Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 07 - 13. 218 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Július 09 - 15. 228 500 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Szeptember 19 - 25. 208 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Dubrovnik és Mostar történelmi kincsei
·  Tengerparti 4*-os szálloda Neumban
·  Hajózás az Adrián és a Plitvicei-tavaknál
·  A békés Medjugorje és fürdés a Kravica-vízesésnél

"Újra és újra rácsodálkozom Bosznia kincseire: vadregényes tájak, középkori városok és a varázslatos, romantikus tengerpart."
Csécsei Barbara – A balkáni utak szakreferense


Utasaink véleménye

5.0

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (30)
 • Hasonló utak

1.       NAP: SZEGED (DEBRECEN, MISKOLC) – BUDAPEST – PÉCS – UDVAR – SZARAJEVÓ

Reggeli indulás után Udvarnál határátlépés, utazás Horvátországon keresztül Boszniába. A fővárosba, Szarajevóba érkezés a késő délutáni órákban. A város a XVII–XIX. század közt a Balkán kulturális központja volt. Séta, városnézés: török műemléképületek, Főtér, Nemzeti Könyvtár, óváros, és látjuk Gavrilov Princip merényletének helyszínét is. Emléktábla mutatja azt a helyet a folyó mellett, ahonnan leadta a merénylő Ferenc Ferdinándra és feleségére a gyilkos lövéseket 1914. június 28-án. Különleges látvány, ahogy sétánk során az iszlám szukokat, mecseteket, monarchia-korabeli épületek és katolikus templomok váltogatják egymást. Ez is mutatja a város sokszínűségét. Szállás, vacsora Szarajevóban, **** szállodában.

2.       NAP: SZARAJEVÓ – MOSTAR – TENGERPART

Reggeli után utazunk Mostarba. Séta az óvárosban, megcsodálhatjuk az újjáépített hidat, melynek felépítésében magyar mérnökök is segédkeztek. Ez is az UNESCO Világörökségek Listáján szereplő látványosság. A híd körül ajándéktárgy-árusítók sorát láthatjuk. Városnézésünk után továbbutazunk Neumba, a tengerparti városba, ahol a szállásunk közvetlenül a tengerpartnál a Grand Hotel Neum**** szállodában lesz (4 éj). Várhatóan a kora délutáni órákban foglaljuk el szállásunkat, melyet követően lesz fürdési lehetőség az Adriai-tengerben.

3.       NAP: PIHENÉS / MEDJUGORJE – KRAVICA-VÍZESÉS

Akár az egész napot is a tengerparton tölthetik, vagy velünk tarthatnak egy fakultatív kirándulásra. Reggeli után programunkat Medjugorjéban kezdjük, mely az egyik legkülönlegesebb zarándokhely egész Európában. Az 1980-as évektől sorban közzétett Szűz Mária-jelenéseket a katolikus egyház először nem akarta elismerni, de Ferenc pápa később legitimálta a zarándoklatokat, és hívők százezrei keresik fel helyszínt. Idegenvezetőnk ismertetése után mindenkinek lesz lehetősége imádkozni. Folytatjuk utunkat a közeli Kravica-vízeséshez, melyet a „bosnyák Plitvicének” is szoktak nevezni. A jól kiépített kirándulóhely területileg kisebb, mint horvát társa, de a Trebizat folyó által létrehozott 120 méter széles vízesésfüzér így is csodaszép. A szabadidő alatt, aki szeretne meg is mártózhat a vízben, mivel engedélyezett a fürdés, de a part menti bárban is hűsölhetünk. A késő délutáni órákban érünk vissza szálláshelyünkre, mely után egy rövid csobbanás még belefér a tengerben. Medjugorje – Kravica fakultatív kirándulás: 30 € (jelentkezés a helyszínen)

4.       NAP: DUBROVNIK

Reggeli után, aki akar, marad és pihen a szállodában, vagy fürdik a tengerben, de van egy fakultatív programlehetőség is ezen a napon, mely során elmegyünk az egyik legszebb horvát városba, Dubrovnikba. A város régen Raguza néven az Adriai-tenger fontos kereskedelmi kikötője volt. A belváros ma a világörökség része. Gyalogos városnézés: főutca, Ferences kolostor, Domonkos-templom és kolostor, hangulatos kikötő, katedrális és a Sponza palota. Ennek a háznak az az érdekessége, hogy az óváros többi épületéhez képest viszonylag későn épült, így az 1667-es nagy földrengésben szinte alig sérült meg. A földrengés előtt szép gótikus paloták jellemezték Dubrovnik óvárosát, melyek a XI–XII. században épültek. A földrengés után, azonban már barokk stílusban lett újjáépítve az óváros. Sétánk során sok ismerős helyszínt fogunk felfedezni, mivel itt forgatták a Trónok harca című film több jelenetét. Közös nézelődés után szabadidő. Akinek kedve van, körbesétálhat a várfalon és gyönyörködhet a csillámló tenger látványában, de arra is van lehetőség, hogy egy étteremben megismerkedjünk a kitűnő helyi konyhával, vagy egy kávézó teraszán üldögélve figyeljük a város forgatagát. Délután visszaindulás a szállásra. Fakultatív Dubrovnik kirándulás (2 belépővel, helyi idegenvezetővel): 45 € (jelentkezés a helyszínen)

5.       NAP: HAJÓKIRÁNDULÁS

Reggeli után, jó időjárási körülmények és megfelelő számú jelentkező esetén, fakultatív hajókirándulást szervezünk. Érdekes látvány a hajóról a sok kis sziget és a dimbes-dombos boszniai partvidék. Aki nem akar jönni a kirándulásra, azoknak egész nap, a többieknek visszaérkezés után szabadprogram, fürdőzés az Adriai-tenger habjaiban, de arra is van lehetőség, hogy a szálloda medencéjénél pihenjünk, napozzunk. Fakultatív hajókirándulás: kb. 35 € (jelentkezés a helyszínen)

6.       NAP: DALMÁCIA – ZADAR

Reggelit követően északnak indulunk. Gyalogos városnézésre megállunk egy újabb gyönyörű horvát városban, Zadarban. A városkapun ma is díszeleg a velencei szárnyas oroszlán, utalva arra, hogy a Velencei Köztársaság is uralta a területet és fejlesztette a várost. A hangulatos Kalelarga főutca megannyi kávézónak és üzletnek ad otthont. Mindenki csodálatát elnyeri a Szt. Donát-körtemplom, melyet a IX. században Donát püspök kezdte el építtetni, román stílusban. A templom nagyon szokatlan kinézetű, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt kétszintes, harmadrészt, nincs harangtornya. A Szent Donát templom mögött található a szintén román alapokra épült Szent Anasztázia-katedrális, mely Dalmácia legnagyobb katedrálisa. Sétánk után folytatjuk utunkat horvátországi szálláshelyünkre.

7.       NAP: PLITVICEI-TAVAK – BUDAPEST

Reggeli után a Plitvicei-tavakhoz buszozunk. A tórendszert, melyet 16, többnyire összefüggő tó alkotja, a szintkülönbségek miatt megszámlálhatatlan vízesés köti össze. A nemzeti parkot gyalogosan és helyi kisbusszal tekintjük meg. A program során pallókon, vizes köveken is sétálunk, ezért túracipő vagy nem csúszós edzőcipő használata szükséges. Lesz olyan alkalom is, amikor kishajóval megyünk át a tó túloldalára. Többórás programunk után hazaindulunk. Határátlépés után az M7-es autópályán haladunk a főváros felé. Esti órákban érkezünk Budapestre. Ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Dubrovnik - várfal (egyénileg)200 kuna
Zadar - Szent Donát templom15 kuna
Plitvicei-tavak300 kuna
Szarajevó - mecset2 €
TAX0 €

Belépők ára: kb.: 2 € + 515 kuna + fakultatív

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Nagykanizsa Leszálló kb. délelőtt 10:00 Tesco parkoló
Siófok Leszálló Tesco parkoló
Székesfehérvár M7 Leszálló kb. reggel 7:30 - 8:00 M7-es melletti Shell-kút
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:15 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 8:45 MOL benzinkút
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 2:00 Vasútállomás, PROFI parkoló
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Dunaújváros (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Dechatlon parkoló
Pécs (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szekszárd (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:30 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 6:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 8:10 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 8:20 Penny Market parkoló
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.9
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Halasi Katalin, Striegl István
Kecskemét
2021.08.21

Jól éreztük magunkat az úton. Kicsit sűrű volt a program. Ági az idegenvezetőnk tájékozott, kedves segítőkész volt. Attila a buszsofőr figyelmes, pontos vezető. Példásan tiszta volt a busz. Megfelelő hőmérséklet, szellőzés.

 • 5.0
Peténé Lehó Éva
Szeged
2018.07.31

Az idegenvezető segítőkész és humoros. A kiutazás és a visszautazás alatt szórakoztatja az utasokat. Az ételek finomak, bőségesek és választékosak. Nagyon jó, hogy van vidéki transzfer!

 • 5.0
Tönkő István
Dunaújváros
2018.07.30

Jól szervezett utazás! Az idegenvezető udvarias, figyelmes és jó vezető. Időben vannak a pihenők, tiszta és légkondícionált a busz, jó a büfé és a sofőr. A szállás tiszta, rendezett és igényes. Az étkezés választékos és bőséges.

 • 5.0
M. Margit
Békés
2018.07.28

Mindig pontosan indultunk. A program nagyon tartalmas, gyönyörű látnivalókkal. Az idegenvezető felkészült, tartalmas volt a tájékoztatás. Kényelmes, klimatizált volt a busz. Nagyon udvarias és rutinos a gépkocsivezető, biztonságosan vezetett. A szállás kényelmes, tágas, tiszta és rendezett volt. Az étkezés is kiváló volt. Kiválóan szervezett az egész, utasbarát és megbízható.

 • 5.0
Darabos János
Békéscsaba
2018.07.27

A program színes, élményekben gazdag volt. Az idegenvezető empatikus, jól felkészült és barátságos volt. Kényelmesen utaztunk az egész út során. A gépkocsivezető rutinosan vezetett, pontosan indultunk. A szállás tiszta, jól felszerelt volt, és bőséges, ízletes ételeket adtak.

 • 5.0
Szabó Róza
Makó
2018.07.26

Jól felkészült idegenvezető, aki jó hangulatot tud teremteni. A gépkocsivezető készséges és türelmes. Nagyon jól éreztem magam!

 • 5.0
Szabó Tibor
Makó
2018.07.24

Nagyon jó volt a program kifogástalan idegenvezetéssel! Kényelmes volt a busz, a sofőr pedig segítőkész és jó vezető. Kiváló volt a szállás is!

 • 5.0
Gazdag Józsefné
Budapest
2018.07.23

Évek óta a Prokóval utazom. Kiváló az idegenvezető felkészültsége, kedvessége és humora. Csodálatos út volt, köszönöm érte! A sofőr udvarias volt és kedves, nyugodtan vezetett.

 • 5.0
Grasseli Miklós
Szeged
2018.07.21

Régen készültünk erre a programra! Miklós nagyon szolgálatkész volt, az utasok minden kívánságát igyekezett megoldani. A humora kiváló! Kényelmes volt az autóbusz, a sofőr kiválóan vezetett. A szállással sem volt semmi probléma, kifogástalan volt. Nagyon jó ételeket kaptunk! Az utazás jó hangulatban telt, az idegenvezető remekül kitöltötte a hosszú buszozás idejét.

 • 5.0
Szabó Tiborné
Makó
2018.07.20

Változatos programot kaptunk, mindent, amit vártunk! Kiváló volt az idegenvezető, az utasok igényeit rendkívüli mértékben előtérbe helyezi. Az autóbusz kényelmes volt, a vezető segítőkész és pontos. Finomak voltak az ételek.

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon úthoz hasonló utazások