Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Október 21 - 30. 748 000 Ft Repülővel Árak és foglalás
Az út áttekintése

·  A mesés Kelet ékköve, Szamarkand
·  Többezer éves városok, műemlékek
·  Lélegzetelállító építészeti csodák
·  Különleges színes mozaikok gazdag tárháza

A mai napig jól emlékszem a káprázatra, amikor elsőnek tekinthettem meg élőben a korábban csak képen látott Szamarkand türkiz kupoláit.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető


Szakértői blog az úthoz: pronaygyula.prokotravel.hu/Uzbeg

Utasaink véleménye

5.0

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (10)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – ISZTAMBUL – TASHKENT

Este indulás Budapestről repülővel. Éjfél körül átszállunk, majd tovább utazunk Tashkentbe. Éjszaka a repülőn.

2. NAP: TASHKENT

Reggel érkezés Tashkentbe, majd transzfer a szállodába, rövid pihenő mely alatt felfrissíthetjük magunkat. Ezt követően elkezd­jük felfedezni Közép-Ázsia legnagyobb városát. Az 1966 os hatal­mas földrengés nagy károkat okozott, Tashkent mégis számos látnivalót kínál az utazóknak. Városnézésünk során felkeressük az Óváros és a modern városrész nevezetességeit. Egyik legkiemelke­dőbb látnivaló a Khast-Imam komplexum, melyben többek között megnézhetjük az úgynevezett Oszmán Koránt, mely a világ egyik legrégebbi kézzel írott Koránja, illetve – a legenda szerint –, itt őrzik Mohamed próféta egyik hajtincsét is. A program főbb állo­másai ezen felül: Chorsu bazár, Amir Timur tér, Függetlenség tere és az Iparművészeti Múzeum. Szállás elfoglalása, vacsora.

3. NAP: TASHKENT – CHIMGAN – TASHKENT

Reggeli után egy fakultatív kirándulásra indulunk a Western Tien-Shanon keresztül Chimganba, Üzbegisztán legmagasabban fekvő településére, mely 1.650 méteren helyezkedik el. Télen, a havas lankákon síelni is lehet. Harapni való friss levegő és változatos növényvilág fogad minket. A falu körül szanatóriumok, valamint táborhelyek találhatóak. Csodálatos kilátás tárul elénk innen a Beldersay-völgyre. A szabadidő alatt sétálhatunk, emléktárgyakat vásárol­hatunk. Programunk végén visszautazunk Tashkentbe. Szállás, vacsora. Chimgan fakultatív kirándulás: 22.000,- Ft..

4. NAP: TASHKENT – SZAMARKAND

Reggeli után transzfer a vasútállomásra, majd az Afrosiab szuperexpresszel elutazunk Szamarkandba. Szamarkand az ókorban a tudomány és művészetek egyik központja volt. Sok fajta nép és vallás keveredett itt. „Több út vezet az ég felé” hangzik a hitvallásuk. Érkezés után ellátogatunk a keleti Siab bazárba, majd városnéző utunkat Gur-E-Amir mauzóleumá­val és Timur Lenk mongol fejedelem sírhelyével folytatjuk. Elmegyünk a híres Registan térre, amely az ókorban a város központja volt. A téren három csodálatos medresze található, melyek iszlám iskolaként működtek egészen a XVII. századig. Megnézzük még a Bibi-Khanym mecsetet, illetve a Shah‑i‑Zinda épületegyüttest. Szállás elfoglalása (2 éj).

5. NAP: SZAMARKAND

Reggeli után az egész napot Szamarkand felfedezésével töltjük. Meglátogatunk egy szőnyegszövő műhelyt a városban, ahol a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket. Ezt követően megnéz­zük az Ulugh Beg obszervatóriumot, valamint az Afrosiab múze­umot, amely Szamarkand északkeleti részén, az ősi város ásatási területén helyezkedik el, és egy letűnt kor emlékeit mutatja. Ellátogatunk még Szent Dániel mauzóleumába, illetve egy selyempapír készítő műhelybe. Szállás és vacsora.

6. NAP: SZAMARKAND – BUKHARA

Reggeli után transzfer a vasútállomásra, és a híres Afrosiab szuperexpresszel Bukharába utazunk. A város utolsó emír­jének nyári rezidenciájával, a Sitorai Mokhi-Khosa palotával kezdjük a varázslatos Bukhara felfedezését. A terület érdekes elegye az orientális és az orosz építészetnek. Következő meg­állónkat, Bahauddin Naqshbandin mauzóleumát Közép-Ázsia Mekkájának is hívják, fontos kegyhelynek számít a környező országok muszlimjai számára. Vacsora és szállás (2 éj).

7. NAP: BUKHARA

Reggeli után a napot Bukhara látnivalóinak szenteljük. A város a Selyemút egyik legfontosabb megállója volt. Mivel több, mint 2.500 éves, így joggal mondhatjuk, hogy minden sarkon újabb nevezetesség vár ránk. A városnézés során felkeressük a Kalyan mecsetet, a Samanides mauzóleumot, a Nadir Divan-begi med­reszét, a Lyabi-Khauz komplexumot, a Kalon minaretet, a Bolo- Hauz mecsetet, a Coumpol bazárt, a Mir-i-Arab medreszét és az Arc Citadel erődöt. Felsorolni is sok a megannyi látványosságot. Este vacsora és folklór show a Nadir Divan-begi medreszében.

8. NAP: BUKHARA – KHIVA

A délelőtt folyamán vonattal vagy busszal indulunk tovább Khivába. Érkezés az esti órákban, majd transzfer a szállodába, vacsora (2 éj).

9. NAP: KHIVA

Reggeli után városnézésre indulunk Khivába. Bepillantást nyer­hetünk a Világörökség részét képező Itchan Kala erőd látniva­lóiba, mely falain belül tökéletes állapotban sorakoznak több évszázad kincsei: paloták, medreszék, mecsetek egy 500 x 300 méteres, kényelmesen bejárható területre koncentrálódva. Már messziről látszik a híres Kalta Minor torony, mely Khiva szimbó­luma is egyben. A tornyot sok legenda övezi, a felületét borító majolikák 1855 óta ragyognak a napfényben. A városban felke­ressük még az Ismail Khodja, majd a Pahlavan Mahmud mauzó­leumot, Mohammed Amin Khan medreszét és a Juma (Péntek) mecsetet, mely az utolsó kán palotája. Este szállás, vacsora.

10. NAP: URGENCH – ISZTAMBUL – BUDAPEST

Korai reggeli, majd transzfer a repülőtérre. Indulás Budapestre átszállással. Idő és igény függvényében Isztambulban az idegenvezetővel rövid városnézést tartunk. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

LátnivalóBelépődíj
Tashkent - Khast-Imam Complex3 amerikai dollár
Tashkent - Iparművészeti Múzeum4 amerikai dollár
Khiva - Itchan Kala erőd15 amerikai dollár
Bukhara - Magoki - Attori mecset1 amerikai dollár
Bukhara - Ark erőd4 amerikai dollár
Bukhara - Nemzeti műsor a Nadir Divan-Begi Madrasah-ban7 amerikai dollár
Bukhara- Ismail S. + Chashma-Ayub mauz.6 amerikai dollár
Bukhara - Bahouddin Nakshbandi Mauzóleum2 amerikai dollár
Bukhara - Chor-Bakr Mauzóleum2 amerikai dollár
Bukhara - Sitorai Mokhi Khosa nyári rezidencia2 amerikai dollár
Samarkand - Guri Emir Mauzóleum3 amerikai dollár
Samarkand - Registan Tér5 amerikai dollár
Samarkand - Bibi Khanum Mecset3 amerikai dollár
Samarkand - Shakh-i-Zinda2 amerikai dollár
Samarkand - Szőnyeg manufaktúra1 amerikai dollár
Samarkand - Ulugbek Csillagvizsgáló3 amerikai dollár
Samarkand - Afrosiab ősi város múzeuma3 amerikai dollár
Samarkand - Szt. Dániel Mauzóleum3 amerikai dollár
Selyempapír manufaktúra2 amerikai dollár

Belépők ára: kb.: 71 amerikai dollár

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.9
Ellátás
5.0
Gyakori kérdések
Szeverényi József
Salgótarján
2022.09.20

Utazásunk programja: nagyon jól összerakott program. Idegenvezetés: nagyon nagy tudással rendelkezik, szuperül és "lazán" vezette végig az utat. Autóbusz: tiszták voltak mind! Gépkocsivezetők: kedvesek. Szállás: szépek voltak! Étkezés: finomak, ízletesek, nagyon bőségesek.

 • 5.0
Nagy Sándorné
Százhalombatta
2022.09.18

Utazásunk programja: kiváló. Idegenvezetés: kiváló. Autóbusz: kiváló. Szállás: kiváló. Étkezés: kiváló.

 • 5.0
Novákné Blaha Éva
Budapest
2022.09.17

Utazásunk programja: meglátásunk, hogy minden fontos látnivalót tartalmazott a program. Idegenvezetés: a helyi idegenvezető mindent megtett, hogy gördülékeny legyen az út. Péter hatalmas tudásról tett tanúbizonyságot. Autóbusz: kényelmes, tágas volt. Gépkocsivezetők: biztonságban érezhettük magunkat. Szállás: kényelmes, tágas szobák. Segítőkész személyezet. Étkezés: választékos, helyi ételeket bemutatták.

 • 5.0
György Tibor
Szeged
2022.09.17

Utazásunk programja: nagyon tetszik a felépítés, mindig jobb és szebb helyekre mentünk. Idegenvezető: kiváló helyismeret, történelmi tudás, jó szervező készség, kedves, jó ember. Autóbusz: mindegyik kényelmes, tiszta busz volt. Gépkocsivezetők: remekül vezettek. Szállás: mindegyik hotel kellemes, jó helyen, jó adottságokkal. Étkezés: finom ételek.

 • 5.0
Szeverényi Józsefné
Salgótarján
2022.09.16

Utazásunk programja: nagyon jól összerakott program. Idegenvezetés: a Péter szuper jó fej!!! Fantasztikus, csillagos 5-ös idegenvezető. Autóbusz: tiszta. Szállás: minden rendben volt. Gépkocsivezetők: nagyon kedvesek. Étkezés: nagyon-nagyon finomak, de túl sok nekem.

 • 5.0
Orosz Jánosné
Békéscsaba
2022.09.16

Utazásunk programja: nagyon jó. Idegenvezetés: nagyon jó volt az iroda idegenvezetője és a helyi idegenvezető jó páros volt! Szállás: nagyon jók voltak. Étkezés: finom és bőséges volt!

 • 5.0
Dobránszkiné Molnár Julianna
Szekszárd
2022.09.20

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Perlaki Annamária
Budapest
2022.09.18

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Tóthné Sőrés Julianna
Eger
2022.09.17

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Ondrejovics Gabriella
Érd
2022.09.16

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 4.8
Kinyomtatom a programot
A Selyemút birodalma, Üzbegisztán úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló árban

A Nílus menti birodalom, Egyiptom
Az ókori Egyiptom kultúrája hatással volt szinte az összes korabeli kultúrára. Építészeti emlékei a világon talán a legismertebbek, legnépszerűbbek. Járjuk végig a legfontosabb helyszíneket az életet adó Nílus mentén.
Október 10. 8 nap 748 000 Ft