Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 11 - 15. Ár: január közepén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Július 10 - 14. Ár: január közepén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Augusztus 17 - 21. Ár: január közepén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Szeptember 26 - 30. Ár: január közepén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Október 11 - 15. Ár: január közepén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Bosznia legismertebb városai, látványai

·  Csontváry által is megfestett Jajce vízesés
·  Visoko különleges piramisainak rejtélyei
·  Medjugorje a Balkán legújabb zarándokhelye

Boszniát sokan Mostarral és Szarajevóval azonosítják, pedig rengeteg kulturális és természeti látnivaló található még az országban.
Márk László – A Proko Travel utazási tanácsadója

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (14)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – ESZÉK – SZARAJEVÓ

Reggeli indulás Budapestről az M6-os autópályán, majd Udvarnál átlépjük a határt Horvátországba. Első megállónk Eszék városában lesz, ahol megtekintjük a XVIII. században épült várat, mely egyike a legnagyobb erődítményeknek az országban. Bár a védművek egy részét már visszabontották, mégis rengeteg a látnivaló. A Szentháromság oszlopot, melyről a tér is nevét kapta, többségében barokk épületek ölelik körbe: Főőrség, Városbíróság, Szent Mihály plébániatemplom, Szent Kereszt templom. A kellemes séta után folytatjuk utunkat. Határátlépés Boszniába, majd továbbutazunk a fővárosba, Szarajevóba, ahol belvárosi sétát teszünk. Török műemléképületek, főtér, Nemzeti Könyvtár, óváros, ahol látjuk Gavrilo Princip merényletének helyszínét is. Emléktábla mutatja azt a helyet a folyó mellett, ahonnan leadta a merénylő Ferenc Ferdinándra és feleségére a gyilkos lövéseket 1914. június 28-án. Szállás és vacsora.

2. NAP: SZARAJEVÓ – VISOKO – VRELO BOSNE – KONJIC – MOSTAR

Reggeli utáni első megállónk Visoko. 2005-ben került az érdeklődés középpontjába a terület, ahol a folyamatos régészeti munkának köszönhetően ez idáig 9 piramisszerű képződményt azonosítottak. A tudósokat ma is megosztják a feltárt leletek, hogy azok valóban piramisok vagy sem. Erről most saját szemünkkel is meggyőződhetünk. Utána buszunkkal a Boszna folyó forrásánál található természetvédelmi területet, Vrelo Bosnét keressük fel. Itt törnek a felszínre azok a karsztforrások, melyek vize összegyűlik és a Boszna folyót alkotják. Programunkat Konjic közel 4.000 éves városában folytatjuk. Az ország egyik legrégebbi települését a Neretva folyó osztja ketté. A hófehér mecsetek, a folyón átívelő híd csodás látványához a Prenj-hegység adja a lenyűgöző hátteret. A városnézés és kávézás, teázás után folytatjuk utunkat az egész Hercegovina és az ország legikonikusabb városába, Mostarba. Szállás (2 éj) és vacsora.

3. NAP: MOSTAR – BLAGAJ – POCITELJ – KRAVICA – MEDJUGORJE – MOSTAR

Reggeli után útnak indulunk Blagajba. A városkában található derviskolostort az írásos emlékek szerint a XVI. század elején alapították, de többszöri átépítés után csak a XIX. században nyerte el ma is látható formáját. Mivel a kolostor az egyik leglátogatottabb szúfi zarándokhely a világon, így a muszlim előírásoknak megfelelő viselet mindenki számára kötelező. Nem csak az épület, de annak környezete is páratlan, hisz a ház felett magasodó, gigantikus sziklák alatti barlangból ered a Buna folyó. Pocitelj városában folytatjuk programunkat, mely büszkén emelkedik a Neretva folyó fölé és joggal nyerte el a jelölést az UNESCO Kulturális Világörökségi helyszíneinek listáján. Az egykor még Mátyás király által is birtokolt város a török seregek ellen folytatott vesztes csata után kapta meg oszmán jellegét, hisz a kopár hegytetőn álló vár mellett medresze és a mecset is színesíti a látnivalókat. Folytatjuk utunkat a Kravica vízeséshez, melyet a „bosnyák Plitvicének” is szoktak nevezni. Természetesen ez jóval kisebb terület, ahol a Trebizat folyó vize kb. 120 méter szélességben zúdul alá. A legmagasabb zuhatag 30 m magas. Napi programunkat Medjugorjéban fejezzük be, mely az egyik legnépszerűbb zarándokhely Európában. Az 1980-as évektől sorban bejelentett jelenések miatt hívők százezrei keresik fel évente a kegyhelyet. Itt mindenkinek lesz lehetősége imádkozni. Utazás vissza Mostarba, vacsora és szállás.

4. NAP: MOSTAR – TRAVNIK – JAJCE – BANJA-LUKA

Reggeli után útnak indulunk Travnik városába. A település egészen a XIX. század közepéig vezírszékhelyi rangban volt, melyet utána Szarajevó kapott meg. Bár a rang elveszett, de megmaradt a település ottomán jellege és különböző nevezetes épületei. Ezek közül is kiemelkedik a Szulejmán mecset, illetve a volt Jugoszlávia Nobel-díjas írója, Ivo Andric egykori szülőházát másoló múzeum épülete. Folytatjuk utunkat a Jajce városában található vízeséshez, melyről Csontváry ugyancsak festett egy páratlan festményt. Nem csak a vízesés, de az óváros is megér egy kis sétát. Továbbutazunk Banja Lukába, mely város szerb többségű, így a római katolikus és az ortodox püspökség székhelye is egyben. Híres épületei a 2016-ban újjáépített Ferhad pasa mecset és a Kastel erőd. Vacsora és szállás.

5. NAP: BANJA LUKA – ZÁGRÁB – BUDAPEST

Reggeli után a horvát főváros, Zágráb felé vesszük az irányt. Gyalogos városnézést tartunk az óvárosban. Megtekintjük a Kaptol városrészben a székesegyházat, sétálunk a város mai központjában, a Jellasics téren. A Gradecben megnézzük a kormányzati negyedet, a mellvédről letekinthetünk a Donji Gradra (Alsóváros), ez a három városrész így együtt alkotja Zágráb óvárosát. Városnézésünk után szabadprogram keretében tehetünk egy alig egyperces utazást Európa legrövidebb pályájú (66 m) siklójával, így gyorsan eljutunk az Ilica nevű bevásárló utcába. Áthaladva a Száva folyó hídján, „Új-Zágrábba” jutunk. Városnézésünk után Magyarország felé vesszük az irányt. Letenyénél lépünk határt, majd az M 7-en megyünk Budapestre. Érkezés az esti órákban, majd mindenkit a felszállóhelyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Visoko - Piramisok völgye15 €
Kravica vízesés11 €
Szarajevó - mecset2 €
Zágráb - Sikló50 kuna
TAX0 €

Belépők ára: kb.: 28 € + 50 kuna

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Nagykanizsa Leszálló kb. reggel 10:00 Tesco parkoló
Siófok Leszálló kb. reggel 8:30 Tesco parkoló
Székesfehérvár M7 Leszálló kb. reggel 7:55 M7-es melletti Shell-kút
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6:30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2:00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5:15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3:45 Búza tér, McDonald's parkoló
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 3:20 Vasútállomás, PROFI parkoló
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4:15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Dunaújváros (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Dechatlon parkoló
Pécs (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Budaörs Le/felszálló kb. reggel 6:45 MOL benzinkút, McDonalds mellett
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.9
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Nagyné P.M. és Csilla
Budapest
2022.09.12

Csodálatos út, kiváló programok és Bucsi Ágnes személyében felkészült, empatikus, figyelmes - és még sorolhatnám a dicséreteket - idegenvezető. Életünk talán legszebb és legélvezetesebb útja. Az irodának : csak így tovább, köszönet mindenkinek a jó szolgáltatásért.

 • 5.0
Cseh Gábor
Budapest
2022.09.10

Az út programját megismerve, el sem tudtuk képzelni, hogy hogyan fér bele az 5 napba ennyi minden: városlátogatások, természeti látványosságok. A program megszervezése, lebonyolítása profi résztvevőket követelt. Megkaptuk. Talán az ország egyik legjobb idegenvezetője vitte az utat, Bucsi Ágnes. Nagytudású, széles történelmi, építészeti ismeretekkel rendelkezik, jól felkészült, az utasokkal messzemenően empatikus. A feszes programot kiválóan vezette, az utasoknak hiányérzete nem volt. Az elhúzódó határátkelésen elveszett időt ügyesen rendezte, így volt módunk esti városnézésre például Szarajevóban, majd másnap nappali fényben. Az utasoknak annyira tetszett, hogy ugyanezt sikerült – immár tervezetten – Mostarban is megkapni. A városnézések és a természeti látványosságok programjai jól kiegészítették egymást. Az utat nemcsak megkaptuk, hanem – jó értelemben – megéltük. Az autóbusz kényelmes, tiszta volt, a gépkocsivezetők is udvariasok, barátságosak, segítőkészek voltak. A szállások tiszták, jó színvonalúak. Az ellátás felülmúlta elvárásainkat. Ezt az utat (is) csak ajánlani tudom.

 • 5.0
Koncz Gyula és Gyuláné
Somogyhatvan
2022.08.20

Nagyon szép helyeken jártunk. Ági nagyon aranyos, jól beszél, tudja a dolgát. A sofőr, Erdélyi Zoltán: kedves, barátságos, jól vezet. A busz rendben, tiszta, kényelmes. A szállás rendben, az étkezés Szarajevóban nem volt változatos, máshol jó. Összességében minden rendben volt.

 • 5.0
Szabó Sándorné
Mezőkövesd
2022.08.16

Nagyon sűrű a program. Az idegenvezető nagy történelem tudással és helyismerettel rendelkezik, "talpraesett". Segít mindenben. A sofőr segítőkész, közvetlen, kedves. Biztonságosan vezet. Előfordult, hogy elfogyott a reggelinél a teljeskiőrlésű kenyér, nem pótolták, esetleg ha szóltunk.

 • 4.5
Sereg Mária
Mezőkövesd
2022.08.16

Nagyon sok érdekes, szép, felemelő helyre jutottam el. Kicsit sűrű volt a program. Ágnes rendkívül felkészült, lelkiismeretes, kedves, talpraesett, fáradhatatlan, az utasokra figyelő. Kényelmes, megbízható, jó állapotú autóbusz. A sofőr nagyon jól vezetett, segítőkész, udvarias, biztonságban éreztem magam vele. Minden rendben volt a szállásokkal, finom, bőséges ételek, szép, tiszta szobák voltak.

 • 5.0
Pongor Istvánné
Debrecen
2022.08.13

Jó program részemről. Kiváló, felkészült idegenvezető. Nagyon jó autóbusz, nagyon udvarias, segítőkész sofőr. A Proko mindig nagyon jó szállást foglal. Részemre nagyon megfelelő volt az étkezés is.

 • 5.0
Szudóczkiné Barna-Pap Rozália
Kiskunfélegyháza
2022.05.30

Változatos és élménydús volt a program. Jó volt az időbeosztás. zsolt egy igazi "showman", öröm hallgatni. Sokat nevettünk, nagyon jó hangulatot teremtett. András egy kedves, precíz, kiváló sofőr. Végig biztonságban éreztük magunkat. Az 1. és 2. hotel kifogástalan volt, a harmadik egy picit maradt el az előzőktől. Minden szempontból elégedettek voltunk az étkezéssel.

 • 5.0
Balogh Gyuláné
Szentpéterszeg
2022.05.24

Elégedett vagyok az utazásszervezéssel, szállással. Kellemesen eltöltött napok voltak, sok élménnyel.

 • 5.0
Bakai Ferencné
Dunaújváros
2022.05.18

Változatos, izgalmas programok voltak! Mindig pontos tájékoztatást kaptunk minden fontos tudnivalóról. Zsolt segítőkész! Kényelmes, tiszta autóbusz. András nagyon udvarias, türelmes és biztonságosan vezet!! A szállások minden igényt kielégítettek. Kivétel Mostar, ahol disco volt hajnalig. Az étkezés kifogástalan volt.

 • 4.8
Csík Attila
Budapest
2022.08.20

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
Ezerarcú Bosznia úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Baltikum, Szentpétervár
Mindhárom balti főváros mint egy kis ékszerdoboz. Külön-külön is elvarázsolnak, de így egyben… És ha ez még nem lenne elég, megkoronázzuk az orosz kultúra és művészet városával.
Július 04. 8 nap Ár: január közepén
Szeptember 11. 8 nap Ár: január közepén
Párizs - London
Két európai fővárost kapcsolunk össze ebben a pár napban, és ehhez a Csalagúton vonatozunk át.
Július 31. 7 nap Ár: január közepén
Zeusz földjén
A Meteóráktól az Olümposzig, Thesszaloniki szépségei és a hívogató homokos tengerpart, kockás abroszos tavernákkal, jéghideg ouzo és tsipuro. Jamasz!
Június 15. 7 nap Ár: január közepén
Július 05. 7 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló árban

A Nápolyi-öböl titkai
A Piedone filmek óta tudjuk, Nápolyba legalább egyszer mindenki szeretne eljutni.
Július 21. 4 nap Ár: január közepén
Szeptember 22. 4 nap Ár: január közepén
A szomszéd hegye mindig zöldebb
Közkedvelt, intenzív csillagtúránk, mely keretében minden nap lehet túrázni az Alpok különböző pontjain.
Július 26. 5 nap Ár: január közepén
Fjordok közt a Skandináv-félszigeten
Június 26. 10 nap Ár: január közepén
Július 31. 10 nap Ár: január közepén
Hanza városok és Dánia
A Hanza-szövetség majd fél évezredes működése hatással volt a teljes Balti-térség államaira gazdaságilag, politikailag. Német, dán és svéd városokon átutazva bizonyosodhatunk meg erről, akár repülős csatlakozással is.
Július 31. 7 nap Ár: január közepén
Augusztus 01. 5 nap Ár: január közepén
Közép-európai körkép
Cesky Krumlov - Regensburg - Nürnberg - München - Salzburg - Mayerling
Június 30. 6 nap Ár: január közepén
Augusztus 25. 6 nap Ár: január közepén