Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Július 25 - 30. 189 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Augusztus 03 - 08. 189 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Szeptember 11 - 16. 189 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Változatos programok, 6 Világörökség
·  A legérdekesebb kelet-cseh városok
·  Barlangtúra és természeti különlegességek
·  Geológiai csodák: A Porladó-sziklák és homokkövek

A Paradicsom elnevezés egyáltalán nem túlzás. Mesebeli sziklavidékeken, elragadó városkákban járunk. Sőt, egy nem mindennapi barlangtúrán is részt veszünk.
Kádár Zsolt – Idegenvezető, a program összeállítója

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + fakultatív vacsora
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (33)
 • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED / DEBRECEN / MISKOLC – BUDAPEST – VALTICE – KUTNA HORA – KOLIN

Ingyenes kora reggeli transzferek indulnak Szegedről, Debrecenből, és Pécsről Budapestre. Mindhárom útvonalon további felszállási lehetőségeket biztosítunk. A főváros után, raj­kai határátlépéssel érkezünk Szlovákiába. A Dunán átkelve Pozsony látképe tárul elénk, majd a cseh határt átlépve megér­kezünk Valticébe, mely egyben első világörökségi helyszínünk. Reneszánsz és barokk stílus keveréke a nagyon szépen felújított kastély, helyenként rokokó kiegészítéssel. Az itt látható szín­házterem kiváló művészek munkája. Ezt követően tovább uta­zunk és Kutná Hora látványosságait keressük fel. Megtekintjük a csodaszép Szent Borbála-katedrálist, mely a közép-kelet-euró­pai gótikus építészet egyik legszebb példája, szépségében a prágai Szent Vitus-székesegyházzal vetekszik. A város peremén található egy csontkápolna, ez is érdekes, de kicsit meghök­kentő. Utolsó állomásunk Kolin lesz. Rövid séta a belvárosban, majd elfoglaljuk szállásunkat.

2. NAP: CSEH PARADICSOM – JIČIN – HRADEC KRALOVE

Reggeli után folytatjuk a városnézést Kolinban. Lenyűgöző lát­ványt nyújt a város díszkutas főtere a gazdagon díszített polgár­házakkal és hatalmas tornyos Városházával. Csodálatos a gótikus Szt. Bertalan templom is. Ezután elutazunk a Cseh Paradicsom (Cesky Raj) területére, ami az ország elsőként védetté nyilvání­tott területe, mely nemrég felkerült az UNESCO Geoparkjainak Listájára. A terület ma Csehország egyik szimbóluma, az ország leglátogatottabb térségei közé tartozik. Közép-Európában sehol máshol nem található olyan hely, ahol néhány kilomé­teren belül ilyen változatos táj látványa fogadná a turistákat. A Cseh Paradicsom déli határán emelkednek a Prachovi sziklák (Porladó-sziklák), ez a terület egyik legfrekventáltabb turista­központja. Ezt követően Jičin irányába folytatjuk utunkat. Ki ne ismerné a jičini bíró és Rumcájsz kalandjait? Jičín legszebb látniva­lója a főtere. A Szent Jakab templom és az 52 méter magas torony, illetve a teret övező árkádos, reneszánsz és barokk stílusú házak határozzák meg leginkább a tér sajátos karakterét. Megnézzük kívülről Wallenstein gróf kastélyát, aki a 30 éves háború nagy had­vezére volt. Ezt követően Hradec Královéba buszozunk. A város hagyományosan a cseh királynék városa, egyben Kelet-Bohémia egyik turisztikai és kulturális központja, mely egyedi panorámával rendelkezik. Az óvárosban több építészeti stílus keveredése figyel­hető meg. Városnézésünk után elfoglaljuk szállásunkat (2 éj).

3. NAP: TEPLICE – ADRŠPACH – NACHOD

Aki akarja, ezt a napot önállóan, Hradec Kraloveben töltheti, de arra is van lehetőség, hogy egy fakultatív kirándulás keretében több természeti szépséget felkeressen. Először az Adršpach-teplicei homokkő sziklavidék lenyűgöző tájára utazunk, amely kedvelt úticél a turisták számára. Adršpach, Janovice, Skály és Teplice nad Metuji települések által határolt terület a leg­látogatottabb. A két névadó településhez tartozik egy-egy ún. homokkő sziklaváros. A víz és a szél eróziós munkájának köszönhetően az egykor vélhetőleg egységes homokkőtömb az évmilliók során lepusztult, feldarabolódott. Itt túrázunk, melyhez megfelelő öltözet, különösen gumitalpú- vagy túra­cipő szükséges. A jól kiépített és kitáblázott turistaösvények, helyenként létrák teszik változatossá a haladást. A túra nagy­jából 3-4 órát vesz igénybe. Kirándulásunk után Náchodra utazunk, ahol megtekintjük a XIII. században épült várkas­télyt, amely egyike azon 3 cseh kastélynak, melyeknek udvará­ban medvék láthatók. Megtekintjük a kastély loggiás udvarát, kápolnáját, és a XVII. században épült kertjét. Városnézésünk programjában a főtér Szt. Lőrinc temploma és a Városháza is szerepel. Fakultatív természeti szépségek (1 belépővel): 30 € Szállás mint előző nap.

4. NAP: LITOMYŠL – ŽDAR NAD SÁZAVOU – BRNO

Ez a nap a cseh világörökségekről szól, ugyanis a nap során fel­keresendő látványosságok mindegyike szerepel az UNESCO Világörökségek Listáján. Reggel érkezünk Litomyšl-be. A város központjában megtekintjük a csodaszép reneszánsz kastélyt, mely az UNESCO Világörökségei közé is felkerült. Az épületek külső díszítései érdekesek, de nagyon látványos a központi kastély szo­báit bemutató túra is. Litomyšl-t elhagyva Ždar nad Sázavou felé vesszük az irányt. A város közelében egy újabb Világörökség fogad bennünket, a Nepomuki Szent János Zarándoktemplom. A Santini által tervezett templomot tíz körcikkből álló ambitus-gyűrű veszi körül, amelyet 5 ötszög alakú kápolna és 5 kapu szakít meg. Látványuk nagyon érdekes. A délután második felében Brnóban, az ország második legnagyobb városában tartunk gyalogos város­nézést. Megtekintjük az Óvárosházát, a Piac teret, a Szent Péter és Pál-katedrálist. Este foglaljuk el brnói szállásunkat.

5. NAP: BRNO – MACOCHA – PUNKVA – OLOMOUC

Reggel a Macocha-szakadékhoz megyünk. A közel 140 m mély szakadék tulajdonképpen a barlang tetejének beszakadásá­val jött létre. Nevének eredete egy népszerű legendából szárma­zik. A közeli Vilémovice faluban élő fiút mostohaanyja bedobta a szakadékba, azonban a fiú szerencséjére egy ágon fennakadt és élve kecmergett vissza a faluba, ahol szétkürtölte a gyalázatos esemény hírét, mire a mostoha (cseh nyelven „macocha”) a megtorlástól való félelmében belevetette magát a szakadékba. A szakadék felső részére a parkolóból könnyű sétával elérhető platformot építettek, ahonnan elénk tárul a lenyűgöző mélység. Folytatva utunkat a Punkva-barlanghoz buszozunk. A Morva-karszt területén található barlang 2 szakaszra oszlik: az első egy hagyományos cseppkőbarlang, ez beletorkollik egy kb. 150 m mély töbörbe, ami fantasztikusan szép. Ezután egy rövid sétával a csónakkikötőhöz érünk, ahol elektromos csónakba kell beszállni. A csónaktúra egy hatalmas barlangkapun keresztül egy gyönyörű tóban ér véget. Ezt követően Olomoucba utazunk, itt lesz a szállá­sunk is. Prága után itt találhatóak a legsűrűbben műemlékek, történelmi épületek, valamint itt áll az ország második legrégebbi egyeteme. Városnézés, mely során megtekintjük a Szentháromság oszlopot a főtéren, mely bekerült az Világörökségek közé. Nagyon kecses toronnyal rendelkezik a városháza, látványos az érseki székesegyház is, hogy csak pár műemléket emeljünk ki a városnézésünkből. Este elfoglaljuk szállásunkat.

6. NAP: OLOMOUC – KROMERIZ – TRENCSÉN – BUDAPEST

Délelőtt első megállónk Kromerizben lesz. A város Közép- Morvaország kulturális centruma, melyet 1997-ben Csehország legszebb történelmi városává választottak. A városközpont a főtérrel, a Püspöki palotával, valamint az ehhez tartozó a palo­takerttel és a reneszánsz-barokk virágoskerttel, az UNESCO a Világörökségei közé tartoznak (külső fotózás). Hazaúton megál­lunk Trencsénben (Szlovákia), mely talán a legszebb várral büsz­kélkedhet a Vág mentén. A településhez az egykori kiskirály, Csák Máté neve köthető. Megnézzük a város fölé magasodó várat, majd folytatjuk utunkat. Budapestre érkezés várhatóan 21 óra körül. Ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Punkva-barlang320 cseh korona
kisvonat a barlangnál + Lanovka180 cseh korona
Kromeriz virágoskert140 cseh korona
Valtice kastély320 cseh korona
Trencsényi vár8 €
Prachovi sziklák120 cseh korona
Teplice-Adršpachi sziklák120 cseh korona
Kutna Hora - Csontkápolna160 cseh korona
Kutna Hora - Szt. Borbála180 cseh korona
Litomysil kastély200 cseh korona
Nepomuki Szent János Zarándoktemplom150 cseh korona
Helyi és idegenforgalmi adók6 €

Belépők ára: kb.: 1890 cseh korona + 14 €

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 6:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.7
Ellátás
4.8
Gyakori kérdések
Frank Ágnes
Budapest
2023.06.22

Változatos, sok természeti látnivaló, a kultúra mellett. Családias hangulat. Az idegenvezető humoros, ismeri és szereti Csehországot. A sofőr biztonságosan vezet nagyon, a busz tiszta, kényelmes. Az étkezés finom és bőséges.

 • 5.0
Olasz Anita, Olasz Rita
Kecskemét
2023.06.21

Változatos, természetközeli, különleges látnivalók. Sokat nevettünk, jó humora van az idegenvezetőnek. Nagy tudású, pontos, rugalmas. Csendes, kényelmes, tiszta busz. Profi higgadt, jó természetű barátságos sofőrrel. A szállás tiszta, jó elhelyezkedéssel a városban. Finom, megfelelő mennyiségű ételek. Kiemelnénk a Hradec Kralove-ban kapott levest, és a brnoi reggelit valamint az utolsó vacsorát.

 • 5.0
Dr. Babina Ferencné
Szekszárd
2023.06.14

Változatos túrázás és városnézés megfelelő arányban. Maximálisan felkészült, figyelmes, jó humorú, elkötelezett idegenvezető. Pontos, udvarias, készséges, megbízható buszsofőr. Minden igényt kielégítő szállás.

 • 5.0
Márkus Andrea
Dunavarsány
2023.06.06

Jól választottak a természeti programok és a városlátogatás között. Felkészült idegenvezető, jó humorral, érezhető, hogy mennyire szereti a cseh kultúrát. A gépkocsi vezető udvarias, kiválóan vezet, finom volt a kávé! Brno-i szállás a legjobb, de a többinél sem volt gond. Az ételek változatosak, finomak.

 • 4.5
Dr. Fehér György és Györgyné
Budapest
2023.06.04

Program: bőséges, érdekes, időben teljesíthető. Idegenvezetés: tapasztalt, nagy tudású, nyugodt, barátságos, humoros. Autóbusz: minden igényt kielégít Gépkocsi vezető: nyugodt, udvarias, készséges, barátságos, jól felkészült Szállás: a várakozást kielégítették, mindegyikben volt hűtőszekrény Étkezés: az étel minőségére nem lehetett panasz, viszont mindenhol lassú volt

 • 4.8
Linkszki György
Dunaújváros
2023.06.03

A Hradec Kralove-i szállás tetszett a legjobban; tágas szoba, finom vacsora. A Brno szállodában a reggeli nagyon bőséges és finom volt.

 • 5.0
Udvari Lajos
Kecskemét
2023.06.01

Minden 5, az idegenvezetés 5*. A gyűjtő fuvar nagyon jó az indulás előtt.

 • 5.0
Zalakovicsné Kovács Klára
Szekszárd
2023.05.31

Sokszínű gazdag program, rohanás nélkül. Felkészült, barátságos, figyelmes idegenvezető, alapos tájékoztatás. Tiszta, kényelmes, biztonságos autóbusz. Udvarias, pontos buszvezető, biztonságban éreztem magam. Az autóbuszban kicsit erősebb a hangosítás. A szállás kifogástalan, az étkezés bőséges, ízletes, változatos.

 • 5.0
Rutterschmid István
Budapest
2023.05.29

Jól szervezett.

 • 4.8
Főgler László
Budapest
2021.10.01

Ezt az utat mindenkinek ajánlom, aki volt már Prágában, de a prágai útvonalon kívül eső helyekre is szeretne eljutni, szereti, ha van elég szabadidő a kötelező programon túl, és a városnézés mellett egy kis túra is belefér neki. Gyönyörű helyeken jártunk Kádár Zsolt idegenvezetésével, akit szakértelme és helyismerete mellett a humora sem hagyott cserben. Egy negatívum: a fakultatív vacsora néha megúszósnak tűnt (a szálláshely részéről), néha pedig egészen kiváló volt a kiszolgálás és az étel is.

 • 4.3
Cseh világörökségek és a száztornyú Prága
Knédli, sör, oplatky, Becherovka, Menzel, Svejk, és akkor még nem is beszéltünk a fantasztikus Világörökségi helyszínekről. Csehország és Prága minden szeglete kincseket rejt.
Október 20. 4 nap 129 000 Ft

Karácsonyi hangulat Prágában
3 napos adventi út Prágába Brno érintésével
December 08. 3 nap 89 500 Ft
December 15. 3 nap 89 500 Ft

Kinyomtatom a programot
Kirándulás a Cseh Paradicsomba úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Cseh világörökségek és a száztornyú Prága
Knédli, sör, oplatky, Becherovka, Menzel, Svejk, és akkor még nem is beszéltünk a fantasztikus Világörökségi helyszínekről. Csehország és Prága minden szeglete kincseket rejt.
Október 20. 4 nap 129 000 Ft
Karácsonyi hangulat Prágában
3 napos adventi út Prágába Brno érintésével
December 08. 3 nap 89 500 Ft
December 15. 3 nap 89 500 Ft