Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Október 18 - 22. 348 000 Ft Repülővel Vonattal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Utazási bérlettel minden program ingyenes
·  Vonatozás, felvonózás, hajózás, múzeumlátogatás
·  Havas hegycsúcsoktól az idilli városokig
·  Felvonózás a világ legmeredekebb siklóján

"Felmerülhet a kérdés, Svájcba októberben? Igen! Ugyanis a hegyi vonatozás ilyenkor a legkülönlegesebb. A hegyek már hófoltosak, de a levegő még nem túl csípős és nincs az a nyári tömeg."
Prónay Ildikó – 2016 Év Idegenvezetője Magyarországon

Utazásunk javarészt természeti látnivalókat ölel fel, messze a koronavírus szempontjából nagyobb kockázatú nagyvárosoktól. Friss levegő, csodás tájak, biztonságos kikapcsolódás.

Szállás:
3 csillagos szálloda
Ellátás:
Reggeli + helyszínen vacsorázási lehetőség
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – EUROAIRPORT – LUZERN

Reggel indulás Budapestről közvetlen repülőjárattal a Basel–Mulhouse–Freiburg EuroAirport reptérre. A repülőtér hármas fennhatóság alatt áll (svájci-német-francia), de területileg Franciaországban található, így hivatalosan Franciaországban szállunk le. A repülőtérről vonattal utazunk tovább Luzernbe. 4 napos Swiss Pass-t, azaz svájci utazási igazolványt használunk már ezen vonatozásunk során is. Ez a bérlet érvényes az ott tartózkodásunk első 4 napjára, melynek árában (melyet a részvételi díj tartalmaz) benne van az összes vonatjegy, felvonó­jegy,  buszjegy, múzeumi belépő, amit a programunk során igénybe veszünk. (Igazolvány nélkül ezek összköltsége több, mint 120.000,- Ft lenne.) Luzernbe érkezés a kora délutáni órákban. Először a szállásunkat foglaljuk el, ami kb. 50 méterre van a pályaudvartól (3 éj). Ez azért is fontos, mert a csomag­ját mindenki maga viszi az állomástól a szállodáig, illetve majd hazafelé is. Javasoljuk, hogy holmiját húzható bőröndbe, háti­zsákba csomagolja. Délután gyalogosan fedezzük fel Luzern értékeit. Városnézésünk során megtekintjük a híres fedett fahi­dat, az óváros mesés festett falú céhes házait, pompás régi épületeit, székesegyházát, az Oroszlános emlékművet, majd sétálunk a hangulatos tóparton. Programunk különleges­sége lesz a Boubaki panoráma megtekintése, ez egy hatalmas XIX. századi körkép, mely az országban egyedülálló. A téli élet­kép többezer francia katona Svájcba érkezését ábrázolja. Mivel szállodánk a belváros szívében van, vacsorázásra minden nap a közelben számtalan lehetőség kínálkozik.

2. NAP: LUZERN – VITZNAU – RIGI – STOOS

Egésznapos programunkat hajókirándulással kezdjük a Vierwaldstätti-tavon Luzernből Vitznau kikötőjéig, melynek ára szintén benne van a Swiss Passban. Itt Európa leg­régebbi hegyi fogaskerekű vonatára szállunk. A 150 éves pályán emelkedünk fel a Rigi-hegy 1.800 m magas tetejére, miközben lélegzetelállító látványban lesz részünk, alattunk a fjordszerű tó, távolban az Alpok vonulata. Rigi Kulm végállomáson szállunk ki, ahol kilátó és étterem teszi teljessé a hegyi panorámát. Visszaúton a hegy túloldalára, Art Goldauba is fogaskerekűvel megyünk le. A városkából tovább vonattal Schwyzbe, majd busszal a stoosi felvonó völgyállomásához utazunk. Innen Stoos hegyi falucská­jába indulunk a világ legmeredekebb funicularejával, mely alakját tekintve 4 összekapcsolt hordó formájú szerelvény. Fent sétálunk és gyönyörködünk a tájban. Az esti órákban busszal majd vonattal utazva érkezünk vissza Luzernbe.

3. NAP: LUZERN – WENGEN – BERN 

Reggeli után vonattal Lauterbrunnenbe utazunk, majd onnan fogaskerekűvel folytatjuk kirándulásunkat (a Swiss Passunknak köszönhetően ingyen) az 1638 méter tengerszint feletti magasságban található Wengenbe. A település igazi gyöngyszem, amely teljesen el van zárva a klasszikus autós közlekedés elől, és szűk utcáin csak elektromos járművek járhatnak. Érkezésünk után a szemünk elé tárul a „Svájci Triász”: az Eiger, a Mönch, és a Jungfrau magasztos hegycsúcsai, melyek az UNESCO Világörökségek listáján is szerepelnek. Szép idő esetén meseszép a látvány. A kilátópontról lejőve folytatjuk utunkat, és Bernbe utazunk. Megérkezésünk után besétálunk a főváros központjába. Városnézésünk során felke­ressük a Münstert, a parlamentet, ahonnan szép rálátás lesz az Aare folyóra. Továbbsétálva lefényképezhetjük az Óratornyot, a városházát, és közben láthatjuk a festői utcai díszkutakat is. A Világörökségek listáján is szerepel az árkádos óváros. A főutca a Medve ároknál ér véget, ahol élő medvéket is látha­tunk. Miért? Idegenvezetőnk elmeséli. Vonattal az esti órákban érkezünk vissza Luzernbe.

4. NAP: STANSERHORN – ZÜRICH – BASEL

Reggeli után rövid vonatozással érjük el a hangulatos kantoni fővárost, Stanst. Itt a világon egyedülálló, nyitott tetejű cabrió felvonóval megyünk fel a Stanserhorn közel 2.000 m magas csúcsára. Itt kb. egy órás kirándulást teszünk. Mesés a pano­ráma a környék tavaira és a környező hegyekre. Ha szerencsénk van, mormotákat is láthatunk. Kora délután érkezünk vissza Luzernbe, ahol felvesszük csomagunkat, és továbbutazunk az ország legnagyobb városába, Zürichbe. A vasútállomás csaomgmegőrzőjében elhelyezzük csomagjainkat, majd városnézésünket a híres Bahnhofstrassén kezdjük. Ez a világ egyik legelegánsabb, de legdrágább utcája is. Elmegyünk a Fraumünsterig, melynek mesés ablakait Chagall készítette el. Vele szemben a Limmat folyó túloldalán található a monumentális Grossmünster. Szabadidő alatt ki lehet sétálni a hangulatos Zürichi-tó partjáig. Este vonattal megyünk a Rajna partján fekvő Basel városába, ahol aznap esti szállásunk is lesz.

5. NAP: BASEL – FRANCIAORSZÁG – BUDAPEST

Reggelit követően gyalogos városnézést teszünk Baselben, mely Svájc harmadik legnagyobb városa. A város központja a Marktplatz, az óvárosi piactér, de sétálunk a szépen kiépített folyóparton is. A város rajnaivölgyi fekvése és a Burgundiai-kapun beáramló mediterrán levegő miatt enyhébb és naposabb az időjárás, így bízunk benne, hogy utazásunk idején is kellemes idő fogad bennünket. Dél körül vonattal átlépjük a svájci-francia határt, és a Basel–Mulhouse–Freiburg EuroAirport reptérre megyünk, majd onnan repülünk haza Budapestre. A Liszt Ferenc repülőtérre érkezés a késő délután.

Swiss pass (tartalmazza az ár) kiváltásával nincs belépő.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Svájc repülővel és vonattal úthoz hasonló utazások