Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 25 - Június 01. 288 000 Ft + rep. Repülővel Nem foglalható
Szeptember 10 - 18. 419 500 Ft Repülővel Árak és foglalás
Az út áttekintése

·  A számtalan ókori emléket rejtő Baku
·  Örökké lobogó tűzcsóvák megcsodálása
·  Gobusztán Nemzeti Parkban 5000 éves vésetek
·  Látogatás Európa legmagasabban fekvő falujába

"Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus egyik legkülönlegesebb országa, ahol a modern építészet a keleti hagyományokkal karöltve alkot egy egészen új világot."
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BAKU

Éjfél körül (május 24–25-re, illetve szeptember 10–11-re vir­radó éjszaka) indul a repülőgépünk Bakuba. Éjszaka a repü­lőn. Várhatóan 07:30-kor érkezünk az azerbajdzsáni fővárosba. A Baku Nemzetközi Repülőtéren történő útlevél ellenőrzést köve­tően találkozunk az idegenvezetőnkkel és megkezdjük város­néző túránkat Bakuban. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre, valamint a Tűz Tornyokra a Highland Parkból és Mártírok-völgyéből. Később felfedezzük az óvárost vagy, ahogy a helyiek hívják az Icheri Shehert. Itt láthatjuk az ókori városkapukat és a megerősített tornyokat. Megnézzük a Bukhara és Multan karavánszerájt. A karavánszerájok fontos találkozóhelyek vol­tak az ókorban, ahol a kereskedők és utazók pihentek meg hos­szú útjuk során. Az óváros két nevezettsége, a Szűz-torony és Shirvanshahs palota az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel. Bakuban egyedül az óvárosban tudjuk megtapasztalni a jelleg­zetes keleties hangulatot, az ókori mecsetek, fürdők és a hangu­latos macskaköves utcákon sétálva. 13 óra körül bejelentkezünk a szállodába. Tusolás, pihenés után, kb. 16 órakor folytatjuk prog­ramunkat a Nizami utcában, mely egy hatalmas sétáló- és bevá­sárló utca Baku belvárosában. Meglátogatjuk az Azerbajdzsáni Nemzeti Múzeumot, melynek épülete Tagiyev, azerbajdzsáni olajmágnás és filantróp korábbi palotája volt. Sétánk végezté­vel szélmentes időjárás esetén hajótúrára indulunk. Programunk végeztével vacsora egy helyi étteremben, majd szállás Bakuban.

2. NAP: BAKU – KHINALUG – GUBA – BAKU

Reggeli a szálláson, majd elindulunk Gubába. Körülbelül más­fél órás utazást követően négykerék meghajtású autókkal uta­zunk a 2.500 méter magasan fekvő Khinalug faluba. Khinalug egy ősi azeri falu, a Nagy-Kaukázus hegység tetején, melynek történelme egészen a Kaukázusi Uralom idejére nyúlik vissza. Sétálunk a faluban, amely Európa legmagasabban fekvő tele­pülése. Fakultatív ebéd egy helyi, falusi családnál (helyszínen fizetendő), majd visszautazunk Gubába. Útközben megláto­gatjuk a Vörös Falunak is nevezett hegyi, zsidó falut. Ezt köve­tően Gubában egy szőnyegszövő műhelyet fedezünk fel. A nap végén visszautazás Bakuba, majd vacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

3. NAP: BAKU – SHAMAKHA – GABALA

Reggel elindulunk Gabalába, az ősi birodalmi központba. Útközben megállunk a Diri Baba mauzóleumnál Marazában. Folytatjuk utunkat Shamakha városába, ahol megnézzük a Juma mecsetet és a 7 tornyú Yeddi-Gumbez mauzóleumot. Utunk során megállunk Girdimanchay kanyonnál, felkeresünk egy újabb ősi antik falut, Lahijt, mely fontos állomás volt a középkori Selyemúton. Itt meglátogatunk patkólókovács, faze­kas és szőnyegszövő műhelyeket. Programunk következő lát­ványossága a Nohur hegyi tó Gabalában, majd felfedezzük a Tufandag hegyet, melyre felvonóval jutunk fel. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben. Szállás Gabalában.

4. NAP: GABALA – NIDJ – KISH – SHEKI

Reggel indulás Sheki városába. Utunk során megállunk a Chotari templomnál, és az Udi háznál, Nidj faluban. Kaukázus első temploma lesz a következő látványosság, mely Kish faluban található. Shekibe érkezés után városnézés. Felfedezzük az óvá­rost. Megnézzük a középkori erődítményt, Sheki kán palotáját, ami nyári rezidencia volt. Ellátogatunk a Történeti Múzeumba és kívülről megtekintjük a Kerek templomot is. Meglátogatjuk a Shebeka kézműves műhelyt, ahol takalduzt is készítenek, mely Azerbajdzsán nemzeti hangszere. A mai napi programot a Sheki karavánszeráj meglátogatásával fejezzük be, majd vacsora és szállás Shekiben.

5. NAP: SHEKI – MINGACHEVIR – GANJA

A reggelit követően meglátogatjuk a helyi keleti bazárt. Ezt követően elindulunk Ganjába, útközben pedig megállunk a Kur folyó partján fekvő Mingachevirben, mely az ország 4. leg­nagyobb városa. Ganjába érkezés után kívülről megtekintjük a Palack Házat, majd gyalogos túra Ganja városában. Megnézzük a helyi karavánszeráját, a XVII. századi Shah Abbas Mecsetet és a Javad Khan Mauzóleumot. Látni fogjuk Azerbajdzsán első parlamentjének épületét, ami napjainkban a Mezőgazdasági Egyetemnek ad otthont. Meglátogatjuk még a Khan Kertet és Aleksandr Nevski templomot. Programunk végén vacsora egy helyi étteremben, majd szállás Ganjában.

6. NAP: GANJA – GOBUSZTÁN – BAKU

Reggeli után visszaindulunk Bakuba. Az út során megál­lunk Nizami Ganjavi Mauzóleumánál, majd a Gobusztánhoz közeli iszapvulkánnál. Az iszapvulkán egy geológiai képződ­mény, melyet iszap, víz, és gázok kitörése hoz létre. Ezt köve­tően meglátogatjuk az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Gobusztán Nemzeti Parkot. Az első itteni emberek a sziklába vésett rajzaikon örökítették meg mindennapjaikat. A több mint 5.000 éves(!) véseteken emberek, állatok, csatajelenetek, rituá­lis táncok, tevekaravánok, valamint a csillagok kerültek ábrázo­lásra. Több mint 6.000 véset van a sziklákon. Programunk végén utazás Bakuba, majd vacsora és szállás Bakuban.

7. NAP: BAKU – ABSHERON-FÉLSZIGET – BAKU

Reggeli után egész napos túrára indulunk, hogy felfedez­zük az Absheron-félsziget látnivalóit. Elsőként ellátogatunk az Ateshgahba, a Tűz Imádók Templomába. A templomot egy föld alatti üreg fölé építették, amely telve van gázokkal, melyek egy nyíláson keresztül „örökké égő tüzet” biztosítanak. A templom a Zoroasztriánusok szent helye volt. Ezt követően meglátogat­juk Qala Régészeti és Néprajzi Múzeum komplexumát, mely egy nyitott, szabadban lévő múzeum Qala falu területén. Itt lát­hatjuk az Absheron-félsziget történelmét a Kr.e. III. századtól egészen a középkorig. Sziklába vésett írások, kerámiák, háztar­tási és díszítő kellékek, fegyverek, pénzérmék, és fennmaradt középkori lakóépületek maradványai mesélnek nekünk a távoli múltról. Továbbutazva kívülről megtekintjük a Ramana kas­télyt, majd a Yanardagot, más néven a Tűz-hegységet. A hegy­oldalon megállás nélkül lobog a tűz, melyet a hegy gyomrában található természetes eredetű gázok táplálnak. A lángok akár 3 méter magasra is felcsapnak egy vékony, porózus homok­réteg alól. Többek között ezért kapta Azerbajdzsán a „tűz országa” vagy „tűz földje” elnevezést. Később meglátogatjuk az „olaj fúrótorony erdőt”. Az idegenvezető beszél majd nekünk Azerbajdzsán olajhoz fűződő történelméről. A nap utolsó állo­másaként megcsodáljuk a lélegzetelállító építészeti műreme­ket, a Heydar Aliyev Kulturális Központot. Gálavacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

8. NAP – BAKU

Kora reggeli, majd transzfer a reptérre és hazaindulás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a reggeli órákban.

A beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazaérkezés nap­jától számítva még minimum 4 hónapig érvényesnek kell lennie.

LátnivalóBelépődíj
Maiden Tower$9
Shirvanshahs’ Palace$9
National History Museum$7
Boat tour$4
Tufandag Mountain cable car$14
Kish Temple$4
Sheki Khan’s Palace$4
Gobustan Museum$7
Ateshgah temple$4
Yanardag$6
Gala Ethnographic Museum$4

Belépők ára: kb.: $72.

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
A tűz országa, Azerbajdzsán úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Mallorca, a mediterrán szigetek királynője
Palma de Mallorca - Palma
Szeptember 12. 6 nap 363 000 Ft
Túrázás Ausztria zöld szívében
Erlaufsee, Puchberg, Mariazell - Ötschergraben
Szeptember 12. 5 nap 108 000 Ft

Utazások hasonló árban

Isztambultól Kappadókiáig
Körutazás Törökország legszebb vidékeire
Szeptember 28. 10 nap 349 500 Ft
Marokkó mesés kincsei
Marrakes - Casablanca - Fes - Rabat
Október 06. 5 nap 379 500 Ft
Az ír sziget meghódítása
Dublin, Moher-sziklák, Kerry gyűrű
Május 18. 7 nap 359 000 Ft
Július 27. 7 nap 359 000 Ft
Nyugat-Mediterrán kalandozás
Valletta - Genova - Mallorca - Catania
Október 15. 8 nap 341900 Ft-tól
Az óceán mentén
S. Sebastian, S. de Compostela, Porto, Lisszabon, Lourdes
Július 06. 12 nap 448 000 Ft
Július 08. 9 nap 504 000 Ft