Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 26 - Június 04. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Október 04 - 13. Ár: január közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  A mesés Kelet ékköve, Szamarkand
·  Többezer éves városok, műemlékek
·  Lélegzetelállító építészeti csodák
·  Szuperexpressz és belső repülők, kevés buszozás

A mai napig jól emlékszem a káprázatra, amikor elsőnek tekinthettem meg élőben a korábban csak képen látott Szamarkand türkiz kupoláit.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – ISZTAMBUL – TASHKENT

Este indulás Budapestről repülővel. Éjfél körül átszállunk, majd tovább utazunk Tashkentbe. Éjszaka a repülőn.

2. NAP: TASHKENT – URGENCH – KHIVA

Reggel érkezés Tashkentbe, majd transzfer a szállodába, rövid pihenő mely alatt felfrissíthetjük magunkat. Ezt köve­tően elkezdjük felfedezni Közép-Ázsia legnagyobb városát. Az 1966‑os hatalmas földrengés nagy károkat okozott, Tashkent mégis számos látnivalót kínál az utazóknak. Városnézésünk során felkeressük az Óváros és a modern városrész nevezetességeit. Egyik legkiemelkedőbb látnivaló a Khast-Imam komplexum, melyben többek között megnézhetjük az úgynevezett Oszmán Koránt, mely a világ egyik legrégebbi kézzel írott Koránja, illetve – a legenda szerint –, itt őrzik Mohamed próféta egyik hajtin­csét is. A program főbb állomásai ezen felül: Chorsu bazár, Amir Timur tér, Függetlenség tere és az Iparművészeti Múzeum. Kora este transzfer a belföldi repülőtérre, repülés Urgenchbe. Érkezés után transzfer Khivába. Szállás elfoglalása (2 éj), vacsora.

3. NAP: KHIVA

Reggeli után bepillantást nyerhetünk a Világörökség részét képező Itchan Kala erőd látnivalóiba, mely falain belül töké­letes állapotban sorakoznak több évszázad kincsei: paloták, medreszék, mecsetek egy 500 × 300 méteres, kényelmesen bejárható területre koncentrálódva. Már messziről látszik a híres Kalta Minor torony, mely Khiva szimbóluma is egyben. A tor­nyot sok legenda övezi, de egy biztos, a felületét borító majo­likák 1855 óta ragyognak a napfényben. A városban felkeressük még az Ismail Khodja, majd a Pahlavan Mahmud mauzóleumot, Mohammed Amin Khan medreszét és a Juma (Péntek) mecse­tet, mely az utolsó kán palotája. Este szállás, vacsora.

4. NAP: KHIVA – URGENCH – BUKHARA

Reggel transzfer Urgenchbe a repülőtérre, indulás Bukharába. A délelőtti érkezés után a mai napunkat teljes egészében Bukhara látnivalóinak szenteljük. A város a Selyemút egyik legfontosabb megállója volt. Mivel több, mint 2.500 éves, így joggal mondhatjuk, hogy minden sarkon újabb nevezetes­ség vár ránk. A városnézés során felkeressük a Kalyan mecse­tet, a Samanides mauzóleumot, a Nadir Divan-begi medreszét, a Lyabi-Khauz komplexumot, a Kalon minaretet, a Bolo-Hauz mecsetet, a Coumpol bazárt, a Mir-i-Arab medreszét és az Arc Citadel erődöt. Felsorolni is sok a megannyi látványosságot. Este vacsora és folklór show a Nadir Divan-begi medreszében. Szállás Bukharában (2 éj).

5. NAP: BUKHARA

Reggeli után a város utolsó emírjének nyári rezidenciájával, a Sitorai Mokhi-Khosa palotával folytatjuk a varázslatos Bukhara felfedezését. A terület érdekes elegye az orientális és az orosz építészetnek. Következő megállónkat, Bahauddin Naqshbandin mauzóleumát Közép-Ázsia Mekkájának is hívják, fontos kegy­helynek számít a környező országok muszlimjai számára. Utolsó látnivalónk a mai napra a Chor-Bakr temető és komplexum, mely 30 építészeti alkotás együttese. Programunk végén lehe­tőségünk lesz szuvenírek és fűszerek vásárlására, illetve elláto­gatni az Arany bazárba. Vacsora és szállás.

6. NAP: BUKHARA – SZAMARKAND

Reggeli után szabadprogram keretében sétálhatunk a helyi pia­con. Délután transzfer a vasútállomásra, és a híres Afrosiab szuperexpresszel Szamarkandba utazunk. Érkezés után transz­fer a szállodába, majd rövid városnézés. Szállás és vacsora Szamarkandban (2 éj).

7. NAP: SZAMARKAND

Az egész napot Szamarkand felfedezésével töltjük. Szamarkand az ókorban a tudomány és művészetek egyik központja volt. Sok fajta nép és vallás keveredett itt. „Több út vezet az ég felé” hangzik a hitvallásuk. Reggel ellátogatunk a keleti Siab bazárba, majd városnéző utunkat Gur-E-Amir mauzóleumával és Timur Lenk mongol fejedelem sírhelyével folytatjuk. Elmegyünk a híres Registan térre, amely az ókorban a város központja volt. A téren három csodálatos medresze található, melyek iszlám iskolaként működtek egészen a XVII. századig. Megnézzük még a Bibi- Khanym mecsetet, illetve a Shah-i-Zinda épületegyüttest.

8. NAP: SZAMARKAND – TASHKENT

Reggeli után meglátogatunk egy szőnyegszövő műhelyt a város­ban, ahol a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket. Ezt köve­tően megnézzük az Ulugh Beg obszervatóriumot, valamint az Afrosiab múzeumot, amely Szamarkand északkeleti részén, az ősi város ásatási területén helyezkedik el, és egy letűnt kor emlékeit mutatja. Ellátogatunk még Szent Dániel mauzóle­umába, illetve egy selyempapír készítő műhelybe. Délután transzfer az állomásra, majd az Afrosiab szuperexpresszel visszautazunk a fővárosba, Tashkentbe. Érkezés az esti órákban, ezt követően transzfer a szállodába (2 éj), majd vacsora.

9. NAP: TASHKENT – CHIMGAN – TASHKENT

Reggeli után egy fakultatív kirándulásra indulunk a Western Tien-Shanon keresztül Chimganba, Üzbegisztán legmagasabban fekvő településére, mely 1.650 méteren helyezkedik el. Télen a havas lankákon síelni is lehet. Harapni való friss levegő és változatos növény-világ fogad min­ket. A falu körül szanatóriumok, valamint táborhelyek találha­tóak. Csodálatos kilátás tárul elénk innen a Beldersay-völgyre. A szabadidő alatt sétálhatunk, emléktárgyakat vásárolhatunk. Programunk végén visszautazunk Tashkentbe. Szállás, vacsora. Chimgan fakultatív kirándulás: 18.000,- Ft.

10. NAP: TASHKENT – ISZTAMBUL – BUDAPEST

Korai reggeli, majd transzfer a repülőtérre. Indulás Budapestre. Átszállás után Budapestre érkezés az esti órákban.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A színvonalasabb szolgáltatás érdekében a csoport létszámát 25 főben maximalizáljuk. Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

LátnivalóBelépődíj
Thaskent - Khast-Imam Complex6 $
Thaskent - Művészeti Múzeum2 $
Khiva - Qala erőd13 $
Bukhara - Magoki - Attori mecset1 $
Bukhara - Ark erőd3 $
Bukhara - Nemzeti műsor a Nadir Divan-Begi Madrasah-ban7 $
Bukhara - Bahouddin Nakshbandi Mauzóleum1,5 $
Bukhara - Chor-Bakr Mauzóleum2 $
Bukhara - Sitorai Mokhi Khosa nyári rezidencia2 $
Samarkand - Guri Emir Mauzóleum2,5 $
Samarkand - Registan Tér4,5 $
Samarkand - Bibi Khanum Mecset3 $
Samarkand - Shakh-i-Zinda2 $
Samarkand - Szőnyeg manufaktúra2 $
Samarkand - Ulugbek Csillagvizsgáló3 $
Samarkand - Afrosiab ősi város múzeuma3 $
Samarkand - Szt. Dániel Mauzóleum3 $
selyempapír manufaktúra2 $
TAX0 $

Belépők ára: kb.: 63 $

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
A Selyemút birodalma úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

El Camino zarándokút Galíciában
A legkülönlegesebb utazásunk. Járjuk végig az El Camino utolsó 117 km-t szervezett keretek közt, de mégis a saját tempónkban. Elmélyülés és feltöltődés.
Szeptember 30. 9 nap Ár: január közepén
Az óceán mentén repülővel
Különleges program, különleges útvonal Észak-Spanyolországon és Portugálián át, repülős csatlakozási lehetőséggel, csak 1 időpontban.
Július 02. 9 nap Ár: január közepén
Zöld smaragd az Atlanti-óceán közepén
Egy varázslatos szigetcsoport az Atlanti-óceánban, ahol még nem jelent meg a tömegturizmus.
Július 18. 7 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló árban

Alpok kincsei
Ha ránézünk a térképre, akkor már ott is egy gyöngysort láthatunk. Így fűzzük fel utunk során az alpesi városokat egymás után Ausztriában és Svájcban.
Május 10. 5 nap Ár: január közepén
Július 10. 5 nap Ár: január közepén
A tűz országa, Azerbajdzsán
Baku lenyűgöző elegye az ősinek és az ultramodernnek. Az óvárosban, a XI. században épült városfal mellől fotózhatjuk a luxus felhőkarcolókat.
Október 15. 8 nap Ár: január közepén
Az ókori Hellász szépségei
Járjuk végig Görögországot és keressük fel az ókor emlékeit, érezzük át együtt a mindig lüktető városok hangulatát. Opá!
Május 18. 9 nap Ár: január közepén
Július 17. 9 nap Ár: január közepén
Felvidék városai és a Magas-Tátra
Magyar történelmi emlékek, tutajozás, felvonózás, borovička, sztrapacska, kofola. Szlovákiában mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
Június 09. 4 nap Ár: január közepén
Július 11. 4 nap Ár: január közepén
Aktív pihenés Mallorcán és Barcelona
A döntés az Öné. Pihenhet az tengerparton vagy akár komoly szintkülönbségű túrákon is részt vehet. Aktív természetjárás a mesés szigeten!
Augusztus 10. 7 nap Ár: január közepén
Szeptember 14. 7 nap Ár: január közepén