Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 11 - 15. 169 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Július 10 - 14. 175 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Augusztus 17 - 21. 169 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Szeptember 26 - 30. 165 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Október 11 - 15. 163 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Érdekel az utazás!

Emlékeztetőt kérek, ha lesz újra foglalható időpont.

Az út áttekintése

·  Bosznia legismertebb városai, látványai

·  Csontváry által is megfestett Jajce vízesés
·  Visoko különleges piramisainak rejtélyei
·  Medjugorje a Balkán legújabb zarándokhelye

Boszniát sokan Mostarral és Szarajevóval azonosítják, pedig rengeteg kulturális és természeti látnivaló található még az országban.
Márk László – A Proko Travel utazási tanácsadója

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (31)
 • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED / DEBRECEN / PÉCS – BP. – SZARAJEVÓ

Ingyenes kora reggeli transzferek indulnak Szegedről, Debrecenből, és Pécsről, Budapestre. Mindhárom útvonalon további felszállási lehetőségeket biztosítunk. A magyar főváros után, Udvarnál átlépjük a határt Horvátországba, majd tovább haladva Boszniába. Délután érkezünk az ország fővárosba, Szarajevóba, ahol belvárosi sétát teszünk. Török hamam, medresze, Török kút, Bezesztan, Zsinagóga, Jézus Szíve Katedrális, bazársor. Felkeressük azt a helyet is ahonnan Gavrilo Princip merényletet követett el a trón­örökössel szemben. A folyó mellett emléktábla mutatja Ferenc Ferdinándra és feleségére 1914. június 28-án leadott gyilkos lövések helyszínét. Szállás és vacsora.

2. NAP: SZARAJEVÓ – VISOKO – VRELO BOSNE – KONJIC – MOSTAR

A mai napon az első megállónk Visoko. 2005-ben került az érdeklődés középpontjába a terület, ahol a folyamatos régé­szeti munkának köszönhetően ez idáig 9 piramisszerű kép­ződményt azonosítottak. A tudósokat ma is megosztják a feltárt leletek, hogy azok valóban piramisok vagy sem. Erről most saját szemünkkel is meggyőződhetünk. Utána buszunk­kal a Boszna folyó forrásánál található természetvédelmi terü­letet, Vrelo Bosnét keressük fel. Itt törnek a felszínre azok a karsztforrások, melyek vize összegyűlik és a Boszna folyót alkotják. Programunkat Konjic közel 2.000 éves városában folytatjuk. Az ország egyik legrégebbi települését a Neretva folyó osztja ketté. A hófehér mecsetek, a folyón átívelő híd csodás látványához a Prenj-hegység adja a lenyűgöző hátteret. A városnézés után folytatjuk utunkat Hercegovina és az ország legikonikusabb városába, Mostarba. Szállás (2 éj) és vacsora.

3. NAP: MOSTAR – BLAGAJ – POCITELJ – KRAVICA – MEDJUGORJE – MOSTAR

Reggeli után útnak indulunk Blagajba. A városkában található derviskolostort az írásos emlékek szerint a XVI. század elején alapították, de többszöri átépítés után csak a XIX. században nyerte el ma is látható formáját. Mivel a kolostor az egyik leg­látogatottabb szúfi zarándokhely a világon, így a muszlim elő­írásoknak megfelelő viselet mindenki számára kötelező. Nem csak az épület, de annak környezete is páratlan, hisz a ház felett magasodó, gigantikus sziklák alatti barlangból ered a Buna folyó. Pocitelj városában folytatjuk programunkat, mely büsz­kén emelkedik a Neretva folyó fölé és joggal nyerte el a jelö­lést az UNESCO Kulturális Világörökségi helyszíneinek listáján. Az egykor még Mátyás király által is birtokolt város a török sere­gek ellen folytatott vesztes csata után kapta meg oszmán jel­legét, hisz a kopár hegytetőn álló vár mellett medresze és a mecset is színesíti a látnivalókat. Folytatjuk utunkat a Kravica vízeséshez, melyet a „bosnyák Plitvicének” is szoktak nevezni. Természetesen ez jóval kisebb terület, ahol a Trebizat folyó vize kb. 120 méter szélességben zúdul alá. A legmagasabb zuha­tag 30 m magas. Napi programunkat Medjugorjéban folytat­juk, mely az egyik legnépszerűbb zarándokhely Európában. Az 1980-as évektől sorban bejelentett jelenések miatt hívők százezrei keresik fel évente a kegyhelyet. Utazás vis­sza Mostarba, ahol bemegyünk a belvárosba. Átsétálunk az Öreghídon, melyet a Délszláv háború során lebombáztak. Mára ismét egy pezsgő hangulatú bazársor a híd és környéke. Itt is nézelődhetünk. Visszaérve szállásunkra, vacsora.

4. NAP: MOSTAR – TRAVNIK – JAJCE – BANJA-LUKA

Reggeli után Közép-Bosznia legszebb természeti tájegységen áthaladva érkezünk Travnik városába. A település egészen a XIX. század közepéig vezírszékhelyi rangban volt, melyet utána Szarajevó kapott meg. Bár a rang elveszett, de megmaradt a település ottomán jellege és különböző nevezetes épületei. Ezek közül is kiemelkedik a Sarena dzsámi, és a volt Jugoszlávia Nobel-díjas írója, Ivo Andric egykori szülőházát jelképező múzeum épülete. Folytatjuk utunkat a Jajce városában talál­ható vízeséshez, melyről Csontváry ugyancsak festett egy párat­lan festményt. Nem csak a vízesés, de az óváros is megér egy kis sétát. Tovább utazunk Banja Lukába, mely város szerb többségű, így a római katolikus és az ortodox püspökség székhelye is egy­ben. Híres épületei a 2016-ban újjáépített Ferhad pasa dzsámi és a Kastel erőd. Vacsora és szállás.

5. NAP: BANJA LUKA – ZÁGRÁB – BUDAPEST

Reggeli után a horvát főváros, Zágráb felé vesszük az irányt. Gyalogos városnézést tartunk az óvárosban. A renoválása miatt csak kívülről tudjuk megtekinteni Kaptol városrészben a székesegyházat, majd sétálunk a város mai központjában, a Jellasics téren. A Gradecben megnézzük a kormányzati negye­det, a mellvédről letekinthetünk a Donji Gradra (Alsóváros), ez a három városrész így együtt alkotja Zágráb óvárosát. Városnézésünk részeként tehetünk egy alig egyperces uta­zást Európa legrövidebb pályájú (66 m) siklójával, így gyor­san eljutunk az Ilica nevű bevásárló utcába. Áthaladva a Száva folyó hídján, „Új-Zágrábba” jutunk. Napközben lesz szabad­program is. Városnézésünk után Magyarország felé vesszük az irányt. Letenyénél lépünk határt, majd az M7-en megyünk Budapestre. Érkezés terveink szerint 21 óra körül, majd min­denkit a felszállóhelyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Mostar - mecset4 €
Visoko helyi idegenvezetéssel12 €
Vrelo Bosne park2 €
Vrelo Bosne park fiáker (4 fő esetén, 20 €/fiáker)
5 €
Blagaj5 €
Pocitelj dzsami2 €
Kravica + shuttle busz12 €
Jajca5 €
Zágráb - Sikló2 €

Belépők ára: kb.: 49 €

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Paks (Budapest után) Felszálló kb. 8.30 Régi 6-os út OMV benzinkút
Mohács Tesco parkoló Felszálló kb 9:30
Nagykanizsa Leszálló kb. reggel 10:00 Tesco parkoló
Siófok Leszálló kb. reggel 8:30 Tesco melletti Shell benzinkút
Székesfehérvár M7 Leszálló kb. reggel 7:55 M7-es melletti Shell-kút
Paks Leszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6:30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2:00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5:15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3:45 Búza tér, McDonald's parkoló
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4:15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Dunaújváros (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Dechatlon parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Budaörs Le/felszálló kb. reggel 6:45 MOL benzinkút, McDonalds mellett
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3:00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.7
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Steinhüber B. Katalin
Kistarcsa
2023.06.30

Rendkívül gazdagon összeállított program. Edit nagyon felkészült és empatikus. Az autóbusz kényelmes utazást biztosít. Külön kiemelném Janit is, aki biztonságosan juttatott el minket mindenhova. A szállások színvonalasok voltak. Az ételek ízletesek és bőségesek voltak. A programok gazdagon vannak összeállítva.

 • 5.0
Horváth János, Horváth Jánosné
Gödöllő
2023.06.27

Szervezett, rugalmas.

 • 4.8
Dr. Gajdács Ágnes, Somogyi Zsófia
Szeged
2023.06.23

Dús, izgalmas program. Figyelmes, empatikus, kiváló idegenvezető. A mostari szállodában volt némi kivetnivaló, de egyébként a szarajevoi Ibis-el együtt kiváló, 5-ös.

 • 5.0
Milodánovicsné Ágoston Mária
Kaposvár
2023.06.22

Tartalmas, és az árak sem emelkedtek olyan sokat.

 • 5.0
KUSZTVÁN JÓZSEFNÉ
SZIKSZÓ
2023.06.19

Fegyelmezett csoport, az indulási időt betartották. Az első két szállodából hiányzott a hűtőszekrény.

 • 4.8
Góz Adrienn
Debrecen
2023.06.17

Gazdag program, korrekt szervezés, ingyen transzfer.

 • 4.8
Pócsi Sándorné
Debrecen
2023.06.17

Átfogó, mindenre kiterjedő program. Rugalmas, felkészült idegenvezető. Szuper buszsofőr és kényelmes busz. A szállodában két személyre csak egy szék és egy pohár volt. Az étkezés pazar, bőséges volt.

 • 4.8
Dr. A-né Dr. Koltai Csilla
Budapest
2022.09.20

Jól összeállított program, adott idő alatt igen sok látnivalót biztosított. Kiváló, gondos (utasokra odafigyelő), az adott témát LEBILINCSELŐEN ELŐADÓ idegenvezető. Kényelmes, jó minőségű autóbusz. Udvarias, figyelmes, segítőkész sofőrök.

 • 5.0
Lovas Mátyásné
Alsónémedi
2022.09.20

Utazásunk programja: csillagos 5-ös. Idegenvezetés: csillagos 5-ös. Gépkocsivezetők: csillagos 5-ös.

 • 5.0
Dr. Nagy József Imréné
Debrecen
2022.09.19

Utazás programja: kiválóan összeállított ismert és kevésbé ismert látnivalók. Idegenvezető: nagy tudású, nem kioktató stílusú, remek hangulatot teremtő, lelkiismeretes. Autóbusz: tiszta, rendes, kényelmes. Gépkocsivezetők: mindkét sofőr udvarias maximálisan. Teljes biztonságban éreztem velük magam. Szállás: kényelmes, tiszta, rendes. (mindezeket nem kaptam meg a júniusi normandiai úton) Étkezés: kifogástalan, bőséges, változatos, ízletes. (ellentétben a normandiai úttal)

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
Ezerarcú Bosznia úthoz hasonló utazások