Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 25 - Június 01. 288 000 Ft + rep. Repülővel Árak és foglalás
Az út áttekintése

·  A számtalan ókori emléket rejtő Baku
·  Örökké lobogó tűzcsóvák megcsodálása
·  Gobusztán Nemzeti Parkban 5000 éves vésetek
·  Látogatás Európa legmagasabban fekvő falujába

"Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus egyik legkülönlegesebb országa, ahol a modern építészet a keleti hagyományokkal karöltve alkot egy egészen új világot."
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BAKU

Éjfél körül (május 24–25-re éjszaka) indul a repülőgépünk Bakuba. Éjszaka a repülőn. Várhatóan 07:30-kor érkezünk az azer­bajdzsáni fővárosba. A bakui útlevél ellenőrzést követően meg­kezdjük városnéző túránkat. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre, valamint a Tűz Tornyokra a Highland Parkból és Mártírok-völgyéből. Később felfedezzük az óvárost, vagy, ahogy a helyiek hívják az Icheri Shehert. Itt láthatjuk az ókori városkapu­kat és a megerősített tornyokat. Megnézzük a Bukhara és Multan karavánszerájt. A karavánszerájok fontos találkozóhelyek vol­tak az ókorban, ahol a kereskedők és utazók pihentek meg hos­szú útjuk során. Az óváros két nevezetessége, a Szűz-torony és Shirvanshahs palota az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel. Bakuban egyedül az óvárosban tudjuk megtapasztalni a jelleg­zetes keleties hangulatot, az ókori mecsetek, fürdők és a hangu­latos macskaköves utcákon sétálva. 13 óra körül bejelentkezünk a szállodába, Tusolás, pihenés után, kb. 16 órakor folytatjuk progra­munkat a Nizami utcában, mely egy hatalmas sétáló- és bevásárló utca Baku belvárosában. Meglátogatjuk az Azerbajdzsáni Nemzeti Múzeumot, melynek épülete H. Z. Tagiyev, azerbajdzsáni olajmág­nás és filantróp korábbi palotája volt. Sétánk végeztével szélmen­tes időjárás esetén hajótúrára indulunk. Szállás, vacsora Bakuban.

2. NAP: BAKU – GUBA – BAKU

Reggeli a szálláson, majd elindulunk Gubába. Körülbelül másfél órás utazást követően négykerék meghajtású autókkal utazunk a 2.500 méter magasan fekvő Khinalig faluba. Khinalig egy ősi azeri falu, a Nagy-Kaukázus hegység tetején, melynek történelme egé­szen a Kaukázusi Uralom idejére nyúlik vissza. Sétálunk a faluban, amely Európa legmagasabban fekvő települése. Fakultatív ebéd egy helyi, falusi családnál (helyszínen fizetendő), majd visszautazunk Gubába. Útközben meglátogatjuk a Vörös Falunak is nevezett hegyi, zsidó falut. Ezt követően Gubában egy szőnyeg­szövő műhelyet fedezünk fel. A nap végén visszautazás Bakuba, majd vacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

3. NAP: BAKU – SHAMAKHA – GABALA

Reggel elindulunk Gabalába, az ősi birodalmi központba. Útközben megállunk a Diri Baba mauzóleumnál Marazában. Folytatjuk utunkat Shamakha városába, ahol megnézzük a Juma mecsetet és a 7 tornyú Yeddi-Gumbez mauzóleumot. Utunk során megállunk Girdimanchay kanyonnál, felkere­sünk egy újabb ősi antik falut, Lahijt, mely fontos állomás volt a középkori Selyemúton. Itt meglátogatunk patkókovács, faze­kas és szőnyegszövő műhelyeket. Programunk következő lát­ványossága a Nohur hegyi tó Gabalában, majd felfedezzük a Tufandag hegyet, melyre felvonóval jutunk fel. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben. Szállás Gabalában.

4. NAP: GABALA – NIDJ – KISH – SHEKI

Reggel indulás Sheki városába. Utunk során megállunk a Chotari templomnál, és az Udi háznál, Nidj faluban. Kaukázus első temp­loma lesz a következő látványosság, mely Kish faluban talál­ható. Shekibe érkezés után városnézés. Megnézzük a középkori erődítményt, Shaki Kans palotáját, ami nyári rezidencia volt. Ellátogatunk a Történeti Múzeumba és kívülről megtekintjük a Kerek templomot is. Meglátogatjuk a Shebeka kézműves műhe­lyet, ahol takalduzt is készítenek, mely Azerbajdzsán nemzeti hangszere. A mai napi programot a Sheki karavánszeráj megláto­gatásával fejezzük be, majd vacsora és szállás Shekiben.

5. NAP: SHEKI – MINGACHEVIR – GANJA

A reggelit követően meglátogatjuk a helyi keleti bazárt. Ezt követően elindulunk Ganjába, útközben pedig megállunk a Kur folyó partján fekvő Mingachevirben, mely az ország 4. leg­nagyobb városa. Ganjába érkezés után kívülről megtekintjük a Palack Házat, majd gyalogos túra Ganja városában. Megnézzük a helyi karavánszeráját, a XVII. századi Shah Abbas Mecsetet és a Javad Khan Mauzóleumot. Látni fogjuk Azerbajdzsán első parlamentjének épületét, ami napjainkban a Mezőgazdasági Egyetemnek ad otthont. Meglátogatjuk még a Khan Kertet és Aleksandr Nevski templomot. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben, majd szállás Ganjában.

6. NAP: GANJA – GOBUSZTÁN – BAKU

Reggeli után visszaindulunk Bakuba. Az út során megállunk Nizami Ganjavi Mauzóleumánál, majd a Gobusztánhoz közeli iszapvulkánnál. Az iszapvulkán egy geológiai képződmény, melyet iszap, víz, és gázok kitörése hoz létre. Ezt követően meg­látogatjuk az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Gobusztán Nemzeti Parkot. Az első itteni emberek a sziklába vésett raj­zaikon örökítették meg mindennapjaikat. A több mint 5.000 éves(!) véseteken emberek, állatok, csatajelenetek, rituális tán­cok, tevekaravánok, valamint a csillagok kerültek ábrázolásra. Több mint 6.000 véset van a sziklákon.Folytatjuk utunkat Baku felé, de közben megcsodáljuk a Bibi-Heybat mecsetet, mely egész Azerbajdzsán legfontosabb muszlim épülete. Az eredeti mecset a XIII. században nyitotta meg kapuit a hívek előtt, de a szovjet éra 1934-ben porig rombolta azt. Az eredetivel telje­sen egyező komplexumot 1990-es években építették fel. Utána teszünk egy rövid sétát a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválnak is helyt adó Kristálycsarnoknál, majd vacsora és szállás Bakuban.

7. NAP: BAKU – ABSHERON-FÉLSZIGET – BAKU

Reggeli után egész napos túrára indulunk, hogy felfedez­zük az Absheron-félsziget látnivalóit. Elsőként ellátogatunk az Ateshgahba, a Tűz Imádók Templomába. A templomot egy föld alatti üreg fölé építették, amely telve van gázokkal, melyek egy nyíláson keresztül „örökké égő tüzet” biztosítanak. A temp­lom a Zoroasztriánusok szent helye volt. Ezt követően meglá­togatjuk Qala Régészeti és Néprajzi Múzeum komplexumát. Itt láthatjuk az Absheron-félsziget történelmét a Kr.e. III. századtól egészen a középkorig. Sziklába vésett írások, kerámiák, háztartási és díszítő kellékek, fegyverek, pénzérmék, és fenn­maradt középkori lakóépületek maradványai mesélnek nekünk a távoli múltról. Továbbutazva kívülről megtekintjük a Ramana kastélyt, majd a Yanardagot, más néven a Tűz-hegységet. A hegyoldalon megállás nélkül lobog a tűz, melyet a hegy gyomrában található természetes eredetű gázok táplálnak. A lángok akár 3 méter magasra is felcsapnak egy vékony, porózus homokréteg alól. Többek között ezért kapta Azerbajdzsán a „tűz országa” vagy „tűz földje” elnevezést. Később meglátogatjuk az „olaj fúrótorony erdőt”. Az idegenvezető beszél majd nekünk Azerbajdzsán olajhoz fűződő történelméről. A nap utolsó állomásaként megcsodáljuk a lélegzetelállító építészeti műremeket, a Heydar Aliyev Kulturális Központot. Gálavacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

8. NAP: BAKU

Kora reggeli, majd transzfer a reptérre és hazaindulás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a reggeli órákban.

 

A beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazaérkezés nap­jától számítva még minimum 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

LátnivalóBelépődíj
Maiden Tower$9
Shirvanshahs’ Palace$9
National History Museum$6
Boat tour$4
Tufandag Mountain cable car$14
Kish Temple$3
Sheki Khan’s Palace$3
Round Temple$2
Sheki History Museum$3
Gobustan Museum$6
Ateshgah temple$3
Yanardag$6
Qala Museum$4
Haydar Aliyev Center$10

Belépők ára: kb.: $82.

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
A tűz országa, Azerbajdzsán úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Cseh paradicsom kirándulás
Lednice - Kolin - Pukva-barlang - Olmütz
Május 28. 5 nap 91 500 Ft
Kelet-német nosztalgia
Drezda – Meissen – Berlin – Potsdam – Lipcse - Waltice
Május 28. 5 nap 119 500 Ft
Június 26. 5 nap 119 500 Ft
Az elbűvölő észak-olasz tóvidék
Garda- tó, Comoi-tó, Lago Maggiore hajókirándulásokkal
Május 28. 5 nap 117 000 Ft
Június 09. 5 nap 117 000 Ft

Utazások hasonló árban

A Pireneusok két oldala
Pamplona - Barcelona - Lourdes - Pireneusokban túrázás
Június 02. 7 nap 388 000 Ft
A rettenthetetlenek földjén Skóciában
Edinburgh – Inverness – Loch Ness – Glasgow
Május 29. 6 nap 423 500 Ft
Baltikum, Szentpétervár repülővel
Vilnius – Riga – Szentpétervár (extrákkal) – Tallinn
Június 05. 7 nap 339 000 Ft
Felhőkarcolók, sivatag, Dubai!
A világ legmagasabb épülete, Abu Dhabi, Jeep safari
Április 01. 5 nap 238 000 Ft + rep.
Petrától a Holt-tengerig
Amman - Petra - Nebo-hegy - Jerash - Holt-tenger
Április 21. 5 nap 225 000 Ft + rep.