Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Augusztus 03 - 11.
599 000 Ft
Október 12 - 20.
599 000 Ft
Az út áttekintése

·  Baku két arca: ókori emlékek és modern metropolisz
·  A sokszínű azeri kultúra látványosságai
·  5.000 éves vésetek a Gobusztán Nemzeti Parkban
·  Fúrótornyok, felhőkarcolók, karavánszeráj

Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus egyik legkülönlegesebb országa, ahol a modern építészet a keleti hagyományokkal karöltve alkot egy egészen új világot.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Utasaink véleménye

4.9

Utazás:
Repülővel
Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők és fakultatív programok
  • Felszállási helyek
  • Vélemények (6)

1. NAP: BUDAPEST – BAKU

Esti órákban indulunk repülővel Budapestről Bakuba. A hajnali órákban érkezünk meg az azerbajdzsáni fővárosba. A Baku Nemzetközi Repülőtéren történő útlevélellenőrzést követően elfoglaljuk szállásunkat (3 éj).

2. NAP: BAKU

Reggeli után megkezdjük városnéző túránkat Bakuban. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre, valamint a Tűz Tornyokra a Highland parkból és Mártírok-völgyéből. Később felfedez­zük az óvárost vagy, ahogy a helyiek hívják, az Icheri Shehert. Itt láthatjuk az ókori városkapukat és a megerősített tor­nyokat. Megnézzük a Bukhara és Multan karavánszerájt. A karavánszerájok fontos találkozóhelyek voltak az ókorban, ahol a kereskedők és utazók pihentek meg hosszú útjuk során. Délutáni programunk az óváros két nevezettsége, a Szűz-torony és Shirvanshahs-palota (belépők) az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Bakuban egyedül az óvárosban tudjuk megtapasztalni a jellegzetes kele­ties hangulatot, macskaköves utcákon sétálva ókori mecse­tek és fürdők között, tovább haladva érintjük a Nizami utcát, mely egy hatalmas sétáló- és bevásárlóút Baku belvárosában. Programunk végeztével vacsora egy helyi étteremben.

3. NAP: BAKU – ABSHERON-FÉLSZIGET – BAKU

Ezen a napon reggeli után a szálloda wellness részlegében pihenhetnek, vagy eljöhetnek velünk egy fakultatív, egész napos túrára, hogy felfedez­zük az Absheron-félsziget látnivalóit. Elsőként ellátogatunk az Ateshgahba, a Tűzimádók Templomába. A templomot egy föld alatti üreg fölé építették, amely telve van gázokkal, melyek egy nyíláson keresztül kitörnek és ott „örökké égő tüzet” biztosíta­nak. A templom a zoroasztriánusok szent helye volt. Tovább utazva megtekintjük a Yanar Dagot, más néven a Tűz-hegységet. A hegyoldalon megállás nélkül lobog a tűz, melyet a hegy gyomrában található természe­tes eredetű gázok táplálnak. A lángok akár 3 m magasra is felcsap­nak egy vékony, porózus homokréteg alól. Többek között ezért kapta Azerbajdzsán a „tűz országa” elnevezést. Később meglátogat­juk az „olajfúrótorony erdőt”. Az idegenvezető beszél majd nekünk Azerbajdzsán olajhoz fűződő történelméről. A nap utolsó állomásaként, akinek kedve van megcsodálhatja a lélegzetelállító építészeti műremeket, a Heydar Aliyev Kulturális Központot. Szállás és vacsora Bakuban. Fakultatív kirándulás az Absheron-félszigetre 2 belépővel: 30.000,- Ft

4. NAP: BAKU – LAHIC – IVANOVKA – ISMAYILLI

Reggel elhagyjuk Bakut és elindulunk Ismayillibe. Útközben megállunk a Diri Baba mauzóleumnál Marazában. Folytatjuk utunkat Shamakha városába, ahol megnézzük a Juma mecse­tet és a 7 tornyú Yeddi Gumbez mauzóleumot. Utunk során megállunk Girdimanchay kanyonnál, felkeresünk egy újabb ősi antik falut, Lahict, mely fontos állomás volt a középkori Selyemúton. Itt meglátogatunk patkólókovács, fazekas és szőnyegszövő műhelyeket. Következő megállónk egy igazi ritkaság. Meglátogatunk egy szovjet időkből maradt kolhozt, ez az egyet­lent, ami megmaradt az országban. Az Ivanovka nevű falvat molokánok alapították 1840-ben. Miután az ország levált a Szovjetunióról, kérték az elnököt, hogy Ivanovka megmarad­hasson eredeti állapotában. A faluban nincsen templom, csak egy imaház, ahova turisták nem mehetnek be. Programunk végén tovább utazunk Ismayillibe, ahol szállásunk lesz. Vacsora.

5. NAP: ISMAYILLI – GABALA – SHEKI

Reggel indulás Sheki városába. Első megállónk Gabalában lesz. Megtekintjük a Nohur-hegyi tavat, majd a Tufandag hegy lábától felvonóval megyünk fel a csúcsra, ahol pazar kilátás tárul szemünk elé. Ebédelési lehetőség a síközpontban. Következő megállónk egy régészeti látványosság lesz. Megnézzük Chukhurt, a korábbi kau­kázusi főváros maradványait. Megállunk a Chotari templomnál, és az Udi háznál, Nij faluban. Szállás és vacsora Shekiben (2 éj).

6. NAP: SHEKI

A reggelit követően meglátogatjuk a helyi, keleti stílusú bazárt. Ezt köve­tően Kaukázus első temploma lesz a következő látványos­ság, mely Kish faluban található. Shekibe visszaérve folytatjuk a városnézést. Felfedezzük az óvárost. Megnézzük a középkori erődítményt, Shaki Khans palotáját, ami nyári rezidencia volt. Ellátogatunk a Történeti Múzeumhoz (ha az átépítés befejeződik, akkor belülről is megtekintjük). Ezt követően lefényképezhetjük a Kerek templomot is. Meglátogatjuk a Shebeke kézműves műhelyt, ahol takalduzt is készítenek, mely Azerbajdzsán nem­zeti hangszere. A mai napi programot a Sheki karavánszeráj meglátogatásával fejezzük be, majd vacsora és szállás Shekiben.

7. NAP: SHEKI – BASQAL – BAKU

Reggeli után első állo­másunk Basqal falu lesz, ahol megismerhetjük a tradicionális női fejkendő, a kalagai készítésének menetét. A fejkendő selyemből készül, geometriai vagy növényi minták díszítik, megfestése növényi alapanyagokkal történik. Programunk végén elindulunk Bakuba. Este folklór esttel összekötött gálavacsora egy helyi étteremben, majd elfoglaljuk szállásunkat Bakuban.

8. NAP: BAKU – GOBUSZTÁN – BAKU

Reggel ellátogatunk a Bakutól 1 órányira lévő iszapvulkánhoz, ami Gobusztán közelében található. Az iszapvulkán egy geoló­giai képződmény, melyet iszap, víz, és gázok kitörése hoz létre. Ezt követően meglátogatjuk az UNESCO Világörökségi listá­ján szereplő Gobusztán Nemzeti Parkot. Az időszámításunk elött itt élő emberek a sziklába vésett rajzaikon örökítették meg mindennapjaikat. A több mint 5.000 éves(!) véseteken emberek, állatok, csata­jelenetek, rituális táncok, tevekaravánok, valamint a csillagok kerültek ábrázolásra. Több mint 6.000 véset van a sziklákon. Programunk végén visszaindulunk Bakuba. Útközben megnézünk egy olajkutat, amely a világon az első volt, melyet ipari kitermelésre használtak. Délután megnézzük még a Bibi-Heybat mecsetet, valamint a 2012-es Euróvíziós Dalfesztivál helyszínekként szolgáló Kristálypalotát. Mivel repülőjáratunk másnap a kora hajnali órákban indul Budapestre, a program után visszavisszük Önöket a szállodába, ahol vacsora. 

9. NAP: BAKU-BUDAPEST

Éjfél környékén transzfer a reptérre és hazaindulás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a hajnali órákban.


Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető. Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza. 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében  Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.7
Idegenvezető
5.0
Szállás
5.0
Ellátás
5.0
Gyakori kérdések
Dr. Szónoky Miklósné
Szeged
2022.10.27

Rendkívül gazdag és egzotikus program. György Péter felkészültsége kiváló. Kényelmes, korszerű busz. Aranyos, segítőkész emberek. Modern, új szállodák. Helyi finomságokból álló kiváló választék (felejthetetlen). Megszoktuk a minden térre kiterjedő magas minőséget.

  • 5.0
Dr. Csemniczky Gusztávné
Budapest
2022.10.24

Jól szervezett, jó programok. Az idegenvezető tájékozott, jól felkészült, segítőkész, kedves. A busz biztonságos, de kényelmi szempontból nem jó. Precíz, segítőkész sofőr. Kiváló volt a szállás. Bőséges, különleges, ízletes étkezés. Színvonalas szolgáltatás.

  • 5.0
Szeverényi Józsefné
Salgótarján
2022.10.21

Nekünk sok volt a holt idő. Helyi idegenvezető *****, György Péter *****, mint mindig!!! A busz tiszta, még szemetes nylon is volt minden utasnak. Nagyon kedves sofőr. A szállások gyönyörűek voltak *****. Finom volt minden étkezés. Sajnos + 5kg!!!

  • 4.8
Leczki Ibolya
Makó
2022.11.08

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

  • 5.0
Holló Gabriella és Griezer Katalin
Paks
2022.10.24

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

  • 5.0
Szabó Lajosné
Pilisszántó
2022.10.21

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

  • 4.8
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
A tűz országa, Azerbajdzsán úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Baku és a Kaukázus, kulturális időutazás
Baku és a Kaukázus, kulturális időutazás
6
NAP

A 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál végleg feltette Azerbajdzsánt a világutazók térképére. Baku modernsége jól megfér az ősi emlékekkel, több ezer éves sziklarajzokkal és kaukázusi településekkel.

459 000 Ft-tól

Utazások hasonló időpontban

Sarki fény Izlandon
Sarki fény Izlandon
5
NAP

4.8

12 értékelés

Izland már önmagában is egy természeti csoda. Utazásunk időpontja azonban még különlegesebbé teszi a programot, hiszen ebben az időszakban már megkezdődnek a sarki fény észlelések.

690 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

Felhőkarcolók, sivatag, Dubai
Garantált indulásGarantált indulás
Felhőkarcolók, sivatag, Dubai
7
NAP

4.9

32 értékelés

Szó szerint a semmiből nőtt ki a város, ahol havonta adnak át valami újat, látványosat, még nagyobbat, egészen elképesztőt.

549 000 Ft-tól
A Nílus menti birodalom, Egyiptom
A Nílus menti birodalom, Egyiptom
8
NAP

4.8

30 értékelés

Az ókori Egyiptom kultúrája hatással volt szinte az összes korabeli kultúrára. Építészeti emlékei a világon talán a legismertebbek, legnépszerűbbek. Járjuk végig a legfontosabb helyszíneket az életet adó Nílus mentén.

739 000 Ft-tól
Mór emlékek Andalúziában
Mór emlékek Andalúziában
6
NAP

4.9

31 értékelés

Kényelmes csillagtúra, minden nap fantasztikus kirándulásokkal Dél-Spanyolország csodás városaiba.

599 000 Ft-tól
A varázslatos Elba - Korzika - Szardínia
A varázslatos Elba - Korzika - Szardínia
9
NAP

4.8

36 értékelés

A mesés 3 sziget, mint a gyöngyök. Egymás után felfűzve ragyognak a francia és olasz ékkövek.

479 000 Ft-tól
Ahol nem bánnak skótul a látnivalókkal
Ahol nem bánnak skótul a látnivalókkal
4
NAP

Nem, nem kötelező az uraknak a skót szoknya viselése az út alatt, de mindenkinek kötelező elmerülni a többszáz éves műremekek világában. Felkeressük többek között a Da Vinci kód című filmből már ismert Rosslyn kápolnát is.

459 000 Ft-tól