Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Április 13 - 19. Ár: december közepén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Székelyföld vallási központja, Csíksomlyó
·  Hangulatos vacsoraest a csángóknál
·  Mátyás király szülőháza, és a Drakula kastély
·  Természeti csodák: Tordai-hasadék, Gyilkos-tó

Erdély egyedi szépségét, különleges kultúráját, az ott élők barát­ságát érdemes minden magyar embernek megtapasztalni. Szívet melengető érzés.
Dobos Árpád – Kb. 125 korábbi erdélyi út idegenvezetője

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + 5 vacsora
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (88)
 • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED (PÉCS) – BUDAPEST – (MISKOLC) – ÁRTÁND –NAGYVÁRAD – KOLOZSVÁR

Reggeli indulás után Debrecen érintésével érkezünk Ártándra, határátlépés. A nagyváradi városnézésünket a nemrég csodá­latosan felújított barokk Püspöki Palotánál és Székesegyháznál kezdjük, majd a Kanonoksor következik. Bemegyünk a hangu­latos belvárosba, ahol séta keretében megtekintjük a színházat, Sas palotát, valamint a pár éve tűzkárokat szenvedett görög-katolikus Püspöki Palotát. Szabadprogram után továbbutazunk és a csodaszép 575 m magas Király-hágón átkelve érjük el a tör­ténelmi Erdély területét. Kolozsváron először Mátyás király szü­lőházához megyünk. Gyalogos városnézés, érintjük a Szt. Mihály templomot, majd legnagyobb királyunk, Mátyás király lovas szobránál kiváló fotókat készíthetünk. Elhaladunk a Babes-Bolyai Egyetem előtt is. Szállás, vacsora belvárosi **** szállodában.

2. NAP: KOLOZSVÁR – SEGESVÁR – SZÉKELYUDVARHELY – CSÍKSZEREDA

Reggeli után a Házsongárdi temetőt tekintjük meg Kolozsváron. Amennyiben a határátlépés lassúsága miatt valami kimaradna az előző napi kolozsvári városnézésből, azt itt délelőtt pótoljuk. Továbbutazás Segesvárra, ahol városnézés: Óváros, majd rátekin­tés a fájdalmas csatamezőre. Ezt követően Fehéregyházán a Petőfi Emlékmúzeumot keressük fel. Megtekintjük a csata tragikus nap­jának történéseit bemutató kiállítást és emlékparkot. Délután Székelyudvarhelyre utazunk. A várostól 5 km-re található Orbán Balázs végső nyughelye, Szejkefürdőn. A dombtetőn lévő síremlék­hez 15 székelykapu alatt jutunk fel, majd megtekintjük a nemrég megnyílt Orbán Balázs Látogatóközpontot. Székelyudvarhelyen megállunk a nemrég kialakított emlékparknál, ahol a magyar történelem és irodalom jeles alakjainak szobrait tekintjük meg. Szállás Csíkszeredán, a város szívében található Hunguest Hotel Fenyő szállodában (3 éj). (Szauna, fitneszterem…)

3. NAP: SZENT ANNA-TÓ – CSÍKSOMLYÓ – GYIMESBÜKK

Reggeli után utazás a Szt. Anna-tóhoz. A közel 1.000 m-es magasságban fekvő krátertó páratlan élményt nyújt. Érkezés után egy órás séta a Mohos-láp varázslatos világában, majd séta a tó körül. Délután Csíkszeredán keresztül Csíksomlyóra utazunk, ahol a búcsújáró kegytemplomot látogatjuk meg. Ezt követően fakultatív program keretében Gyimesbükkre, a gyi­mesi csángókhoz kirándulunk, ami a régi Magyarország legke­letibb pontjánál található. Itt a Rákóczi-várat is megtekintjük, majd egy hangulatos csángó esttel zárul programunk. A műso­ros vacsoraest során 3 fogásos menüt szolgálnak fel aperitif­fel és szabad italfogyasztással (sör, bor, üdítő). Fakultatív kirándulás a csángók földjére, műsoros vacsoraesttel (Garantált indulás, jelentkezés a helyszínen): 35 €.

4. NAP: TÖRCSVÁR (DRAKULA KASTÉLY) – SINAIA – BRASSÓ

Reggeli után mindenki eldöntheti, hogy élvezi a Hunguest Hotel Fenyő wellness szolgáltatásait, vagy eljön velünk egy fakultatív kirándulásra. A Tusnádi-szoroson keresztül utazunk Törcsvárra. Ezen a sziklatömbön már a XIV. században kővár állott. A legenda szerint ez volt Drakula gróf legkedveltebb vár­kastélya az 1400-as évek közepén. Ezt követően tovább utazunk Sinaia városába. A Prahova völgyének legjelentősebb üdülő­helye e város, melynek legértékesebb látnivalója az 1873-ban épült kastélyegyüttes. A Peles kastély több tucat szobája az érdeklődők számára nem mindennapi élményt nyújt. A gyűj­teményes kiállítás megtekintése során láthatunk ritka, értékes szobrokat, bútorokat, faliszőnyegeket, kerámiákat, ötvösmun­kákat és fegyvereket. A kastély parkjában is sétálunk. A visszaút során rövid séta Brassó belvárosában, amikor is láthatjuk a Fekete templom épületét és a körötte található műemléképü­leteket. Fakultatív kirándulás: Törcsvár, Sinaia, Brassó (2 belépővel): 12.000,- Ft. (Augusztusi csoportunk esetében a Sinaia-i Peles Kastély látogatása technikai okok miatt nem lehetséges. Helyette a prázsmári UNESCO Világörökség részét képező Erődtemplomot tekintjük meg. Vacsorára érünk vissza szállásunkra.

5. NAP: BÉKÁS-SZOROS – GYILKOS-TÓ – PARAJD – KOROND – MAROSVÁSÁRHELY

Folytatjuk Erdély természeti látványosságainak felfedezé­sét. Utunk első állomása a Békás-szoros. Rövid sétát teszünk a félelmetes látványt nyújtó sziklaszurdokban. Folytatva utunkat és a Gyilkos-tó partjához érkezünk, itt megismerjük a tó kelet­kezésének történetét és legendáját. Séta a part mentén, majd szabadprogram, étkezési lehetőséggel. Kora délután a Bucsin-tetőn keresztül utazunk Parajdra, ahol látogatást teszünk a sóbányába. Továbbutazva Korondon fafaragások, szőttesek és kerámiák közt válogathatunk, melyekből vásárolhatunk is. Szováta Erdély leghíresebb fürdőhelye, rövid időtöltés az itt lévő Medve-tó partján. A kora esti órákban érkezünk marosvásárhelyi szálláshelyünkre.

6. NAP: MAROSVÁSÁRHELY – TORDAI HASADÉK – TOROCKÓ

Reggeli után városnézés Marosvásárhelyen: Rózsák tere, ortodox katedrális, Kultúrpalota. Tordán étkezési és ajándék­vásárlási lehetőséggel kezdjük programunkat. Ezt követően felkeressük a kilátódombot, ahonnan jól láthatjuk a hasadé­kot is. Délután érkezünk Torockóra, mely rejtőzködő kis zuga Erdélynek. Itt megtekintjük a régi vízimalmot. A Székelykő alatt található település évszázadok történelméről mesél, melyet a helyi múzeumban részletesebben is megismerhetünk. Este szál­lás, vacsora a közelben.

7. NAP: NAGYENYED – GYULAFEHÉRVÁR – VAJDAHUNYAD – ARAD – BUDAPEST

Reggeli után Nagyenyeden megnézzük a Bethlen Kollégiumot, majd Gyulafehérvárra érkezünk, ahol városnézés következik. Első megállónk a Bazilika, ahol több királyunk és fejedelmünk nyughelye található. Továbbhaladva a Fejedelmek háza, vala­mint a Püspöki palota megtekintése szerepel programunk­ban. Gyulafehérvárt elhagyva Vajdahunyad várához érkezünk, mely a Hunyadiak ősi fészke. Helyi kalauzunk vezetése mellett nyerünk betekintést a vár és a környék történelmébe. A Maros völgyében utazva Déva vára alatt elhaladva érkezünk Aradra. A Tűzoltó téren megtekintjük az 1849. október 6-án kivégzett vértanúk emlékhelyén felállított szoborkompozíciót. Ezt követően Nagylaknál határátlépés. Este érkezünk Budapestre. Természetesen most is mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Fehéregyházi Petőfi emlékház5 román lej
Mohos tőzegláp10 román lej
Fekete templom20 román lej
Parajd - sóbánya50 román lej
Nagyvárad25 román lej
Helyi idegenvezetés10 román lej
Segesvár templom10 román lej
Orbán Balázs látogatóközpont35 román lej
Marosvásárhely25 román lej
Toroczkó15 román lej
Vajdahunyad vára40 román lej
Helyi és idegenforgalmi adók4 €

Belépők ára: kb.: 245 román lej + 4 €

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Debrecen (Budapest után) Le/felszálló kb. délelőtt 11:00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Füzesabony (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:45 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:15 Régi 3-as út, Lukoil kút
Miskolc (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Pesti úti Auchan (régen Cora) parkoló
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 7:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.9
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Barna Melinda
Budapest
2023.10.01

2023.09.12-18- ig A nagy erdélyi körutazáson jártunk,Jankó Szép István fantasztikus idegenvezetésével! A programok kicsit zsúfoltak,egy picivel több szabadidőt jó lett volna,de összességében jó volt. Utolsó estén a torockói szállás az valami csoda! Köszönjük a felejthetettlen élményeket.

 • 4.5
Budavári Annamária
Páty
2023.08.19

Tartalmas program, jó szállodák, kiváló szervezés. Jankó Szép Ildikó idegenvezető szép nyugodt hangját, választékos beszédét, nagy tudását,helyismeretét soha nem fogom elfelejteni. Külön értékelném hogy végig tényeken alapuló objektív tájékoztatást adott. Soha nem mondott semmit ami megosztó lenne, nem sértette meg senkinek sem a politikai sem a vallási meggyőződését, így ez egész úton nem is volt téma. Megismertük Erdély történelmét, földrajzát és a mai Romániát is. Nagyon jól kezelte az embereket, mindenkinek minden igényét kedvesen kielégítve, de korrektül tartva a három lépés távolságot. Külön kiemelném hogy volt a csoportban 4-5 enyhén sérült, fogyatékkal élő ember. Nekik pillanatok alatt, nagyon talpraesett módon elintézte mindenhol a kedvezményes belépőket és a könnyű lejutást a parajdi sóbányába. Külön köszönet érte! A buszsofőrről annyit hogy egyszer sem kellett imádkoznunk a vezetése miatt. Nyugodtan, bravúrosan vezetett a hegyekben is és a városokban is. Ha kellett leparkolt a fa tetején is. Segített a bőröndpakolásnál,nagy segítség volt a melegben hogy készségesen árulta a vizet, kávét. Hideget, meleget, ki milyet kért. Egyetlen kritikával élnék csak. Ezt leírtam az út végén kitöltendő kérdőívben is. Sokkal kényelmesebb lett volna ennyi program 7 nap helyett 8- 10 napra elosztva. Így a reggeli kicsit sietősre sikerült mindig, pedig jó lett volna kényelmesen reggelizni. A vacsora kétszer is nagyon későre csúszott és a napközbeni étkezésekre is szinte a buszon volt csak lehetőség. A Gyilkos tónál a tűző napon állva sikerült bekapni néhány falatot és kellett haladni tovább. Egy bicikliverseny miatt lezárt út miatt csúszott a program ami nem volt bekalkulálva. Ilyenek előfordulnak. Ezért gondolnám hogy 1- 2 nappal hosszabbra kéne tervezni az utat. Programot nem hagynék ki belőle egyet sem. A katalógusban megjelölt mérsékelt helyett én inkább intenzívnek nevezném az utat. Egyébként ezek a kis kellemetlenségek majd elfelejtődnek idővel és csak a szép emlékek maradnak meg. Aki vállalkozik az útra számítson sok gyaloglásra elég intenzív tempóban, lépcsőkre, néhol nehéz terepre. Egyébként a hosszú buszozás közben elég jól lehet regenerálódni, nézni a tájat, városokat, embereket.Remélem segítettem a véleményemmel a Proko Travelnek is és a leendő utasoknak is!

 • 5.0
Matulainé Dömők Szilvia
Kistarcsa
2023.07.22

Nagyon tetszett, hogy mindenből kaptunk ízelítőt, rengeteg mindent láthattunk. Ildikó felkészültsége, tudása, hozzáállása indokolja az év idegenvezetője címet!! A cserebuszban több helyünk volt, és kényelmesebb volt. A sofőr kedves és segítőkész volt. Mindegyik szállás megfelelő volt, a Torockószentgyörgyi kúria felülmúlhatatlan (Székelykő kúria). Kiváló minőségű ételek. Egy mondatban: gazdag program, kiváló idegenvezető.

 • 5.0
Krassói Csaba és Krassói Csabáné
Keszthely
2023.07.20

Gazdag, tartalmas program. Minden 5/5, kivéve az idegenvezető. Ő 5*, vagy inkább 6-os!

 • 5.0
Germánné dr. Vastag Györgyi
Budapest
2023.07.19

Az idegenvezetés 5*. Felkészült, kedves, figyelmes, empatikus. A sofőr is kedves, figyelmes, szolgálatra kész.

 • 5.0
Szilvia
Kistarcsa
2023.07.05

Sok helyen jártam már a világban,de Erdélyben még nem,régóta a bakancslistámon szerepelt ez az úticél.Idén júniusban végre valóra vált az álom,és eljutottam erre a csodás vidékre.Az utazás minden elképzelésemet felülmúlta:az idegenvezetőnk szakmai tudását,emberi hozzáállását csak leg-ekkel lehet leírni.Úgy gondolom,egy út sikerét a profi szervezés,a segítőkész buszvezető,a kényelmes busz,a lehető legtöbb látnivalót tartalmazó program,a minőségi szállások mellett elsősorban az idegenvezető személye határozza meg.Ezen az utazáson mindenből a maximumot kaptuk,köszönet érte!Nekem ez volt az első utam a Proko Travellel,de nem az utolsó

 • 5.0
Princzné Krizsán Katalin
Pilis
2023.07.03

Tökéletes volt, Ildikó maximálisan felkészült, segítőkész, szuper volt. A buszon elromlott a légkondi, de azonnal jelezték és intézték a javítást. Takács Róbert figyelmes volt, épségben hazahozott minket, köszönjük! A szállás tökéletes volt, a legjobb a Torockoszentgyörgyön található. Az étkezés során is minden tökéletes volt. Jó lenne valamelyik nagyvárosban fél-egy óra szabadidő.

 • 5.0
Szalai Viktor, Szalai-Szőke Anita
Gyöngyös
2023.07.01

Maximális segítőkészség, tudás, helyismeret. A buszcsere lebonyolítása is profi munka volt.

 • 5.0
Makai Ibolya
Kazincbarcika
2023.06.30

Erdélyi csoda, ebből nagyon sokat bemutat. Az idegenvezető rengeteg információt ad, szép beszédű. Kényelmes, minden igényt kielégítő szállás, bőséges és választékos étkeztetés.

 • 5.0
Babinszky Dorottya, Zabos Gergely
Hajdúböszörmény
2023.06.25

A Székelykő Kúria különösen jó volt, elvarázsolt minket :) A program kicsit sűrű volt, lehetne egy kicsit több időnk, hogy kipróbálhassuk a wellness szolgáltatásai is. Az idegenvezetők segítőkészek, kedvesek, jó előadók mindketten.

 • 4.8
Belgrádtól a Vaskapuig
Ezen az utunkon lehetőség nyílik hajózni a Duna egyik legizgalmasabb és legmélyebb szakaszán, a Vaskapunál és a Kazán-szorosnál.
Május 16. 4 nap Ár: december közepén

Kiruccanás Erdély Kapujába
4 napos csillagtúránk kiválóan alkalmas az első, "ismerkedő" látogatásra Erdélybe. 4*-os szállodánk kényelméből változatos kirándulásokat tehetünk sóbányától vízesésen át középkori várakig.
Május 26. 4 nap Ár: december közepén

Kinyomtatom a programot
Nagy erdélyi körutazás úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Belgrádtól a Vaskapuig
Ezen az utunkon lehetőség nyílik hajózni a Duna egyik legizgalmasabb és legmélyebb szakaszán, a Vaskapunál és a Kazán-szorosnál.
Május 16. 4 nap Ár: december közepén
Kiruccanás Erdély Kapujába
4 napos csillagtúránk kiválóan alkalmas az első, "ismerkedő" látogatásra Erdélybe. 4*-os szállodánk kényelméből változatos kirándulásokat tehetünk sóbányától vízesésen át középkori várakig.
Május 26. 4 nap Ár: december közepén

Utazások hasonló időpontban

Plitvicei-tavak és az Isztriai-félsziget
A horvát főváros után felkeressük a természet egy igazi csodáját, a Plitvicei-tavakat, majd végigjárjuk az Isztriai-félsziget legszebb városait.
Április 16. 4 nap Ár: december közepén
Május 26. 4 nap Ár: december közepén
Kirándulás az olasz csizma sarkába (Csodás Puglia)
Eddig minden utasunk azt mondta, hogy megérte elutazni az olasz csizma sarkáig. Sokkal többet és szebbet adott mindenkinek a program, mint amire számítottak.
Április 13. 7 nap Ár: december közepén
Szlovénia legszebb tájain áprilisban
Az ország, ahol minden adott a tökéletes kiránduláshoz. Tenger, hegyek, tavak, barlangok, fantasztikus épített látnivalók.
Április 16. 4 nap Ár: december közepén

Utazások hasonló árban

Ahol még Ön sem járt - Albánia
A Dél-Balkán legjava egy csokorba gyűjtve. Hegyek, völgyek, folyók, a tenger és megannyi izgalmas város, mesés látnivalókkal.
Április 29. 7 nap Ár: december közepén
Alpok kincsei
Ha ránézünk a térképre, akkor már ott is egy gyöngysort láthatunk. Így fűzzük fel utunk során az alpesi városokat egymás után Ausztriában és Svájcban.
Április 16. 5 nap Ár: december közepén
Május 08. 5 nap Ár: december közepén
Az adventi Róma
Róma az örök, a megunhatatlan. Városnézésünk során felkeressük a leghíresebb látnivalókat, így természetesen a Vatikánt is. A séták után jól esik egy isteni pizza, mellé egy pohár finom bor.
December 13. 3 nap 224 000 Ft
Barcelona tavasszal
Március 21. 3 nap Ár: december közepén
Április 09. 3 nap Ár: december közepén
Madridi Advent
Madrid, Spanyolország fővárosának felfedezése, Alcalá de Henares-I ízelítővel. Bár a város modern infrastruktúrával rendelkezik, számos történelmi negyede és utcája még mindig megőrizte eredeti megjelenését és sajátos hangulatát. Felkeressük még Alcalá de Henares városát, mely Cervantes szülővárosa.
December 13. 3 nap 229 500 Ft