kiváló program volt. Most erőt gyűjtök a következő útra, most már csak Önökkel, csakis Péterrel.

 • 4.8
Papp Ferenc
Budapest
2017.08.29

Sokadik alkalommal döntöttünk az Önök irodája mellett, amikor kiválasztottuk a "Csodálatos Örményország és Grúzia" címen meghirdetett utat. Egy számunkra és utastársaink számára is - pedig aztán köztük akadt jó néhány világvándor - ismeretlen világ tárult fel szemünk előtt, annak összes fény- és árnyoldalával együtt, s jó hogy így történt. Mindkét országban kifogástalan szállodák, szakmailag és emberileg is nagyszerű idegenvezetők, sofőrök, nagyszerű ellátás várt bennünket. A Földnek egy olyan kultúrtáját sikerült megismernünk a Kaukázuson túli világban, amely eddig hiányzott jószerint még az olvasmányaink közül is. György Péter személyében egy olyan idegenvezetőt kaptunk, aki nem csupán magas szintű nyelvtudásával, de emberségével, baráti szóhasználatával is össze tartotta a csapatot, amelyet egyébként nem volt nehéz, mert a "kísérleti útra" közel azonos érdeklődésű utazók jelentkeztek. A mi motivációnk az útra a múlt évben hazánkba látogató grúz Sukhishvili táncegyüttes előadása volt. Szerencsére Tbilisziben az egyik vacsora alkalmával ízelítőt kaptunk a grúz táncosok akrobatikus tudásából is. Ha szabadna egy kis javaslattal élnünk. Az út háromnegyed része Örményországban bonyolódott, ami az ottani útviszonyokat megismerve, nem is tudott volna felgyorsulni. A jövőben 1 nappal legalább meg kéne toldani a grúziai oldalt, mert így kissé hiányos volt Georgia felfedezése. Ezzel együtt köszönjük az élményt. Papp Ferenc és felesége

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
A csodálatos Örményország és Grúzia úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Lengyel - szlovák mozaik
Szlovák és lengyel városok legjava, magyar emlékek, hegyek, folyók, tavak. Gazdag és változatos 6 napos program.
Július 17. 6 nap Ár: január közepén
Szeptember 11. 6 nap Ár: január közepén
Éjféli napsütés repülővel
Fantasztikus tájak, 4 skandináv főváros és az Északi-fok, ahol nem megy le a nap. Az utazás foglalható akár repülős csatlakozási lehetőséggel is
Július 12. 12 nap Ár: január közepén
Az óceán mentén
Különleges program, különleges útvonal Észak-Spanyolországon és Portugálián át, repülős csatlakozási lehetőséggel, csak 1 időpontban.
Június 30. 12 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló árban

Alpesi őrjárat
Túrázzunk együtt a Dolomitok legszebb részein, mely népszerűsítésében nagy szerepe volt a sorozatnak is. Utunk során érintjük Szlovéniát, Olaszországot és Ausztriát is.
Július 04. 5 nap Ár: január közepén
Július 17. 5 nap Ár: január közepén
Petrától a Holt-tengerig - Jordánia
Amman - Petra - Nebo-hegy - Jerash - Holt-tenger
Március 16. 6 nap Ár: január közepén
Május 16. 6 nap Ár: január közepén
Hegyek vonzásában
Igazán komplex bakancsos program Ausztria, Svájc és Olaszország hegyein keresztül, ahol túrázhatunk, felvonózhatunk és vonatozhatunk a Bernina-Expresszel is.
Augusztus 03. 6 nap Ár: január közepén
Plitvicei-tavak és az Isztriai-félsziget
A horvát főváros után felkeressük a természet egy igazi csodáját, a Plitvicei-tavakat, majd végigjárjuk az Isztriai-félsziget legszebb városait.
Május 28. 4 nap Ár: január közepén
Június 09. 4 nap Ár: január közepén
Kirándulás a Cseh Paradicsomba
Csehország sokkal több kincset rejt, mint csak Prága. Ha Ön is csatlakozik a csoporthoz, akkor ezt könnyen be tudjuk bizonyítani.
Május 21. 6 nap Ár: január közepén
Július 25. 6 nap Ár: január közepén