Új utak a Proko Travelnél – Buszos utak Európa népszerű vidékein

2020.01.13.

A Proko Travel utazásai során bizonyára megszokhatták, hogy az út végeztével egy értékelő kérdőívet adunk ki az Önök számára. Ezen kérdőíveket munkatársaimmal minden út után átnézzük és levonjuk a következtetéseket és a sok dicsérő szó mellett az építő jellegű kritikákat megfogadva igyekszünk reagálni az Önök kéréseire is. Ezek alapján idén 17 új úttal kedveskedünk kedves utasainknak. Ilyen sok új utunk az elmúlt években nem volt, így bízunk benne, hogy utazóközönségünk számára ez a szám legalább akkora öröm, mint a mi számunkra. Nagyon sokat dolgoztunk és dolgozunk jelenleg is azon, hogy ezen új utak hiánypótló jellegűek legyenek és életre szóló élményt adjanak a velünk tartóknak. Jelen blogbejegyzésemben öt utazásból fogok egy kis ízelítőt adni az Önök számára. A gyönyörű, bakancslistás helyekben a közös pont az út során használt gépjármű: a busz. Ezen írásomban tehát most a buszos utak kedvelőihez szólnék néhány szót.

Kalandozások a szomszédos országokban

Új útjaink egyikét, a közeli Szlovéniába szervezzük azon utasaink számára, akik szeretnék megismerni a szomszédos ország érintetlen természeti látnivalóit, miközben a szomszédos országok csodáiból is csemegézhetnek. Törzsutas túrázó közönségünk visszajelzései alapján építettük fel 5 napos – Túrázások Szlovéniából névre keresztelt – utazásunkat, amelynek kezdetén már előre pótolhatjuk a túrák alatt vesztett kalóriákat, hiszen Trojanenál megkóstolhatjuk a krofit, vagy másnéven trojanei fánkot - a térség egyik leghíresebb finomságát. Utazásunk során túrázásból sem lesz hiány, hiszen már Mojstranánál közel 10 km-t teszünk meg. A hosszúnak tűnő túra látnivalói kárpótolnak minket minden fáradtságért, hiszen a mesés erdei ösvény garantáltan szívet melengető és elmét frissítő látványt nyújt. Kalandozásunkból a vad szurdokok sem maradhatnak ki. A Tolminka-patak völgyét a sziklákba vájt járdák teszik különlegessé, amelyek eljuttatnak minket a patak hőforrásáig.

Utazás Proko TravelTermészetesen – a sokak szerint legszebb – Kozjak vízesést is megtekintjük, amelyet egy csodálatos, fahidakkal tűzdelt, erdei ösvény tesz varázslatossá. Szlovénia mellett Olaszországot is érinti ezen utazásunk, ahol a Júliai-Alpok legszebb kirándulóhelyeit fedezzük fel. Nincs azonban túrázás Ausztria nélkül, így utunk negyedik napját itt töltjük, ahol a napi adrenalin, és kilóméterek begyűjtése után, egy kis kávézásra és nézelődésre is marad ideje a velünk utazóknak. Mesebeli természeti látnivalók, elmét és testet felfrissítő utazás feleségem, Ildi ajánlásával két időpontban is elérhető lesz. Mivel – ahogy már korábban is írtam – ezt az utat törzsutasaink kérésének megfelelően állítottuk össze – így az érdeklődés már most nagy rá. Aki tehát nem szeretne lemaradni, annak érdemes már most, az előzetes helyfoglalás során biztosítani ülőhelyét a buszon.

Hasonlóan nagy az érdeklődés a Lengyel-szlovák mozaik elnevezésű utunkra, hiszen ez is az Önök, azaz kedves utasaink igényére való tekintettel lett felépítve. Habár korábban, már volt mind lengyelországi, mind szlovákiai utunk, azok jellemzően rövidebbek - néhány naposak voltak - ezen új út pedig egy hosszabb, átfogóbb utazásra ad lehetőséget, ahol nem csak a természeti látnivalókra, de a kulturális értékek megtekintésére is marad idő. Ennek értelmében a Magas-Tátra és Zakopane természeti csodái mellett, Krakkó és Kassa városát is megtekintjük, amelyek szépsége minden évszakban, így nyáron is rabul ejti az utazót.

Lengyelország utazás - Mária Templom Krakkó

Fókuszban a történelem

Azon utasaink számára, akik még több történelmi helyszínre vágynak ajánljuk A Monarchia legszebb látnivalói elnevezésű utunkat. Az út nevének megfelelően, az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb emlékeit tekintjük meg. Így az egyik legfontosabb kikötővárost, Triesztet is megcsodáljuk, de a finoman elegáns Ljubljana szegleteit is felfedezzük. A hűséges Proko utasok számára a program néhány pontja ismerősen csenghet. Ennek egyik oka, hogy ezen utazásunkra is igaz, hogy figyelembe vettük véleményüket, visszajelzéseiket és idegenvezetőinkkel együtt kicsit módosítottuk, aktualizáltuk egyik régebbi, népszeri utunkat.Horváth Nemzeti Színház - Zágráb utazás

A francia és a németajkú vidékek kedvelőinek javasoljuk a 7 napos Elzászi romantika svájci és német kitekintővel elnevezésű utunkat. Franciaország délkeleti részének felfedezése mellett a német – osztrák – svájci hármashatárnál található Bodeni-tóban fekvő szigeten épült városkát, Lindaut is felfedezzük. Igazán különleges élményben lehet része az ide látogatónak, hiszen a városba egy hídon keresztül tudunk bemenni, a belvárosi sétát pedig a Bodeni-tó mentén tehetjük meg. A svájci órák szerelmesei sem fognak csalódni a buszos út során, hiszen Németországot elhagyva Svájc híres óragyártási központját, Schaffhausent keressük fel. Ha ezen a környéken járunk, természetesen Bázelt sem hagyhatjuk ki, ahol a várost átszelő Rajna kettéosztja a kulturális és kereskedelmi központot, valamint a modern nagyvárost. Úgy gondolom, hogy ebben a városban is érdemes mindenkinek legalább egyszer sétálnia, hiszen a kettőség, ami itt megvan, nem sok városban érezhető. Az elzászi régió székhelye szintén nem maradhat ki a látnivalók listájából. Véleményem szerint Európa fővárosa, Strasbourg kihagyhatatlan, hiszen a történelmi városrész, a Petit France negyed csatornái és fagerendás házai mellett a modern EU-s épületek igazán érdekes kettősséget hordoznak.

Népszerű úti célok – új szemszögből

Tapasztalataink alapján a buszos utak körében az egyik legnépszerűbb úti cél – különösen nyáron - Görögország. Ezen igényükre reagálva úgy döntöttünk munkatársaimmal, hogy megszervezünk egy olyan görögországi utat, amely több mint egy sima nyaralás, és a természeti csodák mellett, számtalan kulturális élményt is tartogat. Sok buszos utazásra igaz, hogy csak az ismertebb, északon fekvő területekre viszik el az utasokat, mi azonban egészen Olümpiáig leutaztatjuk a velünk tartó utasokat, hogy Görögország minél nagyobb területét megismerhessék. Thessaloniki és Paralia mellett, a híres Meteorákat is meglátogatjuk. A 24 bizánci kolostorból néhányat tekintünk meg, amely életreszóló élmény minden korosztály számára. A történelmi látnivalók listája azonban itt nem áll meg, hiszen Apollón híres jóshelyére, Delphoiba is ellátogatunk, amelyet az archaikus időkben a „Föld köldökének” tartották. A város legnagyobb nevezetessége, a Korinthoszi-csatorna, amely több mint hatezer méter hosszan köti össze az Égei- és Jón-tengert. Hihetetlen látvány, pazar környezetben. A legtöbb embernek Görögország hallattán mégis Athén jut eszébe, így hogy utasainknak ne legyen hiányérzete, mid is ellátogatunk a görög fővárosba. Az újkori Olimpiai Stadion, Zeusz temploma, vagy a Dionüszosz színház megtekintése mellett városnézésre is jut idő, valamint a görög gasztronómiának is hódolhatnak utasaink. Remélem, hogy megannyi ismerős arccal találkozhatunk majd Az ókori hellász szépségei elnevezésű utunkon is.

Korinthoszi-csatorna - Görögország utazás

 

 

Ha hasonlóan átfogó utazásra vágyik egy másik vidéken a kedves olvasó, akkor a Dolomitok, Milánó és Lombardia ékszerei elnevezésű utunkat ajánlom figyelmébe. A Dolomitok látványos vonulatai, színes hegyóriásai hatalmas élmény, amely fotókon, videókon nehezen adható vissza. 5 napos utunk során a színes hegyóriások mellett Észak-Olaszország leggazdagabb városát, valamint Torinot és Veronát is megtekintjük. Júlia erkélye kihagyhatatlan az erre járó turistának, emellett azonban számos különleges épület várja a kultúrára és nevezetességekre szomjazó utasokat. Úgy gondolom, hogy azon utasaink, akik voltak már a Csúcs napok elnevezésű utunkon, nem fognak csalódni, hiszen ezen új buszos utazásunk során az akkor érintett területeket teljes egészében felfedezzük, emellett pedig új vidékekre is ellátogatunk a két időpontban is elérhető utazás során.

Új útjaink bemutatása itt még nem ért véget. Egy későbbi blogbejegyzésemben további 5 új utat fogok bemutatni Önöknek, ahol kedvelt nagyvárosokba invitálom Önöket egy kicsit más szemszögből. Addig is, ha valamelyik utazásunk megtetszett, akkor tekintsék meg ajánlatainkat weboldalunkon, és foglalják le ülőhelyeiket előzetes helyfoglalásunk során hiszen „…Ön is megérdemel egy kis pihenést!”

 

 

 

Vissza