Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 25 - Június 01. 288 000 Ft + rep. Repülővel Árak és foglalás
Szeptember 10 - 18. Ár: január végén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  A számtalan ókori emléket rejtő Baku
·  Örökké lobogó tűzcsóvák megcsodálása
·  Gobusztán Nemzeti Parkban 5000 éves vésetek
·  Látogatás Európa legmagasabban fekvő falujába

"Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus egyik legkülönlegesebb országa, ahol a modern építészet a keleti hagyományokkal karöltve alkot egy egészen új világot."
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BAKU

Éjfél körül (május 24–25-re éjszaka) indul a repülőgépünk Bakuba. Éjszaka a repülőn. Várhatóan 07:30-kor érkezünk az azer­bajdzsáni fővárosba. A bakui útlevél ellenőrzést követően meg­kezdjük városnéző túránkat. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre, valamint a Tűz Tornyokra a Highland Parkból és Mártírok-völgyéből. Később felfedezzük az óvárost, vagy, ahogy a helyiek hívják az Icheri Shehert. Itt láthatjuk az ókori városkapu­kat és a megerősített tornyokat. Megnézzük a Bukhara és Multan karavánszerájt. A karavánszerájok fontos találkozóhelyek vol­tak az ókorban, ahol a kereskedők és utazók pihentek meg hos­szú útjuk során. Az óváros két nevezetessége, a Szűz-torony és Shirvanshahs palota az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel. Bakuban egyedül az óvárosban tudjuk megtapasztalni a jelleg­zetes keleties hangulatot, az ókori mecsetek, fürdők és a hangu­latos macskaköves utcákon sétálva. 13 óra körül bejelentkezünk a szállodába, Tusolás, pihenés után, kb. 16 órakor folytatjuk progra­munkat a Nizami utcában, mely egy hatalmas sétáló- és bevásárló utca Baku belvárosában. Meglátogatjuk az Azerbajdzsáni Nemzeti Múzeumot, melynek épülete H. Z. Tagiyev, azerbajdzsáni olajmág­nás és filantróp korábbi palotája volt. Sétánk végeztével szélmen­tes időjárás esetén hajótúrára indulunk. Szállás, vacsora Bakuban.

2. NAP: BAKU – GUBA – BAKU

Reggeli a szálláson, majd elindulunk Gubába. Körülbelül másfél órás utazást követően négykerék meghajtású autókkal utazunk a 2.500 méter magasan fekvő Khinalig faluba. Khinalig egy ősi azeri falu, a Nagy-Kaukázus hegység tetején, melynek történelme egé­szen a Kaukázusi Uralom idejére nyúlik vissza. Sétálunk a faluban, amely Európa legmagasabban fekvő települése. Fakultatív ebéd egy helyi, falusi családnál (helyszínen fizetendő), majd visszautazunk Gubába. Útközben meglátogatjuk a Vörös Falunak is nevezett hegyi, zsidó falut. Ezt követően Gubában egy szőnyeg­szövő műhelyet fedezünk fel. A nap végén visszautazás Bakuba, majd vacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

3. NAP: BAKU – SHAMAKHA – GABALA

Reggel elindulunk Gabalába, az ősi birodalmi központba. Útközben megállunk a Diri Baba mauzóleumnál Marazában. Folytatjuk utunkat Shamakha városába, ahol megnézzük a Juma mecsetet és a 7 tornyú Yeddi-Gumbez mauzóleumot. Utunk során megállunk Girdimanchay kanyonnál, felkere­sünk egy újabb ősi antik falut, Lahijt, mely fontos állomás volt a középkori Selyemúton. Itt meglátogatunk patkókovács, faze­kas és szőnyegszövő műhelyeket. Programunk következő lát­ványossága a Nohur hegyi tó Gabalában, majd felfedezzük a Tufandag hegyet, melyre felvonóval jutunk fel. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben. Szállás Gabalában.

4. NAP: GABALA – NIDJ – KISH – SHEKI

Reggel indulás Sheki városába. Utunk során megállunk a Chotari templomnál, és az Udi háznál, Nidj faluban. Kaukázus első temp­loma lesz a következő látványosság, mely Kish faluban talál­ható. Shekibe érkezés után városnézés. Megnézzük a középkori erődítményt, Shaki Kans palotáját, ami nyári rezidencia volt. Ellátogatunk a Történeti Múzeumba és kívülről megtekintjük a Kerek templomot is. Meglátogatjuk a Shebeka kézműves műhe­lyet, ahol takalduzt is készítenek, mely Azerbajdzsán nemzeti hangszere. A mai napi programot a Sheki karavánszeráj megláto­gatásával fejezzük be, majd vacsora és szállás Shekiben.

5. NAP: SHEKI – MINGACHEVIR – GANJA

A reggelit követően meglátogatjuk a helyi keleti bazárt. Ezt követően elindulunk Ganjába, útközben pedig megállunk a Kur folyó partján fekvő Mingachevirben, mely az ország 4. leg­nagyobb városa. Ganjába érkezés után kívülről megtekintjük a Palack Házat, majd gyalogos túra Ganja városában. Megnézzük a helyi karavánszeráját, a XVII. századi Shah Abbas Mecsetet és a Javad Khan Mauzóleumot. Látni fogjuk Azerbajdzsán első parlamentjének épületét, ami napjainkban a Mezőgazdasági Egyetemnek ad otthont. Meglátogatjuk még a Khan Kertet és Aleksandr Nevski templomot. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben, majd szállás Ganjában.

6. NAP: GANJA – GOBUSZTÁN – BAKU

Reggeli után visszaindulunk Bakuba. Az út során megállunk Nizami Ganjavi Mauzóleumánál, majd a Gobusztánhoz közeli iszapvulkánnál. Az iszapvulkán egy geológiai képződmény, melyet iszap, víz, és gázok kitörése hoz létre. Ezt követően meg­látogatjuk az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Gobusztán Nemzeti Parkot. Az első itteni emberek a sziklába vésett raj­zaikon örökítették meg mindennapjaikat. A több mint 5.000 éves(!) véseteken emberek, állatok, csatajelenetek, rituális tán­cok, tevekaravánok, valamint a csillagok kerültek ábrázolásra. Több mint 6.000 véset van a sziklákon.Folytatjuk utunkat Baku felé, de közben megcsodáljuk a Bibi-Heybat mecsetet, mely egész Azerbajdzsán legfontosabb muszlim épülete. Az eredeti mecset a XIII. században nyitotta meg kapuit a hívek előtt, de a szovjet éra 1934-ben porig rombolta azt. Az eredetivel telje­sen egyező komplexumot 1990-es években építették fel. Utána teszünk egy rövid sétát a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválnak is helyt adó Kristálycsarnoknál, majd vacsora és szállás Bakuban.

7. NAP: BAKU – ABSHERON-FÉLSZIGET – BAKU

Reggeli után egész napos túrára indulunk, hogy felfedez­zük az Absheron-félsziget látnivalóit. Elsőként ellátogatunk az Ateshgahba, a Tűz Imádók Templomába. A templomot egy föld alatti üreg fölé építették, amely telve van gázokkal, melyek egy nyíláson keresztül „örökké égő tüzet” biztosítanak. A temp­lom a Zoroasztriánusok szent helye volt. Ezt követően meglá­togatjuk Qala Régészeti és Néprajzi Múzeum komplexumát. Itt láthatjuk az Absheron-félsziget történelmét a Kr.e. III. századtól egészen a középkorig. Sziklába vésett írások, kerámiák, háztartási és díszítő kellékek, fegyverek, pénzérmék, és fenn­maradt középkori lakóépületek maradványai mesélnek nekünk a távoli múltról. Továbbutazva kívülről megtekintjük a Ramana kastélyt, majd a Yanardagot, más néven a Tűz-hegységet. A hegyoldalon megállás nélkül lobog a tűz, melyet a hegy gyomrában található természetes eredetű gázok táplálnak. A lángok akár 3 méter magasra is felcsapnak egy vékony, porózus homokréteg alól. Többek között ezért kapta Azerbajdzsán a „tűz országa” vagy „tűz földje” elnevezést. Később meglátogatjuk az „olaj fúrótorony erdőt”. Az idegenvezető beszél majd nekünk Azerbajdzsán olajhoz fűződő történelméről. A nap utolsó állomásaként megcsodáljuk a lélegzetelállító építészeti műremeket, a Heydar Aliyev Kulturális Központot. Gálavacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

8. NAP: BAKU

Kora reggeli, majd transzfer a reptérre és hazaindulás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a reggeli órákban.

 

A beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazaérkezés nap­jától számítva még minimum 3 hónapig érvényesnek kell lennie.


2020 nyári-őszi program:


1. NAP: BAKU

Éjfél körül (máj 24-25-re, illetve szeptember 10-11 re virradó éjszaka) indul a repülőgépünk Bakuba. Éjszaka a repülőn. Várhatóan 07:30-kor érkezünk az azerbajdzsáni fővárosba. A Baku Nemzetközi Repülőtéren történő útlevél ellenőrzést követően találkozunk az idegenvezetőnkkel és megkezdjük városnéző túránkat Bakuban. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre, valamint a Tűz Tornyokra a Highland Parkból és Mártírok-völgyéből. Később felfedezzük az óvárost vagy, ahogy a helyiek hívják az Icheri Shehert. Itt láthatjuk az ókori városkapukat és a megerősített tornyokat. Megnézzük a Bukhara és Multan karavánszerájt. A karavánszerájok fontos találkozóhelyek voltak az ókorban, ahol a kereskedők és utazók pihentek meg hosszú útjuk során. Az óváros két nevezettsége, a Szűz-torony és Shirvanshahs palota az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel. Bakuban egyedül az óvárosban tudjuk megtapasztalni a jellegzetes keleties hangulatot, az ókori mecsetek, fürdők és a hangulatos macskaköves utcákon sétálva. 13 óra körül bejelentkezünk a szállodába. Tusolás, pihenés után, kb. 16 órakor folytatjuk programunkat a Nizami utcában, mely egy hatalmas sétáló- és bevásárló utca Baku belvárosában. Meglátogatjuk az Azerbajdzsáni Nemzeti Múzeumot, melynek épülete Tagiyev, azerbajdzsáni olajmágnás és filantróp korábbi palotája volt. Sétánk végeztével szélmentes időjárás esetén hajótúrára indulunk. Programunk végeztével vacsora egy helyi étteremben, majd szállás Bakuban.

2. NAP: BAKU - KHINALUG - GUBA - BAKU

Reggeli a szálláson, majd elindulunk Gubába. Körülbelül másfél órás utazást követően négykerék meghajtású autókkal utazunk a 2.500 méter magasan fekvő Khinalug faluba. Khinalug egy ősi azeri falu, a Nagy-Kaukázus hegység tetején, melynek történelme egészen a Kaukázusi Uralom idejére nyúlik vissza. Sétálunk a faluban, amely Európa legmagasabban fekvő települése. Fakultatív ebéd egy helyi, falusi családnál (helyszínen fizetendő), majd visszautazunk Gubába. Útközben meglátogatjuk a Vörös Falunak is nevezett hegyi, zsidó falut. Ezt követően Gubában egy szőnyegszövő műhelyet fedezünk fel. A nap végén visszautazás Bakuba, majd vacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

3. NAP: BAKU – SHAMAKHA - GABALA

Reggel elindulunk Gabalába, az ősi birodalmi központba. Útközben megállunk a Diri Baba mauzóleumnál Marazában. Folytatjuk utunkat Shamakha városába, ahol megnézzük a Juma mecsetet és a 7 tornyú Yeddi-Gumbez mauzóleumot. Utunk során megállunk Girdimanchay kanyonnál, felkeresünk egy újabb ősi antik falut, Lahijt, mely fontos állomás volt a középkori Selyemúton. Itt meglátogatunk patkólókovács, fazekas és szőnyegszövő műhelyeket.  Programunk következő látványossága a Nohur hegyi tó Gabalában, majd felfedezzük a Tufandag hegyet, melyre felvonóval jutunk fel. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben. Szállás Gabalában.

4. NAP: GABALA – NIDJ – KISH – SHEKI

Reggel indulás Sheki városába. Utunk során megállunk a Chotari templomnál, és az Udi háznál, Nidj faluban. Kaukázus első temploma lesz a következő látványosság, mely Kish faluban található. Shekibe érkezés után városnézés. Felfedezzük az óvárost. Megnézzük a középkori erődítményt, Shaki Kans palotáját, ami nyári rezidencia volt. Ellátogatunk a Történeti Múzeumba és kívülről megtekintjük a Kerek templomot is.  Meglátogatjuk a Shebeka kézműves műhelyet, ahol takalduzt is készítenek, mely Azerbajdzsán nemzeti hangszere. A mai napi programot a Sheki karavánszeráj meglátogatásával fejezzük be, majd vacsora és szállás Shekiben.

5. NAP: SHEKI – MINGACHEVIR – GANJA

A reggelit követően meglátogatjuk a helyi keleti bazárt. Ezt követően elindulunk Ganjába, útközben pedig megállunk a Kur folyó partján fekvő Mingachevirben, mely az ország 4. legnagyobb városa. Ganjába érkezés után kívülről megtekintjük a Palack Házat, majd gyalogos túra Ganja városában. Megnézzük a helyi karavánszeráját, a XVII. századi Shah Abbas Mecsetet és a Javad Khan Mauzóleumot. Látni fogjuk Azerbajdzsán első parlamentjének épületét, ami napjainkban a Mezőgazdasági Egyetemnek ad otthont. Meglátogatjuk még a Khan Kertet és Aleksandr Nevski templomot. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben, majd szállás Ganjában.

6. NAP: GANJA – GOBUSZTÁN – BAKU

Reggeli után visszaindulunk Bakuba. Az út során megállunk Nizami Ganjavi Mauzóleumánál, majd a Gobusztánhoz közeli iszapvulkánnál. Az iszapvulkán egy geológiai képződmény, melyet iszap, víz, és gázok kitörése hoz létre. Ezt követően meglátogatjuk az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Gobusztán Nemzeti Parkot. Az első itteni emberek a sziklába vésett rajzaikon örökítették meg mindennapjaikat. A több mint 5000 éves(!) véseteken emberek, állatok, csatajelenetek, rituális táncok, tevekaravánok, valamint a csillagok kerültek ábrázolásra. Több mint 6000 véset van a sziklákon. Programunk végén utazás Bakuba, majd vacsora és szállás Bakuban.

7. NAP: BAKU – ABSHERON-FÉLSZIGET– BAKU

Reggeli után egész napos túrára indulunk, hogy felfedezzük az Absheron-félsziget látnivalóit. Elsőként ellátogatunk az Ateshgahba, a Tűz Imádók Templomába. A templomot egy föld alatti üreg fölé építették, amely telve van gázokkal, melyek egy nyíláson keresztül „örökké égő tüzet” biztosítanak. A templom a Zoroasztriánusok szent helye volt. Ezt követően meglátogatjuk Qala Régészeti és Néprajzi Múzeum komplexumát, mely egy nyitott, szabadban lévő múzeum Qala falu területén. Itt láthatjuk az Absheron-félsziget történelmét a Kr.e. III. századtól egészen a középkorig. Sziklába vésett írások, kerámiák, háztartási és díszítő kellékek, fegyverek, pénzérmék, és fennmaradt középkori lakóépületek maradványai mesélnek nekünk a távoli múltról. Továbbutazva kívülről megtekintjük a Ramana kastélyt, majd a Yanardagot, más néven a Tűz-hegységet. A hegyoldalon megállás nélkül lobog a tűz, melyet a hegy gyomrában található természetes eredetű gázok táplálnak. A lángok akár 3 méter magasra is felcsapnak egy vékony, porózus homokréteg alól. Többek között ezért kapta Azerbajdzsán a „tűz országa” vagy „tűz földje” elnevezést. Később meglátogatjuk az „olaj fúrótorony erdőt”. Az idegenvezető beszél majd nekünk Azerbajdzsán olajhoz fűződő történelméről. A nap utolsó állomásaként megcsodáljuk a lélegzetelállító építészeti műremeket, a Heydar Aliyev Kulturális Központot. Gálavacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

8. NAP – BAKU

Kora reggeli, majd transzfer a reptérre és hazaindulás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a reggeli  órákban.

 

A beutazáshoz; vízum és beutazástól min. 4 hónapig érvényes útlevél szükséges.

LátnivalóBelépődíj
Maiden Tower$9
Shirvanshahs’ Palace$9
National History Museum$6
Boat tour$4
Tufandag Mountain cable car$14
Kish Temple$3
Sheki Khan’s Palace$3
Round Temple$2
Sheki History Museum$3
Gobustan Museum$6
Ateshgah temple$3
Yanardag$6
Qala Museum$4
Haydar Aliyev Center$10

Belépők ára: kb.: $82.

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
A tűz országa, Azerbajdzsán úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Pillanatképek és nyaralás Dalmáciában (5 nap)
Trogír, Split, Sibenik városnézés és nyaralás az Adrián
Június 09. 5 nap 112 000 Ft
Az elbűvölő észak-olasz tóvidék
Garda- tó, Comoi-tó, Lago Maggiore hajókirándulásokkal
Június 09. 5 nap 117 000 Ft
Június 26. 5 nap 117 000 Ft
A hajnali harmat országa, Dél-Korea
Szöul-Imjingak-DMZ-Hwajinpo-Sokcho-Seoraksan-Andong
Május 25. 11 nap 842 000 Ft + rep.
Szeptember 07. 11 nap Ár január végén!

Utazások hasonló árban

A rettenthetetlenek földjén Skóciában
Edinburgh – Inverness – Loch Ness – Glasgow
Május 29. 6 nap 458 500 Ft
Augusztus 14. 6 nap Ár: január végén
Nagy spanyol körutazás
Madrid - Barcelona - Sevilla - Valencia - Cordoba - Gibraltár
Május 23. 8 nap 428 000 Ft
Baltikum, Szentpétervár repülővel
Vilnius – Riga – Szentpétervár (extrákkal) – Tallinn
Június 05. 7 nap 339 000 Ft
Július 13. 7 nap Ár: január végén
Az ír sziget meghódítása
Dublin, Galway, Moher-sziklák, Kerry gyűrű
Május 18. 7 nap 359 000 Ft
Július 27. 7 nap Ár január elején!
Isztambultól Kappadókiáig
Körutazás Törökország legszebb vidékeire
Május 09. 10 nap 248 000 Ft + rep.
Szeptember 28. 10 nap Ár. január végén